Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareĂŽnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Octombrie 2015
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primăria Piatra Neamt are în plan proiecte de 62,5 milioane de euro

• banii reprezintă costurile eligibile din 11 proiecte pe care primarul Dragos Chitic le-a identificat, împreună cu specialistii din primărie, si speră să le implementeze începînd cu 2016 • pînă la finele acestui an ar trebui să apară ghidurile de finantare pe seama cărora să se dea forma finală a proiectelor identificate în mai multe domenii •

Primăria municipiului Piatra Neamt si-a făcut temele pentru anul viitor si pentru următorii, autoritătile stabilind o listă cu 11 proiecte pe care vor să le implementeze în oras, cu fonduri europene. Primarul Dragos Chitic a prezentat proiectele, pentru toate finantarea nerambursabilă fiind de 98%, bugetul local avînd de suportat 2% cofinantare. „Am căutat să identificăm toate proiectele care pot fi realizate în Piatra Neamt cu finantare 98% de la UE, care să fie eligibile si de care este nevoie. S-a întîrziat nepermis de mult cu publicarea ghidurilor de finantare, dar sper ca pînă la sfîrsitul anului să apară, pentru ca pe seama lor să putem da forma finală a proiectelor. La primărie, de cîteva luni se lucrează pentru identificarea acestor proiecte, si periodic ne întîlnim si discutăm pe seama etapelor care trebuie parcurse. Unele dintre ele ar putea să nu intre la finantare, să lucrăm la altele noi, pe care nu le avem acum în vedere. Valoarea totală a acestor proiecte conturate la momentul actual este de 62,5 milioane de euro plus TVA, pe care vreau să le implementăm pe axele de finantare aferente perioadei 2014 - 2020. În exercitiul financiar 2007 - 2013, Primăria Piatra Neamt a atras proiecte în valoare totală de circa 60 de milioane de lei“, a declarat primarul Dragos Chitic.

11 proiecte de interes major

Un prim proiect propus de către autorităti pentru a fi implementat este Conservarea, renovarea si protejarea monumentului istoric Ruine zid de incintă, amplasat în Piata Curtea Domnească. Proiectul presupune reabilitarea a circa 190 de metri de zid, prin curătarea pietrei prin sablare sau prin spălare cu substante adecvate; întregirea pieselor lipsă; refacerea sau repararea glafului de piatră; executie si montaj decorativ din piatră; montare piese masive din piatră la partea superioară a contrafortilor pentru protectia acestora etc. Valoarea estimată este de 600.000 de euro, plus TVA. Proiectul Reabilitare Centrul Social Castani si Cantina Socială presupune dotarea centrului cu mobilier pentru sălile de educatie si dormitoare, cu aparatură pentru bucătărie, amenajarea unei săli de sport si dotarea acesteia si amenajarea curtii interioare cu mobilier; amenajarea pe strada Nufărului a unei Cantine Sociale si dotarea acesteia cu bloc alimentar si echipamente pentru servirea hranei. Valoarea estimată - 281.000 de euro, plus TVA. Amenajarea si extinderea zonei pietonale Curtea Domnească presupune aparitia unui pietonal între clădirea Telekom si Hotelul Ceahlău. Valoarea estimată este de 4.137.632 de euro, fără TVA. Construirea locuintelor sociale, locuinte de tip familial/ locuinte protejate este un proiect vizat de municipalitate. Pentru că este nevoie de foarte multe spatii locative în oras, proiectului nu i s-a stabilit o valoare estimativă. S-a apreciat cît ar costa Acoperirea pîrîului Cuiejdiu - 8.679.000 de euro, fără TVA. Este vizată realizarea în zona de amonte a podului de la Unic a două - patru platforme lungi de măcar 100 de metri fiecare, în scopul de a se prelua locurile de parcare situate pe Dacia din zona podului, pînă în zona Aurora.
Pistele pentru biciclisti este proiectul care vizează construirea de trasee si a infrastructurii tehnice aferente. Viitoarele trasee vor uni cartierele cu zona centrală, urmînd a avea 18,304 km, dacă propunerea actuală se va materializa. Valoarea estimată este de 674.100 de euro fără TVA.

Casa căsătoriilor, iluminat, camere video...

Autoritătile mai au în vizor Reabilitarea si modernizarea a 34 de unităti de învătămînt - scoli, grădinite, crese, scoli profesionale/licee tehnologice. Lucrările sînt estimate la 3.318.255 de euro fără TVA. Prin proiectul Realizarea sistemelor de monitorizare video pentru managementul traficului se urmăreste montarea a 100 de camere video de supraveghere în intersectii si zonele aglomerate si realizarea unui centru de comandă si supraveghere, cu un milion de lei plsu TVA. Extinerea si modernizarea infrastructurii de transport urban - a retelei liniilor de troleibuz, reînnoirea parcului de vehicule (troleibuze), desi e un proiect de interes judetean, doar Primăria Piatra Neamt este eligibilă la depunerea solicitării de finantare. În acest econditii, autoritătile locale pietrene vor să depună cerere de finantare pentru un proiect evaluat la 35.163.293 de euro, fără TVA. Căsătoriile în Piatra Neamt ar putea fi oficiate în actualul sediu al Urbanului, din curtea Primăriei, dacă se va acorda finantare pe proiectul Reabilitare clădiri publice - administrative: Casa căsătoriilor. Pentru amenajări interioare si exterioare, autoritătile propun o cheltuială de un milion de euro, plus TVA. Un proiect de care s-ar bucura multă lume este Extinderea si înlocuirea sistemului de iluminat public, proiect care ar consta în înlocuirea sistemului clasic cu sisteme de iluminat care utilizează lămpi cu eficientă energetică ridicată si au o durată mare de viată. De asemenea, se vrea reabilitare si/sau extinderea sistemului de iluminat public în zonele care nu au fost reabilitate pînă în prezent si realizarea unui sistem de canalizatie subterană pentru introducera retelelor electrice, de internet, de telefonie, în zonele care vor permite această lucrare. Valoarea estimată este de 7.864.500 de euro fără TVA.

Articol afisat de 976 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politică Stiri Politică
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ă®ntregului continut al acestui site apartin Ă®n totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective