Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iulie 2014
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email
A turnat cu gãleata:   110 litri/metru pãtrat

A turnat cu gãleata: 110 litri/metru pãtrat

• la Drãgãnesti, în noaptea de joi spre vineri au cãzut 110 litri pe metru pãtrat, în 75 de minute • în comunele Brusturi, Rãucesti si Drãgãnesti au fost inundate 139 de gospodãrii • opt posturi de transformare au fost avariate de precipitatii, cîteva localitãti rurale rãmînînd fãrã energie electricã • azi, judetul e din nou sub cod galben de ploi • în urmãtorul interval se mai încãlzeste nitel, dar nu scãpãm de precipitatii •De cîteva zile, în judetul Neamt, ploile nu mai contenesc, pe lîngã noianul de probleme si distrugeri cauzate fiind înregistrat si un nedorit record - s-au înregistrat peste 100 de litri de precipitatii pe metru pãtrat. Manifestãrile fenomenelor hidrometeorologice de joi noaptea au produs pagube mai însemnate la Rãucesti, Brusturi, Drãgãnesti, Girov si Dulcesti, dupã ce cu o zi înainte fãcuserã vraiste prin Vînãtori Neamt. Precipitatiile abundente au produs inundarea unui numãr de 139 de gospodãrii (curti si fîntîni). În comuna Brusturi (satele Brusturi, Tîrzia si Poiana) au fost numãrate 75 de gospodãrii inundate, în timp ce în Rãucesti (satele Ungheni, Sãvesti, Oglinzi si Rãucesti) s-au înregistrat 57 de curti inundate. Un numãr de 7 curti au fost inundate si în comuna Drãgãnesti (satele Orãtesti si Drãgãnesti). În comuna Girov au fost afectate portiuni de drum judetean, comunal si sãtesc. La Davideni, comuna Tibucani, au fost afectate 5 posturi de transformare, fiind întreruptã alimentarea cu energie electricã. Probleme au fost si la Soimãresti si Drãgãnesti (comuna Drãgãnesi), unde au fost afectate cîte 3 posturi de transformare. Fortele specializate ale institutiilor membre ale Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã sînt mobilizate si intervin în sprijinul cetãtenilor afectati de precipitatiile din noaptea de joi spre vineri. Celor douã comisii numite pentru inventarierea si evaluarea pagubelor produse li s-au extins atributiile si la Drãgãnesti, Grumãzesti, Dobreni si Rãzboieni, afectate de precipitatii. În cursul noptii de 10/11 iulie, ploile au înregistrat valoarea de 75 l/mp la Drãgãnesti, în intervalul orar 23.40 - 00.15, iar în intervalul 00.15 - 00.55 au cãzut 35 l/mp, ceea ce înseamnã 110 l/mp, în 75 de minute. „Provocãrile naturii din ultimele zile ne-au determinat sã mobilizãm toate fortele pentru diminuarea efectelor produse. Imediat cum vremea o va permite, vom dispune mãsuri de dezinfectie a fîntînilor din zonele afectate, astfel încît situatia sã reintre în normalitate în foarte scurt timp. În continuare mentinem permanenta la nivelul prefecturii si a autoritãtilor locale pentru a permite un flux informational coerent si operativ pentru gestionarea situatiilor de urgentã care pot apãrea“, a declarat subprefectul Gheorghe Neculae. Reamintim cã miercuri, la Vînãtori Neamt, o rupere de nori a cauzat mari neajunsuri, fiind inundate aproximativ 120 de gospodãrii.

Vremea rãmîne capricioasã

Judetuls-a aflat sub efectul unei atentionãri meteorologice cod galben, care a expirat astã-noapte, la ora 23, dar, din pãcate, Institutul National de Hidrologie si Gospodãrire a Apelor a emis o nouã atentionare hidrologicã de aceeasi culoare. Ea este valabilã în intervalul 11.07.2014 ora 13:00 - 12.07.2014 ora 16:00, cînd se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si pîraie. De asemenea, sînt prognozate viituri rapide pe rîurile mici cu posibile efecte de inundatii locale. Si, vestile proaste nu se opresc aici, vremea fiind capricioasã în urmãtorul interval de 10 zile. În prima parte mai cresc valorile termice, dar nu scãpãm de precipitatii. Apoi vremea se mai îndreaptã, dar pentru finele sãptãmînii viitoare sînt din nou anuntate furtuni. Asa cum spuneam, astãzi, Neamtul este sub cod galben, dar este posibil sã mai aparã soarele în prima jumãtate a zilei. Chiar dacã sînt anuntate precipitatii dupã amiazã, din punct de vedere termic stãm destul de bine, maxima fiind anuntatã la circa 25 de grade Celsius. Cam pe acelasi model va fi vremea si duminicã, 13 iulie. Din nou în prima parte a zilei ne vom bucura de soare, iar mercurul din termometre va urca pînã la valoarea de 26 de grade. A doua parte a zilei poate aduce furtuni locale, dar noaptea va fi seninã si cu cel mult 13 grade în termometre. Nici sãptãmîna viitoare nu vine cu vreme bunã, chiar dacã va fi una din zilele cele mai calde din întreg intervalul de prognozã. La prînz, maxima ajunge la 27 de grade, dar pe parcursul zilei cerul va fi partial însorit si nu este exclus sã fie ceva precipitatii. Este foarte posibil ca si peste noapte sã mai plouã, minima termicã fiind în jurul valorii de 13 grade. Ceva mai bune vor fi conditiile meteo marti, 15 iulie. Va fi soare si foarte rar se întîmplã sã aparã cîte un nor, dar precipitatiile sînt excluse. Termic stãm destul de bine la o maximã de 27 de grade. Noaptea va fi seninã si termometrele vor indica cel mai putin 14 grade. Cea mai frumoasã zi a sãptãmînii pare a fi cea de miercuri, 16 iulie. În zona noastrã va fi soare, iar la amiazã termometrele vor indica 28 de grade. Joi, 17 iulie, va fi timp frumos, cer însorit si circa 27 de grade. Vineri, 18 iulie, debuteazã cu vreme bunã, dar în a doua parte a zilei sînt anuntate averse de ploaie. Temperatura se mai depreciazã si nu vor fi mai mult de 25 de grade. În wek-end se face mai rece si se adunã norii. Sîmbãtã va fi preponderent noros, dar sansele de ploaie sînt minime. În schimb va fi mai rece, la o maximã de numai 22 de grade. Duminicã sînt anuntate furtuni si cel mult 25 de grade.

Articol afisat de 1665 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective