Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Asocierea primãrie   statiune, iz penal?

Asocierea primãrie statiune, iz penal?

• activitatea Primãriei si a CL Tîrgu Neamt în perioada 2008-2015 a fost verificatã de Corpul de Control al Prefectului • s-au constatat nereguli la unele hotãrîri • este incriminatã si cea prin care Statiunea Oglinzi a primit gratuit peste 6 hectare de teren • ar fi vorba de o dare în folosintã gratuitã a suprafetei, mascatã de un contract de parteneriat •

Primãria Tîrgu Neamt a fãcut obiectul unor verificãri ale Corpului de Control al Prefectului, fiind vizatã activitatea desfãsuratã în intervalul 2008-2015. Raportul are 35 pagini si a fost prezentat, în rezumat, în recenta sedintã a consiliului local. La început, consilierii pãreau cã nu dau prea mare atentie subiectului, mai ales cã informarea venea dupã dezbateri destul de agitate legate de înlocuirea unor agamani la o societate. „Rapoarte pesediste“, comentase Maria Vrînceanu, consilier PNL, sora mai micã a ex-ministrului Sulfina Barbu. Cînd expunerea a adus în atentie ilegalitatea unor hotãrîri adoptate în mandatul trecut, în salã s-a fãcut liniste deplinã, mai ales cã vreo jumãtate din alesii actuali fuseserã si înainte consilieri. Un functionar a explicat cã majoritatea punctelor din raport, 7 din totalul de 9, vizeazã deficiente în activitatea compartimentelor primãriei si cã unele sînt remediate, iar altele, în curs de rezolvare. Probleme mai serioase erau constatate la administrarea domeniului public si privat si în ce priveste temeiul juridic al hotãrîrilor adoptate în 2008-2014. Unele nereguli fuseserã semnalate si în perioada anterioarã, cu prilejul altor controale, inclusiv ale Curtii de Conturi. Cum ar fi conflictul de interese în care s-ar fi aflat fostul primar Decebal Arnãutu la data dãrii în administrare gratuitã a pãsunilor orasului cãtre douã asociatii de crescãtori de animale, în care era si el membru. Dar Raportul Corpului de Control al Prefectului aduce în atentia publicã si lucruri despre care nu s-a mai vorbit, reclamînd posibile ilegalitãti la contractul de parteneriat dintre CL Tîrgu Neamt cu SC Oglinzi, din 2009. Potrivit informatiilor din raport, societãtii i-au fost puse la dispozitie, cu titlu gratuit, peste 6 hectare de teren din perimetrul turistic al statiunii, din care 4.000 mp salinã si izvoare, 31.300 mp vegetatie forestierã, 2.000 mp mlastinã si 28.060 mp teren constructii. CL s-a obligat în plus sã asigure infrastructura necesarã pînã la Oglinzi si alimentarea cu utilitãti a statiunii, fãrã ca ea sã aibã vreo altã obligatie, decît aceea de a se dezvolta. Cu toate acestea, nu a demarat nici o investitie pînã în prezent.

„Aceastã hotãrîre a fost emisã cu exces de putere“

La baza contractului a stat o hotãrîre din 2007, prin care s-a aprobat aportul în naturã si parteneriatul cu SIF Transilvania si SC Oglinzi. Ulterior, terenul a fost trecut din domeniul public în domeniul privat.
Specialistii Prefecturii au apreciat cã nu erau întrunite conditiile legale pentru asociere, nefiind un proiect de interes public, ci unul comercial-turistic si cã trecerea suprafetelor din domeniul public în cel privat nu se justificã, fiind fãcutã în scopul exclusiv al dezvoltãrii unei societãti comerciale. Au concluzionat cã „aceastã hotãrîre a fost emisã cu exces de putere“ si cã ar fi de fapt vorba despre o dare în folosintã gratuitã a terenului, mascatã de un contract de parteneriat, realizat cu încãlcarea prevederilor legale. La fel a fost criticatã si o hotãrîre din 2010 prin care terenul respectiv (63.360 mp) a fost adus ca aport la majorarea capitalului social al statiunii, CL devenind astfel actionar. „ÃŽn scopul reglementãrii situatiei astfel creatã, comisia recomandã reanalizarea de cãtre autoritãtile administratiei publice locale a contractului de parteneriat nr.3 din 2009, precum si a actelor subsecvente acestuia“, se aratã în raport. Controlul a avut deja un prim efect. Primãria nu a achitat cãtre Oglinzi cele 800 de milioane de lei vechi cu care ar fi trebuit sã participe la majorarea capitalului social. „Raportul va fi verificat de colegii din primãrie, de la audit, pentru cã sîntem obligati sã rãspundem punctual Prefecturii pe fiecare problemã în parte. Dacã sînt probleme administrative sau juridice interne le vom rezolva noi, dacã sînt probleme penale, cu sigurantã le va rezolva justitia. ÃŽmi pare rãu cã s-a blocat acea investitie la Oglinzi. Am fi putut dezvolta orasul. Sper ca în cel mai scurt timp sã gãsim solutiile legale pentru a dezvolta aceastã zonã. Nu stiu care au fost motivele blocãrii investitiei, eu am fost deschis la orice colaborare. Acum existã aceste constatãri ale Prefecturii. E posibil sã nu fie reale, dar trebuie sã le verificãm, sã le rezolvãm si abia apoi sã continuãm discutiile cu SIF Transilvania si cu ceilalalti actionari de la Bãile Oglinzi. Noi trebuia sã venim pînã pe 30 septembrie cu aport la majorarea de capital cerutã de SIF Transilvania. Am blocat actiunea pentru cã legea nu-mi permite sã fac acest lucru“, a declarat primarul Daniel Harpa.

Articol afisat de 1627 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective