Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iulie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piata arsã va fi demolatã

Piata arsã va fi demolatã

• „Este clar cã cea mai mare parte a halei va fi demolatã“, a declarat viceprimarul Aurelia Simionicã • aceasta sperã ca pînã la 1 august sã parvinã si rezultatele expertizelor în ceea ce priveste cauza incendiului si dacã mai poate fi folosit vreun sector al pietei • între timp, în jurul halei se construieste, comerciantii pregãtindu-si cum pot noile locuri de muncã • „Bine cã-s sãnãtos si cã n-a murit nimeni în flãcãri. Urîtã experientã am avut!“, ne-a spus un „pepenar“ •

Piata Centralã din Piatra Neamt reînvie din propria cenusã. Dupã o noapte în care a plouat cu gãleata, ieri, mirosul de ars din piatã era greu de suportat, dar asta nu înseamnã cã vînzãtorii su cumpãrãtorii nu erau la datorie. Încetul cu încetul, nu la capacitatea de pînã în week-end, piata reînvie. Se vînd fructe si legume pe zeci de tarabe si pe la toate colturile. Proptiti unii în alti în grãmezi ca sã nu o ia la vale, fac cu ochiul stiuletii de porumb, ardei, rosii, castraveti, ceapã, cas, fructe si multe alte produse de sezon. Pîinea, în cele mai multe cazuri, se vinde direct din masinile care o aduc de la fabricã. De la o zi la alta, piata reintrã în normal, în sensul comertului cu cele mai mutle dintre produsele agri-alimentare. Au dispãrut cele industrale si se pare cã nici nu vor mai fi expuse în zonã, ci se vor vinde doar în spatiile din viitorul Bazar, de pe strada Muncii, care se va deschide pe 1 august. Din toate directiile de aud bocãneli. Micii patroni, cu mai mult spirit de initiativã, s-au apucat sã îsi punã la punct chioscuri în care sã îsi desfãsoare activitatea. Altii se multumesc cu tarabe pe care au însirat diverse. Lumea se miscã de colo-colo, dar nu e lipsã nici de gurã cascã. Continuu, zeci de oameni se minuneazã de ruinele rãmase din piatã. Ieri, ramele de la peretii exteriori erau goale. Fuseserã curãtate de geamurile termopan expodate partial în incendii. Asa cã se putea vedea foarte bine la interior. Ce se observa era ca în filme: pe o tonetã rãmãsese o grãmadã de visine. Desi pare incredibil, acestea au rãmas tepene pe masã, de parcã erau de plastic. Alãturi, pe o altã tarabã, cîteva cãpãtini de varzã. Primele foi, tuciurii, acopereau un miez care rãmãsese alb-verzui. O altã imagine atrãgea atentia trecãtorilor: lîngã un perete exterior, tãteau într-o rînã, vreo zece borcane cu miere de albine. Negre si acoperite cu funingine, acestea erau subiect de discutie între douã bãbute care cunosteau foarte bine si pe cel care le-a fost stãpîn.

Comerciantii nu prea mai vor la Mall

Unii dau raite pe lîngã ruine si se scarpinã în barbã, chinuiti cã nu pot pãtrunde ca sã vadã pe ce se mao poate pune mîna. Seful Politiei Locale Piatra Neamt, Eugen Pancu, a declarat cã se stã cu ochii ca pe butelie, pentru cã este foarte mare pericolul de prãbusire a structurii de rezitentã. „Asta ne-ar mai lipsi! N-au fost victime în incediu si sã ne pomenim cã mai pãteste careva ceva, pentru cã se strecoarã si intrã în piatã! Sîntem numai ochi si urechi, sã nu pãtrundã careva si sînt multi care amusineazã sã intre. Ar scormoni printre rafturi, prin frigidere! Plus cã ar extrage fierul vechi de aici! ÃŽn cîteva zile ar curãta tot!“, a spus Eugen Pancu.Dupã agitatia de acum trei-patru zile, cînd comerciantii erau dornici sã se mute cu afacerea la Mall-ul primãriei, unde autoritãtile aveau în plan sã se vîndã carnea, pestele si brînzeturile, între timp patronii s-au mai potolit si nu prea mai vor în respectiva clãdire. Oamenii se gîndesc la faptul cã nu vor avea clienti, pentru cã e oarecum peste mînã si si-au anuntat intentia de a-si construi singuri chioscuri la care primãria va asigura legãtura cu reteau de apã si canal. Administratia localã sperã sã primeascã în circa o sãptãmînã rãspunsul de la pompieri privind cauzele incendiului, sã stie ce gînduri are firma asiguratoare în cazul focului de la piatã, sã stie ce se mai poate recupera din perimetrul cu focul si sã se poatã apuca într-un fel de treabã. „Vrem ca cercetãrile sã se finalizeze cît mai repede si sper cã acest lucru se va întîmpla pînã la 1 august. Asta ca sã stim ce avem de fãcut în continuare. Este clar cã cea mai mare parte a halei va fi demolatã, dar dacã specialistul în structuri de rezistentã dã ok-ul pentru partea din spate a clãdirii, cea în formã de «L», care a fost construitã din beton si nu a ars decît partial, aceea va fi reconstruitã. Dacã acest lucru este posibil, sectoarele de carne si peste si chiar lactatele vor putea fi mutate acolo pînã la Sãrbãtori. De fapt, cam tot în zona aceea functionau si pînã acum. Dar acest lucru depinde numai de rãspunsul expertilor . Deocamdatã comerciantii de carne si peste îsi vor monta cele necesare activitãtii în zona parcãrii Mall Forum Center si la parterul Mall-ului, desi nu va fi foarte usor. Dupã cum se poate vedea, deja o parte dintre comercianti îsi monteazã chioscuri si se instealeazã acolo. ÃŽn acelasi timp asteptãm si raportul IGSU în privinta cauzelor incendiului, pentru cã este foarte important sã stim de la ce a pornit aceastã nenorocire“, a explicat viceprimarul Aurelia Simionicã.

Aduceri aminte

Pentru cã în ultimele zile, la primãrie au apãrut plîngeri din partea unor comercianti cum cã si-au pierdut bani în incediu - o patroanã a sustinut cã a lãsat în stand trei sute de milioane de lei vechi si nu a mai recuperat nici un leu, autoritãtile vor ca la încheierea contractelor cu chiriasii sã se impunã o clauzã: aceea de a-si asigura marfa. Din cîte vorbesc vînzãtorii, cea mai mare pierdere suferitã de un patron în incendiul din noaptea de sîmbãtã spre duminicã este de circa un miliard si jumãtate de lei vechi si e în cazul unei comerciante care avea douã standuri la etaj, cu produse industriale. Ascultînd aceste relatãri, un vînzãtor de pepeni din Galati, care de nouã ani vietuieste la Piatra Neamt, unde vinde fructe si legume, a exclamat: „Am pierdut patru tone de pepeni în noaptea incendiului. Au trecut masinile pompierilor peste ei, dar oamenii si-au fãcut treaba. Nici nu mai îndrãznesc sã spun cît am pierdut eu, cînd aud cît au pierdut altii. Bine cã-s sãnãtos si cã n-a murit nimeni în flãcãri. Urîtã experientã am avut! Nu s-a stiut nimic, nimeni n-a simtit miros de fum si dintr-o datã a bufnit un perete si apoi a început focul peste tot. Eu am vãzut cu ochii mei cele ce vã povestesc“, a spus gãlãteanul. Ieri, membrii CA si AGA ai Urban, societate care are în priprietate piata, s-au întrunit într-o sedintã comunã, unde au discutat despre cum ar putea societatea sã facã un ban, din încasãri de pe la comerciantii care îsi desfãsoarã activitatea în voie. De sãptãmîna aceasta, încasãrile de la Urban au scãzut simtitor, avînd în vedere cã aduna lunar aproape jumãtate de miliard de lei vechi de la tonetarii din piatã. Alte decizii legate de soarta Urban se vor lua dupã ce se vor pronunta pompierii si specialistii.

Articol afisat de 2674 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective