Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Octombrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ninsoare, frig, probleme

Ninsoare, frig, probleme

• prima ninsoare mai consistentã a adus cu ea neajunsuri • nu mari, dar au fost • peste 13.000 de consumatori din 67 de localitãti au rãmas fãrã curent electric • pe drumurile din judet probleme au cauzat copacii rupti de greutatea zãpezii apoase si de vînt • în statiunea Durãu zãpada a atins 25 de centimetri • „Pe Ceahlãu, zeci, sute de arbori prinsi cu vegetatia pe ei au cedat sub greutatea zãpezii“, a declarat Raul Papalicef, seful Salvamont •

Prima ninsoare mai consistentã i-a cam luat prin suprindere pe nemteni, chiar dacã nu au fost probleme foarte complicate. Mai mult blocaj s-a înregistrat la sate, unde lumea încã mai are treabã pe cîmp, încã mai ducea, pînã ieri - alaltãieri animalele la pãscut si mai avea de cules fructe de prin copaci. Zãpada apoasã n-a avut prea mult spor sã creeze probleme în trafic, dar a reusit sã rupã retele de electricitate si sã doboare copaci care au blocat drumul soferilor. Dupã cum a declarat prefectul Vlad Anghelutã, presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, au fost pregãtite pentru interventie toate mijloacele si echipajele aferente care pot desfãsura sau participa la misiuni de acordare a asistentei medicale de urgentã, cãutare-salvare, deblocare, precum si cele care pot asigura tractarea, la nevoie, a mijloacelor auto care blocheazã traficul rutier. „A fost monitorizatã situatia privind starea cãilor de comunicatii (rutiere, feroviare), a infrastructuri de transport energie si de comunicatii, cu accent deosebit pe zonele cunoscute cu probleme în caz de ninsori, din anii precedenti. S-au înregistrat cãderi de arbori si depunere de zãpadã pe carosabil, cu afectarea traficului rutier. Pentru rezolvarea problemelor s-a intervenit cu 106 persoane - angajati ISU, comitete locale pentru situatii de urgentã, angajati de la drumuri judetene, nationale, voluntari etc si cu 36 de mijoace. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã al judetului Neamt a intervenit, în cooperare cu SVSU Hangu, Ceahlãu, Grinties, Pipirig si Vînãtori Neamt, la nouã misiuni pentru degajarea de arbori cãzuti pe partea carosabilã si la douã misiuni de patrulare si verificare a viabilitãtii cãilor rutiere (Tîrgu Neamt - Petru Vodã si Piatra Neamt - Bisericani). A avut loc si o misiune de asigurare mãsuri PSI la fire de curent cãzute“, a declarat prefectul Vlad Anghelutã.

Copaci rupti, retele avariate, oameni fãrã curent

Sectia Neamt a Companiei Nationale de Administrare a Drumurilor Nationale a actionat pentru deszãpezire si rãspîndire de material antiderapant cu sapte utilaje si nouã lucrãtori pe DN 15B, DN 15C, DN 15, DN 17B, DN 12C, DN 15D si DN 2. Seara de duminicã a fost una deosebit de agitatã pentru lucrãtorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, acestia intervenind în mai multe cazuri pentru a degaja partea carosabilã de arborii cãzuti. Sub greutatea zãpezii, depuse pe vegetatia din copaci, arborii bãtrîni au cedat si au blocat cãile rutiere. Începînd cu ora 19.27 si pînã la 00.43, pompierii militari au intervenit în nouã astfel de cazuri, cele mai multe înregistrîndu-se în zona Tîrgu Neamt. Cel mai grav incident s-a înregistrat pe strada Stefan cel Mare din Piatra Neamt, unde un copac a cãzut peste un autoturism parcat. Astfel, copacii doborîti de greutatea zãpezii au dat de furcã cetãtenilor din Bistricoara, comuna Ceahlãu, unde a fost blocat DN 15B; satul Chiriteni, comuna Hangu, pe DN 15; trei arbori cãzuti pe raza comunei Vînãtori Neamt, DN 15B; comuna Grinties, DN15, comuna Poiana Teiului, DN 15l; satul Leghin, comuna Pipirig, DN 15B. În toate cazurile, cadrele ISU au intervenit si au degajat carosabilul de arbori. Partea carosabilã era umedã si a fost tratatã cu material antiderapant. Stocul de material antiderapant al celor de la Drumuri Nationale este de 1.120 de tone de sare si 1.078 de tone de nisip. Ieri dimineatã, pe raza judetului Neamt erau 64 de localitãti nealimentate cu energie electricã, 7 linii de medie tensiune nealimentate partial cu 132 puncte de transformare, fiind afectati 13.307 consumatori.

Statiunea Durãu: -2 grade si zãpadã de 25 de centimetri

Iarna si-a intrat serios în drepturi în zona montanã a judetului. Ieri dupã amiazã, în statiunea Durãu se înregistrau -2 grade Celsius, iar stratul de zãpadã avea 25 centimetri, în conditiile în care ninsoarea nu se oprise. Pe Masivul Ceahlãu a viscolit puternic, iar în Parcul National arbori, zeci si chiar sute, spun unele surse, ar fi fost doborîti de greutatea zãpezii si de vînt. Cei 12 turisti care se aflau duminicã dimineatã la Cabana Dochia au fost coborîti în sigurantã de cãtre salvamontisti. Alte cîteva zeci de montaniarzi si-au anulat cãlãtoria pe munte, dar si rezervãrile în momentul în care au aflat cã vremea se înrãutãteste. „Prinsi cu vegetatie pe ei, copacii de foioase au avut de suferit, zeci, sute de arbori cedînd sub greutatea zãpezii depuse. S-a întîmplat si în masiv, dar si în zonele mai joase. Pe platou a viscolit puternic, iar traseele sînt înghetate. Dacã pe munte eram obisnuiti cu venirea iernii mai devreme, de aceastã datã am fost surprinsi cã a nins si în zonele joase unde, de regulã, iarna se instala la sfîrsitul lunii noiembrie“, a declarat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt. Locuitorii din Durãu, dar si din comuna Ceahlãu au rãmas fãrã curent electric de duminicã searã si pînã ieri dimineatã, cînd defectiunile, cauzate de cãderile de arbori, au fost remediate.

Cîstigãm cîte 1-2 grade pe zi

Zãpada apoasã a cãzut peste Neamt pe parcursul zilei de ieri, 12 octombrie, cînd tot judetul a fost sub avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ, ninsori si polei, mentinîndu-se atmosfera umedã care s-a instalat de duminicã. La ora 9 numai pe Ceahlãu Toaca erau valori termice negative, de -4 grade, la Piatra Neamt si Tîrgu Neamt termometrele indicau un grad, iar la Roman erau 2 grade. În miezul zilei nu se schimbase nimic, doar la Roman erau 3 grade. Lapovita a fost cuvîntul de ordine al zilei, iar noaptea era anuntat polei la o minimã negativã, -1 grad. Începînd de astãzi, 13 octombrie, precipitatiile se opresc si pînã la finele sãptãmînii valorile termice vor creste. Astfel, în week-end sînt asteptate temperaturi de 14-15 grade, dar soarele va fi scump la vedere. Astãzi cerul va fi acoperit, nu mai sînt precipitatii, dar valorile termice vor fi modeste, cam un grad cu plus în miez de zi si -1 grad noaptea. În intervalul 14-15 octombrie, va fi tot vreme mohorîtã, dar lipsitã de precipitatii, iar ziua maxima urcã pînã la 6 grade, în timp ce peste noapte nu va fi mai mult de un grad. Singura zi a sãptãmînii în care sperãm sã vedem soarele va fi vineri, 16 octombrie, cînd ne putem astepta la o maximã de 9 grade. Reamintim cã prima ninsoare din acest an s-a consemnat pe Ceahlãu, pe 29 septembrie, la peste 1.650 de metri.

Articol afisat de 1799 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective