 Emotii si lacrimi - Jderii au plecat în Afganistan
• ieri a avut loc ceremonia de plecare a 124 de militari în Afganistan • la eveniment a participat ministrul Apărării, Mircea Dusa • au fost prezente familiile militarilor care i-au privit cu mîndrie si emotie • „Este prima misiune a sotului si tremurăm de grija lui. Sîntem mîndri, dar ne temem pentru el. Sperăm să se întoarcă acasă cu bine“, a declarat o tînără sotie ce strîngea la piept o fetită de cîtiva anisori • Ceremonialul de plecare în Afganistan a 124 de militari din mai multe judete ale Moldovei a avut loc ieri la Piatra Neamt, în prezenta a numeroase oficialităti, dar si a familiilor emotionate. Militarii, unii dintre ei si din Neamt, fac parte din compania Ground Defence Area Kandahar Airfield a Batalionului 634 Infanterie Petrodava si se numesc Jderii, (Marten în engleză). Ceremonia s-a desfăsurat în Piata Stefan cel Mare din Piatra Neamt si a avut loc în prezenta ministrului Apărării, Mircea Dusa, precum si a mai multor generali din Marele Stat Major. Familiile ostasilor au asistat si ele emotionate la paradă si au curs lacrimi de mîndrie si mai ales de teamă pentru viata celor dragi. Militarii vor pleca într-o misiune de protejare a Aeroportului Kandahar, vor efectua actiuni umanitare, vor asigura paza mai multor obiective si instruirea unor cadre afgane. Ceremonialul a debutat cu prezentarea companiei si cu o slujbă religioasă în care militarii au fost binecuvîntati. Mircea Dusa le-a transmis tinerilor că este mîndru de ei si le-a cerut să se întoarcă toti sănătosi acasă. „Astăzi (n.r. - ieri) are loc încă un moment emotionant după ce miercuri am fost prezent la sosirea în tară a eroului nostru Florinel Enache, rănit în Afganistan. El mi-a mărturisit că cel mai emotionat a fost cînd a atins din nou pămîntul românesc după mai bine de un an si jumătate petrecut în străinătate. Veti pleca în cel mai periculos loc din lume si să stiti că atunci cînd semnez ordine de plecare de acest gen o fac cu inima strînsă si asumîndu-mi o mare responsabilitate. A venit acum rîndul dumneavoastră să fiti al doilea contingent care va asigura paza aeroportului din Kandahar. Veti prelua misiunea de la colegii din Cîmpulung Moldovenesc pentru care am primit multe aprecieri de la comandantul militar al bazei Kandahar din cadrul misiunii ISAF. Sînt convins că si pentru dumneavoastră voi primi aceleasi laude si aprecieri pentru profesionalismul de care veti da dovadă. Sînt mîndru de dumneavoastră, vă doresc succes si vreau doar să vă dau încă un «ordin»: acela de de a vă întoarce sănătosi acasă“, si-a încheiat discursul Mircea Dusa.
„Semper Simul“
Comandantul Jderilor, căpitanul Liviu Apostoaie, din Botosani, a promis că-si vor face misiunea cît mai bine, iar la întoarcere vor raporta „misiune îndeplinită“. „Constientizăm provocările care ne asteaptă, stim ce avem de făcut, sîntem pregătiti. Vom reprezenta cu onoare Armata Română în teatrul de operatii din Afganistan si ne vom face datoria pe deplin. Gîndurile noastre se îndreaptă acum si spre familii cărora le multumim că ne sînt aproape si ne înteleg. Fiti mîndri de noi si fiti siguri că ne vom respecta deviza: «Semper Simul - Mereu Împreun㻓, a declarat comandantul Jderilor. Apoi, militarii au defilat în fata asistentei. Sotiile, mamele si copiii acestora au plîns pe tot parcursul evenimentului si s-au rugat doar să se întoarcă întregi si nevătămati acasă. „Este prima misiune a sotului si tremurăm de grija lui. Sîntem mîndri, dar ne temem pentru el. Sperăm să se întoarcă acasă cu bine“, a declarat o tînără sotie ce strîngea la piept o fetită de cîtiva anisori. Militarii vor pleca spre Afganistan cu trei aeronave, prima urmînd să decoleze pe 20 mai, iar ultima pe 14 iunie. Printre cei ce se vor afla în teatrul de operatiuni de acolo se numărau si cîteva femei, toate foarte tinere si decise să fie egalele colegilor bărbati. Compania ce va pleca acum face parte din Batalionul 634 Infanterie „Petrodava“ ce a luat fiintă în anul 1994.
22 de români au murit în Afganistan si Irak
România a început să participe la misiuni internationale după aderarea la NATO, primii soldati plecînd în 2002 în zone de conflict. Ministerul Apărării a cheltuit în perioada 2002-2012, pentru sustinerea operatiunilor din Afganistan 1.891.400.283 de lei (588,2 milioane de dolari), adică de trei ori mai multi decît au fost alocati misiunii din Irak. Cu toate acestea, România continuă să împrumute tehnică de luptă de la aliatii din Afganistan, pentru că echipamentele militare aflate în dotarea soldatilor nostri sînt vechi, uzate si depăsite. Statisticile MAPN arată că pînă în 2012 în teatrele de razboi din Afganistan si Irak au murit 22 de persoane, iar alte 71 au fost rănite pe parcursul celor 10 ani de misiuni internationale. Cei mai multi au murit în Afganistan - 20 de persoane. Cele mai mari pierderi le-a suferit tara în 2010, cînd 6 militari au sfîrsit în luptele cu talibanii. Printre ultimii răniti din Afganistan s-a numărat si un soldat din judetul Vrancea, Florinel Enache. Acesta a fost rănit la începutul anului trecut într-o explozie, pierzîndu-si ambele picioare si mîna stîngă. Militarul a fost tratat peste un an într-un spital din SUA. Acesta a revenit în tară marti, 14 mai, fiind decorat. Cei mai multi dintre militarii români ce pleacă în teatrele de război o fac la cerere, fiind atrasi de cîstigurile substantiale, cu mult peste soldele modeste din tară. România nu mai are dislocati militari în Irak, dar prezenta în Afganistan continuă să fie una numeroasă.
|