Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2015
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
La Apa Serv curg   gîrlă... problemele

La Apa Serv curg gîrlă... problemele

• lipsa apei la Tîrgu Neamt în anumite intervale zilnice este cauzată de probleme tehnice si de secetă • dacă lucrările la retea se vor finaliza, în privinta ploilor doar Domnu' decide • o problemă este si pe strada Petru Movilă • aici nu se mai implementează proiectul de înlocuire a retelei, pentru că firma n-a obtinut avize de la primărie • corectiile, sustine directorul Dughir, vor fi directionate către administratia locală • vicepresedintele Dan Manoliu sustine că sefii Apa Serv nu sînt transparenti •

Compania Judeteană Apa Serv s-a trezit într-o situatie destul de dificilă, pe care o are de manageriat în Tîrgu Neamt si împrejurimi, unde nu reuseste să asigure apă potabilă consumatorilor în program non-stop, lucru extrem de deranjant pentru populatie. Ieri, conducerea firmei a pus pe tapet motivele pentru care s-a ajuns la această situatie si temerile că situatia s-ar putea repeta si pe la Roman, unde s-a mai trecut prin această experientă în anii anteriori. La Tîrgu Neamt, după cum a precizat directorul general Ionut Dughir, se suprapun două aspecte esentiale: lucrările care trebuie efectuate pe un proiect de extindere a retelelor de apă si canal si seceta prelungită. Pentru prima problemă, sfîrsitul pare a fi cam la o săptămînă distantă. Mai greu e cu seceta, care se va încheia cînd o da Domnu'. „La Tîrgu Neamt ne confruntăm cu o situatie deosebită, determinată de lucrările care se execută si de scăderea nivelului pînzei freatice. Pîrîul Nemtisor a secat integral, iar din Ozana a mai rămas un pîrîias“, a spus directorul Ionut Dughir. Amănuntit, situatia a fost prezentată de către inginerul Iustin Lungu, seful Zonei Operationale Nord: „Sînt afectate de lipsa apei mai multe unităti administrativ-teritoriale, precum Tîrgu Neamt, comunele Vînători Neamt, Răucesti, Agapia, două state din Timisesti, Băltătesti, Păstrăveni etc. Apa în zonă se asigură prin două captări - de la Lunca, satul Vînători, si Preotesti, Timisesti. Acestea ar trebui să functioneze simultan si în vremuri bune, captarea de la Lunca asigura 80% din necesarul de apă si cealaltă, diferenta. Din iunie se fac lucrări de remediere la rezervorul de 5.000 de metri si am rămas doar cu captarea de la Preotesti. La început functiona cu 11 pompe, iar acum mai sînt 5 si una functionează cu intermitente“. Conducerea Apa Serv a vorbit si despre programul de rationalizare din comune, despre faptul că se asigură apă în scoli si unităti spitalicesti si că există sperante ca în circa o săptămînă să se termine lucrările la rezervorul care va putea suplini lipsa de apă din retea de cîte ori va fi nevoie.

Proiectul de pe strada Petru Movilă...

„Rationalizarea apei afectează circa 60% din locuintele din Tîrgu Neamt, dar nicăieri nu se întîmplă să se rămînă fără apă non-stop. Cam 50% dintre consumatorii afectati au presiune scăzută, iar ceilalti au apă în prima parte a zilei. Din păcate, situatia nu are rezolvare totală pînă cînd nu va trece seceta. Nu ne-am mai confruntat si asa situatie. Dacă pînă acum ne temeam pentru zona Roman cînd nu erau ploi, acum ne facem griji pentru Tîrgu Neamt. Nu e exclus să avem probleme si în zona Romanului, dar acolo s-a reusit directionarea rîului Moldova, ca să aibă un debit constant si pînă acum nu am avut situatii nedorite. La Tîrgu Neamt, proiectul trebuie dus la final, cu toate riscurile pe care ni le asumăm, pentru că va mai dura o vreme criza apei, dar pînă la urmă o scoatem la capăt si nu vom mai avea probleme măcar vreo 15 ani“, a sustinut inginerul Ioan Păcală. O altă problemă cu care se confruntă compania este legată de strada Petru Movilă, din Piatra Neamt. Aici, firma are aprobat un proiect de înlocuire a retelei, numai că a intrat în conflict cu Primăria, pentru că pe strada respectivă, autoritatea locală a implementat un proiect european, prin care s-a turnat asfalt si e strict interzisă orice interventie la lucrare, cîtiva ani. Asa că nu a dat autorizatie pentru Apa Serv, care are conducta sub asfaltul recent turnat. Mult s-a discutat despre alte detalii tehnice, cum să se intervină, unde să se facă o subtraversare, pînă cînd s-a renuntat de tot la lucrare. „Am scos din proiect strada Petru Movilă, dar cînd proiectul va ajunge la final si vor veni la verificări autoritatea de management si auditul, corectiile pe care ni le vor aplica le vom solicita de la Primărie, pentru că din cauza lor nu ne-am putut face treaba. Habar n-am cît ar putea fi acestea, ce valori să aibă!“, zice directorul Dughir.

Reprosurile vicelui CJ aduse sefilor Apa Serv

Vicepresedintele CJ, Dan Manoliu, reprosează conducerii companiei ApaServ Neamt lipsa de transparentă în ceea ce priveste modul de planificare a cheltuielilor si veniturilor, situatie care a creat o atmosferă tensionată între companie, membrii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamt si populatia care se revoltă de căte ori vine vorba de o majorare a pretului. „Apa Serv a cerut majorarea pretului apei cu indicele de inflatie. Eu am fost unul din cei care m-am opus. Reprosez companiei că nu a stiut să vină cu argumente fezabile privind modificarea pretului la apă si canalizare. Cred cu tărie că cei de la companie nu au reusit să depisteze toate capitolele bugetare care pot acoperi acea majorare, chiar cu indicele de inflatie. După ultima sedintă la care am participat în calitate de reprezentant al CJ mi-au spus că se asteptau să-i sustin. Am să explic de ce nu am făcut acest lucru. Am avut nenumărate discutii cu cei din conducere. Indiferent cu cît vrea să majoreze pretul, compania nu este capabilă să vină cu explicatii pe întelesul oamenilor, a celor care plătesc facturile. Vin cu tot soiul de explicatii tehnice, pe care doar specialistii le pot întelege. Pe omul de rînd nu-l interesează toate acestea si e firesc să-si pună întrebări dacă îi ceri mai mult. Dar dacă tu, companie, vii si explici că banii pe care-i dă cetăteanul sînt folositi eficient, în investitii, înseamnă cu totul altceva. Niciodată nu au spus că în aceste costuri intră si înlocuirea conductelor vechi din orase. Oricîte presiuni am făcut asupra lor, refuză cu obstinatie si nu stiu de ce, pe diferite motive, să facă cunoscut acel plan de investitii pe orase, pe municipii, pe localităti rurale, pe zone. Acesta este marele meu semn de întrebare: de ce compania refuză să transparentizeze actul decizional?“, a declarat vicele Dan Manoliu. Acesta spune că trebuie să se recunoască si alte adevăruri legate de pretul apei. Că Neamtul se află pe un loc fruntas în tară în ceea ce priveste pretul, dar că s-au făcut investitii extraordinar de mari, în raport cu cele de la Suceava, Botosani, Bacău, judete care abia pornesc investitiile la sistemul de apă si canalizare. „Dacă noi, la Neamt, încheiem master-planul I cu succes si dacă nu vor apărea accidente, pretul apei potabile si a celei uzate, chiar dacă se va majora, va fi la un cuantum nesemnificativ si pe o durată de cîtiva ani“. Vicele Manoliu a mai făcut referire la faptul că infrastructura de apă uzată la noi era foarte veche, ineficientă si poluantă, lucru ce adus la necesitatea modernizării statiilor de epurare, ceea ce a implicat investitii mari. Apoi, mai sînt investitiile în infrastructura rurală, ceea ce presupune costuri de cofinantare si din partea companiei.

Articol afisat de 1583 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, F. ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective