Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Octombrie 2015
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ninsoare, frig, probleme

Ninsoare, frig, probleme

• prima ninsoare mai consistent├ú a adus cu ea neajunsuri • nu mari, dar au fost • peste 13.000 de consumatori din 67 de localit├úti au r├úmas f├úr├ú curent electric • pe drumurile din judet probleme au cauzat copacii rupti de greutatea z├úpezii apoase si de v├«nt • ├«n statiunea Dur├úu z├úpada a atins 25 de centimetri • „Pe Ceahl├úu, zeci, sute de arbori prinsi cu vegetatia pe ei au cedat sub greutatea z├úpezii“, a declarat Raul Papalicef, seful Salvamont •

Prima ninsoare mai consistent├ú i-a cam luat prin suprindere pe nemteni, chiar dac├ú nu au fost probleme foarte complicate. Mai mult blocaj s-a ├«nregistrat la sate, unde lumea ├«nc├ú mai are treab├ú pe c├«mp, ├«nc├ú mai ducea, p├«n├ú ieri - alalt├úieri animalele la p├úscut si mai avea de cules fructe de prin copaci. Z├úpada apoas├ú n-a avut prea mult spor s├ú creeze probleme ├«n trafic, dar a reusit s├ú rup├ú retele de electricitate si s├ú doboare copaci care au blocat drumul soferilor. Dup├ú cum a declarat prefectul Vlad Anghelut├ú, presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgent├ú, au fost preg├útite pentru interventie toate mijloacele si echipajele aferente care pot desf├úsura sau participa la misiuni de acordare a asistentei medicale de urgent├ú, c├úutare-salvare, deblocare, precum si cele care pot asigura tractarea, la nevoie, a mijloacelor auto care blocheaz├ú traficul rutier. „A fost monitorizat├ú situatia privind starea c├úilor de comunicatii (rutiere, feroviare), a infrastructuri de transport energie si de comunicatii, cu accent deosebit pe zonele cunoscute cu probleme ├«n caz de ninsori, din anii precedenti. S-au ├«nregistrat c├úderi de arbori si depunere de z├úpad├ú pe carosabil, cu afectarea traficului rutier. Pentru rezolvarea problemelor s-a intervenit cu 106 persoane - angajati ISU, comitete locale pentru situatii de urgent├ú, angajati de la drumuri judetene, nationale, voluntari etc si cu 36 de mijoace. Inspectoratul pentru Situatii de Urgent├ú al judetului Neamt a intervenit, ├«n cooperare cu SVSU Hangu, Ceahl├úu, Grinties, Pipirig si V├«n├útori Neamt, la nou├ú misiuni pentru degajarea de arbori c├úzuti pe partea carosabil├ú si la dou├ú misiuni de patrulare si verificare a viabilit├útii c├úilor rutiere (T├«rgu Neamt - Petru Vod├ú si Piatra Neamt - Bisericani). A avut loc si o misiune de asigurare m├úsuri PSI la fire de curent c├úzute“, a declarat prefectul Vlad Anghelut├ú.

Copaci rupti, retele avariate, oameni fãrã curent

Sectia Neamt a Companiei Nationale de Administrare a Drumurilor Nationale a actionat pentru deszãpezire si rãspîndire de material antiderapant cu sapte utilaje si nouã lucrãtori pe DN 15B, DN 15C, DN 15, DN 17B, DN 12C, DN 15D si DN 2. Seara de duminicã a fost una deosebit de agitatã pentru lucrãtorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, acestia intervenind în mai multe cazuri pentru a degaja partea carosabilã de arborii cãzuti. Sub greutatea zãpezii, depuse pe vegetatia din copaci, arborii bãtrîni au cedat si au blocat cãile rutiere. Începînd cu ora 19.27 si pînã la 00.43, pompierii militari au intervenit în nouã astfel de cazuri, cele mai multe înregistrîndu-se în zona Tîrgu Neamt. Cel mai grav incident s-a înregistrat pe strada Stefan cel Mare din Piatra Neamt, unde un copac a cãzut peste un autoturism parcat. Astfel, copacii doborîti de greutatea zãpezii au dat de furcã cetãtenilor din Bistricoara, comuna Ceahlãu, unde a fost blocat DN 15B; satul Chiriteni, comuna Hangu, pe DN 15; trei arbori cãzuti pe raza comunei Vînãtori Neamt, DN 15B; comuna Grinties, DN15, comuna Poiana Teiului, DN 15l; satul Leghin, comuna Pipirig, DN 15B. În toate cazurile, cadrele ISU au intervenit si au degajat carosabilul de arbori. Partea carosabilã era umedã si a fost tratatã cu material antiderapant. Stocul de material antiderapant al celor de la Drumuri Nationale este de 1.120 de tone de sare si 1.078 de tone de nisip. Ieri dimineatã, pe raza judetului Neamt erau 64 de localitãti nealimentate cu energie electricã, 7 linii de medie tensiune nealimentate partial cu 132 puncte de transformare, fiind afectati 13.307 consumatori.

Statiunea Durãu: -2 grade si zãpadã de 25 de centimetri

Iarna si-a intrat serios ├«n drepturi ├«n zona montan├ú a judetului. Ieri dup├ú amiaz├ú, ├«n statiunea Dur├úu se ├«nregistrau -2 grade Celsius, iar stratul de z├úpad├ú avea 25 centimetri, ├«n conditiile ├«n care ninsoarea nu se oprise. Pe Masivul Ceahl├úu a viscolit puternic, iar ├«n Parcul National arbori, zeci si chiar sute, spun unele surse, ar fi fost dobor├«ti de greutatea z├úpezii si de v├«nt. Cei 12 turisti care se aflau duminic├ú dimineat├ú la Cabana Dochia au fost cobor├«ti ├«n sigurant├ú de c├útre salvamontisti. Alte c├«teva zeci de montaniarzi si-au anulat c├úl├útoria pe munte, dar si rezerv├úrile ├«n momentul ├«n care au aflat c├ú vremea se ├«nr├úut├úteste. „Prinsi cu vegetatie pe ei, copacii de foioase au avut de suferit, zeci, sute de arbori ced├«nd sub greutatea z├úpezii depuse. S-a ├«nt├«mplat si ├«n masiv, dar si ├«n zonele mai joase. Pe platou a viscolit puternic, iar traseele s├«nt ├«nghetate. Dac├ú pe munte eram obisnuiti cu venirea iernii mai devreme, de aceast├ú dat├ú am fost surprinsi c├ú a nins si ├«n zonele joase unde, de regul├ú, iarna se instala la sf├«rsitul lunii noiembrie“, a declarat Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont Neamt. Locuitorii din Dur├úu, dar si din comuna Ceahl├úu au r├úmas f├úr├ú curent electric de duminic├ú sear├ú si p├«n├ú ieri dimineat├ú, c├«nd defectiunile, cauzate de c├úderile de arbori, au fost remediate.

Cîstigãm cîte 1-2 grade pe zi

Zãpada apoasã a cãzut peste Neamt pe parcursul zilei de ieri, 12 octombrie, cînd tot judetul a fost sub avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ, ninsori si polei, mentinîndu-se atmosfera umedã care s-a instalat de duminicã. La ora 9 numai pe Ceahlãu Toaca erau valori termice negative, de -4 grade, la Piatra Neamt si Tîrgu Neamt termometrele indicau un grad, iar la Roman erau 2 grade. În miezul zilei nu se schimbase nimic, doar la Roman erau 3 grade. Lapovita a fost cuvîntul de ordine al zilei, iar noaptea era anuntat polei la o minimã negativã, -1 grad. Începînd de astãzi, 13 octombrie, precipitatiile se opresc si pînã la finele sãptãmînii valorile termice vor creste. Astfel, în week-end sînt asteptate temperaturi de 14-15 grade, dar soarele va fi scump la vedere. Astãzi cerul va fi acoperit, nu mai sînt precipitatii, dar valorile termice vor fi modeste, cam un grad cu plus în miez de zi si -1 grad noaptea. În intervalul 14-15 octombrie, va fi tot vreme mohorîtã, dar lipsitã de precipitatii, iar ziua maxima urcã pînã la 6 grade, în timp ce peste noapte nu va fi mai mult de un grad. Singura zi a sãptãmînii în care sperãm sã vedem soarele va fi vineri, 16 octombrie, cînd ne putem astepta la o maximã de 9 grade. Reamintim cã prima ninsoare din acest an s-a consemnat pe Ceahlãu, pe 29 septembrie, la peste 1.650 de metri.

Articol afisat de 1809 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU, D. MURARU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective