Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Alpinistul Ticu Lãcãtusu, decizie grea în Himalaya

• alipinistul nemtean a fost într-o expeditie alãturi de cinci germani, intentionînd sã cucereascã vîrful Tsartse (6.346 metri) • nemtii au decis sã abandoneze urcusul spre piscul himalayan din cauza vremii nefavorabile • „Sã încerce de unul singur era sinucidere curatã!“ a declarat Irina Pãcurariu, sotia alpinistului •

ÃŽncercarea titratului si reputatului alpinist nemtean, Constantin Lãcãtusu, de a cuceri vîrful Tsartse din Himalaya a esuat, cauza principalã fiind vremea nefavorabilã, dar si accidentãrile din echipa expeditiei. Ticu Lãcãtusu a postat pe contul sãu de Facebook pe data de 27 mai cã a rãmas singur în lupta pentru cucerirea acestui vîrf, dupã ce colegii sãi germani au decis sã nu mai încerce. „Frank a zis de dimineatã cã vocea interioarã îi spune sã nu mai încerce, toatã ziua l-am avut pe mezinul Lutz de partea mea crezînd cã va merge împreunã cu Michael, dar acesta a renuntat ulterior pentru cã nu e refãcut si i se pare prea periculos. Apoi, împreunã cu Heiko, l-a convins si pe Lutz sã renunte. Mezinul nu e în stare sã ia singur o decizie, a venit si mi-a spus afectat cã renuntã si el, cã e riscant în doi fiindcã nu are experientã. Asa am rãmas solo...“, a fost ultima comunicare a alpinistului pietrean care lãsa sã se înteleagã cã a renuntat la escaladã. Sotia acestuia, cunoscuta realizatoare TV Irina Pãcurariu a confirmat acest lucru. „Am vorbit cu el si mi-a spus cã a renuntat, dat fiind faptul cã nemtii au decis sã nu mai încerce. Sã urce de unul singur ar fi fost sinucidere curatã si nimic în lumea asta nu meritã asa ceva. Se va întoarce acasã pe 6 iunie si atunci va povesti cu sigurantã toate aventurile pe care le-a avut acolo“, a spus Irina Pãcurariu. Constantin Lãcãtusu, pietreanul care este de departe „vîrful“ alpinismului românesc, a vrut sã încerce o nouã performantã unicã în lume. ÃŽmpreunã cu cinci germani, a plecat pe data de 6 mai spre Himalaya pentru a cuceri încã un munte care este virgin. Pietreanul de 52 de ani a mai încercat sã urce pe acest vîrf de douã ori, în 2006 si 2012, dar de fiecare datã a esuat, ca si alte echipe din Japonia, SUA, Franta sau Germania. Vîrful Tsartse face parte din masivul Mukut Himal si este situat în nordul Nepalului, în apropierea granitei cu Tibetul. ÃŽn cursul încercãrilor din 2006 si 2012, alpinistul român si colegii sãi, doi germani, au reusit, în premierã absolutã, sã urce pe vîrful cunoscut ca Peak Europa (6.403 metri - botezat de Ticu Lãcãtusu) si pe Tashi Kang (6.386 metri), care sînt cele mai înalte douã din masivul amintit, Tsartse fiind al treilea (6.346 metri). Expeditia de acum, intitulatã „Tsartse 2013“ a fost formatã din 6 alpinisti, 5 germani si românul Ticu Lãcãtusu, dar si din mai multi nepalezi care ajutau la bunul mers al expeditiei. Liderul acestui grup a fost alpinistul german Goetz cu care pietreanul se cunoaste din 2006.
Expeditia propriu zisã a început pe data de 10 mai, iar pe data de 26 mai au ajuns la baza vîrfului Tsartse. Alpinistii au încercat sã urce, dar din cauza vremii nefavorabile si a accesului extrem de dificil, vîrful fiind abrupt si plin de gheatã, au renuntat, fiind prea riscant.

Ticu Lãcãtusu, primul român pe Everest

Constantin Lãcãtusu este primul român care a cucerit Everestul si singurul care a atins cele mai înalte vîrfuri de pe toate continentele. Pe „Acoperisul lumii“ - Everest a urcat în 17 mai 1995, dupã ce vãzuse Europa de pe Elbrus (5.642m - 27 iunie 1993) si a fluturat steagul României pe „africanul“ Kilimanjaro (6.895m - 4 februarie 1995). Tinta urmãtoare a fost Aconcagua (6.960m - 16 februarie 1996) adicã punctul cel mai aproape de cer din America de Sud, iar în America de Nord a fost pe McKinley (6.194m - 4 iunie 1999). ÃŽn emisfera sudicã a cucerit si Carstensz - Pyramid (4.884m - 25 aprilie 2000) în Australia-Oceania, iar în 10 decembrie 2001 a fost pe Vinson (4.897m - Antarctica). ÃŽn 2009, Ticu Lãcãtusu a reusit traversarea completã a calotei glaciare a Groenlandei - premierã româneascã – pe un traseu de aproximativ 600 de km, pe schiuri, fãrã sprijin din exterior, de la Est la Vest, pe la Cercul Polar de Nord, pe o rutã mai lungã cu 100 de km decît cea parcursã de celebrul explorator norvegian Fridtjof Nansen, cu ocazia primei traversãri din istorie a insulei.

Articol afisat de 1674 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective