Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Aprilie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Interese politice si de grup macinã spitalul

• de luni de zile, Spitalul Judetean e subiect de lupte politice sterile • seful CA a contestat toate propunerile venite de la „adversari“ • Dan Vasile Constantin s-a opus la tot ce-a prins • tot acest zbucium nu face nici un bine pacientilor si activitãtii unitãtii • „CA trebuie sã înteleagã cã nu el conduce spitalul, ci managerul“, a declarat doctorul Lazãr • licitatia pentru achizitionarea serviciilor tomografice a fost amînatã • spitalul ar putea primi ca donatie un tomograf nou •

Spitalul Judetean Neamt este de cîteva luni în centrul unui adevãrat rãzboi politic, miza fiind postul de manager al unitãtii sanitare. Si deciziile pe care acesta le poate lua. Fie în folosul pacientilor, fie în folosul unor grupuri de interese. Practic, actuala echipã de conducere, sustinutã de presedintele Consiliului Judetean, Culitã Tãrâtã, a fost contestatã vehement, dar fãrã argumente, de uselisti, cel mai vocal fiind Dan Vasile Constantin. El a fãcut ce a fãcut si s-a cocotat si în fotoliul de presedinte al Consiliului de Administratie al unitãtii sanitare. De la aceastã „tribunã“, n-a fãcut altceva decît sã se comporte ca un veritabil „Gicã Contra“, contestînd, fãrã motive clare, orice decizie luatã fie de seful CJ, fie de sefii unitãtii sanitare. Dincolo de aceste lucruri, sursele noastre spun cã în spatele acestor dispute aprige s-ar afla interese politice si de grup, spitalul fiind de-a lungul timpului o vacã bunã de muls. Si cei care si-au fãcut o vocatie din a contesta orice îsi doresc probabil ca lucrurile sã rãmînã si în continuare în aceleasi coordonate: banii care ar trebui sã ajungã la pacienti sã se scurgã în buzunarele largi ale tovarãsilor de partid si de interese. Deocamdatã, lucrurile s-au linistit, dar doar organizarea si cîstigarea unui concurs de cãtre un manager ar putea aseza lucrurile pe un fãgas bun.

„Fac un apel la toti politicienii si-i rog sã-si dea mîna pentru a face ceva în avantajul spitalului“

La jumãtatea lunii februarie, în Consiliul Judetean s-a schimbat raportul de forte politice si atunci, presedintele CA al Spitalului Judetean, Constantin Iacoban (UNPR), a fost înlocuit cu Dan Vasile Constantin, de la PSD. Numirea acestuia a dat startul „contrelor“, care au culminat cu demiterea la finele lunii februarie a doctorului Ioan Lazãr din functia de manager pe motiv de incompatibilitate. Demiterea s-a produs în lipsa presedintelui CJ, care era plecat din tarã. Cînd a revenit, l-a demis pe managerul numit de PSD, doctorul Bararu si l-a renumit pe Lazãr. Seful CA însã nu s-a lãsat si a continuat sirul contestatiilor, orice sedintã terminîndu-se cu scandal. A fost contestatã orice numire, orice decizie, pînã si coplata a fost contestatã de Dan Vasile Constantin, care a considerat cã taxarea nu se face asa cum ar trebui. Toate aceste dispute sterile nu au adus nici un avantaj pacientului, ba dimpotrivã. Reabilitarea policlinicii încã nu a demarat, licitatia blocului operator abia s-a terminat, investitiile treneazã etc. Capac peste toate, au mai venit si o serie de controale ce aveau scopul de a depista bubele sefilor spitalului, mai vechi sau mai noi, toate în van însã. „Consiliul de Administratie ar trebui sã înteleagã cã nu conduce spitalul si cã nu membrii CA rãspund în fata legii, ci managerul. La nici un control de pînã acum nu a fost tras la rãspundere presedintele CA sau vreun membru al consiliului ci doar membrii echipei de conducere. Sînt convins cã echipa cu care lucrez si o parte a membrilor CA vor binele spitalului si nu fac politica nimãnui ci doar pe cea a pacientului. Pe de altã parte, ce facem noi la spital a promis orice partid aflat la guvernare, servicii mai bune, pacienti multumiti etc. Asa cã, fac un apel la toti politicienii si-i rog sã-si dea mîna pentru a face ceva în avantajul spitalului, pentru binele comunitãtii si al nemtenilor“, a declarat doctorul Ioan Lazãr, managerul interimar al Spitalului Judetean. Acesta a dat exemplu Spitalul Moinesti care a ajuns unul de referintã în regiune si în tarã dar asta cu conditia implicãrii totale a factorilor politici, indiferent de culoarea politicã. ÃŽn plus, directorul de acolo are peste 12 ani vechime si a fost sprijinit de toatã lumea, inclusiv politicã, fapt care a permis avîntul acestei unitãti sanitare.

Tomograf performant donat spitalului

Echipa de conducere a SJU Neamt si-a propus sã obtinã acreditarea anul viitor cu maximum de puncte, iar în scurt timp sã devinã un spital de top în Moldova, cu conditia sã fie lãsatã sã-si facã treaba. Pentru asta, spitalul are nevoie si de un tomograf nou. ÃŽn acest moment, la Piatra Neamt existã un tomograf vechi de peste 14 ani, care este depãsit din punct de vedere fizic si moral. Pentru cã acesta nu face investigatii de finete si se defecteazã cînd e lumea mai dragã, sefii SJU Neamt au decis la începutul acestui an sã scoatã la licitatie serviciile imagistice. ÃŽn ianuarie, a fost anuntatã o licitatie în urma cãreia spitalul ar fi cumpãrat servicii de tomografie în valoare de circa 8 miliarde. Data de deschidere a ofertelor era 24 aprilie. „Pe data de 11 aprilie au apãrut normele metodologice la contractul cadru pe anul acesta, iar acestea erau diferite fatã de cele de anul trecut si care au fost suprinse în caietul de sarcini al acestei licitatii. ÃŽn consecintã, am decis sã amînãm deocamdatã licitatia pînã la elaborarea unui nou caiet de sarcini. ÃŽntre timp, domnul Tãrâtã a gãsit un sponsor care s-a oferit sã ne cumpere fãrã nici un fel de obligatii un computer tomograf nou si performant. Am trimis acestei firme toate specificatiile tehnice pe care noi ni le-am dori, iar sponsorul a luat legãtura cu firma producãtoare din Germania pentru a stabili detaliile costurilor, transportului etc. ÃŽn aceste conditii, este de preferat sã avem tomograful nostru si sã nu mai externalizãm acest serviciu. Firma privatã cu care colaborãm în acest moment, X Med, va functiona în continuare în spatiul închiriat din cadrul spitalului, deoarece e loc pentru toatã lumea, iar concurenta este beneficã. Pînã la sosirea noului tomograf, vom colabora în continuare cu X Med, pe bazã de acte aditionale“, a mai afirmat medicul Ioan Lazãr. ÃŽn urmã cu vreo douã sãptãmîni, firma X Med a propus unitãtii sanitare o asociere în urma cãreia spitalul i-ar fi plãtit serviciile aferente, iar unitatea sanitarã ar fi putut încasa o cotã parte din veniturile realizate anual. Sefii SJU Neamt au refuzat oferta, preferînd sã aibã tomograful propriu. „Am discutat si cu ordonatorul nostru de credite, Consiliul Judetean si am decis sã nu facem nici o asociere cu nimeni, pentru cã de-a lungul timpului am constatat cã astfel de asocieri nu au fost mereu bãtute în cuie si s-au modificat preturile, termenele etc“, a mai spus seful SJU Neamt.

Articol afisat de 1834 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective