Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Martie 2014
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Femei la putere

• ´┐Żn sistemul sanitar, peste 85% dintre angajati s´┐Żnt femei • la SJU Neamt, din cei 1.377 de salariati doar 170 s´┐Żnt b´┐Żrbati • ´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żntul si administratia s´┐Żnt alte domenii ´┐Żn care forta e ´┐Żn m´┐Żinile femeilor, desi sefiile s´┐Żnt detinute de b´┐Żrbati • si la Fisc si ´┐Żn Justitie doamnele domin´┐Ż ca num´┐Żr si functii •

Reprezentantele „sexului slab“, asa cum au fost si ´┐Żnc´┐Ż mai s´┐Żnt numite ´┐Żn continuare de b´┐Żrbati, dovedesc zi de zi c´┐Ż s´┐Żnt mai puternice dec´┐Żt se credea. Mai rezistente la boli, mai longevive, si cu o zestre genetic´┐Ż bogat´┐Ż, femeile s´┐Żnt sortite s´┐Ż ´┐Żi dep´┐Żseasc´┐Ż pe b´┐Żrbati ´┐Żn multe privinte. Secolul XX a adus emanciparea femeii, astfel c´┐Ż, treptat-treptat, doamnele au ´┐Żnceput s´┐Ż ia locul b´┐Żrbatilor ´┐Żntr-o sumedenie de profesii. Medicina este unul dintre domeniile ´┐Żn care ´┐Żn mai putin de un veac raportul de forte s-a inversat, proportia fiind acum cov´┐Żrsitoare ´┐Żn favoarea sexului frumos. Dac´┐Ż acum 50-60 de ani doctoritele erau rare, b´┐Żrbatii par s´┐Ż fie acum pe cale de disparitie din breasl´┐Ż. Au existat ´┐Żn timp specializ´┐Żri considerate masculine, precum chirurgia, neurochirurgia ori medicina legal´┐Ż, presupun´┐Żndu-se c´┐Ż sensibilitatea nu ar face cas´┐Ż bun´┐Ż cu astfel de domenii „dure“. Realit´┐Żtile Spitalului Judetean arat´┐Ż c´┐Ż nici o regul´┐Ż nu se mai respect´┐Ż. ´┐Żn aceast´┐Ż unitate s´┐Żnt 1.377 de angajati, dintre care 1.207 femei, iar restul de 170 b´┐Żrbati, cei mai multi fiind ´┐Żns´┐Ż personal auxiliar. ´┐Żn privinta medicilor, lucrurile s´┐Żnt si mai clare. La spitalul din Piatra Neamt exist´┐Ż 181 de doctori, dintre care doar 46 s´┐Żnt b´┐Żrbati. S´┐Żnt femei chirurg, neurochirurg sau medici legisti. Culmea este c´┐Ż si sectia de Medicin´┐Ż Legal´┐Ż este condus´┐Ż tot de o doctorit´┐Ż. Elena Ciuchilan este prima femeie sef al acestei sectii din istoria spitalului. C´┐Żt despre femeile chirurg, b´┐Żrbatii spun cu sinceritate c´┐Ż s´┐Żnt la fel de bune ca si ei, dac´┐Ż nu chiar mai bune. „Colegele noastre chirurg s´┐Żnt la fel de bune ca si b´┐Żrbatii, poate uneori chiar mai bune. Pe l´┐Żng´┐Ż m´┐Żna sigur´┐Ż, mintea brici si dedicatia profesional´┐Ż, doamnele s´┐Żnt mai sensibile, mai empatice, si uneori mai calde“, declar´┐Ż chirurgul Alexandru Juncu, directorul medical al SJU. Singura sectie unde nu exist´┐Ż nici un medic femeie este Ortopedia. Sefii spitalului cred c´┐Ż asa s-a nimerit, nefiind nici o doamn´┐Ż interesat´┐Ż de un astfel de post, pentru c´┐Ż altfel ar face fat´┐Ż cu brio. Mai multe spitale din judet s´┐Żnt manageriate tot de femei. Spitalul Roman are ca manager pe doctorita C´┐Żt´┐Żlina P´┐Żl´┐Żncianu, iar director medical este Oana Onu. Directoare au si spitalele Bisericani, cel de Psihiatrie Roman, dar si spitalul T´┐Żrgu Neamt care are o doamn´┐Ż director medical. Nu doar ´┐Żn spitale medicina e ´┐Żn m´┐Żinile doamnelor. Aproape toti doctorii de familie s´┐Żnt femei, farmaciile s´┐Żnt pline de reprezentante ale sexului frumos, iar la Casa de Asigur´┐Żri, sau la DSP, numai sefii s´┐Żnt b´┐Żrbati.

´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żntul si administratia, la genul feminin

Alte domenii ´┐Żn care se simte parfumul de femeie s´┐Żnt ´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żntul si administratia. Din circa 7.000 de angajati din scolile nemtene, cam 5.000 s´┐Żnt femei. „Ne domin´┐Ż, si ne domin´┐Ż bine, dar meseria de dasc´┐Żl este de obicei ´┐Żmbr´┐Żtisat´┐Ż de femei. Cred c´┐Ż un elev e mai atras de scoal´┐Ż c´┐Żnd are ´┐Żn fata ochilor un dasc´┐Żl elegant, sensibil, o doamn´┐Ż fin´┐Ż, ´┐Żn locul unui b´┐Żrbat care, oric´┐Żt s-ar st´┐Żrdui, nu poate fi la fel de agreabil“, a spus generalul Viorel Stan, seful ISJ Neamt. Desi institutia e mic´┐Ż din punct de vedere al organigramei, ´┐Żn Prefectur´┐Ż predomin´┐Ż doamnele si domnisoarele. S´┐Żnt 26, dintr-un total de 48 de angajati. La Consiliul Judetean, scorul este zdrobitor ´┐Żn favoarea reprezentantului sexului frumos. S´┐Żnt circa 100 de angajate, ´┐Żn conditiile ´┐Żn care num´┐Żrul domnilor e ´┐Żn jur de 40. Cam pe acelasi calapod e si organigrama Prim´┐Żriei Piatra Neamt, unde ´┐Żsi desf´┐Żsoar´┐Ż activitatea 144 de doamne si domnisoare, al´┐Żturi de vreo 50 de b´┐Żrbati. ´┐Żn Neamt, si ´┐Żn administratie si ´┐Żn ´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żnt, conducerea suprem´┐Ż apartine b´┐Żrbatilor, dar acestia au recunoscut c´┐Ż „m´┐Żna de fier“ apartine adjunctelor: la ISJ - Gabriela Banu si Elena Laiu, la prim´┐Żria pietrean´┐Ż - Aurelia Simionic´┐Ż, iar la CJ, Emilia Arcan. Exceptie de la regul´┐Ż face Prefectura si partial CJ, care au ca adjuncti tot b´┐Żrbati.

74% din lucr´┐Żtorii Fiscului s´┐Żnt femei

´┐Żn Neamt, greul este dus de femei si ´┐Żn alte domenii. Chiar dac´┐Ż Fiscul are ca lider un b´┐Żrbat, marea majoritate a salariatilor este format´┐Ż din femei. Din totalul de 393 de lucr´┐Żtori c´┐Żt num´┐Żr´┐Ż Fiscul, numai 100 s´┐Żnt b´┐Żrbati, ´┐Żn timp ce restul de 293 s´┐Żnt femei, adic´┐Ż 74% din total. Aproape la fel stau lucrurile si ´┐Żn Justitie. Defalcat, la unit´┐Żtile de Parchet muncesc preponderent femei. Parchetul Judetean este condus tot femei, prim procuror este Daniela B´┐Żlha, aceasta fiind secondat´┐Ż de procurorul adjunct Georgeta Ciupic. ´┐Żn total, la toate unit´┐Żtile de Parchet din Neamt muncesc 78 de salariati, magistrati si personal auxiliar, iar mai bine de jum´┐Żtate, 45 s´┐Żnt femei. Aceeasi situatie este si la instante. Tribunalul este condus tot de dou´┐Ż femei, Silvia Aciob´┐Żnitei si Laura Filioreanu. Cei mai multi dintre judec´┐Żtori si grefieri s´┐Żnt femei, iar num´┐Żrul colegilor b´┐Żrbati este cu mult mai redus. Dac´┐Ż ´┐Żnainte de 1989, num´┐Żrul femeilor ce activau ´┐Żn cadrul Inspectoratului de Militie Neamt era mai mult dec´┐Żt redus, lucrurile s-au schimbat radical dup´┐Ż Revolutie. La sf´┐Żrsitul anului 2013, ´┐Żn cadrul IPJ Neamt activau 960 de politisti, din care 15,43% s´┐Żnt femei. Procentul este cel mai ridicat din ultimii ani, iar num´┐Żrul politistelor creste de la an la an. Dac´┐Ż punem la socoteal´┐Ż si femeile ´┐Żncadrate ca „personal contractual“, rezult´┐Ż c´┐Ż la Politia Neamt muncesc aproximativ 150 de doamne si domnisoare. Mai greu este cu accederea ´┐Żn functii de conducere, din cele 14 servicii ale IPJ doar unul fiind condus de o femeie. Este vorba de comisarul sef M´┐Żd´┐Żlina Berejan, cea care conduce, de ceva ani, Serviciul Cabinet al Politiei Neamt.

Articol la care au contribuit M.VASILACHE, S. T´┐ŻRN´┐Ż, G. MUNTEANU si D. MURARU

Articol afisat de 1565 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective