Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Mai 2013
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

MAFIA P´┐ŻDURILOR, 36 DE PERCHEZITII

• anchetatorii au dat o nou´┐Ż lovitur´┐Ż mafiei lemnului • ieri au avut loc 34 de perchezitii ´┐Żn Grinties, Ceahl´┐Żu si ´┐Żn judetul Harghita • 33 de persoane au fost duse ´┐Żn fata procurorilor DIICOT • se pare c´┐Ż lotul de ´┐Żnvinuiti este mult mai mare, dar unii nu au fost de g´┐Żsit • grupul infractional cump´┐Żra parcele de p´┐Żdure pe care le exploatau la s´┐Żnge •

Procurorii din cadrul Biroului teritorial Neamt al DIICOT au dat o nou´┐Ż lovitur´┐Ż celor care au exploatat ilegal p´┐Żdurile de pe Valea Muntelui. Ieri, 9 mai 2013 au avut loc zeci de descinderi ´┐Żn urma c´┐Żrora oamenii legii au ridicat documente, iar zeci de persoane au fost conduse la Parchet pentru audieri. Anchetatorii au plecat pe teren ´┐Żn zorii zilei, la actiune particip´┐Żnd 50 de politisti. La ora 5 s-a plecat pe teren, ´┐Żn locatii despre care politistii nu fuseser´┐Ż anuntati anterior. S-a mers ´┐Żn Grinties si Ceahl´┐Żu, dar anchetatorii au descins si ´┐Żn dou´┐Ż locatii din Harghita, ´┐Żn c´┐Żutarea celor care au ras f´┐Żr´┐Ż mil´┐Ż codrii Neamtului. „Pentru probarea activit´┐Żtii infractionale au avut loc un num´┐Żr de 36 de perchezitii, din care 34 au fost ´┐Żn Grinties si Ceahl´┐Żu, iar alte dou´┐Ż ´┐Żn judetul Harghita. Actiunea vizeaz´┐Ż o grupare infractional´┐Ż organizat´┐Ż specializat´┐Ż ´┐Żn evaziune fiscal´┐Ż din comercializarea de lemn. Au fost aduse la audieri 33 de persoane, urm´┐Żnd ca dup´┐Ż completarea materialului probator s´┐Ż se ia m´┐Żsurile care se impun“, a declarat procurorul Cezar Talp´┐Żu, seful DIICOT Neamt.

Exploat´┐Żri la „ras“

Conform datelor de anchet´┐Ż ´┐Żn cauz´┐Ż este vorba de o asociere infractional´┐Ż ai c´┐Żrei membri au actionat preponderent pe raza Neamtului. Cei vizati aveau ca principal´┐Ż preocupare identificarea unor parcele de teren cu vegetatie forestier´┐Ż numai bune de a fi exploatate pe l´┐Żng´┐Ż litera legii. C´┐Żnd ´┐Żnvinuitii g´┐Żseau ce c´┐Żutau, suprafetele cu p´┐Żdure erau cump´┐Żrate de membrii grup´┐Żrii de la proprietarii de drept. Ulterior se trecea la exploarea ilicit´┐Ż a acestora prin t´┐Żierea unor mari cantit´┐Żti de lemn sau chiar defris´┐Żri totale, pe unele parcele ´┐Żmp´┐Żdurite merg´┐Żndu-se „la ras“. Bustenii astfel rezultati erau prelucrati ´┐Żn gatere, iar materialul era comercializat. Se pare c´┐Ż totul se f´┐Żcea f´┐Żr´┐Ż scripte, motiv pentru care din comertul cu lemn nu a intrat nici un leu ´┐Żn visteria statului cu titlu de taxe si impozite. ´┐Żntre cele 33 de persoane care au ajuns ieri la DIICOT se num´┐Żr´┐Ż afaceristi, un p´┐Żdurar si un tehnician silvic. Parte din cei c´┐Żutati de anchetatori nu au fost de g´┐Żsit acas´┐Ż, desi abia se cr´┐Żpase de ziu´┐Ż. Urmeaz´┐Ż ca pe numele lor s´┐Ż fie emise mandate de aducere pentru a fi audiati de anchetatori. Altii au venit la Parchet ceva mai t´┐Żrziu, ´┐Żnsotiti de ap´┐Żr´┐Żtori. Este vorba de persoane care nu au f´┐Żcut obiectul celebrului dosar „Jaf ´┐Żn p´┐Żduri“, de la care au fost ridicate documente si ´┐Żnscrisuri, pentru fiecare parcel´┐Ż de teren forestier ´┐Żn parte, care s´┐Żnt studiate de procurori. ´┐Żn urma analizei acestor probe, coroborate si cu altele, se va stabili dac´┐Ż se iau m´┐Żsuri ´┐Żmpotriva ´┐Żnvinuitilor sau nu.

Arestati de jum´┐Żtate de an

Actiunea de ieri este o extensie a dosarului „Jaf ´┐Żn p´┐Żduri“, ´┐Żn care primele descinderi au avut loc ´┐Żn septembrie anul trecut. Si atunci mai multe persoane au fost duse la audieri, iar la final au fost cinci arestati. Benone Morosanu, un afacerist din zon´┐Ż, este singurul care a sc´┐Żpat de c´┐Żtuse de la acel moment. El si-a admis vina ´┐Żn fata judec´┐Żtorilor si a primit trei ani de detentie. Miercuri, 8 mai 2013, Tribunalul a decis ´┐Żnlocuirea arestului cu interdictia de a p´┐Żr´┐Żsi tara pentru fostii politisti de la Grinties, Valentin Todiric´┐Ż si Stefan M´┐Żc´┐Żrescu, p´┐Żdurarul Paul Caraze si afaceristul Dumitru Galanton. Numai c´┐Ż procurorii au declarat recurs, urm´┐Żnd ca o solutie definitiv´┐Ż ´┐Żn acest caz s´┐Ż dea Curtea de Apel Bac´┐Żu. Alti patru acuzati care si-au admis vina au tot pedepse cu suspendare, iar cinci patroni care au cump´┐Żrat lemnul ilicit au fost fost achitati. Judecata continu´┐Ż pentru opt ´┐Żnvinuiti printre care si agentul Ovidiu Bezim de la Postul de Politie Farcasa. Gruparea a fraudat statul de 133.000 de lei noi, ´┐Żn timp ce t´┐Żierile ilegale de arbori se cifreaz´┐Ż la circa 360.000 de lei noi, faptele av´┐Żnd loc ´┐Żn perioada 2011-2012 ´┐Żn zonele Grintiesul Mic, Grintiesel, P´┐Żltinis si Teasc. ´┐Żn schimbul unor foloase materiale, cei trei politisti si p´┐Żdurarul anuntau „prietenii“ atunci c´┐Żnd veneau controale, iar pentru ca p´┐Żrtile s´┐Ż nu se ´┐Żnt´┐Żlneasc´┐Ż, colegii din echipa de control erau invitati rapid la o cafea. ´┐Żn afar´┐Ż de cei inculpati ancheta a vizat si alti ´┐Żnvinuiti pentru care cercet´┐Żrile au fost disjunse.

Articol afisat de 3435 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. MURARU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective