Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Aprilie 2013
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Interese politice si de grup macină spitalul

• de luni de zile, Spitalul Judetean e subiect de lupte politice sterile • seful CA a contestat toate propunerile venite de la „adversari“ • Dan Vasile Constantin s-a opus la tot ce-a prins • tot acest zbucium nu face nici un bine pacientilor si activitătii unitătii • „CA trebuie să înteleagă că nu el conduce spitalul, ci managerul“, a declarat doctorul Lazăr • licitatia pentru achizitionarea serviciilor tomografice a fost amînată • spitalul ar putea primi ca donatie un tomograf nou •

Spitalul Judetean Neamt este de cîteva luni în centrul unui adevărat război politic, miza fiind postul de manager al unitătii sanitare. Si deciziile pe care acesta le poate lua. Fie în folosul pacientilor, fie în folosul unor grupuri de interese. Practic, actuala echipă de conducere, sustinută de presedintele Consiliului Judetean, Culită Tărâtă, a fost contestată vehement, dar fără argumente, de uselisti, cel mai vocal fiind Dan Vasile Constantin. El a făcut ce a făcut si s-a cocotat si în fotoliul de presedinte al Consiliului de Administratie al unitătii sanitare. De la această „tribună“, n-a făcut altceva decît să se comporte ca un veritabil „Gică Contra“, contestînd, fără motive clare, orice decizie luată fie de seful CJ, fie de sefii unitătii sanitare. Dincolo de aceste lucruri, sursele noastre spun că în spatele acestor dispute aprige s-ar afla interese politice si de grup, spitalul fiind de-a lungul timpului o vacă bună de muls. Si cei care si-au făcut o vocatie din a contesta orice îsi doresc probabil ca lucrurile să rămînă si în continuare în aceleasi coordonate: banii care ar trebui să ajungă la pacienti să se scurgă în buzunarele largi ale tovarăsilor de partid si de interese. Deocamdată, lucrurile s-au linistit, dar doar organizarea si cîstigarea unui concurs de către un manager ar putea aseza lucrurile pe un făgas bun.

„Fac un apel la toti politicienii si-i rog să-si dea mîna pentru a face ceva în avantajul spitalului“

La jumătatea lunii februarie, în Consiliul Judetean s-a schimbat raportul de forte politice si atunci, presedintele CA al Spitalului Judetean, Constantin Iacoban (UNPR), a fost înlocuit cu Dan Vasile Constantin, de la PSD. Numirea acestuia a dat startul „contrelor“, care au culminat cu demiterea la finele lunii februarie a doctorului Ioan Lazăr din functia de manager pe motiv de incompatibilitate. Demiterea s-a produs în lipsa presedintelui CJ, care era plecat din tară. Cînd a revenit, l-a demis pe managerul numit de PSD, doctorul Bararu si l-a renumit pe Lazăr. Seful CA însă nu s-a lăsat si a continuat sirul contestatiilor, orice sedintă terminîndu-se cu scandal. A fost contestată orice numire, orice decizie, pînă si coplata a fost contestată de Dan Vasile Constantin, care a considerat că taxarea nu se face asa cum ar trebui. Toate aceste dispute sterile nu au adus nici un avantaj pacientului, ba dimpotrivă. Reabilitarea policlinicii încă nu a demarat, licitatia blocului operator abia s-a terminat, investitiile trenează etc. Capac peste toate, au mai venit si o serie de controale ce aveau scopul de a depista bubele sefilor spitalului, mai vechi sau mai noi, toate în van însă. „Consiliul de Administratie ar trebui să înteleagă că nu conduce spitalul si că nu membrii CA răspund în fata legii, ci managerul. La nici un control de pînă acum nu a fost tras la răspundere presedintele CA sau vreun membru al consiliului ci doar membrii echipei de conducere. Sînt convins că echipa cu care lucrez si o parte a membrilor CA vor binele spitalului si nu fac politica nimănui ci doar pe cea a pacientului. Pe de altă parte, ce facem noi la spital a promis orice partid aflat la guvernare, servicii mai bune, pacienti multumiti etc. Asa că, fac un apel la toti politicienii si-i rog să-si dea mîna pentru a face ceva în avantajul spitalului, pentru binele comunitătii si al nemtenilor“, a declarat doctorul Ioan Lazăr, managerul interimar al Spitalului Judetean. Acesta a dat exemplu Spitalul Moinesti care a ajuns unul de referintă în regiune si în tară dar asta cu conditia implicării totale a factorilor politici, indiferent de culoarea politică. În plus, directorul de acolo are peste 12 ani vechime si a fost sprijinit de toată lumea, inclusiv politică, fapt care a permis avîntul acestei unităti sanitare.

Tomograf performant donat spitalului

Echipa de conducere a SJU Neamt si-a propus să obtină acreditarea anul viitor cu maximum de puncte, iar în scurt timp să devină un spital de top în Moldova, cu conditia să fie lăsată să-si facă treaba. Pentru asta, spitalul are nevoie si de un tomograf nou. În acest moment, la Piatra Neamt există un tomograf vechi de peste 14 ani, care este depăsit din punct de vedere fizic si moral. Pentru că acesta nu face investigatii de finete si se defectează cînd e lumea mai dragă, sefii SJU Neamt au decis la începutul acestui an să scoată la licitatie serviciile imagistice. În ianuarie, a fost anuntată o licitatie în urma căreia spitalul ar fi cumpărat servicii de tomografie în valoare de circa 8 miliarde. Data de deschidere a ofertelor era 24 aprilie. „Pe data de 11 aprilie au apărut normele metodologice la contractul cadru pe anul acesta, iar acestea erau diferite fată de cele de anul trecut si care au fost suprinse în caietul de sarcini al acestei licitatii. În consecintă, am decis să amînăm deocamdată licitatia pînă la elaborarea unui nou caiet de sarcini. Între timp, domnul Tărâtă a găsit un sponsor care s-a oferit să ne cumpere fără nici un fel de obligatii un computer tomograf nou si performant. Am trimis acestei firme toate specificatiile tehnice pe care noi ni le-am dori, iar sponsorul a luat legătura cu firma producătoare din Germania pentru a stabili detaliile costurilor, transportului etc. În aceste conditii, este de preferat să avem tomograful nostru si să nu mai externalizăm acest serviciu. Firma privată cu care colaborăm în acest moment, X Med, va functiona în continuare în spatiul închiriat din cadrul spitalului, deoarece e loc pentru toată lumea, iar concurenta este benefică. Pînă la sosirea noului tomograf, vom colabora în continuare cu X Med, pe bază de acte aditionale“, a mai afirmat medicul Ioan Lazăr. În urmă cu vreo două săptămîni, firma X Med a propus unitătii sanitare o asociere în urma căreia spitalul i-ar fi plătit serviciile aferente, iar unitatea sanitară ar fi putut încasa o cotă parte din veniturile realizate anual. Sefii SJU Neamt au refuzat oferta, preferînd să aibă tomograful propriu. „Am discutat si cu ordonatorul nostru de credite, Consiliul Judetean si am decis să nu facem nici o asociere cu nimeni, pentru că de-a lungul timpului am constatat că astfel de asocieri nu au fost mereu bătute în cuie si s-au modificat preturile, termenele etc“, a mai spus seful SJU Neamt.

Articol afisat de 1648 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective