Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Emotii si lacrimi - Jderii   au plecat în Afganistan

Emotii si lacrimi - Jderii au plecat în Afganistan

• ieri a avut loc ceremonia de plecare a 124 de militari în Afganistan • la eveniment a participat ministrul Apãrãrii, Mircea Dusa • au fost prezente familiile militarilor care i-au privit cu mîndrie si emotie • „Este prima misiune a sotului si tremurãm de grija lui. Sîntem mîndri, dar ne temem pentru el. Sperãm sã se întoarcã acasã cu bine“, a declarat o tînãrã sotie ce strîngea la piept o fetitã de cîtiva anisori •

Ceremonialul de plecare în Afganistan a 124 de militari din mai multe judete ale Moldovei a avut loc ieri la Piatra Neamt, în prezenta a numeroase oficialitãti, dar si a familiilor emotionate. Militarii, unii dintre ei si din Neamt, fac parte din compania Ground Defence Area Kandahar Airfield a Batalionului 634 Infanterie Petrodava si se numesc Jderii, (Marten în englezã). Ceremonia s-a desfãsurat în Piata Stefan cel Mare din Piatra Neamt si a avut loc în prezenta ministrului Apãrãrii, Mircea Dusa, precum si a mai multor generali din Marele Stat Major. Familiile ostasilor au asistat si ele emotionate la paradã si au curs lacrimi de mîndrie si mai ales de teamã pentru viata celor dragi. Militarii vor pleca într-o misiune de protejare a Aeroportului Kandahar, vor efectua actiuni umanitare, vor asigura paza mai multor obiective si instruirea unor cadre afgane. Ceremonialul a debutat cu prezentarea companiei si cu o slujbã religioasã în care militarii au fost binecuvîntati. Mircea Dusa le-a transmis tinerilor cã este mîndru de ei si le-a cerut sã se întoarcã toti sãnãtosi acasã. „Astãzi (n.r. - ieri) are loc încã un moment emotionant dupã ce miercuri am fost prezent la sosirea în tarã a eroului nostru Florinel Enache, rãnit în Afganistan. El mi-a mãrturisit cã cel mai emotionat a fost cînd a atins din nou pãmîntul românesc dupã mai bine de un an si jumãtate petrecut în strãinãtate. Veti pleca în cel mai periculos loc din lume si sã stiti cã atunci cînd semnez ordine de plecare de acest gen o fac cu inima strînsã si asumîndu-mi o mare responsabilitate. A venit acum rîndul dumneavoastrã sã fiti al doilea contingent care va asigura paza aeroportului din Kandahar. Veti prelua misiunea de la colegii din Cîmpulung Moldovenesc pentru care am primit multe aprecieri de la comandantul militar al bazei Kandahar din cadrul misiunii ISAF. Sînt convins cã si pentru dumneavoastrã voi primi aceleasi laude si aprecieri pentru profesionalismul de care veti da dovadã. Sînt mîndru de dumneavoastrã, vã doresc succes si vreau doar sã vã dau încã un «ordin»: acela de de a vã întoarce sãnãtosi acasã“, si-a încheiat discursul Mircea Dusa.

„Semper Simul“

Comandantul Jderilor, cãpitanul Liviu Apostoaie, din Botosani, a promis cã-si vor face misiunea cît mai bine, iar la întoarcere vor raporta „misiune îndeplinitã“. „Constientizãm provocãrile care ne asteaptã, stim ce avem de fãcut, sîntem pregãtiti. Vom reprezenta cu onoare Armata Românã în teatrul de operatii din Afganistan si ne vom face datoria pe deplin. Gîndurile noastre se îndreaptã acum si spre familii cãrora le multumim cã ne sînt aproape si ne înteleg. Fiti mîndri de noi si fiti siguri cã ne vom respecta deviza: «Semper Simul - Mereu ÃŽmpreun㻓, a declarat comandantul Jderilor. Apoi, militarii au defilat în fata asistentei. Sotiile, mamele si copiii acestora au plîns pe tot parcursul evenimentului si s-au rugat doar sã se întoarcã întregi si nevãtãmati acasã. „Este prima misiune a sotului si tremurãm de grija lui. Sîntem mîndri, dar ne temem pentru el. Sperãm sã se întoarcã acasã cu bine“, a declarat o tînãrã sotie ce strîngea la piept o fetitã de cîtiva anisori. Militarii vor pleca spre Afganistan cu trei aeronave, prima urmînd sã decoleze pe 20 mai, iar ultima pe 14 iunie. Printre cei ce se vor afla în teatrul de operatiuni de acolo se numãrau si cîteva femei, toate foarte tinere si decise sã fie egalele colegilor bãrbati. Compania ce va pleca acum face parte din Batalionul 634 Infanterie „Petrodava“ ce a luat fiintã în anul 1994.

22 de români au murit în Afganistan si Irak

România a început sã participe la misiuni internationale dupã aderarea la NATO, primii soldati plecînd în 2002 în zone de conflict. Ministerul Apãrãrii a cheltuit în perioada 2002-2012, pentru sustinerea operatiunilor din Afganistan 1.891.400.283 de lei (588,2 milioane de dolari), adicã de trei ori mai multi decît au fost alocati misiunii din Irak. Cu toate acestea, România continuã sã împrumute tehnicã de luptã de la aliatii din Afganistan, pentru cã echipamentele militare aflate în dotarea soldatilor nostri sînt vechi, uzate si depãsite. Statisticile MAPN aratã cã pînã în 2012 în teatrele de razboi din Afganistan si Irak au murit 22 de persoane, iar alte 71 au fost rãnite pe parcursul celor 10 ani de misiuni internationale. Cei mai multi au murit în Afganistan - 20 de persoane. Cele mai mari pierderi le-a suferit tara în 2010, cînd 6 militari au sfîrsit în luptele cu talibanii. Printre ultimii rãniti din Afganistan s-a numãrat si un soldat din judetul Vrancea, Florinel Enache. Acesta a fost rãnit la începutul anului trecut într-o explozie, pierzîndu-si ambele picioare si mîna stîngã. Militarul a fost tratat peste un an într-un spital din SUA. Acesta a revenit în tarã marti, 14 mai, fiind decorat. Cei mai multi dintre militarii români ce pleacã în teatrele de rãzboi o fac la cerere, fiind atrasi de cîstigurile substantiale, cu mult peste soldele modeste din tarã. România nu mai are dislocati militari în Irak, dar prezenta în Afganistan continuã sã fie una numeroasã.

Articol afisat de 2397 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective