 Primăria Piatra plăteste oalele sparte de Pinalti
• administratia locală a achitat încă o rată de 5,3 milioane de lei si a scăpat de jugul datoriilor mari către E.On • furnizorul de electricitate fusese executat în contul taxei pe stîlp de fostul primar, Gheorghe Stefan • de acum, primăria mai are de plătit 36 de rate lunare si egale, de cîte 540.000 de lei • în trei ani se va stinge complet datoria, dar după efortul financiar de săptămîna aceasta, diferenta de achitat devine mai usor de suportat • 5,3 milioane de lei si-a recuperat E.On din bugetul municipiulu Piatra Neamt, conturile furnizorului de electricitate umflîndu-se într-o zi cît altele în sapte săptămîni sau mai bine. De fapt, e o recuperare a unor bani care i-au fost luati ilegal acum zece ani, în contul taxei pe stîlp, care s-a dovedit împotriva legii, după cum au decis magistratii. Primarul interimar Dragos Chitic a declarat că după efortul major de săptămîna aceasta, cînd a trebuit achitată a doua rată de peste 50 de miliarde de lei vechi (prima s-a plătit în luna mai), urmează trei ani în care municipalitatea va achita rate egale, de peste jumătate de milion de lei fiecare, iar la final va scăpa cu obrazul curat fată de furnizorul de electricitate. „Săptămîna aceasta este termenul scandent la a doua rată mare pe care o avem de achitat către E.On, conform întelegerii făcute astă primăvară, cînd am negociat un contract de esalonare a datoriilor si am reusit să mai reducem din sumele solicitate, pentru că ni se cereau penalităti foarte mari, pentru fiecare zi de întîrziere. După această a doua rată, în valoare de 5,3 milioane de lei, mai rămîn de achitat 36 de rate egale, de 540.000 de lei fiecare, în următorii trei ani. Situatia nu este deloc simplă, pentru că rata de 5,3 milioane si chiar si cele de zece ori mai mici, afectează bugetul local. Trebuie să mai facem niste sacrificii, corectii, să găsim surse de finantare pentru proiecte altele decît de la bugetul local, dar căutăm să facem fată situatiei. Noi trebuie să restituim acum niste bani pe care i-a încasat primăria în 2005 - 2006, ceea ce nu e plăcut, dar nu avem alternativă“, a declarat Dragos Chitic, primar interimar al municipiului Piatra Neamt.
După plata de săptămîna aceasta, bugetul local va fi „usurat“ în următorii trei ani cu suma de 19.440.000 de lei, ceea ce înseamnă cîte 6,48 milioane de lei pe an. Bani frumosi, cu care s-ar fi putut face multe în Piatra Neamt. Acesti bani se adună, leu cu leu, din buzunarele pietrenilor, care sînt asteptati la ghiseele Directiei Taxe si Impozite a primăriei, pentru a-si achita dările pe case, terenuri si masini si amenzile pentru diverse ilegalităti comise.
Cînd am luat banii, ne-a fătat vaca...
Povestea cu banii luati ilegal de la E.On e lungă si cu final tragic pentru contribuabilul pietrean. Sumele încasate de la furnizorul de electricitate si gaz s-au încasat pe baza a două hotărîri de consiliu local, considerate de către instantă, după ani de procese, ca fiind ilegale. După ce a fost „curentată“ la bani, compania E.On a iesit în instantă învingătoare din conflictul cu Primăria Piatra Neamt, desi cei din administratia locală au primit aviz de legalitate a hotărîrilor, dat de către Prefectură. Gospodarii orasului de la acea vreme au considerat că trebuie încasată chirie pe retelele E.On-ului, fie că erau prin pămînt sau prin aer, făcînd poprire pe conturile companiei. Asta nu s-a mai întîmplat nicăieri în tară. Cu maldărul de bani luati de la E.On nu se vede mare lucru să se fi făcut în oras. Se vorbeste că s-au realizat investitii. Au urmat anii de procese, iar 2014 a fost unul dintre cei mai grei din perioada postdecembristă, pentru că s-a ajuns la blocarea conturilor primăriei de către E.On. Luni la rînd s-au purtat negocieri si s-a cerut sprijin de la institutii centrale, pentru ca Primăria să nu se înece. Prin decembrie, chiar înainte de Crăciun, administratia locală a primit o gură de oxigen de la Guvern, care a ajutat-o să dea E.On-ului vreo 23 de milioane de la bugetul statului, numai să se evite colapsul. Apoi s-a negociat pînă cînd s-a bătut în cuie o sumă fixă, pe care a acceptat-o furnizorul de curent si gaz: 19,4 milioane de lei de achitat în trei ani si circa 11 milioane în două rate egale, în mai si august, 2015. S-a convenit la renuntarea la o parte din penalitătile considerate „fortate“, care scoteau primăria pietreană datoare cu vreo 38 de milioane de lei.
|