Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Ianuarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pe ici, pe colo, ceva problemute de iarnã

• desi a nins necontenit si a fost ger, iarna nu a creat probleme majore în judet • luni se circula pe toate drumurile, iar Ambulanta a ajuns la solicitãri • douã gravide au dat ceva emotii salvatorilor • scolile se redeschid astãzi, dupã o zi de vacantã • ninsorile se mai rãresc si nu va mai fi atît de frig • la Piatra Neamt stratul de zãpadã mãsura 29 de centimetri • abia la finele sãptãmînii vor fi din nou minime de -15 grade •

Iarna a întîrziat anul acesta, dar în momentul în care a venit a lovit cu furie, paralizînd trei sferturi din tarã. Ninsorile au început încã de vinerea trecutã si nu au contenit zile în sir, pe parcursul acestora fiind instituite succesiv coduri galbene, portocalii si chiar rosu, o premierã pentru tarã. Neamtul, desi s-a aflat sub incidenta codului galben si au fost cãderi masive de zãpadã, a fost mai norocos, deoarece nu a viscolit. Luni, 27 ianuarie, nu existau drumuri blocate, nu erau localitãti izolate sau cazuri medicale grave la care sã nu se ajungã. Copiii au fost cei mai fericiti de venirea tîrzie a iernii, pentru cã s-au ales cu o zi de vacantã, luni fiind închise scolile. Dar astãzi sînt asteptati la cursuri. Dacã unele unitãti nu îsi vor relua orele, asta urma sã se stabileascã asearã, iar directorii sã fie înstiintati de cãtre conducerea Inspectoratului Scolar. Dar, per ansamblu, azi se vor tine cursuri în unitãtile de învãtãmînt. Ieri, bramburealã a fost destulã, pentru cã au fost cazuri în care elevii au venit la ore pentru cã n-au stiut de ziua liberã, aceastã decizie fiind luatã duminicã, înainte de lãsarea întunericului. Altii au stat în cãmine, fiind internisti care n-au bãnuit de vineri, 24 ianuarie, cã ar putea avea un week-end prelungit. Desi ieri situatia din Neamt nu a fost atît de dramaticã încît sã se fi anulat cursurile, partea bunã a fost cã n-a mai iesit lumea pe strãzile acoperite de zãpadã.

Toate drumurile sînt circulabile

Pînã ieri dupã-amiazã, drumarii aveau motive de laudã, cãci toate cãile pe care le au în administrare erau circulabile. Starea de viabiliatate a drumurilor depinde însã de ce se va întîmpla cu vîntul, cãci dacã va începe sã batã, foarte usor se vor înfunda cãile de acces. „ÃŽn ultimele douã zile s-a intervenit pe toate drumurile judetene, cu 28 de utilaje. Doar pe patru sectoare de drum au fost mici probleme - la Fãurei - Climesti, la Boghicea - Nistria, la Valea Ursului - David - Talpa si în zona Stãnita, dar s-a patrulat continuu si nu s-au format suluri de zãpadã. Am tot avut videoconferinte pe tema problemelor iernii, dar nu am avut ce raporta în mod deosebit de la Neamt. Drumul cãtre Mãrgieni a fost la un moment dat praticabil doar pe un fir si s-a intervenit pentru lãrgirea lui. Avem pauzã de o zi din punct de vedere al intemperiilor si vom vedea ce vom avea de tras miercuri, cînd se anuntã un nou val de viscol“, a declarat Dan Manoliu, vicepresedinte al CJ. Nu la fel de bucurosi sînt oamenii din Agapia, unde a fost afectatã o linie de joasã tensiune, 440 de consumatori nefiind alimentati cu electricitate. Ieri, spre searã, urma sã fie ridicatã si restrictia pe E85 pentru autovehiculele cu greutatea mai mare de 7,5 tone. „Se circulã în conditii de iarnã pe toate drumurile din judet, iar peste cîteva ore (n.r. - ieri dupã amiazã) se va ridica si restrictia pe E 85, dupã ce se va rezolva situatia de la Focsani“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere. Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã al Primãriei Roman si ISU a distribuit ieri sandwich-uri si ceai cald pentru 64 de soferi de TIR trasi pe dreapta din cauza restrictiei de pe E85. „Stãm de duminicã noapte de la ora 2 blocati aici. Vin de la Satu Mare si trebuie sã ajung la Bacãu. Drumul este groaznic cum intri în Suceava. E înspãimîntãtor sã conduci de la Pasul Tihuta încoace“, a spus un sofer.

Douã gravide, duse cu bine la spital

Cadrele de la Ambulantã au avut pe parcursul ultimelor douã zile aproximativ 400 de solicitãri. Din fericire, masinile au reusit sã ajungã la toti pacientii, nefiind cazuri unde sã se solicite ajutorul pompierilor sau Armatei. „Am avut douã gravide pentru care s-au fãcut mobilizãri mai serioase, datã fiind situatia lor, dar nu au fost probleme, astfel încît, în cel mai scurt timp le-am preluat si dus la spitale. Sperãm ca lucrurile sã rãmînã la fel si în orele urmãtoare“, a precizat medicul Dorice Albu, managerul SAJ Neamt. Prima gravidã, din Preutesti, comuna Timisesti, a sunat la 112 duminicã seara, la 18.45, spunînd cã are contractii. O autosanitarã a plecat cãtre solicitare, de acest caz fiind anuntat si ministrul Arafat. Din fericire, masina a reusit sã ajungã la casa femeii fãrã probleme, astfel încît în jurul orei 20.00 ea era internatã la Tîrgu Neamt. Culmea este cã nici mãcar nu urma sã nascã, medicii stabilind cã a fost vorba despre contractii false. Un caz similar a avut loc luni dimineatã, gravida fiind din Ghigoiesti, comuna Stefan cel Mare. Cadrele medicale au avut emotii cã nu vor rãzbi pînã la pacientã, dar totul a decurs bine.

Pe Ceahlãu e liniste si pace. La fel pe Bistritã

Montaniarzii au savurat din plin primele zile de iarnã adevãrate. Peste 30 de turisti au urcat pe munte, pe traseele Lutul Rosu si Jgheabul cu Hotare. Sîmbãtã searã s-a înregistrat singurul incident, dar a fost rezolvat rapid de salvamontisti. Cîteva persoane, surprinse de lãsarea întunericului, s-au rãtãcit undeva în zona platoului, dar au fost recuperate. „Dacã este iarnã, nu înseamnã cã turistii nu urcã pe munte. Ninsoarea o asteptãm demult, iar acum cã a venit nu trebuie sã ne panicãm. Pe munte se urcã si iarna si vara, cu conditia ca cei care o fac sã foloseascã echipament adecvat“, a declarat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont. Acesta a mai precizat cã stratul de zãpadã în Durãu este de aproximativ 30 de centimetri. ÃŽnsã acest lucru nu poate fi de folos iubitorilor sporturilor de iarnã, întrucît statiunea nu beneficiazã de o pîrtie în îndevãratul sens al cuvîntului. Pe Bistrita, de la viaductul de la Poiana Largului pînã în amonte douã sute de metri de podul de la Sãvinesti, pe o lungime nouã kilometri, rîul prezintã aglomerãri de gheturi, avînd grosimi de pînã la doi metri. Ieri, din amonte curgea zai pe circa 60% din suprafata apei.

Masinile parcate au încurcat deszãpezirea în Tîrg

Zãpada cãzutã fãrã întrerupere a scos în teren toate fortele implicate
în actiuni de deszãpezire în Tîrgu Neamt. Sub coordonarea
viceprimarului Traian Humulescu s-a actionat încã din week-end,
astfel cã drumurile au fost, ieri, practicabile. „S-a intervenit pe tot
parcursul zilei de duminicã, dar am reluat din nou, luni, pentru cã a
nins toatã noaptea. Utilajele au actionat pe toate sectoarele,
conform planificãrilor. Ca sã usurãm actiunile de deszãpezire, am
trimis politistii locali sã vorbeascã cu proprietarii masinilor lãsate pe
domeniul public, sã le bage în curte sau în garaj. Toate drumurile
sînt în bunã stare si sîntem pregãtiti sã o luãm de la capãt“, a
declarat Traian Humulescu. A mentionat cã s-au primit si solicitãri
de la scoli, spital si alte institutii publice, privind îndepãrtarea
omãtului din curti, si cã de dimineatã pînã asearã erau planificate
mai multe astfel de interventii. Viceprimarul si-a propus ca astãzi sã
se ocupe în mod deosebit de trotuare, cu ajutorul a 40 de oameni,
din care 20 de la firma Eurosal si încã tot atîtia din rîndul
beneficiarilor de ajutor social. Cu ajutorul Politiei Locale s-au
înlãturat autoturismele de pe cele douã laturi ale bulevardului Stefan
cel Mare, astfel încît sã se poatã trece la îndepãrtarea zãpezii.
Astãzi urma sã vinã rîndul parcãrilor de pe bulevardul Eminescu. Si
agentii economici au primit avertizãri de la politistii locali, privind
obligatia de a înlãtura zãpada de lîngã magazinele sau trotuarele
unde îsi desfãsoarã activitatea. Vremea capricioasã si-a pus
amprenta si asupra oborului sãptãmînal. Ieri au fost prezenti doar
cîtiva comercianti, iar clienti, si mai putini.

Vremea se mai îmblînzeste

Conform Administratiei Nationale de Meteorologie ieri, 27 ianuarie,
la prînz, cel mai frig era în Piatra Neamt, unde termometrele indicau
-10 grade Celsius. La Tîrgu Neamt si Roman erau -9, în timp ce pe vîrful Ceahlãului, la Toaca, erau -5 grade. Din cauza vîntului, temperatura resimtitã era alta. Astfel, indicele de rãcire era de -12 grade la Piatra si Tîrgu, romascanii resimteau cam -20 de grade, iar pe Ceahlãu indicatorul era de -24 de grade. Conform ANM indicele de rãcire reprezintã o mãsurã a temperaturii resimtite si depinde de
temperatura aerului si de viteza vîntului. Cel mai mult a nins la
Piatra Neamt unde stratul de zãpadã mãsura 29 de centimetri, în
timp ce la Tîrgu Neamt, dar si pe Toaca erau 23 de centimetri de
nea. De astãzi vremea se mai îmbuneazã. Vor fi nori, dar nu mai sînt asteptate precipitatii, mai cresc valorile termice, maxima zilei fiind de -6 grade. Si noaptea va mai bine, mercurul din termometre oprindu-se la -7 grade. Cam la fel va fi si miercuri si e posibil sã ningã. Termic nu sînt mari modificãri, iar maxima zilei va fi de -6 grade. Noaptea precipitatiile se opresc, dar nu scãpãm de nori, astfel cã minima ajunge la -7 grade. Deocamdatã meteorologii spun cã pentru ultimele zile ale lui ianuarie ne putem astepta ca în zona noastrã sã fie ger. În perioada 30-31 ianuarie se pare cã nu va mai ninge, în schimb temperaturile diurne se vor încadra între -10 si cel mult -12 grade. Noptile vor fi geroase, iar în Neamt se vor înregistra minime de -15 grade.

Articol la care au contribuit M. VASILACHE, S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU, R. AANEI, A. NACU si D. MURARU

Articol afisat de 1629 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective