Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Mai 2013
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Emotii si lacrimi - Jderii   au plecat ţn Afganistan

Emotii si lacrimi - Jderii au plecat ´┐Żn Afganistan

• ieri a avut loc ceremonia de plecare a 124 de militari ´┐Żn Afganistan • la eveniment a participat ministrul Ap´┐Żr´┐Żrii, Mircea Dusa • au fost prezente familiile militarilor care i-au privit cu m´┐Żndrie si emotie • „Este prima misiune a sotului si tremur´┐Żm de grija lui. S´┐Żntem m´┐Żndri, dar ne temem pentru el. Sper´┐Żm s´┐Ż se ´┐Żntoarc´┐Ż acas´┐Ż cu bine“, a declarat o t´┐Żn´┐Żr´┐Ż sotie ce str´┐Żngea la piept o fetit´┐Ż de c´┐Żtiva anisori •

Ceremonialul de plecare ´┐Żn Afganistan a 124 de militari din mai multe judete ale Moldovei a avut loc ieri la Piatra Neamt, ´┐Żn prezenta a numeroase oficialit´┐Żti, dar si a familiilor emotionate. Militarii, unii dintre ei si din Neamt, fac parte din compania Ground Defence Area Kandahar Airfield a Batalionului 634 Infanterie Petrodava si se numesc Jderii, (Marten ´┐Żn englez´┐Ż). Ceremonia s-a desf´┐Żsurat ´┐Żn Piata Stefan cel Mare din Piatra Neamt si a avut loc ´┐Żn prezenta ministrului Ap´┐Żr´┐Żrii, Mircea Dusa, precum si a mai multor generali din Marele Stat Major. Familiile ostasilor au asistat si ele emotionate la parad´┐Ż si au curs lacrimi de m´┐Żndrie si mai ales de team´┐Ż pentru viata celor dragi. Militarii vor pleca ´┐Żntr-o misiune de protejare a Aeroportului Kandahar, vor efectua actiuni umanitare, vor asigura paza mai multor obiective si instruirea unor cadre afgane. Ceremonialul a debutat cu prezentarea companiei si cu o slujb´┐Ż religioas´┐Ż ´┐Żn care militarii au fost binecuv´┐Żntati. Mircea Dusa le-a transmis tinerilor c´┐Ż este m´┐Żndru de ei si le-a cerut s´┐Ż se ´┐Żntoarc´┐Ż toti s´┐Żn´┐Żtosi acas´┐Ż. „Ast´┐Żzi (n.r. - ieri) are loc ´┐Żnc´┐Ż un moment emotionant dup´┐Ż ce miercuri am fost prezent la sosirea ´┐Żn tar´┐Ż a eroului nostru Florinel Enache, r´┐Żnit ´┐Żn Afganistan. El mi-a m´┐Żrturisit c´┐Ż cel mai emotionat a fost c´┐Żnd a atins din nou p´┐Żm´┐Żntul rom´┐Żnesc dup´┐Ż mai bine de un an si jum´┐Żtate petrecut ´┐Żn str´┐Żin´┐Żtate. Veti pleca ´┐Żn cel mai periculos loc din lume si s´┐Ż stiti c´┐Ż atunci c´┐Żnd semnez ordine de plecare de acest gen o fac cu inima str´┐Żns´┐Ż si asum´┐Żndu-mi o mare responsabilitate. A venit acum r´┐Żndul dumneavoastr´┐Ż s´┐Ż fiti al doilea contingent care va asigura paza aeroportului din Kandahar. Veti prelua misiunea de la colegii din C´┐Żmpulung Moldovenesc pentru care am primit multe aprecieri de la comandantul militar al bazei Kandahar din cadrul misiunii ISAF. S´┐Żnt convins c´┐Ż si pentru dumneavoastr´┐Ż voi primi aceleasi laude si aprecieri pentru profesionalismul de care veti da dovad´┐Ż. S´┐Żnt m´┐Żndru de dumneavoastr´┐Ż, v´┐Ż doresc succes si vreau doar s´┐Ż v´┐Ż dau ´┐Żnc´┐Ż un «ordin»: acela de de a v´┐Ż ´┐Żntoarce s´┐Żn´┐Żtosi acas´┐Ż“, si-a ´┐Żncheiat discursul Mircea Dusa.

„Semper Simul“

Comandantul Jderilor, c´┐Żpitanul Liviu Apostoaie, din Botosani, a promis c´┐Ż-si vor face misiunea c´┐Żt mai bine, iar la ´┐Żntoarcere vor raporta „misiune ´┐Żndeplinit´┐Ż“. „Constientiz´┐Żm provoc´┐Żrile care ne asteapt´┐Ż, stim ce avem de f´┐Żcut, s´┐Żntem preg´┐Żtiti. Vom reprezenta cu onoare Armata Rom´┐Żn´┐Ż ´┐Żn teatrul de operatii din Afganistan si ne vom face datoria pe deplin. G´┐Żndurile noastre se ´┐Żndreapt´┐Ż acum si spre familii c´┐Żrora le multumim c´┐Ż ne s´┐Żnt aproape si ne ´┐Żnteleg. Fiti m´┐Żndri de noi si fiti siguri c´┐Ż ne vom respecta deviza: «Semper Simul - Mereu ´┐Żmpreun´┐Ż»“, a declarat comandantul Jderilor. Apoi, militarii au defilat ´┐Żn fata asistentei. Sotiile, mamele si copiii acestora au pl´┐Żns pe tot parcursul evenimentului si s-au rugat doar s´┐Ż se ´┐Żntoarc´┐Ż ´┐Żntregi si nev´┐Żt´┐Żmati acas´┐Ż. „Este prima misiune a sotului si tremur´┐Żm de grija lui. S´┐Żntem m´┐Żndri, dar ne temem pentru el. Sper´┐Żm s´┐Ż se ´┐Żntoarc´┐Ż acas´┐Ż cu bine“, a declarat o t´┐Żn´┐Żr´┐Ż sotie ce str´┐Żngea la piept o fetit´┐Ż de c´┐Żtiva anisori. Militarii vor pleca spre Afganistan cu trei aeronave, prima urm´┐Żnd s´┐Ż decoleze pe 20 mai, iar ultima pe 14 iunie. Printre cei ce se vor afla ´┐Żn teatrul de operatiuni de acolo se num´┐Żrau si c´┐Żteva femei, toate foarte tinere si decise s´┐Ż fie egalele colegilor b´┐Żrbati. Compania ce va pleca acum face parte din Batalionul 634 Infanterie „Petrodava“ ce a luat fiint´┐Ż ´┐Żn anul 1994.

22 de rom´┐Żni au murit ´┐Żn Afganistan si Irak

Rom´┐Żnia a ´┐Żnceput s´┐Ż participe la misiuni internationale dup´┐Ż aderarea la NATO, primii soldati plec´┐Żnd ´┐Żn 2002 ´┐Żn zone de conflict. Ministerul Ap´┐Żr´┐Żrii a cheltuit ´┐Żn perioada 2002-2012, pentru sustinerea operatiunilor din Afganistan 1.891.400.283 de lei (588,2 milioane de dolari), adic´┐Ż de trei ori mai multi dec´┐Żt au fost alocati misiunii din Irak. Cu toate acestea, Rom´┐Żnia continu´┐Ż s´┐Ż ´┐Żmprumute tehnic´┐Ż de lupt´┐Ż de la aliatii din Afganistan, pentru c´┐Ż echipamentele militare aflate ´┐Żn dotarea soldatilor nostri s´┐Żnt vechi, uzate si dep´┐Żsite. Statisticile MAPN arat´┐Ż c´┐Ż p´┐Żn´┐Ż ´┐Żn 2012 ´┐Żn teatrele de razboi din Afganistan si Irak au murit 22 de persoane, iar alte 71 au fost r´┐Żnite pe parcursul celor 10 ani de misiuni internationale. Cei mai multi au murit ´┐Żn Afganistan - 20 de persoane. Cele mai mari pierderi le-a suferit tara ´┐Żn 2010, c´┐Żnd 6 militari au sf´┐Żrsit ´┐Żn luptele cu talibanii. Printre ultimii r´┐Żniti din Afganistan s-a num´┐Żrat si un soldat din judetul Vrancea, Florinel Enache. Acesta a fost r´┐Żnit la ´┐Żnceputul anului trecut ´┐Żntr-o explozie, pierz´┐Żndu-si ambele picioare si m´┐Żna st´┐Żng´┐Ż. Militarul a fost tratat peste un an ´┐Żntr-un spital din SUA. Acesta a revenit ´┐Żn tar´┐Ż marti, 14 mai, fiind decorat. Cei mai multi dintre militarii rom´┐Żni ce pleac´┐Ż ´┐Żn teatrele de r´┐Żzboi o fac la cerere, fiind atrasi de c´┐Żstigurile substantiale, cu mult peste soldele modeste din tar´┐Ż. Rom´┐Żnia nu mai are dislocati militari ´┐Żn Irak, dar prezenta ´┐Żn Afganistan continu´┐Ż s´┐Ż fie una numeroas´┐Ż.

Articol afisat de 2409 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective