Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vijelii si necazuri, dar  bine cã a mai plouat

Vijelii si necazuri, dar bine cã a mai plouat

• desi pe unde a plouat au fost si unele probleme, pentru cã grindina si vîntul au schilodit copaci si culturi, oamenii sînt bucurosi cã s-a mai ostoit seceta • în anexa Vãleni a municipiului Piatra Neamt, apa a pus stãpînire pe zonã • la Dumbrava Rosie, oamenii s-au temut sã nu le cadã copacii pe case, de cît de tare a bãtut vîntul •

Pe secetã, e bunã si grindina - si-au zis multi nemteni care de vineri încoace si-au vãzut pãmîntul de sub picioare udat bine de ploile asteptate sãptãmîni la rînd. Dacã vineri, 24 iulie, dupã-amiazã, a plouat bine pe Valea Muntelui, în douã comune - Borca si Farcasa chiar mai mult decît ar fi vrut unii, pentru cã au rãmas si pagube de pe urma precipitatiilor, fenomenele meteorologice periculoase au continuat si în week-ned, ploile fãcîndu-si de cap în mai multe zone, începînd din partea montanã si pînã dupã Piatra Neamt, Tîrgu Neamt si Roman.
Centrul Meteorologic Regional Moldova a trimis duminicã trei atentionãri de fenomene periculoase imediate cod galben, prognozînd precipitatii ce puteau depãsi 25-35 de litri mp, izolat si 40, cu intensificãri ale vîntului pînã la vijelie si cu grindinã si descãrcãri electrice. Atentionãrile au fost valabile pentru intervalele orare 13.30 -15 si au vizat Crãcãoani, Borca, Farcasa, Piatra Neamt, si 15:10 - 16:30, pentru cea mai mare parte a judetului. De la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgentã s-a emis cod galben cu atentionarea cã urmau a se produce cresteri de debite si niveluri cu posibile depãsiri ale cotelor de atentie pe afluentii sectorului Brosteni - Piatra Neamt, cu mentiunea cã fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul rîului Farcasa si pe rîurile mici din zona Piatra Neamt. Acestea au fost transmise prin SMS cãtre toti membrii CJSU Neamt si cãtre toate CLSU Neamt.

Startul furiei naturii s-a dat la 14.46

Primul eveniment produs de dezlãntuirea naturii a fost anuntat prin numãrul unic 112 la ora 14.46, fiind vorba despre o curte inundatã în Piatra Neamt, pe strada Gheorghe Doja. Cîteva minute mai tîrziu a fost anuntat cã un arbore a cãzut într-o parcare peste un autoturism si fire electrice, la Dumbrava Rosie. Apoi alt copac cãzut a fost anuntat prin 112 la Piatra Neamt, pe strada Dumbravei. La 15 fix, autoritãtile au aflat cã a apãrut prima curte inundatã la Dumbrava Rosie si dupã 21 de minute a fost fãcutã sesizarea cã un nuc a cãzut peste firele de telefonie în acelasi sat. Vijelia s-a manifestat si la Poiana Teiului, unde un brad a cãzut peste retelele electrice. Si tîrgnemtenii au vãzut natura dezãntuitã, la 16.04 un cetãtean anuntînd cã un arbore a cãzut peste fire si un stîlp de telefonie, riscînd sã cadã pe carosabil. Asta s-a întîmplat la Humulestii Noi. Simultan au fost rupte de vînt mai multe fire de electricitate la Rediu, comuna Bîra. La Roman, cîtiva oameni s-au speriat pentru cã un element din componenta acoperisului unui bloc de locuinte de pe strada Anton Pann prezenta pericol de prãbusire. Spre searã, în Piatra Neamt au cãzut doi copaci peste retelele E-On, dar cel mai mult a fost de muncã în anexa Vãleni, unde a fost nevoie sã se decolmateze pîrîul, pentru cã apa îsi fãcuse drum prin curti si pe drumul principal. Pentru remedierea fiecãrei astfel de situatii de urgentã, au intervenit ofiteri si subofiteri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã si de la serviciile de voluntari din comunele unde natura s-a dezlãntuit. Un alt eveniment a avut loc în Soimãresti, Drãgãnesti, unde pompierii au intervenit pentru stingerea unui stog de fîn aprins de trãsnet, flãcãrile mistuind o tonã de fîn. ÃŽn jurul orei 18, pompierii au fost chemati la Doljesti pentru a îndepãrta un arbore doborît de vînt si cãzut pe firele electrice. La o zi, douã de la trecerea iuresului, oamenii se bucurã cã n-au avut belele mari si cã seceta a mai fost potolitã, chiar dacã încã mai e nevoie de apã pentru a se mai salva ce se mai poate din rodul pãmîntului. „Tot ce dã Dumnezeu e bun si noi ne bucurãm cã a plouat bine în ultima sãptãmînã. Chiar dacã am avut parte de douã ploi cu vijelii, bine cã Dumnezeu nu ne-a uitat si ne-a dat niste apã. Noi zicem cã tot ce dã Domnul e bun si trebuie sã îi multumim cã nu ne-a lãsat însetati. Tare era însetat cîmpul si desi avem porumb înalt si de doi metri, rodul e slab tare. Acum, cã a plouat, avem sperante cã mai leagã, cã se mai recupereazã ceva din pierderile cu care ne vom alege în acest an agricol“, a declarat primarul comunei Dumbrava Rosie, Ioan Grãdinaru.

Articol afisat de 1522 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU, C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective