Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2015
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Asocierea primărie   statiune, iz penal?

Asocierea primărie statiune, iz penal?

• activitatea Primăriei si a CL Tîrgu Neamt în perioada 2008-2015 a fost verificată de Corpul de Control al Prefectului • s-au constatat nereguli la unele hotărîri • este incriminată si cea prin care Statiunea Oglinzi a primit gratuit peste 6 hectare de teren • ar fi vorba de o dare în folosintă gratuită a suprafetei, mascată de un contract de parteneriat •

Primăria Tîrgu Neamt a făcut obiectul unor verificări ale Corpului de Control al Prefectului, fiind vizată activitatea desfăsurată în intervalul 2008-2015. Raportul are 35 pagini si a fost prezentat, în rezumat, în recenta sedintă a consiliului local. La început, consilierii păreau că nu dau prea mare atentie subiectului, mai ales că informarea venea după dezbateri destul de agitate legate de înlocuirea unor agamani la o societate. „Rapoarte pesediste“, comentase Maria Vrînceanu, consilier PNL, sora mai mică a ex-ministrului Sulfina Barbu. Cînd expunerea a adus în atentie ilegalitatea unor hotărîri adoptate în mandatul trecut, în sală s-a făcut liniste deplină, mai ales că vreo jumătate din alesii actuali fuseseră si înainte consilieri. Un functionar a explicat că majoritatea punctelor din raport, 7 din totalul de 9, vizează deficiente în activitatea compartimentelor primăriei si că unele sînt remediate, iar altele, în curs de rezolvare. Probleme mai serioase erau constatate la administrarea domeniului public si privat si în ce priveste temeiul juridic al hotărîrilor adoptate în 2008-2014. Unele nereguli fuseseră semnalate si în perioada anterioară, cu prilejul altor controale, inclusiv ale Curtii de Conturi. Cum ar fi conflictul de interese în care s-ar fi aflat fostul primar Decebal Arnăutu la data dării în administrare gratuită a păsunilor orasului către două asociatii de crescători de animale, în care era si el membru. Dar Raportul Corpului de Control al Prefectului aduce în atentia publică si lucruri despre care nu s-a mai vorbit, reclamînd posibile ilegalităti la contractul de parteneriat dintre CL Tîrgu Neamt cu SC Oglinzi, din 2009. Potrivit informatiilor din raport, societătii i-au fost puse la dispozitie, cu titlu gratuit, peste 6 hectare de teren din perimetrul turistic al statiunii, din care 4.000 mp salină si izvoare, 31.300 mp vegetatie forestieră, 2.000 mp mlastină si 28.060 mp teren constructii. CL s-a obligat în plus să asigure infrastructura necesară pînă la Oglinzi si alimentarea cu utilităti a statiunii, fără ca ea să aibă vreo altă obligatie, decît aceea de a se dezvolta. Cu toate acestea, nu a demarat nici o investitie pînă în prezent.

„Această hotărîre a fost emisă cu exces de putere“

La baza contractului a stat o hotărîre din 2007, prin care s-a aprobat aportul în natură si parteneriatul cu SIF Transilvania si SC Oglinzi. Ulterior, terenul a fost trecut din domeniul public în domeniul privat.
Specialistii Prefecturii au apreciat că nu erau întrunite conditiile legale pentru asociere, nefiind un proiect de interes public, ci unul comercial-turistic si că trecerea suprafetelor din domeniul public în cel privat nu se justifică, fiind făcută în scopul exclusiv al dezvoltării unei societăti comerciale. Au concluzionat că „această hotărîre a fost emisă cu exces de putere“ si că ar fi de fapt vorba despre o dare în folosintă gratuită a terenului, mascată de un contract de parteneriat, realizat cu încălcarea prevederilor legale. La fel a fost criticată si o hotărîre din 2010 prin care terenul respectiv (63.360 mp) a fost adus ca aport la majorarea capitalului social al statiunii, CL devenind astfel actionar. „În scopul reglementării situatiei astfel creată, comisia recomandă reanalizarea de către autoritătile administratiei publice locale a contractului de parteneriat nr.3 din 2009, precum si a actelor subsecvente acestuia“, se arată în raport. Controlul a avut deja un prim efect. Primăria nu a achitat către Oglinzi cele 800 de milioane de lei vechi cu care ar fi trebuit să participe la majorarea capitalului social. „Raportul va fi verificat de colegii din primărie, de la audit, pentru că sîntem obligati să răspundem punctual Prefecturii pe fiecare problemă în parte. Dacă sînt probleme administrative sau juridice interne le vom rezolva noi, dacă sînt probleme penale, cu sigurantă le va rezolva justitia. Îmi pare rău că s-a blocat acea investitie la Oglinzi. Am fi putut dezvolta orasul. Sper ca în cel mai scurt timp să găsim solutiile legale pentru a dezvolta această zonă. Nu stiu care au fost motivele blocării investitiei, eu am fost deschis la orice colaborare. Acum există aceste constatări ale Prefecturii. E posibil să nu fie reale, dar trebuie să le verificăm, să le rezolvăm si abia apoi să continuăm discutiile cu SIF Transilvania si cu ceilalalti actionari de la Băile Oglinzi. Noi trebuia să venim pînă pe 30 septembrie cu aport la majorarea de capital cerută de SIF Transilvania. Am blocat actiunea pentru că legea nu-mi permite să fac acest lucru“, a declarat primarul Daniel Harpa.

Articol afisat de 1431 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective