 Din Neamt, profesor de română în Tenerife
• ex-directorul Liceului Agricol Ion Ionescu de la Brad, profesoara Iulia Serban, este angajata Institutului Limbii Române • ea predă cursul de Limbă, cultură si civilizatie copiilor celor 6.000 de români care trăiesc în Tenerife • În urmă cu sase ani, profesoara Iulia Serban, fost director al Liceului Agricol Ion Ionescu de la Brad avea să ia o decizie dificilă, aceea de a părăsi învătămîntul si România, din cauza unor probleme grave de sănătate. A fost o hotărîre care nu privea doar viitorul ei, ci si al familiei. „Nu mi-a fost usor să mă decid să fac acest pas, dar am fost nevoită să părăsesc învătămîntul, în primul rînd din motive de sănătate si apoi din cauza faptului că la acea vreme lucrurile nu stăteau grozav nici din punct de vedere economic. Ne-am decis să facem o schimbare. M-am îmbolnăvit destul de grav si a trebuit să plec într-o tară cu un climat mai blînd, mai prietenos. Am poposit doi ani în Italia, într-o localitate în care era o climă mai blîndă. Ajunsesem să fim «robii» facturilor la gaz metan si energie electrică. Apoi, ni s-a oferit oportunitatea de a pleca în Tenerife, cea mai mare insulă a Arhipelagului Canare, din Oceanul Atlantic, care apartine Spaniei. Este un loc fascinant, total deosebit fată de ce este în România, absolut din toate punctele de vedere. Multinationalismul este la el acasă aici, mai ales în sudul insulei. În colegiul în care învată fiul meu, Stefan, care este elev în clasa a VI-a, sînt peste 180 de nationalităti, copii foarte diferiti, dar care trăiesc într-o tolerantă deplină. Acest loc este diferit si din punct de vedere geografic, este o primăvară eternă, plaja se întîlneste cu Oceanul Atlantic... În Tenerife cea mai mică temperatură a fost în iarna trecută 13 grade, în luna februarie, iar cea mai ridicată 34 de grade, în timpul suprapunerii a două fenomene meteorologice. Se formează un efect de seră datorită unor nori foarte fini, alcătuiti din particule de nisip, adusi de vînt din Sahara si care acoperă soarele“, a declarat Iulia Serban. În Tenerife, ca în întreg arhipelagul comunitătile sînt autonome din punct de vedere administrativ, iar locuitorii trăiesc exlusiv din turism.
Vrea să înfiinteze o bibliotecă
Interlocutoarea noastră spune că la început i-a fost foarte greu atît ei, cît si familiei, dar că a reusit să se integreze perfect. Plus că a fost angajată de Ministerul Educatiei din România. „Am dat concurs si predau un curs de limbă, cultură si civilizatie românească. De managementul proiectului se ocupă Institutul Limbii Române. Cursul se adresează, în exclusivitate, copiilor între 3 si 18 ani. Nu este obligatoriu ca cei care-l urmează să fie doar români. Avem multi copii din familii mixte. Eu predau numai în Tenerife, pentru că n-as putea face naveta pe o altă insulă“, ne-a mai destăinuit profesoarea. În general, familiile sînt interesate în proportie de 90% ca acesti copii să învete limba română, dar există o presiune foarte mare a limbii spaniole fată de altele, cauzată de numărul mare de ore pe care copiii îl petrec în scoală. Iulia Serban sustine că sistemul de învătămînt românesc, cu toate tarele sale, este unul performant, în care copiii la sfîrsitul unui ciclu dobîndesc cunostinte temeinice. Între proiectele sale imediate si viitoare se află si înfiintarea unei biblioteci, cu volume în limba română, care să poată fi consultate de conationali: „Institutul Limbii Române ne-a trimis o serie de cărti în limba română, dar insuficiente pentru ceea ce trebuie noi să facem. Este vorba de un manual si un auxiliar, care, din păcate, contin texte destul de grele pentru nivelul de întelegere al copiilor. Eu am manuale din tară pe care le folosesc. Ceea ce fac eu este mai degrabă activitate de învătător pentru că predau nu doar notiuni de limba română, ci si de istorie, geografie, civilizatie românească“. În Tenerife trăiesc circa 6.000 de români, ei constituind o comunitate puternică. Iulia Serban spune că România, văzută de la mii de kilometri depărtare, este o tară bogată, frumoasă, dar prost gospodărită din cauza nepriceperii celor care se perindă la guvernare.
Isla de la Eterna Primavera
Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, apartinînd Spaniei, este cunoscută în lume ca fiind Insula eternei primăveri (Isla de la Eterna Primavera). Fiind la latitudinea desertului Sahara se bucură de o climă caldă pe tot parcursul anului cu o medie de 20-22 grade Celsius iarna si 26-28 vara. Insula are o lungime de 80 km, o lătime de 50 si o suprafată de 2.034,38 kmp si aproximativ 915.000 de locuitori. Santa Cruz de Tenerife este capitala si resedinta de guvern a insulei, fiind centrul turistic si economic al arhipelagului, cu o populatie de circa 225.000 de locuitori. Al doilea oras ca mărime (155.000 de locuitori), este San Cristobal de La Laguna, singura asezare din Canare declarată Patrimoniu al Umanitătii de către UNESCO. Insula este cunoscută la nivel international si pentru Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife, considerat al doilea ca mărime din lume. De asemenea, insula posedă o arhitectură variată, de la cea colonială, pînă la adevărate monumente de arhitectură contemporană, cum este edificiul Auditoriului din Tenerife. Insula este o destinatie turistică majoră a Spaniei, primind anual peste 5 milioane de vizitatori.
|