Păstrăvăriile Directiei Silvice, o recoltă de 25 de tone de peste
• cele două păstrăvării administrate de Directia Silvică Neamt au produs, în acest an, aproximativ 25 de tone de păstrăv • pestele este comercializat pe piata nemteană, pretul unui kilogram fiind de 23 de lei • Cele două păstrăvării administrate de Directia Silivcă Neamt au produs în acest an aproximativ 25 de tone de păstrăv. Productia a fost valorificată pe piata judetului, gustul excelent al păstrăvului fiind unanim apreciat. Directia Silvică Neamt gestionează la această oră păstrăvăriile Stegioara, situată pe raza Ocolului Silvic Borca si Ceahlău, de la Ocolul Silvic Poiana Teiului. Păstrăvăria Stegioara, inaugurată la sfîrsitul anului 2008, are 4185 metri pătrati luciu de apă, organizat în 4 bazine mari. „Producem păstrăv de consum, curcubeu si fîntînel, cu puiet achizitionat de la alte păstrăvării care au loturi de reproducători si deci produc puiet. Păstrăvăria functionează din 2009 si probabil că pînă la sfîrsitul anului vom depăsi cantitatea de 20 tone păstrăv de consum valorificat. Tot pestele este valorificat în judetul Neamt, prin vînzare cu amănuntul la poarta păstrăvăriei sau cu contracte la distribuitori în Piatra Neamt. Tindem spre o productie anuală de minim 25 de tone“, a declarat inginerul Doru Bălut, responsabil vînătoare si pescuit în cadrul Directiei Silvice Neamt. Păstrăvul crescut în păstrăvăriile Directiei Silvice Neamt este hrănit cu furaje concentrate speciale, produse din materii prime naturale, cu metabolizare aproape completă si fără eliminarea de reziduuri si toxine în apă. În plus, apa de munte de calitate, furnizată de pîrîul Borca, oferă un gust deosebit. Păstrăvăria Ceahlău a fost dată în functiune în anul 1962, însă în ultmii ani a avut în o perioadă de pauză în activitate. Conform celor precizate de către inginerul Doru Bălut, la Păstrăvăria Ceahlău se află în faza de finalizare unele lucrări de reparatii, urmînd ca din anul 2015 să se producă aici puiet de păstrăv curcubeu, eventual si fîntînel, pentru a asigura productia anuală a Păstrăvăriei Stegioara, dar si pentru valorificare la alte ferme piscicole. „Păstrăvăria va functiona în principal cu apă de izvor, din captările existente, si detine o casă de incubatie si conditii de predezvoltare a puietului. În bazinele mari intentionăm să asigurăm si o cantitate de păstrăv de consum pentru valorificare în viu, în zonă, pentru localnici sau pentru turisti. Capacitatea de incubatie este de ordinul milioanelor de icre, dar vom începe cu loturi de 50 pînă la maxim 200.000 de bucăti, în conditii normale de productie. Din 100.000 de icre se poate ajunge fără eforturi mari la 20-25 de tone de păstrăv de consum, care înseamna o greutate medie de 250g/bucată păstrăv viu“, a conchis inginerul Doru Bălut. Trebuie precizat că Păstrăvăria Stegioara este una dintre cele mai moderne din tară, fiind dată în folosintă în decembrie 2008. Investitia fost de aproximativ 800.000 de lei, păstrăvăria avînd o capacitate de productie de peste 30 de tone.
|