Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2013
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Septembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Uniforma ce „dã infertilitate“  la Colegiul „Roman Vodã“

Uniforma ce „dã infertilitate“ la Colegiul „Roman Vodã“

Un mail, primit de pãrintii elevilor de la Colegiul National „Roman-Vodã“ (CNRV) acum cîteva zile, anunta cã Asociatia Pãrintilor a decis ca începînd din noul an scolar elevii sã poarte o uniformã unicã. Decizia a împãrtit, imediat, lumea scolarã în adepti si opozanti. Filip Panait, medic de familie la Bîra, a initiat o petitie contra introducerii uniformelor, trimisã conducerii CNRV si Inspectoratului Scolar. „Introducerea uniformelor nu este necesarã. Prestigiul CNRV a depãsit granitele tãrii si nu avem nevoie de uniforme pentru a arãta cine sîntem. Acolo sînt cei mai buni elevi, cei mai implicati pãrinti si cei mai buni profesori. Din punct de vedere medical, purtarea unei uniforme pe termen lung determinã dezechilibre neuro-psihice si hormonale de genul: hipertranspiratie, acnee, tulburãri ale circulatiei cerebrale, cu insuficientã cerebralã si deficientã de concentrare, care poate conduce usor la lipotimii. Pe termen lung, o uniformã purtatã zi de zi, ani în sir, poate determina infertilitate la bãieti si la fete, cãderea pãrului, fenomene pe care la ora aceasta nu le cunoastem suficient de bine din cauza faptului cã nu au fost fãcute suficiente studii. Nu cred cã este cazul sã punem viata copiilor nostri în pericol pentru cã vrem sã arãtãm cã sîntem deosebiti“, a precizat doctor Filip Panait. ÃŽntrebat fiind dacã pozitia sa în cazul uniformelor nu este un alt prilej de a fi catalogat ca excentric (atitudinile sale publice anterioare l-au pus în conflict deschis cu Biserica Adventistã, din care a fost excomunicat, Casa de Asigurãri de Sãnãtate, cu care s-a judecat etc), doctorul Panait a rãspuns cã nu face decît sã lupte pentru drepturile sale constitutionale si ale copiilor sãi, de exprimare si de a dispune de propria-i persoanã, pentru a nu fi obligati sã înregimentãm copiii într-un sistem tip Coreea de Nord.

„Pãrintii si chiar si bunicii mei au purtat uniforme scolare si, slavã Domnului“

Petitia acestuia a adunat si adepti, unul dintre ei fiind Daniel Cîniparu, elev la CNRV, cel care s-a situat în fruntea protestatarilor care au cerut banii de navetã: „Nu sînt de acord cu uniformele. Pe noi, elevii, nu ne-a întrebat nimeni. Plus cã pãrintii vor trebui sã plãteascã rapid aceste uniforme, care sînt scumpe“. „Eu sînt de acord cu uniformele, pentru cã odatã cu introducerea acestora nu ar mai exista diferentieri între elevi. Toti elevii, purtînd aceeasi tinutã nu s-ar mai diferentia din punct de vedere social, fiind pusi în inferioritate cei care nu dispun de posibilitãti materiale pentru a-si procura fel de fel de tinute“, a declarat Marin Trofin, presedintele Consiliului Elevilor de la CNRV. Si Daria Pricopie, avocatul elevilor, se numãrã printre adeptii purtãrii uniformei: „Sînt de acord cu purtarea uniformei scolare. Modelul ales dovedeste elegantã, dar si respect fatã de profesorii care vin îmbrãcati în costum în fata noastrã. Cum sã-i catalogãm pe colegii care vin la cursuri îmbrãcati sumar, în pantaloni scurti? Cît despre argumentele medicale ele par credibile, dar mã gîndesc la faptul cã pãrintii si chiar si bunicii mei au purtat uniforme scolare si, slavã Domnului, s-a dovedit cã n-au fost infertili“. Rãmîne de vãzut ce va decide CA al CNRV, dacã se va trece la aplicarea hotãrîrii Asociatiei Pãrintilor, înainte de a demara un referendum printre cei 1.200 de elevi ai institutiei. Oricum, conducerea colegiului sustine cã lucrurile „n-ar fi bãtute în cuie“.

Generalul Stan: petitia medicului Panait este doar o opinie personalã

Nemultumirile medicului Filip Panait, membru al Asociatiei Pãrintilor de la CNVR, au ajuns si pe masa inspectorului general Viorel Stan. „Am primit si eu petitia. Este o opinie personalã a domnului doctor, o respect ca atare, dar rãmîne doar atît: o opinie personalã. Uniformele sînt fãcute pentru a evidentia si a particulariza apartenenta unui elev la o unitate, iar portul uniformelor la «Roman Vodã» este o traditie si nu poate decît sã confere purtãtorului un titlu de noblete. A fi elev la acest colegiu este o onoare, deci purtarea uniformei nu are cum fi o rusine. Cît priveste implicatiile de naturã medicalã ale uniformei, ele par cam ridicole. Ar însemna cã toti purtãtorii uniformei militare din toate timpurile, vremurile si tãrile ar trebui sã fie bolnavi, ceea ce este ridicol. E opinia domnului doctor, o respect, dar depãseste anumite limite“, a spus „generalul“ Viorel Stan. Acesta a tinut sã o felicite pe directoarea colegiului, Mihaela Tanovici, pentru propunerea de uniformã si pentru faptul cã a reusit sã uneascã pãrinti, profesori si elevi în acest demers: „Pentru faptul cã la «Roman Vodã» s-a reusit dupã atîta timp acest lucru - pe care nu am reusit sã îl realizez cît timp am fost director - o felicit pe doamna Tanovici. Uniformele sînt frumoase, sînt în culorile traditionale ale liceului, aratã apartenenta la aceastã institutie si conferã un titlu de noblete purtãtorilor: acela de a fi elev la cel mai bun liceu din Roman, unul dintre cele mai bune din tarã“. Acesta s-a declarat a fi pentru purtarea uniformei la „Roman-Vodã“, oferind si un exemplu: la Colegiul „Negruzzi“ Iasi, uniforma este obligatorie de multi ani, iar elevii o poartã cu mîndrie.

Articol afisat de 3484 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN, A. NACU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective