Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2013
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iunie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ELENA, SOLDÃTICA   DE 3 ANI DIN ROARMY

ELENA, SOLDÃTICA DE 3 ANI DIN ROARMY

• Elena Bãltãtescu, un bot de fetitã de 3 ani, este pasionatã de cu totul alte lucruri specifice fetitelor • azi, de Ziua Copilului, îsi doreste ca si cadouri cîteva masinute • detestã pãpusile si lasã orice deoparte cînd aude ritmuri de fanfarã • merge în pas de defilare de cîte ori participã la vreo paradã militarã, iar costumatia preferatã e costumul militar, fãcut dupã modelul purtat de tatãl ei • de 1 Decembrie 2012, a fãcut furori în Capitalã • „Are o sensibilitate aparte fatã de muzica militarã si steagul României, pe care îl recunoaste atunci cînd îl vede în diferite contexte“, ne-a povestit mama fetitei •

Elena Bãltãtescu e o mînã de copil, dar face cît multi la un loc cînd e vorba de vointã, pricepere si pasiune. Adorã tinuta militarã, paradele, muzica de fanfarã si ceea ce iubesc bãietii - masinutele, trenuletele, jocurile de constructie. Parcã si cîrlontii blonzi, care îi înconjoarã fata, par de bãiat cînd vezi cît suflet pune în activitãtile specifice bãietilor. Azi asteaptã cu nerãbdare alte masini pe care sã le împingã pe covor ori pe asfalt, noi jocuri din care sã construiascã blocuri, case ori vaporase - dupã priceperea ei, si deja stie sã atentioneze adultii din jur: nu cumva sã primeascã vreo pãpusã! S-a nãscut în timpul Campionatului Mondial de fotbal desfãsurat acum trei ani în Africa de Sud, iar tatãl ei i-a zis „Vuvuzea“, pentru cã plîngea foarte tare din cauza colicilor. Iar de la „Vuvuzea“, a apãrut „Vuvu“ si apoi „Bubu“, încît acum asa îi spune toatã lumea si asa se recomandã. Si mai spune ceva: cã este româncã si trãieste în România. Pînã la vîrsta de 1 an a avut ca personaj preferat pe Gummy Bear, iar în prezent e Mickey Mouse si desenele animate The Little Cars. Acum si-l doreste pe Thomas pe tortul aniversar, pe care îl va primi pe 4 iunie, cînd va face 3 ani.

Dumnezeu i-a multumit pe ambii pãrinti

Tatãl Elenei, cadru militar, iar mama, psiholog de profesie, si-au dorit cu ardoare un copil, dar fiecare si-a dorit altceva decît celãlalt. Acum, cînd vãd „ce a iesit“, cei doi se amuzã si n-au cuvinte sã-i multumeascã Domnului pentru darul primit: „Eu am vrut fetitã, iar sotul meu mã tot întreba - cum sã se joace el cu pãpusile? Si iatã, a iesit Bubu, care acoperã toate cerintele!“, a povestit Irina Bãltãtescu. „Anul trecut, sotul meu a fost plecat în misiune în Afghanistan, iar nouã ne-a fost destul de greu. Numãram mereu clipele pînã sã se întoarcã acasã. Ne-am rugat la Dumnezeu ca lucrurile sã decurgã bine si sã fim din nou împreunã si iatã cã dorinta ni s-a împlinit.
Elena seamãnã foarte mult cu tatãl sãu, iar eu mã bucur de acest lucru, pentru cã între ei e o relatie specialã. Ea m-a fãcut sã trec mult mai usor peste acea perioadã dificilã. Tati e foarte mîndru de fata lui, mai ales cã Elena «mestereste» ca un bãiat, demonteazã si asambleazã cu usurintã o multime de obiecte si putine sînt lucrurile care scapã curiozitãtii tipice vîrstei sale“, a mai povestit mama micutei. La întoarcerea tatãlui din misiune, „fetele“ i-au fãcut o surprizã si l-au asteptat la aeroport, iar Elena era îmbracatã în tinutã militarã, asa cum era tinuta lui si a celorlalti militari care participã la misiuni în teatre de rãzboi. „E foarte mîndrã de tinuta militarã, motiv pentru care, adeseori protesteazã cã nu îi plac hainele alese de mine si atunci îi dau acea costumatie, pentru cã stiu cã nu face nici un comentariu“, am mai aflat de la mami. Iar pe haina micutei, cu litere brodate în culorile tricolorului scrie „ELENA (în dreapta) si ROARMY (în stînga).

„O stigam disperatã si m-a linistit domnul general Corneliu Dobritoiu“

Elena a participat la mai multe momente festive îmbrãcatã în tinutã militarã: Ziua Portilor Deschise la Centrul Militar Neamt, la Convocarea Nationalã a Centrelor Militare din tarã, la Ziua Armatei - 25 Octombrie 2012, unde a avut posibilitatea sã „studieze“ cu multã atentie si concentrare tehnica militarã, iar fotografiile cu ea au fost postate pe pagina de facebook a Ministerului Apãrãrii Nationale. Deja nu mai existã moment cu specific militar sau national la care Elena sã nu fie prezentã, îmbrãcatã în tinutã militarã, alãturi de tatãl ei. Astfel, la defilarea organizatã cu ocazia Zilei Nationale - 1 Decembrie 2012, tati a vrut ca Elena sã participe îmbrãcatã în tinutã militarã, iar ea abia a asteptat acel moment. „Am avut posibilitatea sã stãm lîngã tribuna oficialã si pentru cã Elena nu mai avea rãbdare sã stea la noi în brate si pe umeri, fãceam cu rîndul, eu si sotul, am lãsat-o sã stea în fatã, unde erau copiii. Iar ea, a început sã batã cu piciorusele ritmul, pe muzica militarã. Apoi s-a desprins de lîngã ceilalti copii si a început sã defileze cu steguletul în mînã în fata tribunei oficiale, încît eu am simtit cã îmi îngheatã sîngele în vene, si nu stiam cum sã o aduc înapoi. O stigam disperatã si m-a linistit domnul general Corneliu Dobritoiu, atunci ministru al Apãrãrii, care mi-a spus sã o las în pace «cã stie ea ce face» si «cã face foarte bine ceea ce face». La final s-a lãsat cu interviuri si sedinte foto, iar Elena a devenit un mic simbol a ceea ce înseamnã Ziua Nationalã. Are o sensibilitate aparte fatã de muzica militarã si steagul României, pe care îl recunoaste atunci cînd îl vede în diferite contexte: la televizor, în reviste, arborat la diferite institutii etc. Ne strãduim sã o educãm în spiritul respectului pentru valorile autentice, atît de necesare în formarea personalitãtii sale, dar si a identitãtii nationale“, a mai povestit mama fetitei.

Bubu la grãdi

Din toamnã, Elena a mers la Grãdinita de Aplicatie a Colegiului National „Gheorghe Asachi“. Este la grupa micã si are educatoare pe Elena Costrachevici. „A reusit sã punã la încercare în fiecare zi, rãbdarea doamnei educatoare, care a dovedit echilibru, tact pedagogic si rãbdare nemãsuratã. Dacã la început nu stãtea deloc pe scãunel, în schimb îi aseza pe ceilalti colegi, chiar dacã ei nu doreau lucrul acesta, acum pe final de an, Elena a început sã înteleagã cã regulile sînt valabile pentru toti si cã trebuie respectate“, a mai completat Irina Bãltãtescu. Azi, Bubu va apãrea, purtînd costum national de care este extrem de încîntatã, la deschiderea fazei nationale a Concursului de dans „ÃŽmpreunã pentru viitor“, care are loc la Piatra Neamt. Cît despre viitorul fetitei, pãrintii sînt convinsi cã îsi va alege o carierã militarã si cã va fi un bun cetãtean al acestei tãri. Si sigur tati si mami vor veghea ca sã se întîmple asa.

Articol afisat de 1839 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective