Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2015
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 August 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primãria Piatra plãteste  oalele sparte de Pinalti

Primãria Piatra plãteste oalele sparte de Pinalti

• administratia localã a achitat încã o ratã de 5,3 milioane de lei si a scãpat de jugul datoriilor mari cãtre E.On • furnizorul de electricitate fusese executat în contul taxei pe stîlp de fostul primar, Gheorghe Stefan • de acum, primãria mai are de plãtit 36 de rate lunare si egale, de cîte 540.000 de lei • în trei ani se va stinge complet datoria, dar dupã efortul financiar de sãptãmîna aceasta, diferenta de achitat devine mai usor de suportat •

5,3 milioane de lei si-a recuperat E.On din bugetul municipiulu Piatra Neamt, conturile furnizorului de electricitate umflîndu-se într-o zi cît altele în sapte sãptãmîni sau mai bine. De fapt, e o recuperare a unor bani care i-au fost luati ilegal acum zece ani, în contul taxei pe stîlp, care s-a dovedit împotriva legii, dupã cum au decis magistratii. Primarul interimar Dragos Chitic a declarat cã dupã efortul major de sãptãmîna aceasta, cînd a trebuit achitatã a doua ratã de peste 50 de miliarde de lei vechi (prima s-a plãtit în luna mai), urmeazã trei ani în care municipalitatea va achita rate egale, de peste jumãtate de milion de lei fiecare, iar la final va scãpa cu obrazul curat fatã de furnizorul de electricitate. „Sãptãmîna aceasta este termenul scandent la a doua ratã mare pe care o avem de achitat cãtre E.On, conform întelegerii fãcute astã primãvarã, cînd am negociat un contract de esalonare a datoriilor si am reusit sã mai reducem din sumele solicitate, pentru cã ni se cereau penalitãti foarte mari, pentru fiecare zi de întîrziere. Dupã aceastã a doua ratã, în valoare de 5,3 milioane de lei, mai rãmîn de achitat 36 de rate egale, de 540.000 de lei fiecare, în urmãtorii trei ani. Situatia nu este deloc simplã, pentru cã rata de 5,3 milioane si chiar si cele de zece ori mai mici, afecteazã bugetul local. Trebuie sã mai facem niste sacrificii, corectii, sã gãsim surse de finantare pentru proiecte altele decît de la bugetul local, dar cãutãm sã facem fatã situatiei. Noi trebuie sã restituim acum niste bani pe care i-a încasat primãria în 2005 - 2006, ceea ce nu e plãcut, dar nu avem alternativã“, a declarat Dragos Chitic, primar interimar al municipiului Piatra Neamt.
Dupã plata de sãptãmîna aceasta, bugetul local va fi „usurat“ în urmãtorii trei ani cu suma de 19.440.000 de lei, ceea ce înseamnã cîte 6,48 milioane de lei pe an. Bani frumosi, cu care s-ar fi putut face multe în Piatra Neamt. Acesti bani se adunã, leu cu leu, din buzunarele pietrenilor, care sînt asteptati la ghiseele Directiei Taxe si Impozite a primãriei, pentru a-si achita dãrile pe case, terenuri si masini si amenzile pentru diverse ilegalitãti comise.

Cînd am luat banii, ne-a fãtat vaca...

Povestea cu banii luati ilegal de la E.On e lungã si cu final tragic pentru contribuabilul pietrean. Sumele încasate de la furnizorul de electricitate si gaz s-au încasat pe baza a douã hotãrîri de consiliu local, considerate de cãtre instantã, dupã ani de procese, ca fiind ilegale. Dupã ce a fost „curentatã“ la bani, compania E.On a iesit în instantã învingãtoare din conflictul cu Primãria Piatra Neamt, desi cei din administratia localã au primit aviz de legalitate a hotãrîrilor, dat de cãtre Prefecturã. Gospodarii orasului de la acea vreme au considerat cã trebuie încasatã chirie pe retelele E.On-ului, fie cã erau prin pãmînt sau prin aer, fãcînd poprire pe conturile companiei. Asta nu s-a mai întîmplat nicãieri în tarã. Cu maldãrul de bani luati de la E.On nu se vede mare lucru sã se fi fãcut în oras. Se vorbeste cã s-au realizat investitii. Au urmat anii de procese, iar 2014 a fost unul dintre cei mai grei din perioada postdecembristã, pentru cã s-a ajuns la blocarea conturilor primãriei de cãtre E.On. Luni la rînd s-au purtat negocieri si s-a cerut sprijin de la institutii centrale, pentru ca Primãria sã nu se înece. Prin decembrie, chiar înainte de Crãciun, administratia localã a primit o gurã de oxigen de la Guvern, care a ajutat-o sã dea E.On-ului vreo 23 de milioane de la bugetul statului, numai sã se evite colapsul. Apoi s-a negociat pînã cînd s-a bãtut în cuie o sumã fixã, pe care a acceptat-o furnizorul de curent si gaz: 19,4 milioane de lei de achitat în trei ani si circa 11 milioane în douã rate egale, în mai si august, 2015. S-a convenit la renuntarea la o parte din penalitãtile considerate „fortate“, care scoteau primãria pietreanã datoare cu vreo 38 de milioane de lei.

Articol afisat de 1784 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective