Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2014
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

De la Piatra, salvatori de vieti pe Aconcagua

• Ciprian Chelariu si Ionut Stef´┐Żnescu au luptat cu muntele, cucerind Aconcagua pe 9 februarie • ´┐Żn aceeasi zi au salvat de la moarte doi rom´┐Żni • privind ´┐Żn urm´┐Ż, s´┐Żnt m´┐Żndri c´┐Ż nu si-au abandonat colegii de expeditie si c´┐Ż preg´┐Żtirea anterioar´┐Ż ascensiunii a dat roade •

Ciprian Chelariu si Ionut Stef´┐Żnescu. Sau invers. Ordinea n-are important´┐Ż. La ce au tr´┐Żit si realizat ´┐Żn America de Sud chiar n-are. La 37 de ani fiecare, au tr´┐Żit una dintre cele mai dificile experiente pe munte. Au r´┐Żmas cu urme ad´┐Żnci ´┐Żn suflet si minte. De fapt, numele lor ar trebui scrise cu litere de-o schioap´┐Ż ´┐Żn amintirile unor colegi de ascensiune ´┐Żn Aconcagua (6.962m). Concret, au salvat vietile lui Radu Turt´┐Ż, din Bac´┐Żu, si Alex Plesa, din Bucuresti. Un al treilea salvator se numeste Dan B´┐Żrd´┐Żsan, din T´┐Żrgu Mures.
´┐Żn asteptarea unei povesti rezumat ´┐Żn cadrul unei conferinte de pres´┐Ż despre cum a fost cucerit Aconcagua, expozeul s-a transformat repede ´┐Żntr-unul de ascultat cu ochii si urechile c´┐Żscate. Dup´┐Ż c´┐Żteva cuvinte ´┐Żn care au descris conditiile meteo, adic´┐Ż v´┐Żnt de peste 100 km/h la -30 de grade, a urmat o ´┐Żnsuirire de fapte greu de imaginat. Ziua de 9 februarie a ´┐Żnceput mai prost dec´┐Żt si-au dorit. Nu prea dormiser´┐Ż noaptea, iar dimineat´┐Ż, la trezire (ora 6:00), au f´┐Żcut ochi cam cu o jum´┐Żtate de or´┐Ż mai t´┐Żrziu. Pentru c´┐Ż au montat cortul mai departe de grup, nu auziser´┐Ż chemarea celorlalti si porneau astfel cu un handicap. Mai mult, Stef´┐Żnescu nu se simtea bine. Au plecat Chelariu si B´┐Żrd´┐Żsan. Stef´┐Żnescu a mai r´┐Żmas pentru un ceai. Numai c´┐Ż acolo sus ceaiul se face ´┐Żn mai bine 30 de minute, dup´┐Ż ce aduni gheat´┐Ż si z´┐Żpad´┐Ż. S-a hidratat si a plecat. Singur. Era la 6.000 de metri altitudine. ´┐Żn fat´┐Ż, la aproape dou´┐Ż ore distant´┐Ż, ceilalti doi c´┐Żutau directia bun´┐Ż pe un v´┐Żnt aprig si frig „nebun“. Dup´┐Ż pragul de 6.300 de metri, la care a ajuns Ionut, a existat ´┐Żntre ei contact vizual. Si at´┐Żt. Apoi, Stef´┐Żnescu l-a ajuns din urm´┐Ż pe Plesa si l-a „t´┐Żr´┐Żt“ dup´┐Ż el. ´┐Żntre timp, Ciprian si Dan au cucerit v´┐Żrful al´┐Żturi de Turt´┐Ż. Cu obiectivul atins, ultimii doi au ´┐Żnceput cobor´┐Żrea, iar Chelariu l-a asteptat pe Stef´┐Żnescu pentru o fotografie. A stat dou´┐Ż ore deasupra Americii de Sud. La cobor´┐Żre, B´┐Żrd´┐Żsan si Turt´┐Ż l-au preluat pe Plesa care nu mai era capabil s´┐Ż urce spre v´┐Żrf. A f´┐Żcut-o Stef´┐Żnescu. Se m´┐Żndreste cu reusita sa, mai ales c´┐Ż ultimii 300 de metri ai ascensiunii te fac s´┐Ż renunti. Preg´┐Żtirea fizic´┐Ż si psihic´┐Ż au f´┐Żcut diferenta ´┐Żn cazul pietrenilor.

Dup´┐Ż victorie a ´┐Żnceput chinul

Pe fondul epuiz´┐Żrii fizice au ´┐Żnceput problemele. Dup´┐Ż tr´┐Żirea momentului de maxim´┐Ż bucurie, a urmat cobor´┐Żrea de foc al´┐Żturi de prietenul s´┐Żu. I-au ajuns din urm´┐Ż pe cei trei. Si a ´┐Żnceput chinul. Plesa adormea merg´┐Żnd si c´┐Żdea din picioare. „Era o situatie neprev´┐Żzut´┐Ż“, spunea alpinistii. Turt´┐Ż era „turt´┐Ż“ din punct de vedere fizic, iar asta i-a afectat g´┐Żndirea. Nu mai reactiona rational. Cei trei ´┐Żn putere si-a ´┐Żmp´┐Żrtit sarcinile pentru a-l ajuta pe b´┐Żc´┐Żuan si pe bucurestean. I-au sustinut pe r´┐Żnd pe cei doi „pierduti“ si nu o dat´┐Ż se putea ´┐Żnt´┐Żmpla s´┐Ż-i scape ´┐Żn „ad´┐Żncul“ muntelui. „Cum nu mai r´┐Żspundeau corect la ce le spuneam era pericolul s´┐Ż cad´┐Ż ´┐Żn pr´┐Żpastie. ´┐Żi mai g´┐Żseau doar condorii“, a spus Chelariu, pe a c´┐Żrui chip se citea si ieri extenuarea. La fel, si ochii ´┐Żi tr´┐Żdau clipele tr´┐Żite c´┐Żnd se temea s´┐Ż nu-si piard´┐Ż colegii. Fiindc´┐Ż oboseala era maxim´┐Ż si ap´┐Ż nu exista, B´┐Żrd´┐Żsan, Chelariu si Stef´┐Żnescu au decis ca unul dintre ei s´┐Ż plece spre Tab´┐Żra Superioar´┐Ż, situat´┐Ż la 6.000 de metri, si s´┐Ż anunte problemele. A plecat ultimul. Iar singur. Pe ultima bucat´┐Ż a traseului a avut chiar forta de a alerga pentru a scurta timpul ´┐Żn care prietenii s´┐Żi puteau fi salvati. C´┐Żnd a ajuns, ceilalti rom´┐Żni au rezolvat repede problemele legate de pachetul cu alimente si ap´┐Ż, iar suceveanul Ciprian Str´┐Żtean s-a dus pe traseu spre cei patru r´┐Żmasi ´┐Żn urm´┐Ż. ´┐Żntre timp, Chelariu si Turt´┐Ż au ajuns la un refugiu la 6.300 m. Pietreanul i-a cerut celuilalt s´┐Ż astepte pentru c´┐Ż trebuia g´┐Żsit´┐Ż c´┐Żrarea pentru cobor´┐Żre. B´┐Żc´┐Żuanul ´┐Żns´┐Ż, ca un copil lipsit de logic´┐Ż, n-a ascultat si a plecat ´┐Żn alt´┐Ż directie, total gresit´┐Ż, care ´┐Żi putea aduce sf´┐Żrsitul. Au ajuns la refugiu Plesa si B´┐Żrd´┐Żsan, iar dorinta bucuresteanului era s´┐Ż fie l´┐Żsat s´┐Ż doarm´┐Ż. „Dac´┐Ż-l l´┐Żsam sigur adormea pe vesnie“, a spus Chelariu. Si a ajuns si suceveanul. Str´┐Żtean a dus ap´┐Ż si alimente, iar cei doi „loviti“ mai tare si-au mai revenit. Epuizati si aproape de colaps, Chelariu si B´┐Żrd´┐Żsan au plecat mai departe. Si ca „filmul“ s´┐Ż nu fie lipsit de tensiune, s-au r´┐Żt´┐Żcit. Era ´┐Żntuneric. Au avut noroc ´┐Żns´┐Ż: Dumnezeu le-a scos ´┐Żn fat´┐Ż un salvamontist, care i-a ´┐Żndrumat pe directia corect´┐Ż. Dup´┐Ż 16 ore de lupt´┐Ż cu muntele si cu doi oameni pe care nu i-au l´┐Żsat s´┐Ż moar´┐Ż au ajuns ´┐Żn tab´┐Żr´┐Ż, ´┐Żn sigurant´┐Ż. A doua sau a treia zi dup´┐Ż evenimente, Plesa si Turt´┐Ż nu stiau c´┐Żt de aproape au fost de pieire. Aflau ´┐Żn schimb din povestirile celorlalti. Trioul Chelariu - Stef´┐Żnescu - B´┐Żrd´┐Żsan a avut de ales ´┐Żntre „plec si m´┐Ż salvez“ sau „´┐Żl ajut pe cel ´┐Żn suferint´┐Ż“. Si au procedat cum trebuia. „Degeaba anuntam apoi pe careva c´┐Ż s´┐Żnt unii sus, pe traseu. Trebuiau si ei s´┐Ż ajung´┐Ż acas´┐Ż“, a spus Ionut.

Articol afisat de 1786 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel MIHALCEA)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective