Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iulie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„ESTE STRIGÃTOR LA CER CE FACE APA SERV!“

pietrenii care locuiesc pe strãzile Jiului si Muresului nu pot folosi reteaua de canalizare, desi aceasta este functionalã din 2007  motivul este unul desprins din filmele cu prosti: locuintele se aflã la un nivel mai jos fatã de conductã  Apa Serv a sugerat unui cetãtean din zonã sã-si cumpere o pompã submersibilã pentru eliminarea dejectiilor  asta da solutie! 

Pietrenii care au locuinte pe strãzile Jiului si Muresului din cartierul Ciritei s-au bucurat maxim cînd, dupã îndelungi asteptãri, în 2007, în zonã s-a extins reteaua de canalizare a orasului. Bucuria avea sã fie de scurtã duratã, întrucît dupã finalizarea lucrãrilor, oamenii au constatat cã nu se pot racorda la conducta de canalizare. Motivul: conducta se aflã la o cotã mult peste cea a locuintelor din zonã. Toate astea s-au întîmplat în conditiile în care, spun cetãtenii locului, în momentul în care muncitorii îngropau conducta le-au atras atentia cã adîncimea este insuficientã si cã reteaua nu va functiona. Degeaba s-au plîns, cã muncitorii si-au vãzut de treabã. Pentru cei care au realizat proiectul, important a fost sã încaseze banii, mai putin ce avea sã se întîmple dupã. S-a ajuns acum, dupã 6 ani de la realizarea lucrãrii, ca numai o locuintã sã fie racordatã la reteaua de canalizare. Si asta pentru cã imobilul cu pricina a fost construit recent, iar proprietarul a avut grijã la cotã, casa sa fiind la una mai ridicatã decît conducta. Cu alte cuvinte, sume mari de bani au fost aruncate pe Apa Sîmbetei, de lucrãri beneficiind o singurã persoanã de pe o stradã întreagã. „Este mai mult decît logic. Cum sã ajungã dejectiile în canal, dacã locuinta ta se aflã mai jos decît conducta. Noi stim cã lucrarea de canalizare a fost executatã, pe strãzile Jiului si Muresului, de societatea Strabag. La vremea respectivã am sesizat cã ceva este în neregulã. Am observat cã lucrãrile nu corespund, în sensul cã cã nivelul caselor era mai jos decît tubul bãgat de muncitori. Mi s-a rãspuns sec: «Domnule, ãsta e planul, dupã ãsta lucrãm. Bãnuiesc cã au fost folosite proiecte vechi. Ar fi trebuit sã vinã sã ne întrebe, n-au fãcut-o, si nici nu au tinut cont de ce am zis noi si au fãcut lucrarea. La finalizare, reteaua a fost preluatã de Apa Serv. Habar nu avem cine a semnat procesul verbal de receptie, însã cred cã din moment ce ei o administreazã ar trebui sã se implice în rezolvarea acestor probleme“, a declarat Vlad Berea, unul dintre cei care locuiesc pe strada Jiului. Pietreanul afirmã cã în 2007 a fãcut o cerere cãtre Apa Serv în care a solicitat executarea unui proiect de racord pentru canalizare, iar rãspunul l-a primit dupã 5 ani. Cei de la Apa Serv îi aminteau, printre altele, cã „locuitorii din toate cartierele municipiului Piatra Neamt pot beneficia de servicii eficiente si eficace de colectare a apelor uzate prin conectarea la reteua publicã de canalizare, printr-un proces simplu si sigur“.

Cine vrea dejectiile la canal trebuie sã scoatã bani din buzunar

I se mai aducea la cunostintã faptul cã legea îi obligã pe cetãteni ca în cazul în care în localitate existã un sistem public de canalizare, toti utilizatorii care au contract de furnizare a apei, indiferent dacã au sau nu bransament propriu, au obligatia sã deverseze apele uzate numai în reteua de canalizare. ÃŽn aceste conditii, pietreanul a aflat cã trebuie sã-si întocmeascã documentatia tehnicã pentru a i se elibera avizul definitiv de bransare. Cum era de asteptat, Vlad Berea s-a trezit cã trebuie sã investeascã pentru a folosi reteaua de canalizare. Compania Apa Serv l-a înstiintat cã pentru realizarea racordului la reteaua de canalizare conditiile tehnice din teren impun achizitionarea si montarea unei electropompe submersibile pentru ape uzate. Deci, cei de la companie au recunoscut, indirect ce-i drept, cã lucrarea a fost una neprofesionistã, oamenii avînd nevoie de bani pentru a scãpa de dejectii. Problema este cã o astfel de electropompã costã cel putin 4.000 de lei. „O astfel de conductã se introduce la o adîncime de 3 metri, nu cum au fãcut ei, la 90 de centimetri. Din cauza asta, sistemul de canalizare este folosit numai de o familie care si-a construit casa recent si a vãzut care este situatia. Ei nu au tinut cont atunci cã de faptul cã locuintele sînt mai jos, iar teava introdusã la o adîncime necorespunzãtoare“, a declarat un alt localnic de pe strada Jiului. Ca urmare a adresei primite, Vlad Berea a renuntat sã se mai racordeze la reteaua de canalizare, lucru fãcut si de altii. Motivul este mai mult decît simplu - oamenii nu sînt dispusi sã investeascã pentru ceea ce ei considerã cã a fost o gafã a constructorului. „Am fost la Apa Serv recent si mi s-a spus cã ei doar folosesc aceste coloane, nu rãspund de ele. Mi-au sugerat sã-mi cumpãr o pompã ca sã împing dejectiile. Din 2007, cînd am fãcut cererea pentru racord, abia acum mi-a venit rãspunsul cã nu se poarte din cauza conditiilor tehnice. Este strigãtor la cer ce face Apa Serv!. Eu vreau sã stiu clar dacã noi sîntem obligati sã ne cumpãrãm pompe si dacã nu cumva proiectul respectiv, asa cum l-au fãcut, nu preciza cã electropompele trebuie sã fie achizitonate de ei. Cred cã nimeni de aici nu vrea sã cheltuiascã niste bani pentru prostia unora. Vrem sã stim care este adevãrul si ce se poate face“, a conchis pietreanul.

Apa Serv...rãspunde greu

Pentru a obtine un punct de vedere de la Apa Serv în ceea ce priveste problemele ridicate de cei care locuiesc pe strãzile Jiului si Muresului, am înaintat conducerii companiei un set de întrebãri. Desi acest lucru a fost fãcut cu multe zile în urmã, compania tace. Le amintim public sefilor de la Apa Serv cã le-am transmis prin fax urmãtoarea adresã: „ÃŽn conformitate cu prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de intere public, vã rugãm sã precizati care este pozitia Companiei Apa Serv fatã de o serie de probleme ridicate de mai multi cetãteni care locuiesc pe strãzile Jiului si Muresului din Piatra Neamt. Oamenii se plîng de faptul cã nu pot sã foloseascã reteaua de canalizare din cauzã ca locuintele se aflã la un nivel mai jos fatã de conductã. Multora li s-ar fi sugerat de cãtre reprezentantii Apa Serv sã-si cumpere pompe submersibile (4.000 lei/buc) pentru a putea folosi reteaua de canalizare. Datã fiind aceastã situatie, vã rugãm sã ne rãspundeti la urmãtoarele întrebãri?
1. Cînd a fost realizatã reteaua de canalizare de pe strãzile mai sus mentionate, cine a fost executantul si care au fost costurile?
2. Cine sînt membrii Comisiei de receptie care si-au dat avizul pentru aceastã lucrare?
3. Stiati cã, de exemplu, pe strada Jiului existã o singurã casã racordatã la sistemul de canalizare?
4. Cetãtenii afirmã cã au reclamat aceste aspecte conducerii Apa Serv. Ati gãsit solutii pentru rezolvarea lor? Si dacã da, care sînt acestea?
5. La ce adîncime trebuia sã fie introdusã în pãmînt (conform proiectului) conducta de canalizare?
6. Datã fiind aceastã situatie, credeti cã este normal ca cetãtenii care locuiesc în zonã sã fie obligati sã-si achizitioneze pompe submersibile pentru a putea sã se racordeze la sistemul de canalizare?
7. ÃŽn cazul în care ati sesizat cã la mijloc a fost vorba de o eroare de executie, ati sesizat autoritãtile?“ ÃŽncã mai asteptãm rãspuns.

Articol afisat de 1422 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective