Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

De la Piatra, salvatori de vieti pe Aconcagua

• Ciprian Chelariu si Ionut Stefãnescu au luptat cu muntele, cucerind Aconcagua pe 9 februarie • în aceeasi zi au salvat de la moarte doi români • privind în urmã, sînt mîndri cã nu si-au abandonat colegii de expeditie si cã pregãtirea anterioarã ascensiunii a dat roade •

Ciprian Chelariu si Ionut Stefãnescu. Sau invers. Ordinea n-are importantã. La ce au trãit si realizat în America de Sud chiar n-are. La 37 de ani fiecare, au trãit una dintre cele mai dificile experiente pe munte. Au rãmas cu urme adînci în suflet si minte. De fapt, numele lor ar trebui scrise cu litere de-o schioapã în amintirile unor colegi de ascensiune în Aconcagua (6.962m). Concret, au salvat vietile lui Radu Turtã, din Bacãu, si Alex Plesa, din Bucuresti. Un al treilea salvator se numeste Dan Bãrdãsan, din Tîrgu Mures.
ÃŽn asteptarea unei povesti rezumat în cadrul unei conferinte de presã despre cum a fost cucerit Aconcagua, expozeul s-a transformat repede într-unul de ascultat cu ochii si urechile cãscate. Dupã cîteva cuvinte în care au descris conditiile meteo, adicã vînt de peste 100 km/h la -30 de grade, a urmat o însuirire de fapte greu de imaginat. Ziua de 9 februarie a început mai prost decît si-au dorit. Nu prea dormiserã noaptea, iar dimineatã, la trezire (ora 6:00), au fãcut ochi cam cu o jumãtate de orã mai tîrziu. Pentru cã au montat cortul mai departe de grup, nu auziserã chemarea celorlalti si porneau astfel cu un handicap. Mai mult, Stefãnescu nu se simtea bine. Au plecat Chelariu si Bãrdãsan. Stefãnescu a mai rãmas pentru un ceai. Numai cã acolo sus ceaiul se face în mai bine 30 de minute, dupã ce aduni gheatã si zãpadã. S-a hidratat si a plecat. Singur. Era la 6.000 de metri altitudine. ÃŽn fatã, la aproape douã ore distantã, ceilalti doi cãutau directia bunã pe un vînt aprig si frig „nebun“. Dupã pragul de 6.300 de metri, la care a ajuns Ionut, a existat între ei contact vizual. Si atît. Apoi, Stefãnescu l-a ajuns din urmã pe Plesa si l-a „tîrît“ dupã el. ÃŽntre timp, Ciprian si Dan au cucerit vîrful alãturi de Turtã. Cu obiectivul atins, ultimii doi au început coborîrea, iar Chelariu l-a asteptat pe Stefãnescu pentru o fotografie. A stat douã ore deasupra Americii de Sud. La coborîre, Bãrdãsan si Turtã l-au preluat pe Plesa care nu mai era capabil sã urce spre vîrf. A fãcut-o Stefãnescu. Se mîndreste cu reusita sa, mai ales cã ultimii 300 de metri ai ascensiunii te fac sã renunti. Pregãtirea fizicã si psihicã au fãcut diferenta în cazul pietrenilor.

Dupã victorie a început chinul

Pe fondul epuizãrii fizice au început problemele. Dupã trãirea momentului de maximã bucurie, a urmat coborîrea de foc alãturi de prietenul sãu. I-au ajuns din urmã pe cei trei. Si a început chinul. Plesa adormea mergînd si cãdea din picioare. „Era o situatie neprevãzutã“, spunea alpinistii. Turtã era „turtã“ din punct de vedere fizic, iar asta i-a afectat gîndirea. Nu mai reactiona rational. Cei trei în putere si-a împãrtit sarcinile pentru a-l ajuta pe bãcãuan si pe bucurestean. I-au sustinut pe rînd pe cei doi „pierduti“ si nu o datã se putea întîmpla sã-i scape în „adîncul“ muntelui. „Cum nu mai rãspundeau corect la ce le spuneam era pericolul sã cadã în prãpastie. ÃŽi mai gãseau doar condorii“, a spus Chelariu, pe a cãrui chip se citea si ieri extenuarea. La fel, si ochii îi trãdau clipele trãite cînd se temea sã nu-si piardã colegii. Fiindcã oboseala era maximã si apã nu exista, Bãrdãsan, Chelariu si Stefãnescu au decis ca unul dintre ei sã plece spre Tabãra Superioarã, situatã la 6.000 de metri, si sã anunte problemele. A plecat ultimul. Iar singur. Pe ultima bucatã a traseului a avut chiar forta de a alerga pentru a scurta timpul în care prietenii sãi puteau fi salvati. Cînd a ajuns, ceilalti români au rezolvat repede problemele legate de pachetul cu alimente si apã, iar suceveanul Ciprian Strãtean s-a dus pe traseu spre cei patru rãmasi în urmã. ÃŽntre timp, Chelariu si Turtã au ajuns la un refugiu la 6.300 m. Pietreanul i-a cerut celuilalt sã astepte pentru cã trebuia gãsitã cãrarea pentru coborîre. Bãcãuanul însã, ca un copil lipsit de logicã, n-a ascultat si a plecat în altã directie, total gresitã, care îi putea aduce sfîrsitul. Au ajuns la refugiu Plesa si Bãrdãsan, iar dorinta bucuresteanului era sã fie lãsat sã doarmã. „Dacã-l lãsam sigur adormea pe vesnie“, a spus Chelariu. Si a ajuns si suceveanul. Strãtean a dus apã si alimente, iar cei doi „loviti“ mai tare si-au mai revenit. Epuizati si aproape de colaps, Chelariu si Bãrdãsan au plecat mai departe. Si ca „filmul“ sã nu fie lipsit de tensiune, s-au rãtãcit. Era întuneric. Au avut noroc însã: Dumnezeu le-a scos în fatã un salvamontist, care i-a îndrumat pe directia corectã. Dupã 16 ore de luptã cu muntele si cu doi oameni pe care nu i-au lãsat sã moarã au ajuns în tabãrã, în sigurantã. A doua sau a treia zi dupã evenimente, Plesa si Turtã nu stiau cît de aproape au fost de pieire. Aflau în schimb din povestirile celorlalti. Trioul Chelariu - Stefãnescu - Bãrdãsan a avut de ales între „plec si mã salvez“ sau „îl ajut pe cel în suferintã“. Si au procedat cum trebuia. „Degeaba anuntam apoi pe careva cã sînt unii sus, pe traseu. Trebuiau si ei sã ajungã acasã“, a spus Ionut.

Articol afisat de 1761 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel MIHALCEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective