Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2015
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vijelii si necazuri, dar  bine că a mai plouat

Vijelii si necazuri, dar bine că a mai plouat

• desi pe unde a plouat au fost si unele probleme, pentru că grindina si vîntul au schilodit copaci si culturi, oamenii sînt bucurosi că s-a mai ostoit seceta • în anexa Văleni a municipiului Piatra Neamt, apa a pus stăpînire pe zonă • la Dumbrava Rosie, oamenii s-au temut să nu le cadă copacii pe case, de cît de tare a bătut vîntul •

Pe secetă, e bună si grindina - si-au zis multi nemteni care de vineri încoace si-au văzut pămîntul de sub picioare udat bine de ploile asteptate săptămîni la rînd. Dacă vineri, 24 iulie, după-amiază, a plouat bine pe Valea Muntelui, în două comune - Borca si Farcasa chiar mai mult decît ar fi vrut unii, pentru că au rămas si pagube de pe urma precipitatiilor, fenomenele meteorologice periculoase au continuat si în week-ned, ploile făcîndu-si de cap în mai multe zone, începînd din partea montană si pînă după Piatra Neamt, Tîrgu Neamt si Roman.
Centrul Meteorologic Regional Moldova a trimis duminică trei atentionări de fenomene periculoase imediate cod galben, prognozînd precipitatii ce puteau depăsi 25-35 de litri mp, izolat si 40, cu intensificări ale vîntului pînă la vijelie si cu grindină si descărcări electrice. Atentionările au fost valabile pentru intervalele orare 13.30 -15 si au vizat Crăcăoani, Borca, Farcasa, Piatra Neamt, si 15:10 - 16:30, pentru cea mai mare parte a judetului. De la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgentă s-a emis cod galben cu atentionarea că urmau a se produce cresteri de debite si niveluri cu posibile depăsiri ale cotelor de atentie pe afluentii sectorului Brosteni - Piatra Neamt, cu mentiunea că fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul rîului Farcasa si pe rîurile mici din zona Piatra Neamt. Acestea au fost transmise prin SMS către toti membrii CJSU Neamt si către toate CLSU Neamt.

Startul furiei naturii s-a dat la 14.46

Primul eveniment produs de dezlăntuirea naturii a fost anuntat prin numărul unic 112 la ora 14.46, fiind vorba despre o curte inundată în Piatra Neamt, pe strada Gheorghe Doja. Cîteva minute mai tîrziu a fost anuntat că un arbore a căzut într-o parcare peste un autoturism si fire electrice, la Dumbrava Rosie. Apoi alt copac căzut a fost anuntat prin 112 la Piatra Neamt, pe strada Dumbravei. La 15 fix, autoritătile au aflat că a apărut prima curte inundată la Dumbrava Rosie si după 21 de minute a fost făcută sesizarea că un nuc a căzut peste firele de telefonie în acelasi sat. Vijelia s-a manifestat si la Poiana Teiului, unde un brad a căzut peste retelele electrice. Si tîrgnemtenii au văzut natura dezăntuită, la 16.04 un cetătean anuntînd că un arbore a căzut peste fire si un stîlp de telefonie, riscînd să cadă pe carosabil. Asta s-a întîmplat la Humulestii Noi. Simultan au fost rupte de vînt mai multe fire de electricitate la Rediu, comuna Bîra. La Roman, cîtiva oameni s-au speriat pentru că un element din componenta acoperisului unui bloc de locuinte de pe strada Anton Pann prezenta pericol de prăbusire. Spre seară, în Piatra Neamt au căzut doi copaci peste retelele E-On, dar cel mai mult a fost de muncă în anexa Văleni, unde a fost nevoie să se decolmateze pîrîul, pentru că apa îsi făcuse drum prin curti si pe drumul principal. Pentru remedierea fiecărei astfel de situatii de urgentă, au intervenit ofiteri si subofiteri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă si de la serviciile de voluntari din comunele unde natura s-a dezlăntuit. Un alt eveniment a avut loc în Soimăresti, Drăgănesti, unde pompierii au intervenit pentru stingerea unui stog de fîn aprins de trăsnet, flăcările mistuind o tonă de fîn. În jurul orei 18, pompierii au fost chemati la Doljesti pentru a îndepărta un arbore doborît de vînt si căzut pe firele electrice. La o zi, două de la trecerea iuresului, oamenii se bucură că n-au avut belele mari si că seceta a mai fost potolită, chiar dacă încă mai e nevoie de apă pentru a se mai salva ce se mai poate din rodul pămîntului. „Tot ce dă Dumnezeu e bun si noi ne bucurăm că a plouat bine în ultima săptămînă. Chiar dacă am avut parte de două ploi cu vijelii, bine că Dumnezeu nu ne-a uitat si ne-a dat niste apă. Noi zicem că tot ce dă Domnul e bun si trebuie să îi multumim că nu ne-a lăsat însetati. Tare era însetat cîmpul si desi avem porumb înalt si de doi metri, rodul e slab tare. Acum, că a plouat, avem sperante că mai leagă, că se mai recuperează ceva din pierderile cu care ne vom alege în acest an agricol“, a declarat primarul comunei Dumbrava Rosie, Ioan Grădinaru.

Articol afisat de 1414 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, G. MUNTEANU, C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective