Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2013
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2013
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

SERVICIUL SECRET, GAFĂ DE PROPORTII

• un tînăr, care intentiona să ajungă astăzi la Pungesti la un protest împotriva exploatării gazelor de sist, a fost victima unei actiuni de intimidare a SIPI • un ofiter, care s-a recomandat în fals ca fiind cadru la IPJ Neamt, i-a atras atentia „să nu facă prostii la Pungesti“ • „Consider că este un vădit act de intimidare“, sustine Bogdan Buta •

Bogdan Buta, un tînăr romascan care nu s-a sfiit să-si exprime liber părerea vizavi de „Fenomenul Pungesti“, respectiv fată de intentia unei companii multinationale de a exploata gaze de sist prin metoda fracturării hidraulice, a avut parte de o surpriză de proportii din partea serviciilor secrete. În spetă este vorba de Serviciul de Informatii si Protectie Internă (SIPI) Neamt care s-a arătat mai mult decît interesat de ceea ce avea de gînd să facă tînărul romascan în cursul zilei de astăzi, cînd îsi programase să participe la o manifestare la Pungesti, judetul Vaslui. Cît priveste implicarea unui ofiter de la SIPI în această chestiune, nimeni din cei cu care am discutat în cursul zilei de ieri nu a reusit să ne convingă si nici să ne pună la dispozitie un cadru legal care ar justifica comportamentul ofiterului de la SIPI. Din spusele lui Bogdan Buta, ofiterul s-ar fi prezentat la domiciliul părintilor săi din Roman, recomandîndu-se ca fiind angajat al Politiei Neamt. În aceste conditii, romascanul a cerut, eronat, clarificări de la conducerea IJP Neamt. „Este vorba de comisar sef Constantin Socea, care s-a deplasat personal la domiciliul subsemnatului din municipiul Roman. Nu m-a găsit acasă, pentru că de cîtiva ani buni sînt angajat în Iasi si evident, locuiesc în Iasi. A lăsat părintilor mei numărul de mobil personal, asa că la ora 16.10, l-am sunat pentru a afla scopul acestei vizite. Discutia telefonică a durat circa 20 de minute“, se arată în adresa înaintată Politiei Neamt, dar si presei.

„Ar fi bine să nu faceti prostii la Pungesti“

Bogdan Buta redă continutul discutiei pe care a avut-o cu ofiterul SIPI, desi acesta a insistat să nu facă nimic public.
„Comisar sef Socea: Doream să avem o discutie despre ultimele evenimente, în special despre intentia d-stră de a vă deplasa la Pungesti sîmbătă, 7 decembrie, dar nu stiam că sînteti în Iasi.
Bogdan Buta: Nu am avut niciodată ocazia de a vorbi cu un comisar de politie, nici măcar la telefon, de aceea sînt foarte curios care este adevăratul scop al vizitei d-stră.
Cms. S.: Ar fi bine să nu faceti prostii la Pungesti! Orice manifestare în afara legii va fi sanctionată în mod drastic! Să stiti că nu e de glumă! Eu vă previn!
B.B.: Stiu asta, dar tot nu înteleg care este scopul vizitei d-stră, cu atît mai mult cu cît nu am încălcat niciodată legea.
Cms S.: Păi, da, ăsta este un lucru foarte bun, să nu existe probleme...
B.B.: Îmi puteti spune cine v-a dat ordin să mă contactati?
Cms S.: (rîde): Nu putem vorbi despre asta.
B.B.: Îmi dati voie să vorbesc presei despre această discutie telefonică?
Cms S.: (pe un ton supărat): „Nu, ăsta ar fi un lucru rău!“.
Ca urmare a celor întîmplate, Bogdan Buta consideră că actiunea ofiterului SIPI este un act de intimidare, care îi încalcă drepturile fundamentale pe care orice român le are ca cetătean al Uniunii Europene. „Spre deosebire de domnul comisar sef Socea, scopul meu este sincer si deschis: peste ani, cînd istoricii vor cerceta afacerea Pungesti, vor avea la dispozitie încă un document care să arate cine a încălcat legile tării si în ce fel“, se mai arată în adresa înaintată sefului IJP Neamt. Comisarul sef Paul Tablan i-a transmis lui Bogdan Buta faptul că ofiterul respectiv nu face parte din structurile IJP: „În urma situatiei prezentate de dvs., la nivelul IPJ Neamt s-au dispus verificări în urma cărora a rezultat faptul că dl. Comisar sef Socea Constantin nu este ofiter în cadrul unitătii noastre“. Investigatiile noastre au indicat, fără tăgadă, că respectivul comisar sef este angajat al SIPI. Am încercat să obtinem un punct de vedere oficial si din partea comisarului sef Valentin Haisuc, seful SIPI Neamt, însă acesta nu a răspuns ieri la telefon. Am încercat, de asemenea, să aflăm care sînt atributiile acestui serviciu de informatii, însă nimeni nu a putut să ne „lumineze“. „Este complicat să spui dacă si-a încălcat sau nu atributiile. Cît despre SIPI, «cel mai tare» îl foloseste“, ne-a spus o sursă care a dorit să-si păstreze anonimatul. L-am întrebat pe Bogdan Buta dacă are vreo explicatie privind modalitatea prin care SIPI a ajuns la el. „Am participat la manifestarea de la Pungesti pe 19 octombrie. A fost o întîlnire pasnică. Am mai participat la două marsuri, tot pe problema Pungesti, la Iasi, iar la întoarcere am fost oprit de un echipaj de jandarmerie care m-a legitimat. Ulterior, am aflat că am primit acasă două procese verbale de avertisment. De ce? Nici eu nu am înteles. Am realizat o pagină pe o retea de socializare „Uniti salvăm Pungesti“, unde am anuntat evenimentul de sîmbătă“, a declarat Bogdan Buta, care crede că prin actiunile sale pasnice nu pune în pericol siguranta natională.

Articol afisat de 3936 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective