Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2015
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Mai 2015
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Taxa pe stîlp costă enorm

Taxa pe stîlp costă enorm

• administratia pietreană vrea să achite, luna aceasta si în august, 11,6 milioane de lei din datoria către E.ON • apoi vor urma 36 de rate lunare, fiecare de cîte 540.000 de lei, ca să scape de conturi blocate • în 2005 s-au luat, ilegal, din visteria E.On, 38 de milioane de lei, în contul taxei pe stîlp •

2015 pare a fi anul de încercare în administratia locală, bugetul orasului fiind împărtit, de nevoie, între credite neperformante, datorii făcute după ce s-au luat bani cu japca si rate la bănci. Cea mai grea problemă este cea a datoriei pe care o are către E.On, în valoare, la ora actuală, de 33,793 milioane de lei. Sumă recunoscută definitiv si irevocabil, atît de către oficiali cît si de către cei de la E,ON, care au hotărîri judecătoresti definitive. Pentru că pînă acum, Primăria Piatra Neamt a trecut prin situatia de a se pomeni cu conturile blocate, sefii s-au dat peste cap si au ajuns la o întelegere cu cei de la E.On, de la care au primit îndurare si acceptul să li se plătească datoria în cîteva transe, numai să se stingă o datorie istorică si să se mai reducă din dobînzi si penalităti. Situatia financiară a orasului este cruntă, avînd în vedere că un munte de bani trebuie restituit si asta înseamnă să se ia cam tot ce se aduna prin casieria municipiului si să se facă prea putin în ceea ce priveste investitiile.

Cînd s-au luat banii, a fătat vaca. La restituirea lor, moare vitelul...

O situatie amănuntită despre cum stau lucrurile prin buget a fost relaziată de către city-managerul Bogdan Puscasu. Conform precizărilor lui, în perioada 2005-2006, au fost retinute, de către DTI Piatra Neamt, prin poprirea conturilor E.On, 38 milioane de lei, în baza unei hotărîri de CL, o asa zisă chirie pentru terenurile ocupate de retelele de utilităti. A urmat un lung sir de procese, în care E.On a reclamat retinerea abuzivă a sumelor în raport cu Codul Fiscal în vigoare la acea dată si a solicitat restituirea lor, precum si a dobînzilor pentru perioada cît sumele au fost indisponibile. Pe rînd, după aproximativ 7 ani, actiunile au început să se finalizeze cu sentinte în favoarea E.On. În ultimii ani, primăria s-a confruntat cu un grad mai scăzut de colectare a veniturilor proprii la buget. Nici în situatia în care disponibilitătile bugetare ar fi permis acest lucru, restituirea integrală a sumelor către E.On nu ar fi avut o bază legală pînă la încheierea definitivă a actiunilor în instantă. „Totusi, chiar în aceste conditii de constrîngere financiară, în perioada cît municipiul si-a apărat drepturile în instantă, am dat dovadă de bună credintă, achitînd lunar sume între 50.000 si 250.000 lei, la început prin intermediul DTI si apoi direct, datoria noastră fată de E.On reducîndu-se astfel cu 33.792.272,25 lei“, a precizat Bogdan Puscasu. În 2012 si 2013 au fost emise două hotărîri definitive si irevocabile, prin care primăria era obligată să restituie sumele încasate, iar pînă la poprirea contului (în februarie 2014) se plătiseră circa 5 milioane de lei. Din momentul popririi, conform legii, primăria a avut la dispozitie sase luni pentru găsirea unor resurse sau esalonarea datoriei. Întrucît E.On nu a răspuns la nici o cerere de reesalonare, în august 2014, administratia a initiat o nouă actiune în instantă, pentru a obtine un grafic de plată în rate.
În noiembrie 2014, E.On a notificat Trezoreria Piatra Neamt pentru indisponibilizarea si plata integrală a sumelor datorate si, ca urmare, accesul primăriei la cotele defalcate a fost restrictionat în decembrie, putîndu-se face face doar plăti pentru cheltuieli de functionare si achitarea de arierate. Pe 23 decembrie 2014, administratia primea o gură de oxigen, beneficiind, din Fondul de Rezervă al tării, de aproximativ 26 mililoane de lei, din care 23 s-au dus către E.On.

„Municipiul nu are de ales “

De la începutul acestui an, primarul interimar Dragos Chitic si alte cîteva persoane din conducere, au purtat negocieri dure cu cei de la E.On, încercînd să se ajungă la solutii care să multumească ambele părti. Scopul era acceptarea restituirii esalonat, astfel încît să poată functiona primăria, iar furnizorul de gaz si curent să renunte la pretentiile cu penalitătile si dobînzile. La mometul actual, E.On are consfintit dreptul de recuperare a creantelor asupra municipiului (inclusiv penalităti în sumă de 34.912.267,30 lei) prin executare silită, respectiv poprirea disponibilitătilor din conturile de disponibil de la Trezorerie. „Subliniez faptul că municipiul nu are de ales dacă să restituie toate aceste sume sau nu, ci doar dacă să rămînă pasiv si să astepte executarea silită prin poprirea conturilor, sau să continue si să finalizeze negocierile începute în decembrie 2014, cu scopul de a reduce suma de plată si de a nu se vedea în situatia de blocare partială a activitătii prin blocarea conturilor, sau chiar de criză financiară. E.On a mentionat de fiecare dată că va calcula în continuare majorări de întîrziere, pînă la achitarea integrală a sumelor sau încheierea unei tranzactii (inclusiv dobînzi calculate la sumele reprezentînd penalitătile obtinute în instantă, evaluate acum la 34.912.267,30 lei). Practic, prin încheierea tranzactiei, se obtine o economie de aproximativ 15 milioane de lei. Oportunitatea încheierii acestei tranzactii este dată de disponibilitatea comunicată în scris de către E.On, care vine după repetate solicitări la care, pînă la începutul anului 2015, aceasta nu a răspuns în nici un fel. (...) Disponibilul în cont si prevederile bugetare fac posibilă îndeplinirea primei conditii a încheierii acestei întelegeri si anume plata unei sume consistente la vedere (neesalonată), cel putin a primei transe de minimum 6 milioane de lei. (...)“, a mai spus city managerul. Asadar, bugetul, cu avizul consilierilor, trebuie să suporte plata sumei de 11,6 mii lei reprezentînd diferenta rămasă din datoria de bază, în două transe (cel mai tîrziu la sfîrsitul lunilor mai si august 2015) si esalonarea sumei rămase de plată, reprezentînd penalităti, în valoare de 19,4 milioane de lei în 36 de rate lunare egale, a cîte 540.000 lei fiecare.

Articol afisat de 1025 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective