Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iulie 2014
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piata arsă va fi demolată

Piata arsă va fi demolată

• „Este clar că cea mai mare parte a halei va fi demolată“, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică • aceasta speră ca pînă la 1 august să parvină si rezultatele expertizelor în ceea ce priveste cauza incendiului si dacă mai poate fi folosit vreun sector al pietei • între timp, în jurul halei se construieste, comerciantii pregătindu-si cum pot noile locuri de muncă • „Bine că-s sănătos si că n-a murit nimeni în flăcări. Urîtă experientă am avut!“, ne-a spus un „pepenar“ •

Piata Centrală din Piatra Neamt reînvie din propria cenusă. După o noapte în care a plouat cu găleata, ieri, mirosul de ars din piată era greu de suportat, dar asta nu înseamnă că vînzătorii su cumpărătorii nu erau la datorie. Încetul cu încetul, nu la capacitatea de pînă în week-end, piata reînvie. Se vînd fructe si legume pe zeci de tarabe si pe la toate colturile. Proptiti unii în alti în grămezi ca să nu o ia la vale, fac cu ochiul stiuletii de porumb, ardei, rosii, castraveti, ceapă, cas, fructe si multe alte produse de sezon. Pîinea, în cele mai multe cazuri, se vinde direct din masinile care o aduc de la fabrică. De la o zi la alta, piata reintră în normal, în sensul comertului cu cele mai mutle dintre produsele agri-alimentare. Au dispărut cele industrale si se pare că nici nu vor mai fi expuse în zonă, ci se vor vinde doar în spatiile din viitorul Bazar, de pe strada Muncii, care se va deschide pe 1 august. Din toate directiile de aud bocăneli. Micii patroni, cu mai mult spirit de initiativă, s-au apucat să îsi pună la punct chioscuri în care să îsi desfăsoare activitatea. Altii se multumesc cu tarabe pe care au însirat diverse. Lumea se miscă de colo-colo, dar nu e lipsă nici de gură cască. Continuu, zeci de oameni se minunează de ruinele rămase din piată. Ieri, ramele de la peretii exteriori erau goale. Fuseseră curătate de geamurile termopan expodate partial în incendii. Asa că se putea vedea foarte bine la interior. Ce se observa era ca în filme: pe o tonetă rămăsese o grămadă de visine. Desi pare incredibil, acestea au rămas tepene pe masă, de parcă erau de plastic. Alături, pe o altă tarabă, cîteva căpătini de varză. Primele foi, tuciurii, acopereau un miez care rămăsese alb-verzui. O altă imagine atrăgea atentia trecătorilor: lîngă un perete exterior, tăteau într-o rînă, vreo zece borcane cu miere de albine. Negre si acoperite cu funingine, acestea erau subiect de discutie între două băbute care cunosteau foarte bine si pe cel care le-a fost stăpîn.

Comerciantii nu prea mai vor la Mall

Unii dau raite pe lîngă ruine si se scarpină în barbă, chinuiti că nu pot pătrunde ca să vadă pe ce se mao poate pune mîna. Seful Politiei Locale Piatra Neamt, Eugen Pancu, a declarat că se stă cu ochii ca pe butelie, pentru că este foarte mare pericolul de prăbusire a structurii de rezitentă. „Asta ne-ar mai lipsi! N-au fost victime în incediu si să ne pomenim că mai păteste careva ceva, pentru că se strecoară si intră în piată! Sîntem numai ochi si urechi, să nu pătrundă careva si sînt multi care amusinează să intre. Ar scormoni printre rafturi, prin frigidere! Plus că ar extrage fierul vechi de aici! În cîteva zile ar curăta tot!“, a spus Eugen Pancu.După agitatia de acum trei-patru zile, cînd comerciantii erau dornici să se mute cu afacerea la Mall-ul primăriei, unde autoritătile aveau în plan să se vîndă carnea, pestele si brînzeturile, între timp patronii s-au mai potolit si nu prea mai vor în respectiva clădire. Oamenii se gîndesc la faptul că nu vor avea clienti, pentru că e oarecum peste mînă si si-au anuntat intentia de a-si construi singuri chioscuri la care primăria va asigura legătura cu reteau de apă si canal. Administratia locală speră să primească în circa o săptămînă răspunsul de la pompieri privind cauzele incendiului, să stie ce gînduri are firma asiguratoare în cazul focului de la piată, să stie ce se mai poate recupera din perimetrul cu focul si să se poată apuca într-un fel de treabă. „Vrem ca cercetările să se finalizeze cît mai repede si sper că acest lucru se va întîmpla pînă la 1 august. Asta ca să stim ce avem de făcut în continuare. Este clar că cea mai mare parte a halei va fi demolată, dar dacă specialistul în structuri de rezistentă dă ok-ul pentru partea din spate a clădirii, cea în formă de «L», care a fost construită din beton si nu a ars decît partial, aceea va fi reconstruită. Dacă acest lucru este posibil, sectoarele de carne si peste si chiar lactatele vor putea fi mutate acolo pînă la Sărbători. De fapt, cam tot în zona aceea functionau si pînă acum. Dar acest lucru depinde numai de răspunsul expertilor . Deocamdată comerciantii de carne si peste îsi vor monta cele necesare activitătii în zona parcării Mall Forum Center si la parterul Mall-ului, desi nu va fi foarte usor. După cum se poate vedea, deja o parte dintre comercianti îsi montează chioscuri si se instealează acolo. În acelasi timp asteptăm si raportul IGSU în privinta cauzelor incendiului, pentru că este foarte important să stim de la ce a pornit această nenorocire“, a explicat viceprimarul Aurelia Simionică.

Aduceri aminte

Pentru că în ultimele zile, la primărie au apărut plîngeri din partea unor comercianti cum că si-au pierdut bani în incediu - o patroană a sustinut că a lăsat în stand trei sute de milioane de lei vechi si nu a mai recuperat nici un leu, autoritătile vor ca la încheierea contractelor cu chiriasii să se impună o clauză: aceea de a-si asigura marfa. Din cîte vorbesc vînzătorii, cea mai mare pierdere suferită de un patron în incendiul din noaptea de sîmbătă spre duminică este de circa un miliard si jumătate de lei vechi si e în cazul unei comerciante care avea două standuri la etaj, cu produse industriale. Ascultînd aceste relatări, un vînzător de pepeni din Galati, care de nouă ani vietuieste la Piatra Neamt, unde vinde fructe si legume, a exclamat: „Am pierdut patru tone de pepeni în noaptea incendiului. Au trecut masinile pompierilor peste ei, dar oamenii si-au făcut treaba. Nici nu mai îndrăznesc să spun cît am pierdut eu, cînd aud cît au pierdut altii. Bine că-s sănătos si că n-a murit nimeni în flăcări. Urîtă experientă am avut! Nu s-a stiut nimic, nimeni n-a simtit miros de fum si dintr-o dată a bufnit un perete si apoi a început focul peste tot. Eu am văzut cu ochii mei cele ce vă povestesc“, a spus gălăteanul. Ieri, membrii CA si AGA ai Urban, societate care are în priprietate piata, s-au întrunit într-o sedintă comună, unde au discutat despre cum ar putea societatea să facă un ban, din încasări de pe la comerciantii care îsi desfăsoară activitatea în voie. De săptămîna aceasta, încasările de la Urban au scăzut simtitor, avînd în vedere că aduna lunar aproape jumătate de miliard de lei vechi de la tonetarii din piată. Alte decizii legate de soarta Urban se vor lua după ce se vor pronunta pompierii si specialistii.

Articol afisat de 2499 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective