Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Ianuarie 2014
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pe ici, pe colo, ceva problemute de iarn´┐Ż

• desi a nins necontenit si a fost ger, iarna nu a creat probleme majore ´┐Żn judet • luni se circula pe toate drumurile, iar Ambulanta a ajuns la solicit´┐Żri • dou´┐Ż gravide au dat ceva emotii salvatorilor • scolile se redeschid ast´┐Żzi, dup´┐Ż o zi de vacant´┐Ż • ninsorile se mai r´┐Żresc si nu va mai fi at´┐Żt de frig • la Piatra Neamt stratul de z´┐Żpad´┐Ż m´┐Żsura 29 de centimetri • abia la finele s´┐Żpt´┐Żm´┐Żnii vor fi din nou minime de -15 grade •

Iarna a ´┐Żnt´┐Żrziat anul acesta, dar ´┐Żn momentul ´┐Żn care a venit a lovit cu furie, paraliz´┐Żnd trei sferturi din tar´┐Ż. Ninsorile au ´┐Żnceput ´┐Żnc´┐Ż de vinerea trecut´┐Ż si nu au contenit zile ´┐Żn sir, pe parcursul acestora fiind instituite succesiv coduri galbene, portocalii si chiar rosu, o premier´┐Ż pentru tar´┐Ż. Neamtul, desi s-a aflat sub incidenta codului galben si au fost c´┐Żderi masive de z´┐Żpad´┐Ż, a fost mai norocos, deoarece nu a viscolit. Luni, 27 ianuarie, nu existau drumuri blocate, nu erau localit´┐Żti izolate sau cazuri medicale grave la care s´┐Ż nu se ajung´┐Ż. Copiii au fost cei mai fericiti de venirea t´┐Żrzie a iernii, pentru c´┐Ż s-au ales cu o zi de vacant´┐Ż, luni fiind ´┐Żnchise scolile. Dar ast´┐Żzi s´┐Żnt asteptati la cursuri. Dac´┐Ż unele unit´┐Żti nu ´┐Żsi vor relua orele, asta urma s´┐Ż se stabileasc´┐Ż asear´┐Ż, iar directorii s´┐Ż fie ´┐Żnstiintati de c´┐Żtre conducerea Inspectoratului Scolar. Dar, per ansamblu, azi se vor tine cursuri ´┐Żn unit´┐Żtile de ´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żnt. Ieri, brambureal´┐Ż a fost destul´┐Ż, pentru c´┐Ż au fost cazuri ´┐Żn care elevii au venit la ore pentru c´┐Ż n-au stiut de ziua liber´┐Ż, aceast´┐Ż decizie fiind luat´┐Ż duminic´┐Ż, ´┐Żnainte de l´┐Żsarea ´┐Żntunericului. Altii au stat ´┐Żn c´┐Żmine, fiind internisti care n-au b´┐Żnuit de vineri, 24 ianuarie, c´┐Ż ar putea avea un week-end prelungit. Desi ieri situatia din Neamt nu a fost at´┐Żt de dramatic´┐Ż ´┐Żnc´┐Żt s´┐Ż se fi anulat cursurile, partea bun´┐Ż a fost c´┐Ż n-a mai iesit lumea pe str´┐Żzile acoperite de z´┐Żpad´┐Ż.

Toate drumurile s´┐Żnt circulabile

P´┐Żn´┐Ż ieri dup´┐Ż-amiaz´┐Ż, drumarii aveau motive de laud´┐Ż, c´┐Żci toate c´┐Żile pe care le au ´┐Żn administrare erau circulabile. Starea de viabiliatate a drumurilor depinde ´┐Żns´┐Ż de ce se va ´┐Żnt´┐Żmpla cu v´┐Żntul, c´┐Żci dac´┐Ż va ´┐Żncepe s´┐Ż bat´┐Ż, foarte usor se vor ´┐Żnfunda c´┐Żile de acces. „´┐Żn ultimele dou´┐Ż zile s-a intervenit pe toate drumurile judetene, cu 28 de utilaje. Doar pe patru sectoare de drum au fost mici probleme - la F´┐Żurei - Climesti, la Boghicea - Nistria, la Valea Ursului - David - Talpa si ´┐Żn zona St´┐Żnita, dar s-a patrulat continuu si nu s-au format suluri de z´┐Żpad´┐Ż. Am tot avut videoconferinte pe tema problemelor iernii, dar nu am avut ce raporta ´┐Żn mod deosebit de la Neamt. Drumul c´┐Żtre M´┐Żrgieni a fost la un moment dat praticabil doar pe un fir si s-a intervenit pentru l´┐Żrgirea lui. Avem pauz´┐Ż de o zi din punct de vedere al intemperiilor si vom vedea ce vom avea de tras miercuri, c´┐Żnd se anunt´┐Ż un nou val de viscol“, a declarat Dan Manoliu, vicepresedinte al CJ. Nu la fel de bucurosi s´┐Żnt oamenii din Agapia, unde a fost afectat´┐Ż o linie de joas´┐Ż tensiune, 440 de consumatori nefiind alimentati cu electricitate. Ieri, spre sear´┐Ż, urma s´┐Ż fie ridicat´┐Ż si restrictia pe E85 pentru autovehiculele cu greutatea mai mare de 7,5 tone. „Se circul´┐Ż ´┐Żn conditii de iarn´┐Ż pe toate drumurile din judet, iar peste c´┐Żteva ore (n.r. - ieri dup´┐Ż amiaz´┐Ż) se va ridica si restrictia pe E 85, dup´┐Ż ce se va rezolva situatia de la Focsani“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere. Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgent´┐Ż al Prim´┐Żriei Roman si ISU a distribuit ieri sandwich-uri si ceai cald pentru 64 de soferi de TIR trasi pe dreapta din cauza restrictiei de pe E85. „St´┐Żm de duminic´┐Ż noapte de la ora 2 blocati aici. Vin de la Satu Mare si trebuie s´┐Ż ajung la Bac´┐Żu. Drumul este groaznic cum intri ´┐Żn Suceava. E ´┐Żnsp´┐Żim´┐Żnt´┐Żtor s´┐Ż conduci de la Pasul Tihuta ´┐Żncoace“, a spus un sofer.

Dou´┐Ż gravide, duse cu bine la spital

Cadrele de la Ambulant´┐Ż au avut pe parcursul ultimelor dou´┐Ż zile aproximativ 400 de solicit´┐Żri. Din fericire, masinile au reusit s´┐Ż ajung´┐Ż la toti pacientii, nefiind cazuri unde s´┐Ż se solicite ajutorul pompierilor sau Armatei. „Am avut dou´┐Ż gravide pentru care s-au f´┐Żcut mobiliz´┐Żri mai serioase, dat´┐Ż fiind situatia lor, dar nu au fost probleme, astfel ´┐Żnc´┐Żt, ´┐Żn cel mai scurt timp le-am preluat si dus la spitale. Sper´┐Żm ca lucrurile s´┐Ż r´┐Żm´┐Żn´┐Ż la fel si ´┐Żn orele urm´┐Żtoare“, a precizat medicul Dorice Albu, managerul SAJ Neamt. Prima gravid´┐Ż, din Preutesti, comuna Timisesti, a sunat la 112 duminic´┐Ż seara, la 18.45, spun´┐Żnd c´┐Ż are contractii. O autosanitar´┐Ż a plecat c´┐Żtre solicitare, de acest caz fiind anuntat si ministrul Arafat. Din fericire, masina a reusit s´┐Ż ajung´┐Ż la casa femeii f´┐Żr´┐Ż probleme, astfel ´┐Żnc´┐Żt ´┐Żn jurul orei 20.00 ea era internat´┐Ż la T´┐Żrgu Neamt. Culmea este c´┐Ż nici m´┐Żcar nu urma s´┐Ż nasc´┐Ż, medicii stabilind c´┐Ż a fost vorba despre contractii false. Un caz similar a avut loc luni dimineat´┐Ż, gravida fiind din Ghigoiesti, comuna Stefan cel Mare. Cadrele medicale au avut emotii c´┐Ż nu vor r´┐Żzbi p´┐Żn´┐Ż la pacient´┐Ż, dar totul a decurs bine.

Pe Ceahl´┐Żu e liniste si pace. La fel pe Bistrit´┐Ż

Montaniarzii au savurat din plin primele zile de iarn´┐Ż adev´┐Żrate. Peste 30 de turisti au urcat pe munte, pe traseele Lutul Rosu si Jgheabul cu Hotare. S´┐Żmb´┐Żt´┐Ż sear´┐Ż s-a ´┐Żnregistrat singurul incident, dar a fost rezolvat rapid de salvamontisti. C´┐Żteva persoane, surprinse de l´┐Żsarea ´┐Żntunericului, s-au r´┐Żt´┐Żcit undeva ´┐Żn zona platoului, dar au fost recuperate. „Dac´┐Ż este iarn´┐Ż, nu ´┐Żnseamn´┐Ż c´┐Ż turistii nu urc´┐Ż pe munte. Ninsoarea o astept´┐Żm demult, iar acum c´┐Ż a venit nu trebuie s´┐Ż ne panic´┐Żm. Pe munte se urc´┐Ż si iarna si vara, cu conditia ca cei care o fac s´┐Ż foloseasc´┐Ż echipament adecvat“, a declarat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont. Acesta a mai precizat c´┐Ż stratul de z´┐Żpad´┐Ż ´┐Żn Dur´┐Żu este de aproximativ 30 de centimetri. ´┐Żns´┐Ż acest lucru nu poate fi de folos iubitorilor sporturilor de iarn´┐Ż, ´┐Żntruc´┐Żt statiunea nu beneficiaz´┐Ż de o p´┐Żrtie ´┐Żn ´┐Żndev´┐Żratul sens al cuv´┐Żntului. Pe Bistrita, de la viaductul de la Poiana Largului p´┐Żn´┐Ż ´┐Żn amonte dou´┐Ż sute de metri de podul de la S´┐Żvinesti, pe o lungime nou´┐Ż kilometri, r´┐Żul prezint´┐Ż aglomer´┐Żri de gheturi, av´┐Żnd grosimi de p´┐Żn´┐Ż la doi metri. Ieri, din amonte curgea zai pe circa 60% din suprafata apei.

Masinile parcate au ´┐Żncurcat desz´┐Żpezirea ´┐Żn T´┐Żrg

Z´┐Żpada c´┐Żzut´┐Ż f´┐Żr´┐Ż ´┐Żntrerupere a scos ´┐Żn teren toate fortele implicate
´┐Żn actiuni de desz´┐Żpezire ´┐Żn T´┐Żrgu Neamt. Sub coordonarea
viceprimarului Traian Humulescu s-a actionat ´┐Żnc´┐Ż din week-end,
astfel c´┐Ż drumurile au fost, ieri, practicabile. „S-a intervenit pe tot
parcursul zilei de duminic´┐Ż, dar am reluat din nou, luni, pentru c´┐Ż a
nins toat´┐Ż noaptea. Utilajele au actionat pe toate sectoarele,
conform planific´┐Żrilor. Ca s´┐Ż usur´┐Żm actiunile de desz´┐Żpezire, am
trimis politistii locali s´┐Ż vorbeasc´┐Ż cu proprietarii masinilor l´┐Żsate pe
domeniul public, s´┐Ż le bage ´┐Żn curte sau ´┐Żn garaj. Toate drumurile
s´┐Żnt ´┐Żn bun´┐Ż stare si s´┐Żntem preg´┐Żtiti s´┐Ż o lu´┐Żm de la cap´┐Żt“, a
declarat Traian Humulescu. A mentionat c´┐Ż s-au primit si solicit´┐Żri
de la scoli, spital si alte institutii publice, privind ´┐Żndep´┐Żrtarea
om´┐Żtului din curti, si c´┐Ż de dimineat´┐Ż p´┐Żn´┐Ż asear´┐Ż erau planificate
mai multe astfel de interventii. Viceprimarul si-a propus ca ast´┐Żzi s´┐Ż
se ocupe ´┐Żn mod deosebit de trotuare, cu ajutorul a 40 de oameni,
din care 20 de la firma Eurosal si ´┐Żnc´┐Ż tot at´┐Żtia din r´┐Żndul
beneficiarilor de ajutor social. Cu ajutorul Politiei Locale s-au
´┐Żnl´┐Żturat autoturismele de pe cele dou´┐Ż laturi ale bulevardului Stefan
cel Mare, astfel ´┐Żnc´┐Żt s´┐Ż se poat´┐Ż trece la ´┐Żndep´┐Żrtarea z´┐Żpezii.
Ast´┐Żzi urma s´┐Ż vin´┐Ż r´┐Żndul parc´┐Żrilor de pe bulevardul Eminescu. Si
agentii economici au primit avertiz´┐Żri de la politistii locali, privind
obligatia de a ´┐Żnl´┐Żtura z´┐Żpada de l´┐Żng´┐Ż magazinele sau trotuarele
unde ´┐Żsi desf´┐Żsoar´┐Ż activitatea. Vremea capricioas´┐Ż si-a pus
amprenta si asupra oborului s´┐Żpt´┐Żm´┐Żnal. Ieri au fost prezenti doar
c´┐Żtiva comercianti, iar clienti, si mai putini.

Vremea se mai ´┐Żmbl´┐Żnzeste

Conform Administratiei Nationale de Meteorologie ieri, 27 ianuarie,
la pr´┐Żnz, cel mai frig era ´┐Żn Piatra Neamt, unde termometrele indicau
-10 grade Celsius. La T´┐Żrgu Neamt si Roman erau -9, ´┐Żn timp ce pe v´┐Żrful Ceahl´┐Żului, la Toaca, erau -5 grade. Din cauza v´┐Żntului, temperatura resimtit´┐Ż era alta. Astfel, indicele de r´┐Żcire era de -12 grade la Piatra si T´┐Żrgu, romascanii resimteau cam -20 de grade, iar pe Ceahl´┐Żu indicatorul era de -24 de grade. Conform ANM indicele de r´┐Żcire reprezint´┐Ż o m´┐Żsur´┐Ż a temperaturii resimtite si depinde de
temperatura aerului si de viteza v´┐Żntului. Cel mai mult a nins la
Piatra Neamt unde stratul de z´┐Żpad´┐Ż m´┐Żsura 29 de centimetri, ´┐Żn
timp ce la T´┐Żrgu Neamt, dar si pe Toaca erau 23 de centimetri de
nea. De ast´┐Żzi vremea se mai ´┐Żmbuneaz´┐Ż. Vor fi nori, dar nu mai s´┐Żnt asteptate precipitatii, mai cresc valorile termice, maxima zilei fiind de -6 grade. Si noaptea va mai bine, mercurul din termometre oprindu-se la -7 grade. Cam la fel va fi si miercuri si e posibil s´┐Ż ning´┐Ż. Termic nu s´┐Żnt mari modific´┐Żri, iar maxima zilei va fi de -6 grade. Noaptea precipitatiile se opresc, dar nu sc´┐Żp´┐Żm de nori, astfel c´┐Ż minima ajunge la -7 grade. Deocamdat´┐Ż meteorologii spun c´┐Ż pentru ultimele zile ale lui ianuarie ne putem astepta ca ´┐Żn zona noastr´┐Ż s´┐Ż fie ger. ´┐Żn perioada 30-31 ianuarie se pare c´┐Ż nu va mai ninge, ´┐Żn schimb temperaturile diurne se vor ´┐Żncadra ´┐Żntre -10 si cel mult -12 grade. Noptile vor fi geroase, iar ´┐Żn Neamt se vor ´┐Żnregistra minime de -15 grade.

Articol la care au contribuit M. VASILACHE, S. T´┐ŻRN´┐Ż, G. MUNTEANU, R. AANEI, A. NACU si D. MURARU

Articol afisat de 1647 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective