Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Iulie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CERNÃUTI - TÃRAM ROMANESC (II)

Continuând periplul cernãutean, am ajuns la complexul mãnãstiresc Bãnceni. Situat la cca. 20 de kilometri de Cernãuti, sapte de Herta si cam tot atâtia de granita noastrã, este construit pe un deal unde, pânã în anul 1994, nu exista decât pãmânt gol. Asezarea monahalã este o insulã de românitate si ortodoxie, slujbele si toate înscrisurile de pe icoane, ziduri si pietre funerare fiind fãcute în limba românã. Este greu de cuprins în cuvinte tot ce reprezintã aceastã alcãtuire. Dar simt nevoia de a o defini ca un loc sfânt, o minune, nu pentru cã este vorba de o mãnãstire, ci pentru cã este închinatã oamenilor si nevoilor lor. Nu e vorbã de clacã. Aici sunt îngrijiti si tratati 400 de copii cu handicap, unii bolnavi de SIDA, aici oricine doreste primeste hranã si adãpost fãrã vreo platã si fãrã sã te întrebe cineva de unde vii, cine esti si ce cauti. E greu de crezut cã închegarea aceasta de lãcasuri de cult si sociale, care posedã 800 dehectare de pãmânt pentru cultura cerealelor, cresterea vitelor, livezi si vii, ferme de porci si de pãsãri, turme de oi, iazuri cu peste, pãduri si pãsuni, a fost conceputã de o singurã minte. Dar este adevãrat. Pãrintelui staret Mihai Jar (devenit episcopul Longhin de Bãnceni sisupranumit „Tatãl celor 400 copii“), om al locului, de la Mihoreni, îi revine întreaga strãdanie, el a vegheat, pas cu pas, mai bine de 20 de ani, realizarea întregului ansamblu, cu ajutorul unor oameni de bine si al unor cãlugãri din Ucraina si România. Ochiul cel mai exigent nu gãseste nimic fãcut la întâmplare ori de mântuialã, ci sugereazã lucrul temeinic, fãcut sã dureze, evocând trãinicia, perenitatea si continuitatea. Pãtrundem prin poarta de la baza clopotnitei monumentale, care va adãposti un cãmin-spital pentru cãlugãri si un muzeu. Ceea ce impresioneazã din primul moment este revãrsarea extraordinarã de flori de diferite soiuri si culori: la ferestre, balcoane sau pe straturile îngrijite, alternând cu multã, multã verdeatã. Numeroase clãdiri, diferite stilistic si cromatic, unele în constructie, nu lasã privirea sã se piardã în gol. Ajungem la palatul administrativ si cerem sã-l vedem pe pãrintele staret. Dar acesta lipseste, este plecat la Viena, cu treburi si pentru sãnãtatea, cam subredã. Dupã ce îispunem de unde venim si ce dorim, loctiitorul sãu nu ne lasã la voia întâmplãrii si ni-l trimite pe pãrintele Agafanghel, un septuagenar scund si uscãtiv, cu barbã mare (altfel cum ?!), care ne poartã prin tot cuprinsul asezãrii, povestindu-ne fãrã întrerupere dar cu un entuziasm aparte, despre sfintele locuri si viata lor.

„Dumnezeu când începe o lucrare nu se mai terminã, pânã ajungem în vesnicie“

Aflãm cã Mihai Jar, rãmas singur de copil, a fost ajutat de niste sectanti, singurii doritoride a-l salva. Era gata-gata sã se converteascã. Dar, cum ne aminteste ciceronele nostru, credinta în ortodoxie a copilului a fost mai puternicã. La vremea cuvenitã, a intrat în preotie, s-a cãsãtorit si, împreunã, au adoptat doi copii si apoi încã doi. Aminteste de unul dintre copilasi, mãrisor dar care nu vorbea. Când acesta a vãzut icoana Maicii Domnului, a arãtat cudegetul spre ea si a rostit: „Mama“. A fost momentul care l-a hotãrât sã creeze un asezãmânt social pentru copii. Si pentru a-l sluji mai bine pe Dumnezeu, ambii soti au ales sã ducã viata monahalã. Sotia arhimandritului a îmbrãcat rasa cãlugãreascã, la mãnãstirea de maici de la Boian, aflatã la câtiva kilometri distantã de Bãnceni, unde sunt îngrijiti cum se cuvine 125 de copii, într-un orfelinat. Ambele mãnãstiri numãrã 100 de cãlugãri si tot atâtea mãicute. Centrul mãnãstirii este, firesc, biserica cea mare. Constructie monumentalã, grandioasã, zugrãvitã într-un bleu-verde pal la exterior, cu firide acoperite de sfinti, cu numeroase turle si cupole aurite, ridicatã în 4 ani, are mai multe altare, este splendid pictatã, are o catapeteasmã frumos sculptatã în lemne de stejar la Bucuresti si un policandru masiv, cu zeci si zeci delumini si cu pardosea de marmurã. Biserica detine numeroase icoane fãcãtoare de minuni, unele nescoase încã la luminã. ÃŽn interior se aflã moastele Sfintei Mari Mucenite Varvara, iar într-o raclã specialã, se odihnesc fragmente de moastele a mai bine de o sutã de sfinti. Pãrintele staret a donat si unor biserici din România asemenea relicve sfinte. ÃŽntr-o camerã de la parter, existã un spatiu bine amenajat, destinat (ati mai auzit asemenea faptã?) copilasilor care rãmân în grija unor mãicute, în timp ce pãrintii se aflã la slujbã. ÃŽn incinta mãnãstirii se aflã multe alte lãcasuri de cult, printre care o bisericã din lemn, replicã a primei biserici a locului, un paraclis închinat Sfântului Serafim de Sarov, cu un fragment din moastele sale si o parte din piatra pe care s-a rugat o mie de zile si nopti. Pe pereti sunt pictate scene din viata lui si aici, cei trei cãlugãri ai schitului citesc psaltirea non-stop, ziua si noaptea. ÃŽn mãnãstire nu se consumã nici un fel de carne, cu exceptia pestelui, din cele 3-4 iazuri proprii si nu se bea vin, ci numai suc de mesteacãn. Copiii îngrijiti aici, ajunsi la maturitate pot urma firul lumesc al traiului sau sã rãmânã în mãnãstire. Aceasta se îngrijeste de tinerii cãsãtoriti, atât pentru sãrbãtoarea nuntii si a botezurilor, cât si pentru viitor. Aducem în atentia cititorilor aceastã splendidã oazã de spiritualitate si ortodoxie româneascã, mãnãstirea Bãnceni, care meritã vizitatã. Satisfactiile prilejuite sunt pe potrivã. ÃŽncheiem cu spusele pãrintelui staret, Mihai Jar, definitorii pentru misiunea lui arhiereascã: „Dumnezeu când începe o lucrare nu se mai terminã, pânã ajungem în vesnicie“.

Articol afisat de 1080 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dr. Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective