Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2013
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iunie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VESNICÃ SÃ-I FIE   POMENIREA DIN   NEAM ÎN NEAM!

VESNICÃ SÃ-I FIE POMENIREA DIN NEAM ÎN NEAM!

• mii de credinciosi au asistat la înmormîntarea Pãrintelui Iustin, ctitorul mãnãstirilor Petru Vodã si Paltin • prin multime s-au aflat oameni purtînd straiul national, dar si unii cu veston verde cu diagonalã • „Ne-a ajutat mereu cu vorba si cu fapta, si acum am venit sã-l plîngem, asa cum a plîns si el si s-a rugat pentru noi si pentru neamul românesc“, a spus Eugen Pavel, unul dintre strãnepotii Pãrintelui •

Pãrintele Iustin Pîrvu a plecat joi, 20 iunie, pentru vesnicie la Ceruri. Cu trei zile înainte de Rusalii, fostul mare duhovnic al neamului românesc a dat pe cale spiritualã ultima sa binecuvîntare miilor de crestini prezenti la Mãnãstirea Petru Vodã. Puhoi de lume de pe întreg cuprinsul tãrii a descins între zidurile ctitoriei ridicate de Pãrintele Iustin, pentru a-si lua rãmas bun si a conduce pe ultimul drum pe cel ce le-a fost îndrumãtor de tainã duhovniceascã ani la rînd. ÃŽnalte fete bisericesti, avînd în frunte pe IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, monahi si monahii au bãtut cale lungã pentru a oficia si a participa la Sfînta Liturghie si slujba de înmormîntare. Trupul neînsufletit al duhovnicului a fost depus pe piedestalul unui foisor special ridicat si împodobit cu flori si crengi de brad de cãtre obstea monahalã, pentru a fi loc de închinare pentru multime. De dumincã noaptea încoace, întreaga poianã din care tinteste spre ceruri turla Bisericii Sfintii Mihail si Gavriil, a rãsunat de frumoase cîntãri bisericesti. Ieri, mai mult ca oricînd, acestea au înãltat rugã cãtre Dumnezeu pentru iertarea de pãcate a celui ce-si va face de-acum înainte intrarea în rîndul sfintilor, Pãrintele Iustin. Cãldura toridã a zilei a fost înduratã cu stoicism de cãtre miile de crestini, ce asteptau linistiti de ore întregi pentru a se închina la cãpãtîiul celui ce-si dormea somnul de veci. ÃŽn semn de respect fatã de Marele Duhovnic si fatã de oamenii prezenti, de la copii pînã la bãtrîni, organizatorii tristului eveniment au oferit multimii hranã, apã, fructe si cafea. De bunã seamã, din acelasi respect fatã de Pãrintele, oamenii s-au comportat ireprosabil, nesemnalîndu-se evenimente nedorite. De remarcat cã prin multime se puteau observa oameni purtînd straiul nostru national, dar si unii ce purtau veston de culoare verde cu diagonalã. Acestia din urmã, precum si altii, aveau steaguri tricolore, dorind ca prin acest gest sã scoatã în relief dragostea de tarã nutritã pe întregul parcurs al vietii de cãtre Pãrintele Iustin. „A fost un mare patriot. De asta purtãm tricolorul“, ne-a declarat unul dintre cei prezenti, iar unul dintre cei în haine verzi, povestindu-ne cã descinde direct de la Aiud, a afirmat cã face parte dintr-un grup mai numeros, care a venit la Petru Vodã, ca dupã încheierea slujbei de înmormîntare sã cînte la mormîntul Pãrintelui cîntece patriotice.
„Asa ne-a spus Pãrintele, ca la moartea sa sã venim cu totii pentru a-i cînta la cãpãtîi cîntecele patriotice plãcute lui“.

„Mi-a fost si ne-a fost ca un învãtãtor“

Pentru imortalizarea si consemnarea evenimentului de însemnãtate majorã pentru ortodoxia româneascã, reprezentantii mass media localã si nationalã au fost prezenti în numãr mare la Petru Vodã, iar pentru asigurarea ordinei si diciplinei au fost trimisi în zonã un numãr important de politisti si jandarmi, care au dirijat traficul rutier, stabilind locurile de parcare a masinilor si pelerinajul multimii. Printre cei multi se aflau si cîteva din rudele Pãrintelui, mai cu seamã nepoti si strãnepoti. „L-am cunoscut pe Pãrintele Iustin, unchiul meu, de cînd aveam 6 ani si a venit de la închisoare. De atunci m-am tot aflat în preajma lui. Mi-a fost si ne-a fost ca un învãtãtor. Ne-a ajutat mereu cu vorba si cu fapta, si acum am venit sã-l plîngem, asa cum a plîns si el si s-a rugat pentru noi si pentru neamul românescã", a spus Eugen Pavel, unul dintre strãnepoti. „Chiliile, biserica, trapeza, scoala sînt daruri simple înaintea Marelui Judecãtor, pe lîngã duhovniceasca lucrare filantropicã a cãlãuzirii sufletelor de cãtre cel ce s-a ridicat la Ceruri, Pãrintele Iustin, cãtre mîntuire, urmînd pilda bunului pãstor, aflat în cãutarea oii rãtãcite“, a spus una dintre cãlugãritele de la Mãnãstirea Paltin, prezentã la înmormîntare, iar unul dintre monahii obstii pãstorite de Pãrintele Iustin pînã mai ieri a adãugat: „Toatã acestã ofrandã, însemnînd prezenta oamenilor într-un numãr asa mare la cãpãtîiul Pãrintelui, este închinatã memoriei martirilor din închisorile comuniste, deopotrivã tuturor sfintilor neamului rãmasi tãinuit sub glia strãbunã, în semn de respect si cinstire, dar si sub semnul evlaviei fatã de Dumnezeu, cel Atoatefãcãtor. Astãzi s-au sfintit, pentru a cîta oarã, deopotrivã Poiana Hasca si pãsãrile, si florile, si brazii, toate fiind pãrtase la durerea pe care o vom purta mereu în sufletul nostru. Pentru cã bunul nostru Pãrinte s-a simtit una cu natura din jur si creatia dumnezeiascã“. Ar mai fi de spus cã ieri la Petru Vodã a fost mare durere si tristete. Miile de oameni, de la „vlãdicã pînã la opincã“, au simtit cã unul dintre stîlpii ortodoxiei românesti a plecat dintre noi, lãsînd un gol imens. Nu întîmplãtor, din sufletul fiecãruia dintre cei prezenti a izvorît o lacrimã si o datã cu asta ruga cãtre Atotputarnicul. Dumnezeu sã-l ierte! Locul de veci al Pãrintelui Iustin Pîrvu este lîngã zidul Bisericii Sfintii Mihail si Gavriil, din incinta Mãnãstirii Petru Vodã. Sufletul însã, va urca la Ceruri alãturi de sfintii ortodoxiei pe care a slujit-o cu credintã pînã la sacrificiul suprem.

„Ne rugãm ca Hristos Domnul, Cel rãstignit, înviat si înãltat la Cer, sã odihneascã sufletul slujitorului sãu Justin“

Preafericitul Pãrinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj la slujba de înmormântare a Pãrintelui Justin. Iatã o parte din el: „Pãrintele Arhimandrit Justin Pîrvu a dat sperantã celor ce suferã, pentru cã el însusi a trecut prin suferintã (...). Privind la lumina vietii sale si la multimea ucenicilor pe care Pãrintele Justin Pîrvu i-a îndrumat pe calea mîntuirii în Hristos, considerãm cã trecerea sa la cele vesnice este o pierdere pentru viata si lucrarea pastoralã a Bisericii, pentru monahismul românesc si pentru multimea credinciosilor care l-au cunoscut. ÃŽn aceste clipe de vremelnicã despãrtire pînã la obsteasca ÃŽnviere, pentru ucenicii sãi duhovnicesti rãmîn ca mîngîiere rugãciunea si aducerea aminte a cuvintelor ziditoare de suflet pe care le adresa tuturor. Ne rugãm ca Hristos Domnul, Cel rãstignit, înviat si înãltat la Cer, sã odihneascã sufletul slujitorului sãu Justin arhimandritul în loc luminat, în loc de odihnã, de unde au fugit toatã durerea, întristarea si suspinul; si sã-i ierte orice gresealã a sãvîrsit el cu cuvîntul, cu fapta sau cu gîndul, ca un Dumnezeu bun si iubitor de oameni! Vesnicã sã-i fie pomenirea din neam în neam! Cu pãrintesti binecuvântãri si condoleante pentru obstea mãnãstirii“.
† DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Articol afisat de 2398 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective