Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Aprilie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LA TREABÃ! GATA   CU INTERESELE!

LA TREABÃ! GATA CU INTERESELE!

• La Consiliul Judetean, vicele penelist Visan a fost schimbat cu exclusul din PNL Andrei Ignat • PSD a cãzut în minoritate • sedinta extraordinarã de sîmbãtã a fost una a surprizelor absolute • acum sînt rupti între tabere si penelistii si pepededistii, fiecare fãcînd altceva decît pare logic într-o aliantã • sã fie la Neamt începutul sfîrsitului „uslasilor“ ? •

Cam dupã fiecare sedintã a legislativului judetean lumea se întreabã dacã mai e loc de vreo „istorie“, alesii nemtenilor dovedind în timp cã fac cîte nici prin minte nu-ti pot trece. Dar cele petrecute la extraordinara de sîmbãtã, 13 aprilie, par sã arate cã lucrurile s-ar îndrepta. Ar fi consens, ar fi armonie si proiecte de interes nu s-ar mai „bloca“ functie de interese politice. Pe scurt: s-a schimbat un vice penelist cu un altul care a fost exclus din rîndul galbenilor, s-a spart USL-ul nemtean, s-a refãcut partial APEL-ul, iar penelistii si pepededistii s-au comportat haotic, fiecare în felul lui, unii votînd cu noua putere, altii rãmînînd de cãrutã, cu minoritarii. Cert e cã la final s-a fãcut pe voia noii majoritãti, reprezentatã de PDL-UNPR si cîtiva „împrumutati“ galbeni si violeti.

Sedinte anulate, sedinte amînate

Vîrtejul aranjamentelor politice a cuprins liderii partidelor de cîteva zile bune, cînd au simtit cã lucrurile nu mai pot fi lãsate de izbeliste si s-o tinã din scandal în scandal. Pe lîngã multele „mofturi“ ale majoritãtii din CL Piatra Neamt, la CJ, presedintele Tãrâtã a vrut sã arate cine e seful. O primã rundã de negocieri a purtat-o vineri, cînd a reusit sã convingã uselistii sã nu mai tinã sedinta extraordinarã pe care o voiau spre searã. Le-a dat de înteles cã devin parteneri si astfel a salvat toate dregãtoriile judetene unde CJ este actionar majoritar, pentru cã uselistii voiau tot ce înseamnã AGA. Doar cã peste noapte presedintele s-a reorientat si sîmbãtã dimineatã a vãzut altfel lucrurile. De data aceasta a dat PSD pe PDL. Pentru sîmbãtã, la 12, era programatã extraordinara presedintelui. Consilierii au rãspuns convocãrii, dar s-au pomenit cã trebuie sã mai astepte douã ore pînã sã aibã „Puterea“ de a vota. La CJ si-a fãcut aparitia si primarul Gheorghe Stefan. Cei doi grei ai politicii nemtene s-au întretinut cîteva ceasuri si la 14 a debutat sedinta. Mai bine zis surprizele, pentru cã participantii pãreau cam abulici. Unii pozau în plini de sperantã, altii cam luati prin suprindere... Iar unii controlau perfect evolutia evenimentelor. Uimirea celor din salã venea si de la faptul cã de fatã erau seful PSD Neamt - deputatul Ionel Arsene, adjunctul sãu - Liviu Harbuz, primarul Stefan, senatorul Liviu Bumbu etc. Presedintele a dat citire proiectului cu ordinea de zi - bugetul judetului, modificarea unei comisii din concursul pentru sefia Centrului „Saeculare“, capitolul „Diverse“, dupã care a anuntat suplimentarea cu încã trei proiecte - modificarea organigramei CJ, eliberarea din functie a unui vice - la cererea a 14 consilieri, si alegerea înlocuitorului lui. A fost momentul în care pe spinarea unor consilieri au început sã se simtã fiori, cei mai multi dintre pesedisti considerînd cele douã ultime proiecte doar glume. Pedelistul Mircea Pintilie, al cãrui nume se vehicula în locul lui Gabriel Visan - pãrea sã triumfe. Doar cã senzatia a fost de scurtã duratã si la nici jumãtate de orã a simtit gustul amar al esecului.

N-a adus anul ce-a adus ceasul pentru Andrei Ignat!

Proiectul cu bugetul a trecut extrem de usor, pesedistii aducînd douã amendamente, iar presedintele, unul. A votat toatã lumea, la fel cum s-a întîmplat cu proiectul pentru modificarea organigramei si statului de functii din CJ Neamt, la cererea presedintelui Tãrâtã. Pentru cã venea rîndul supunerii la vot a proiectului privind înlocuirea tînãrului Visan, pesedistii au cerut trei minute de pauzã, sub pretext cã discutã despre organigramã. Presedintele s-a cam codit sã le onoreze cererea, dar la insistente pesediste si ale primarului Stefan, li s-a fãcut voia. Cele trei minute au fost grele pentru consilierii PSD, cãrora le cam mirosea cã încep sã fie dati deoparte. Dovadã e modul în care s-au adresat sefului PDL, de la care asteptau un semn de sustinere a lui Visan. Replicile au fost dure, iar finalul pe mãsurã, pentru cã penelistul Visan a rãmas pe dinafara cabinetului de vice al CJ. Degeaba nu au votat pesedistii si cîtiva penelisti si pepedei (PPDD), cãci în total s-au strîns 21 de voturi din 35 posibile. 19 au sustinut schimbarea si doi s-au împotrivit. Pentru cã majoritatea si-a dorit schimbarea lui Visan, a urmat proiectul cu alegerea înlocuitorului lui. A fost o singurã propunere, fãcutã de Mihai Alexandru, din partea „Aliantei de Centru Dreapta“, care l-a anuntat pe Andrei Ignat. A urmat exprimarea votului, PSD s-a abtinut si de aceastã datã, dar 25 de consilieri s-au dus la vot. Doar unul singur nu l-a dorit pe Ignat adjunct al lui Tãrâtã. Ca sã dezmorteascã atmosfera, uneperistul Iacoban a spus în plen: „Am zis cã dacã îngerul Gabriel a încurcat-o, sã cãutãm alt înger... si l-am gãsit pe Andrei!“.

O fi începutul sfîrsitului USL?

Dupã anuntarea scorului obtinut de Andrei Ignat, înlocuitul Gabriel Visan a tinut sã facã o declaratie: „Le multumesc celor din CJ cu care am colaborat în cele douã luni cît am fost vicepresedinte si consilierilor care m-au sustinut. Se pare cã la Neamt s-a refãcut APEL. Eu rãmîn consilier judetean si mã întorc în mediul privat. Regret cã prin aceastã experientã am mai obtinut o dovadã cã tinerii nu au acces în politicã“. Presedinele Tãrâtã a încercat sã îl contrazicã în legãturã cu APEL, precizînd cã pe el îl obligã legea sã facã voia majoritãtii, dar din fundul sãlii de sedintã primarul Stefan a strigat: „Are dreptate domnul Visan cu APEL-ul“. Andrei Ignat, proaspãt învestit în functie, dar preluînd mandatul detinut la formarea actualului legislativ de cãtre Gabriel Farcas (UNPR), schimbat cu Visan (PNL), a cãutat sã explice atitudinea sa, avînd în vedere cã a fost exclus din partid (vineri - 12 aprilie) cu voia parlamentarului Dorin Ursãrescu: „ÃŽn ultima sãptãmînã am avut întîlniri cu conducerea centralã a PNL si cu cea din teritoriu. Dupã un an de dezbateri în CJ am concluzionat cã trebuie sã întelegem cã la capãtul firului nu se aflã doar sefii de partid care dau telefoane si SMS-uri, ci si cei peste 200.000 de alegãtori. Trebuie sã luãm aminte de ei si sã ne schimbãm atitudinea si sper sã se cunoascã rodul muncii mele ca vicepresedinte al CJ“. Andrei Ignat a declarat cã s-a sãturat sã suporte toate impunerile useliste, motiv pentru care a iesit din „limite“ si... a fost exclus. Un fel de nesupunere, care l-a costat. ÃŽn perioada urmãtoare, decizia privind pierderea sprijinului politic va ajunge la CJ, unde, teoretic, ar trebui sã se ia act de ea si el sã îsi piardã mandatul de consilier. Rãmîne de vãzut ce „istorii“ va face noua majoritate din CJ, dacã nu cumva va tînji si la cealaltã functie de vice, detinutã acum de pesedista Emilia Arcan. Cert este cã presedintele este acum în fruntea majoritãtii si a fãcut pace cu primarul Stefan. Urmãtoarea miscare politicã va fi la nivel de CL Piatra Neamt, unde se pare cã primarul o va aduce de-a dreapta sa, în locul demisionarei Monica Anton, pe Ana Monda.

Soarta politicã a vicelui Ignat, la mîna Delegatiei Permanente

Proaspãt ales în functia de vicepresedinte al CJ Neamt, Andrei Ignat are de rezolvat o problemã importantã în interiorul partidului din care face parte, respectiv PNL. Vineri dupã amiazã, la sediul PNL a avut loc o sedintã la care au fost convocati toti consilierii USL. Cum Andrei Ignat nu a reusit sã ajungã, iar la urechile sefilor PNL a ajuns informatia cã el s-ar fi întîlnit în cursul sãptãmînii trecute cu lideri de-ai partidului de la nivel national, Dorinel Ursãrescu a cerut mãsuri. A fost convocat Biroul Permanent Judetean în care s-a propus excluderea lui Andrei Ignat din PNL. Propunerea a fost aprobatã cu unanimitate de voturi. Lucrurile însã nu se vor opri aici, întrucît propunerea urmeazã sã fie analizatã în cadrul Delegatiei Permanente care se va întruni cel mai probabil duminicã, 21 aprilie. Cei care vor participa la aceastã sedintã, inclusiv primarii PNL, se vor pronunta cu privire la decizia de excludere a BPJ. Datã fiind pozitia actualã a lui Andrei Ignat, vicepresedinte CJ, le va fi destul de greu adversarilor din interiorul partidului sã se impunã în cadrul Delegatiei Permanente. În cazul în care decizia va fi aprobatã, vicele CJ mai are la îndemînã varianta contestatiei la Comisia de eticã a partidului. Una peste alta este clar cã Andrei Ignat va fi greu de doborît, mai ales cã la ultima poveste de acest gen, si anume excluderea fostului vicieprimar al Romanului - Constantin Ghica -decizia s-a luat la mustatã. Sedinta de duminica viitoare poate însemna si începutul sfîrsitului influentei lui Dorinel Ursãrescu în organizatia PNL Neamt, mai ales cã, date fiind evenimentele din CJ, sprijinul sãu politic de la centru a cam slãbit.

Articol afisat de 2461 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective