Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Septembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

UN UCIGAS, TEPE DIN PENITENCIAR

• inculpatul este încarcerat pentru uciderea unui consãtean • el a sunat din penitenciar si a încercat sã facã rost de bani uzînd de înselãciuni gen „Accidentul“ sau „Premiul telefonic“ • la una din fapte „profitul“ a fost de vreo 2.000 de euro • parte din victime nu s-au lãsat înselate •

Anchetatorii nemteni l-au identificat pe unul din multii autori ai tepelor gen „Accidentul“ sau „Premiul telefonic“ în persoana lui Stefan Chihaia, în vîrstã de 31 de ani, din Liteni, judetul Suceava. De mentionat este faptul cã bãrbatul este încarcerat fiind în executarea unei pedepse de 17 ani de închisoare pentru omor. Practic el si-a alungat plictisul de dupã gratii si cu ajutorul unui telefon mobil pe care-l detinea fraudulos a sunat la mai multe persoane din Piatra Neamt pentru a face rost de bani. Unii nu s-au lãsat pãcãliti, dar altii au dat banii din mînã fãrã sã clipeascã. Sumele remise au fost încasate de complicele lui Chihaia, cumnatul Ionut Damaschin Enea, de 27 de ani, din Liteni, acesta fiind cercetat în stare de libertate pentru complicitate la înselãciune. Conform actelor de urmãrire penalã, o bãtrînã a fost sunatã din penitenciar pe 17 martie 2014. ÃŽn jurul orei 14 femeia a fost apelatã pe telefonul fix de un bãrbat care s-a recomandat a fi reprezentantului unui furnizor de servicii telefonice si a anuntat octogenara cã se numãrã printre cei cinci cîstigãtori la nivel national al unui premiu de 10.000 de euro fiecare. Pentru a intra în posesie, victimei i s-au cerut 5.000 de euro. Bãtrîna a fost inspiratã, i-a spus teparului cã nu are nevoie de acel premiu si cã îsi va anunta fiul, moment în care convorbirea s-a întrerupt. Imediat ea a sunat la oamenii legii. „ÃŽn urma probatoriului administrat în cauzã s-a stabilit cã autorul faptei sesizate este incupatul Chihaia Stefan, acesta contactînd victima din Penitenciarul Iasi unde executã o pedeapsã privativã de libertate“, conform actului de inculpare. La audieri inculpatul nu a recunoscut acuzele aduse. La finele lunii iunie 2014 o altã pietreancã a sesizat oamenii legii si a reclamat cã a fost contactatã pe telefonul fix de un bãrbat care i-a relatat cã fiul ei a avut un accident de circulatie si a determinat-o sã trimitã prin sistemul Western Union 1.923 de euro. Banii au fost ridicati de Ionut Damaschin Enea, cumnatul celui aflat în penitenciar. O altã tentativã de înselãciune a avut loc tot la finele lunii iunie 2014, cînd Chihaia a încercat fãrã succes sã determine o pietreancã sã-i trimitã 1.000 de lei, pentru un presupus accident al fiicei pãrtii vãtãmate. La solicitatea politistilor nemteni celula lui Chihaia a fost perchezitionatã de gardieni, fiind gãsit un telefon mobil si un încãrcãtor improvizat. Nici cumnatul nu a recunoscut implicarea în faptã, sustinînd cã a scos banii la solicitatea unui necunoscut cãruia i-a remis întreaga sumã. Chihaia este încarcerat din 2007 dupã ce în urma unor divergente mai vechi si cu ajutorul unui amic ar fi smintit în bãtaie un alt prieten. Fapta a avut loc în gara din oras, victima decedînd la scurt timp de la agresiune, dupã aceastã infractiune survenind condamnarea de 17 ani.

Sãptãmîna trecutã, escrocherie de 120 de milioane vechi

ÃŽn ultimii ani, presa localã si centralã a publicat sute de articole, iar televiziunile au prezentat numeroase reportaje prezentînd cazurile unor români care au cãzut victime escrocilor. Cu toate acestea, noi si noi situatii ies la ivealã. Ultimul caz a fost adus la cunostinta politistilor joi, 27 august 2015. Victimã a fost o bãtrînã de 68 de ani, din Rãucesti, care a acceptat sã dea toti banii din casã, 120 de milioane de lei vechi, pentru a-si salva bãiatul „implicat“ într-un accident. Pe 26 august femeia a fost sunatã de o persoanã necunoscutã care s-a recomandat a fi avocatul fiului. I-a spus cã bãiatul a fost implicat într-un accident soldat cu rãnirea unei persoane, iar pentru a nu fi arestat trebuie o sumã de bani. Sãteanca a intrat în panicã, a crezut toate balivernele spuse, iar escrocul i-a cerut sã-i aducã 12.000 de lei într-o localitate din judetul Iasi. Fãrã a face o minimã verificare, bãtrîna a luat banii si i-a înmînat unui taximetrist cu recomandarea de a-i înmîna individului care îl astepta în judetul Iasi. Abia spre searã, cînd a vãzut cã „avocatul“ nu-i mai rãspunde la telefon, a realizat cã ceva este în neregulã, si-a sunat fiul si a constatat cã acesta era bine mersi.

Recordul e de 260 de milioane

O pietreancã, de 63 de ani, a acceptat sã vireze prin bancã o sumã consistentã, disperatã fiind cã fiul ei fusese implicat într-un accident de circulatie. Si asta fãrã cea mai micã verificare, care ar fi constat într-un simplu telefon dat bãiatului. Aceastã inconstientã a costat-o 260 de milioane de lei vechi. Pe 19 septembrie 2014, în jurul prînzului, sexagenara a fost contactatã telefonic de o persoanã care s-a recomandat ca fiind avocat. I-a îndrugat aceeasi poveste, i-a spus sã-i trimitã prin virament bancar banii, lucru care s-a si petrecut. Bucuroasã cã si-a scãpat fiul de la belele, femeia l-a contactat sã vadã dacã s-a rezolvat treaba. A fost momentul în care a aflat cã a cãzut victimã propriei naivitãti. Culmea este cã unii sînt atît de disperati sã punã mîna pe bani de la concursuri la care nici mãcar n-au participat, încît nu-i mai ascultã nici pe politisti. S-a întîmplat la final de an 2013, la Roman, cînd doi politisti si-au pierdut cîteva ore pentru a convinge o femeie sã nu trimitã o sumã importantã unor indivizi care au informat-o telefonic cã a cîstigat un premiu. Cea care a sesizat cã este ceva în neregulã a fost o functionarã de la o bancã. A încercat sã-i explice femeii cã este victima unei escrocherii si cã riscã sã piardã banii, însã „cîstigãtoarea“ nu i-a dat crezare. Astfel, angajata bãncii a sunat la Politie si a cerut ajutor. Doi politisti s-au deplasat imediat la banca cu pricina, reusind cu greu sã o convingã pe romascancã sã nu depunã banii în contul infractorilor.

Articol afisat de 2122 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective