Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2015
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Apa chioară, scumpă mai e!

• un studiu efectuat de Institutul pentru Politici Publice, în ceea ce
priveste costurile pentru serviciile publice, indică faptul că orasul Piatra
Neamt este unul dintre cele mai scumpe din tară • pietrenii plătesc cel
mai mult pentru apă potabilă din Moldova, iar la nivel national se
clasează pe locul III • apa este la fel de scumpă si pentru agentii
economici, tariful situînd municipiul pe locul II, după Bucuresti •

Institutul de Politici Publice (IPP) a realizat recent un studiu al costurilor pe care cetătenii din principalele orase din tară sînt obligati să le suporte cu serviciile de alimentare cu apă si canalizare, salubritate, transport urban, iluminat public, etc. Datele publicate indică faptul că orasul Piatra Neamt este unul dintre cele mai scumpe, luînd în considerare criteriile enumerate mai sus. Astfel, pietrenii plătesc cea mai scumpă din regiunea Moldovei, iar la nivel national se situează pe locul III, la egalitate cu Tulcea si după Bucuresti si Buzău. Astfel, pretul apei plătite de pietreni, care este de 4,41 lei/mc, îl depăseste pe cel achitat de suceveni - 4,33 lei/mc, gălăteni - 3,46 lei/mc, brăileni -3,46 lei/mc, botosăneni - 3,34 lei/mc, ieseni - 3,20 lei/mc, vasluieni -2,98 lei/mc, băcăoani - 2,85 lei/mc. Cea mai ieftină apă potabilă din Moldova o plătesc locuitorii din Focsani - 2,85 lei/mc. La nivel national, doar bucurestenii, cu 12 lei/mc si buzoienii, cu 5,07 lei/mc, plătesc mai mult decît locuitorii din Piatra Neamt. Pentru comparatie, precizăm că în Drobeta Turnu Severin un metru cub de apă costă 3,86 lei, Arad -3,62 lei, Călărasi - 3,57 lei, Alexandria - 3,25 lei, Brasov - 3,31 lei, Alba Iulia - 2,93 lei, Craiova - 2,90 lei, Baia Mare - 2,66 lei. Cel mai putin pentru apă potabilă plătesc locuitorii din Tîrgu Jiu, doar 2,42 lei/mc. De precizat că pentru fiecare metru cub de apă potabilă se plăteste si canalizarea. La Piatra Neamt, costul unui metru cub de apă uzată este taxat, începînd cu data de 1 iulie 2013, cu 3,77 lei/mc. Discutii pe tema pretului apei potabile si canalizării există de ani buni în Neamt. Reprezentantii Companiei Apa Serv, principalul furnizor de apă potabilă si servicii de canalizare, s-au apărat de fiecare dată în fata criticilor invocînd sustinerea financiară a proiectelor pe care compania le are în derulare. Piatra Neamt stă bine la capitolul „gradul de acces la reteaua de aeimentare cu apă“, unde procentul este de 100% (locul I la nivel national). Mai putin bine se stă la „gradul de acces la reteaua de canalizare“ - 93%, locul 15 la nivel national. Foarte prost stă orasul la „ponderea pierderilor de apă în retea“, procentul de 66% clasînd urbea pe primul loc la nivel national. Brasov are pierderi în retea de 58%, Suceava - 53%, Botosani - 4%, iar Bucuresti - 1%. Nici agentii economici din Piatra Neamt nu au parte de un pret la apă mai ieftin, ei achitînd la fel ca si persoanele fizice, respectiv 4,41 lei. Doar Capitala, cu 9 lei/mc este peste orasul Piatra Neamt. În alte orase din tară, furnizorii de apă potabilă sînt mai atentti cu agentii economici. De exemplu, în Sibiu agentii economici plătesc 2,28 lei/mc, iar în Cluj Napoca, 2,63 lei/mc.

Colectarea gunoiului, scumpă spre foarte scumpă

Un alt capitol analizat a fost cel al costurilor pe care cetătenii le suportă pentru colectarea gunoiuului. Cu un tarif de 8,44 lei/persoană, Piatra Neamt se află pe locuil 26 la nivel national, în urma sa aflîndu-se sase orase. Mai mult achită locuitorii din Pitesti-8,74 lei/persoană, Focsani, Bucuresti, Buzău si Giurgiu-9 lei/persoană, Timisoara-10,5 lei/persoană, Sibiu-11 lei/persoană. Cu 12 lei/persoană, iesenii plătesc cel mai mult pentru colectarea gunoiului menajer. Cu cele 24.154 tone de deseuri colectate anual de către Bratner Servicii Ecologice SA, orasul Piatra Neamt se află pe locul 12 la nivel national. Prost spre foarte prost se stă la capitolul colectarea selectivă a desuerilor-locul 28 cu 3,99%. Ponderea străzilor cu iluminat public este de 100% în Piatra Neamt, iar numărul sesizărilor cu privire la serviciul de iluminat public a fost, în anul 2013, de 684. Fiecare pietrean plăteste/anual cîte 1,89 lei pentru iluminatul public(locul 14). Cert este că se poate si mai bine, de vreme ce tulcenii plătesc pentru acest serviciu 0,33 lei, constăntenii 0,60 lei, locuitorii din Sfîntul Gheorghe 1,09 lei. Mai rău stau ploiestenii care plătesc 3,08 lei, focsănenii - 5,76 lei sau sucevenii cu 13,26 lei. Cît priveste costul unei călătorii cu mijloacele de transport în comun, pietrenii plătesc 2 lei, în timp ce locuitorii din Baia Mare plătesc 1,35 lei, cei din Brăila - 1,50 lei, Bistrita - 1,80 lei. Mai mult plătesc locuitorii din Drobeta Turnu Severin - 2,5 lei, Oradea - 2,5 lei, Rîmnicu Vîlcea - 2,5 lei, recordul fiind detinut de Bucuresti cu 9 lei/călătorie.

Articol afisat de 1502 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective