MAFIA PĂDURILOR, 36 DE PERCHEZITII
• anchetatorii au dat o nouă lovitură mafiei lemnului • ieri au avut loc 34 de perchezitii în Grinties, Ceahlău si în judetul Harghita • 33 de persoane au fost duse în fata procurorilor DIICOT • se pare că lotul de învinuiti este mult mai mare, dar unii nu au fost de găsit • grupul infractional cumpăra parcele de pădure pe care le exploatau la sînge • Procurorii din cadrul Biroului teritorial Neamt al DIICOT au dat o nouă lovitură celor care au exploatat ilegal pădurile de pe Valea Muntelui. Ieri, 9 mai 2013 au avut loc zeci de descinderi în urma cărora oamenii legii au ridicat documente, iar zeci de persoane au fost conduse la Parchet pentru audieri. Anchetatorii au plecat pe teren în zorii zilei, la actiune participînd 50 de politisti. La ora 5 s-a plecat pe teren, în locatii despre care politistii nu fuseseră anuntati anterior. S-a mers în Grinties si Ceahlău, dar anchetatorii au descins si în două locatii din Harghita, în căutarea celor care au ras fără milă codrii Neamtului. „Pentru probarea activitătii infractionale au avut loc un număr de 36 de perchezitii, din care 34 au fost în Grinties si Ceahlău, iar alte două în judetul Harghita. Actiunea vizează o grupare infractională organizată specializată în evaziune fiscală din comercializarea de lemn. Au fost aduse la audieri 33 de persoane, urmînd ca după completarea materialului probator să se ia măsurile care se impun“, a declarat procurorul Cezar Talpău, seful DIICOT Neamt.
Exploatări la „ras“
Conform datelor de anchetă în cauză este vorba de o asociere infractională ai cărei membri au actionat preponderent pe raza Neamtului. Cei vizati aveau ca principală preocupare identificarea unor parcele de teren cu vegetatie forestieră numai bune de a fi exploatate pe lîngă litera legii. Cînd învinuitii găseau ce căutau, suprafetele cu pădure erau cumpărate de membrii grupării de la proprietarii de drept. Ulterior se trecea la exploarea ilicită a acestora prin tăierea unor mari cantităti de lemn sau chiar defrisări totale, pe unele parcele împădurite mergîndu-se „la ras“. Bustenii astfel rezultati erau prelucrati în gatere, iar materialul era comercializat. Se pare că totul se făcea fără scripte, motiv pentru care din comertul cu lemn nu a intrat nici un leu în visteria statului cu titlu de taxe si impozite. Între cele 33 de persoane care au ajuns ieri la DIICOT se numără afaceristi, un pădurar si un tehnician silvic. Parte din cei căutati de anchetatori nu au fost de găsit acasă, desi abia se crăpase de ziuă. Urmează ca pe numele lor să fie emise mandate de aducere pentru a fi audiati de anchetatori. Altii au venit la Parchet ceva mai tîrziu, însotiti de apărători. Este vorba de persoane care nu au făcut obiectul celebrului dosar „Jaf în păduri“, de la care au fost ridicate documente si înscrisuri, pentru fiecare parcelă de teren forestier în parte, care sînt studiate de procurori. În urma analizei acestor probe, coroborate si cu altele, se va stabili dacă se iau măsuri împotriva învinuitilor sau nu.
Arestati de jumătate de an
Actiunea de ieri este o extensie a dosarului „Jaf în păduri“, în care primele descinderi au avut loc în septembrie anul trecut. Si atunci mai multe persoane au fost duse la audieri, iar la final au fost cinci arestati. Benone Morosanu, un afacerist din zonă, este singurul care a scăpat de cătuse de la acel moment. El si-a admis vina în fata judecătorilor si a primit trei ani de detentie. Miercuri, 8 mai 2013, Tribunalul a decis înlocuirea arestului cu interdictia de a părăsi tara pentru fostii politisti de la Grinties, Valentin Todirică si Stefan Măcărescu, pădurarul Paul Caraze si afaceristul Dumitru Galanton. Numai că procurorii au declarat recurs, urmînd ca o solutie definitivă în acest caz să dea Curtea de Apel Bacău. Alti patru acuzati care si-au admis vina au tot pedepse cu suspendare, iar cinci patroni care au cumpărat lemnul ilicit au fost fost achitati. Judecata continuă pentru opt învinuiti printre care si agentul Ovidiu Bezim de la Postul de Politie Farcasa. Gruparea a fraudat statul de 133.000 de lei noi, în timp ce tăierile ilegale de arbori se cifrează la circa 360.000 de lei noi, faptele avînd loc în perioada 2011-2012 în zonele Grintiesul Mic, Grintiesel, Păltinis si Teasc. În schimbul unor foloase materiale, cei trei politisti si pădurarul anuntau „prietenii“ atunci cînd veneau controale, iar pentru ca părtile să nu se întîlnească, colegii din echipa de control erau invitati rapid la o cafea. În afară de cei inculpati ancheta a vizat si alti învinuiti pentru care cercetările au fost disjunse.
|