Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Martie 2014
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Femei la putere

• în sistemul sanitar, peste 85% dintre angajati sînt femei • la SJU Neamt, din cei 1.377 de salariati doar 170 sînt bărbati • învătămîntul si administratia sînt alte domenii în care forta e în mîinile femeilor, desi sefiile sînt detinute de bărbati • si la Fisc si în Justitie doamnele domină ca număr si functii •

Reprezentantele „sexului slab“, asa cum au fost si încă mai sînt numite în continuare de bărbati, dovedesc zi de zi că sînt mai puternice decît se credea. Mai rezistente la boli, mai longevive, si cu o zestre genetică bogată, femeile sînt sortite să îi depăsească pe bărbati în multe privinte. Secolul XX a adus emanciparea femeii, astfel că, treptat-treptat, doamnele au început să ia locul bărbatilor într-o sumedenie de profesii. Medicina este unul dintre domeniile în care în mai putin de un veac raportul de forte s-a inversat, proportia fiind acum covîrsitoare în favoarea sexului frumos. Dacă acum 50-60 de ani doctoritele erau rare, bărbatii par să fie acum pe cale de disparitie din breaslă. Au existat în timp specializări considerate masculine, precum chirurgia, neurochirurgia ori medicina legală, presupunîndu-se că sensibilitatea nu ar face casă bună cu astfel de domenii „dure“. Realitătile Spitalului Judetean arată că nici o regulă nu se mai respectă. În această unitate sînt 1.377 de angajati, dintre care 1.207 femei, iar restul de 170 bărbati, cei mai multi fiind însă personal auxiliar. În privinta medicilor, lucrurile sînt si mai clare. La spitalul din Piatra Neamt există 181 de doctori, dintre care doar 46 sînt bărbati. Sînt femei chirurg, neurochirurg sau medici legisti. Culmea este că si sectia de Medicină Legală este condusă tot de o doctorită. Elena Ciuchilan este prima femeie sef al acestei sectii din istoria spitalului. Cît despre femeile chirurg, bărbatii spun cu sinceritate că sînt la fel de bune ca si ei, dacă nu chiar mai bune. „Colegele noastre chirurg sînt la fel de bune ca si bărbatii, poate uneori chiar mai bune. Pe lîngă mîna sigură, mintea brici si dedicatia profesională, doamnele sînt mai sensibile, mai empatice, si uneori mai calde“, declară chirurgul Alexandru Juncu, directorul medical al SJU. Singura sectie unde nu există nici un medic femeie este Ortopedia. Sefii spitalului cred că asa s-a nimerit, nefiind nici o doamnă interesată de un astfel de post, pentru că altfel ar face fată cu brio. Mai multe spitale din judet sînt manageriate tot de femei. Spitalul Roman are ca manager pe doctorita Cătălina Pălăncianu, iar director medical este Oana Onu. Directoare au si spitalele Bisericani, cel de Psihiatrie Roman, dar si spitalul Tîrgu Neamt care are o doamnă director medical. Nu doar în spitale medicina e în mîinile doamnelor. Aproape toti doctorii de familie sînt femei, farmaciile sînt pline de reprezentante ale sexului frumos, iar la Casa de Asigurări, sau la DSP, numai sefii sînt bărbati.

Învătămîntul si administratia, la genul feminin

Alte domenii în care se simte parfumul de femeie sînt învătămîntul si administratia. Din circa 7.000 de angajati din scolile nemtene, cam 5.000 sînt femei. „Ne domină, si ne domină bine, dar meseria de dascăl este de obicei îmbrătisată de femei. Cred că un elev e mai atras de scoală cînd are în fata ochilor un dascăl elegant, sensibil, o doamnă fină, în locul unui bărbat care, oricît s-ar stărdui, nu poate fi la fel de agreabil“, a spus generalul Viorel Stan, seful ISJ Neamt. Desi institutia e mică din punct de vedere al organigramei, în Prefectură predomină doamnele si domnisoarele. Sînt 26, dintr-un total de 48 de angajati. La Consiliul Judetean, scorul este zdrobitor în favoarea reprezentantului sexului frumos. Sînt circa 100 de angajate, în conditiile în care numărul domnilor e în jur de 40. Cam pe acelasi calapod e si organigrama Primăriei Piatra Neamt, unde îsi desfăsoară activitatea 144 de doamne si domnisoare, alături de vreo 50 de bărbati. În Neamt, si în administratie si în învătămînt, conducerea supremă apartine bărbatilor, dar acestia au recunoscut că „mîna de fier“ apartine adjunctelor: la ISJ - Gabriela Banu si Elena Laiu, la primăria pietreană - Aurelia Simionică, iar la CJ, Emilia Arcan. Exceptie de la regulă face Prefectura si partial CJ, care au ca adjuncti tot bărbati.

74% din lucrătorii Fiscului sînt femei

În Neamt, greul este dus de femei si în alte domenii. Chiar dacă Fiscul are ca lider un bărbat, marea majoritate a salariatilor este formată din femei. Din totalul de 393 de lucrători cît numără Fiscul, numai 100 sînt bărbati, în timp ce restul de 293 sînt femei, adică 74% din total. Aproape la fel stau lucrurile si în Justitie. Defalcat, la unitătile de Parchet muncesc preponderent femei. Parchetul Judetean este condus tot femei, prim procuror este Daniela Bîlha, aceasta fiind secondată de procurorul adjunct Georgeta Ciupic. În total, la toate unitătile de Parchet din Neamt muncesc 78 de salariati, magistrati si personal auxiliar, iar mai bine de jumătate, 45 sînt femei. Aceeasi situatie este si la instante. Tribunalul este condus tot de două femei, Silvia Aciobănitei si Laura Filioreanu. Cei mai multi dintre judecători si grefieri sînt femei, iar numărul colegilor bărbati este cu mult mai redus. Dacă înainte de 1989, numărul femeilor ce activau în cadrul Inspectoratului de Militie Neamt era mai mult decît redus, lucrurile s-au schimbat radical după Revolutie. La sfîrsitul anului 2013, în cadrul IPJ Neamt activau 960 de politisti, din care 15,43% sînt femei. Procentul este cel mai ridicat din ultimii ani, iar numărul politistelor creste de la an la an. Dacă punem la socoteală si femeile încadrate ca „personal contractual“, rezultă că la Politia Neamt muncesc aproximativ 150 de doamne si domnisoare. Mai greu este cu accederea în functii de conducere, din cele 14 servicii ale IPJ doar unul fiind condus de o femeie. Este vorba de comisarul sef Mădălina Berejan, cea care conduce, de ceva ani, Serviciul Cabinet al Politiei Neamt.

Articol la care au contribuit M.VASILACHE, S. TĂRNĂ, G. MUNTEANU si D. MURARU

Articol afisat de 1491 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective