Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 3 Octombrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Dacã voi reusi sã conving oamenii cã merit   sã fiu primarul lor, voi aplica solutia Iohannis“

„Dacã voi reusi sã conving oamenii cã merit sã fiu primarul lor, voi aplica solutia Iohannis“

Reporter: Se tot discutã despre pretul la apã, dar nu se face mai nimic pentru a rezolva efectiv aceastã problemã. Care credeti cã ar trebui sã fie atitudinea autoritãtilor locale?
Andrei Ignat: Am spus-o si o voi repeta la infinit: Apa Serv este una din cele mai mari sarlatanii prin care factorul politic a bãgat adînc mîna în buzunarele pietrenilor, iar oamenii stiu foarte bine cine are mîinile murdãrite cu banii furati prin Apa Serv. Astãzi, Apa Serv a ajuns vaca de muls a majoritãtii PSD din Consiliul Judetean. Este inadmisibil ca Apa Serv sã aibã un program de investitii finantat cu bani europeni de 107 milioane de euro, sã rãmînã 7 milioane de euro neinvestite, iar noi sã plãtim cel mai mare pret la apã din tarã! Le-am atras atentia în Consiliul Judetean chiar în aceastã sãptãmînã cã se joacã practic cu focul cheltuind cele 7 milioane de euro rãmase pe achizitii de contoare si de alte echipamente. Banii europeni se investesc, nu se cheltuiesc, stimate mãrimi ale judetului si orasului! Dar nu mai bine vã ocupati, de exemplu, de schema de personal umflatã de la Apa Serv, în care v-ati angajat prietenii sau neamurile?! Pretul apei pe factura pietreanului este majorat, din aceastã cauzã, cu cel putin 20%. Noi plãtim 8,2 lei pe metru cub, în timp ce bãcãuanii plãtesc 7,1 lei pe metru cub, iar iesenii - 6,8 lei. În Bucuresti, unde veniturile pe cap de locuitor sunt, probabil, duble, se plãteste undeva în jurul a 7 lei... Pe mine nu mã poate îmbãta nimeni cu apã rece în materie de pret al apei, pentru cã sunt de meserie inginer constructor hidrotehnist. Stiu cã un pret corect pentru locuitorii orasului Piatra Neamt ar fi putin peste 6 lei pe metru cub, dacã tinem cont de resursele pe care le avem la dispozitie si de starea sistemelor de distributie si stocare. Coalitia majoritarã din Consiliul Judetean a impus, în aceastã sãptãmînã, un control unilateral asupra companiei de apã, ceea ce îmi întãreste convingerea cã factorul politic nu doreste decît acapararea fondurilor europene cu orice pret si nu o reducere a pretului apei în beneficiul nostru, al cetãtenilor.
Rep.: O altã discutie în derulare e legatã de redeventa ce ar trebui încasatã pentru parcãrile cu platã. Se merge de la diferite procente pînã la ideea cã aceste parcãri ar trebui sã fie gratuite. Care este opinia dumneavoastrã?
A.I.: Eu spun cã atît discutia despre mãrirea redeventei plãtite Primãriei de firma care administreazã parcãrile, cît si populismul revenirii la parcarea gratuitã sunt praf în ochii oamenilor. Întrebarea realã este alta: nu cumva plãtim prea mult, direct din buzunarul nostru, firmei XData Soft? Uitati si solutia realã la problema realã: haideti sã vedem ce cheltuieli reale are aceastã firmã, cîti angajati si ce servicii presteazã în mod real pentru parcãri. Pun pariu pe cît vreti dumneavoastrã cã le plãtim de douã ori mai mult decît pretul real. Deci, problema nu e ce redeventã încaseazã primãria, ci cît scoatem noi din buzunar pentru administrarea parcãrilor si ce primim în schimb de banii ãstia. Mãi, frate, te plãtesc cam mult pentru ce îmi oferi, deci renegociem pretul. Dacã voi reusi sã îi conving pe oameni cã merit sã fiu primarul lor, vã garantez cã asa voi pune problema încã din primele luni de mandat. Cît priveste gratuitatea locurilor de parcare, vã spun din capul locului cã nu sunt de acord cu o asemenea propunere. Haideti sã ne imaginãm ce ar însemna asta pentru parcãrile de resedintã. Pãi, gratuitate înseamnã scandal pentru locul de parcare cu vecinul sau cu omul venit într-o vizitã. Omeneste, eu nu vreau asa ceva. Pe urmã, nu putem sã dãm cu piciorul la perspectiva investitiilor în locuri de parcare, doar de dragul populismului ieftin. Pe scurt, sunt pentru mentinerea pretului pentru locurile de parcare, dar pentru stabilirea unui pret corect.

„Societãtile consiliului municipal sunt nerentabile pentru cã hrãnesc o clientelã politicã flãmîndã“

Rep.: Relatia cu firma care se ocupã de salubrizare e reclamatã de foarte multi pietreni. Se plîng de preturi si de calitatea serviciilor. Cum veti rezolva aceastã problemã?
A.I.: Aceastã problemã tine, ca si chestiunea parcãrilor, de raportul pret-beneficii. Ce primim de banii pe care îi scoatem din buzunar pentru acest serviciu? Ce fac tipii ãstia cu banii nostri? Pãi, avem pubele murdare, de ti-e si silã sã pui mîna pe ele, gunoiul se ridicã cu mari întîrzieri în multe locuri, dar noi plãtim ca si cum salubrizarea ar merge ceas. Diferenta dintre ce nu se face si cît se plãteste merge, desigur, în buzunarele clientelei politice. Uite, eu as merge pe solutia aplicatã la Sibiu, în anul 2000, de proaspãtul primar, actualul presedinte, dl. Klaus Iohannis. Angajez sau determin firma de salubritate sã angajeze oameni care abia îsi duc zilele ca asistati social. Mã gîndesc, de exemplu, la amãrîtii din zona Vãleni...
Rep.: Dialogul cu cetãtenii este un deziderat al celor din urmã uitat de foarte multi politicieni dupã ce ajung pe functii. Dumneavoastrã cum veti tine legãtura cu pietrenii?
A.I.: Am început deja si o voi face mereu. Piatra Neamt este un oras relativ mic, iar pietrenii sunt oameni deschisi si calzi. Oamenii pot fi consultati direct, oriunde: pe stradã, în magazine, în scara blocului sau la usa lor. Cu o singurã conditie: primarul sã fie sincer cu oamenii si interesat de soarta lor. Noi suntem în a treia sãptãmînã a campaniei noastre, intitulate „ÃŽmpreunã, construim viitorul Pietrei“. ÃŽmpreunã cu inimosii mei colegi de echipã, care sustin candidatura mea la Primãria Municipiului Piatra Neamt, intrãm, în fiecare zi, în dialog cu oamenii din oras. Le prezentãm cele cinci directii de actiune pe care le-am identificat ca rezolvãri la cele mai grave probleme ale orasului si îi rugãm sã ne transmitã, direct sau prin cartea postalã pe care o distribuim, viziunile, dorintele si necazurile lor. Din pãcate, pînã acum, primãria si primarul i-au ascultat putin spre deloc pe oamenii din Piatra. De cele mai multe ori le-au ignorat aspiratiile si nevoile. ÃŽntre pietreni si elita politicã localã, s-a cãscat, de multe ori, o prãpastie. Atît eu, cît si cei care mã sustin, avem convingerea fermã cã vocea pietrenilor trebuie ascultatã. Eu cred cã este de datoria primarului sã-i asculte pe oameni si sã fie în dialog permanent cu ei. Aceasta este prima conditie pentru o administratie onestã si cu respect fatã de pietreni.
Rep.: Societãtile subordonate consiliului local sînt majoritatea cu un picior în groapa falimentului. Cum intentionati sã le redresati?
A.I.: Societãtile consiliului municipal sunt nerentabile pentru cã hrãnesc o clientelã politicã flãmîndã. Solutiile sunt simple: management privat si transparentã administrativã.

Articol afisat de 1629 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective