Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Studentul ucigas, prins  dupã o noapte de filaj

Studentul ucigas, prins dupã o noapte de filaj

• Aurelian Giosan, studentul care este acuzat cã si-a ucis un coleg de camerã si l-a rãnit grav pe altul, a fost retinut ieri dimineatã, în urma unei actiuni a politistilor nemteni si ieseni • oamenii legii stiau de luni searã cã studentul se afla la domiciliul pãrintilor sãi, însã nu s-a putut actiona decît dimineatã • suspectul, rupt de obosealã si cu mîinile bandajate, a fost condus la Iasi pentru a fi audiat de cãtre procurori •

Aurelian Giosanu, studentul în vîrstã de 21 de ani, care si-a ucis un coleg de camerã, iar pe un altul l-a rãnit grav, a fost depistat ieri dimineatã la locuinta din Roman a pãrintilor sãi. Tînãrul era cãutat de cãtre fortele de ordine încã de la primele ore ale diminetii de luni, respectiv la putin timp dupã ce în camera de cãmin în care locuia în Iasi politistii au gãsit doi studenti ce prezentau multiple plãgi înjunghiate. Cum toate informatiile duceau cãtre Aurelian Giosanu, politistii ieseni au demarat imediat, cerînd si sprijinul colegilor de la Neamt, activitãti care sã ducã la depistarea si prinderea suspectului. Spre searã, anchetatorii au aflat cã criminalul este în Roman, în casa pãrintilor. Cum era trecut de ora 20.00, anchetatorii au decis sã amîne descinderea pentru a doua zi de dimineatã. Si asta pentru cã exista riscul ca lucrurile sã se complice, iar politistii sã fie acuzati de abuz în serviciu. Astfel, ieri dimineatã, al ora 07.00, anchetatorii au descins în locuintã, reusind sã-l retinã pe suspect. Politistii care au participat la actiune au precizat cã tînãrul nu a opus rezistentã. „Suspectul nu era dat în urmãrire generalã, iar în locuinta pãrintilor sãi nu se putea intra decît cu mandat. Dacã se proceda altfel exista riscul ca politistii sã fie acuzati de abuz în serviciu. Tocmai de aceea s-a mers pe ideea sã se actioneze a doua zi de dimineatã. Suspectul nu a opus rezistentã, a fost încãtusat si dus la Iasi. Avea bandaje la mîini, cel mai proabil provenite de la lama cutitului cu care si-a atacat cei doi colegi“, ne-a declarat un ofiter. Dupã ce a fost capturat, Aurelian Giosan a fost transportat sub escortã la Iasi, acesta fiind dus la audieri, la Parchetul de pe lîngã Tribunalul Iasi. Din cîte au stabilit pînã în prezent anchetatorii, în dimineata de luni, 9 noiembrie, dupã un chef de Sfintii Mihail si Gavriil, romascanul l-ar fi ucis, la betie pe Victor Nour, de 20 de ani, din Chisinãu si l-a rãninit grav pe Casian Harpa, de 19 ani, din Urecheni, Neamt, doi dintre cei patru colegi de camerã ai sãi care dormeau la acel moment în încãpere. ÃŽn acest caz acuzatiile aduse sînt omor deosebit de grav, tentativã la aceeasi infractiune si distrugere prin incendiere. Prezentãm în continuare un articol publicat în Ziarul de Iasi, în care este descris în amãnunt cazul.

Noaptea groazei, minut cu minut

Noapte a cutitelor lungi, scãldatã în sînge, într-o camerã din cãminul C4, complexul Tîrgusor. Un student de anul I si-a cãsãpit efectiv colegii de camerã, apoi a fugit, fiind cãutat de Politie de ieri-dimineatã. Atacul a avut loc la primele ore ale diminetii de ieri (n.r. - luni), dupã ce criminalul ar fi venit de la un club. Cea care a dat alarma a fost femeia de serviciu, care a auzit strigãte de ajutor, ea aflîndu-se în cãminul de alãturi. Un paznic al unitãtii de cazare, împreunã cu un student de pe acelasi palier cu camera groazei, a spart usa: ceea ce au vãzut le-a fãcut pãrul mãciucã: douã paturi, în care se aflau corpurile a doi studenti, ardeau. Camera, paturile, podeaua, toate erau pline de sînge. „Ce am putut sã vãd prin fumul din camerã a fost corpul bãiatului decedat, care era plin de gãuri pe spate. I-am tras afarã din camerã. Celãlalt abia mai respira“, ne-a spus paznicul. Colegii spun despre atacator cã era obsedat de pãcãnele, si cã cerea mereu bani de la colegi. Ziarul de Iasi a stat de vorbã cu autoritãti, cu surse oficiale si neoficiale, cu numerosi studenti, reusind sã reconstituie noaptea groazei, pas cu pas.

Detalii exclusive despre mobilul crimei

Camera groazei din cãminul C4 este situatã la etajul unu al cãminului C4 din Tîrgusor. ÃŽn camera respectivã stãteau cinci persoane: Victor Nour (20 de ani, din Chisinãu, ucis), Casian Harpa (20 de ani, din Urecheni, Neamt, în stare foarte gravã), un coleg care în seara respectivã a dormit în altã camerã, un tînãr din judetul Botosani care era plecat acasã, cît si suspectul, Aurelian George Giosan, din Roman. Toti acestia erau în anul I la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitãtii „Cuza“. ÃŽn jurul orei 6, suspectul, Aurelian George Giosan, ar fi intrat în camera de cãmin, fiind bãut. Anchetatorii nu stiau asearã (n.r. - luni searã) în ce club a fost atacatorul. Cert este cã în camerã se aflau numai Victor Nour si Casian Harpã, care dormeau. Giosan s-a apropiat de patul lui Nour, unde acesta dormea cu fata în jos, i-a tãiat gîtul într-o parte, apoi l-a înjunghiat de 20 de ori în spate. Al doilea student, Casian Harpa, s-ar fi trezit si ar fi încercat sã se apere, însã a fost si el înjunghiat de mai multe ori. Dupã ce si-a doborît colegii, atacatorul a incendiat apoi cele douã paturi, pentru a face dispãrute probele, apoi a dispãrut discret, fãrã sã fie observat de cineva, dupã ce în prealabil a închis usa. Victimele au fost arse la picioare, înainte ca flãcãrile sã fie stinse cu gãletile cu apã luate din baie, dupã ce au fost gãsiti. Politistii au vizionat camera de supraveghere aflatã în holul de la intrarea în imobil, dar aici nu au observat nimic concludent. Pe palierul unde se afla camera în care dormeau studentii atacati nu existã camerã de luat vederi. Ieri-dimineatã (n.r. - luni), politistii au intrat în camera unui alt student cu acelasi nume ca al atacatorului, însã s-a dovedit cã este doar o coincidentã. Pe tot parcursul zilei de ieri, politistii au cãutat în cãmine, dar au instituit filtre si în autogãri si gãrile din Iasi, pentru a-l prinde pe fugar. Pînã la închiderea editiei, acesta nu a fost însã prins. ÃŽn ceea ce priveste motivul crimei, anchetatorii aveau ca variantã, printre altele, un conflict de la niste bani pe care Aurelian Giosan i-ar fi împrumutat lui Nour, iar în dimineata fatidicã el i-ar fi cerut înapoi.

Le-a spus numele criminalului, agonizînd

Clipele de groazã ne-au fost povestite de unul dintre cei care au intrat printre primii în camera din cãminul C4. Primii care au intrat în camerã au fost un paznic si un student, care e cazat la camera de vizavi. „Dimineatã intram în cãminul din fata C4, cînd am auzit strigãte de ajutor. I-am spus imediat paznicului, care a fugit repede la camera respectivã“, a spus femeia de serviciu. Pentru cã usa era încuiatã, paznicul a încercat sã spargã cu umãrul usa, sesizînd cã iesea fum din aceasta. Un student din altã camerã de cãmin a venit în ajutor, si au reusit sã deschidã usa. Acesta spune cã ceea ce a vãzut l-a înfiorat. „Studentul m-a întrebat dacã am nevoie de ajutor. Am spus cã da. Am intrat si, prin fumul dens, am vãzut mult sînge pe jos, si douã corpuri întinse pe jos. Unul dintre ei era înjunghiat pe spate, si era inconstient. Celãlalt mai spunea ceva. I-am tras afarã, pe hol, pe amîndoi“, a spus bãrbatul. Studentul care l-a scos afarã pe al doilea student, pe Casian Harpa, a fost audiat ieri de procurori. Acesta le-a spus anchetatorilor cã studentul înjunghiat i-a spus cine este criminalul. „I-ar fi spus cã este colegul lor de camerã. Dupã ce l-a ajutat, acesta avea sînge peste tot, chiar si pe mîini“, a adãugat paznicul. S-a încercat resuscitarea lui Victor Nour aproape o orã de cãtre personalul SMURD, însã organismul a cedat. Casian Harpa, care avea si el peste 15 lovituri de cutit, a fost transportat la spital, unde a fost operat si stabilizat, însã este în stare criticã.

Un personaj ciudat

Aurelian Giosan era în primul an de facultate, si era foarte activ pe retelele de socializare de pe Internet. Acesta are numeroase fotografii cu colege de la universitate, dar si în cluburile din Iasi. Este din Roman, iar pãrintii sãi ar avea un magazin în oras. De asemenea, tînãrul are fotografii cu el în sãli de fitness, acesta practicînd culturismul. Unul dintre paznicii din C4 a spus cã tînãrul nu a fãcut probleme, însã era privit de cãtre colegi ca un cal breaz. „Am înteles cã juca la pãcãnele si datora bani unor colegi. De altfel, el cerea sume mici de bani de la colegii de cãmin. Cu o zi înainte, un student a spus cã i-a dat 2 lei ca sã îsi cumpere o cafea. Si comportamentul sãu era putin ciudat, în sensul cã o datã a mers într-o camerã si s-a asezat pe un scaun, fãrã sã spunã nimic, doar privea la ceilalti. A fost întrebat ce vrea, si a spus cã nimic, apoi a plecat. Nu se întelegea cu cei din camera în care locuia el. Cred cã i-ar fi omorît pe toti dacã îi gãsea acolo. Unul dintre colegii din camerã, din Botosani, care vine mai rar în cãmin, trebuia sã vinã în cãmin duminicã seara. Un alt coleg l-a anuntat cã nu face un seminar luni, asa cã a amînat venirea la Iasi. A avut noroc“, si-a fãcut cruce paznicul. De precizat ar mai fi cã, în noaptea de duminicã spre luni, la acelasi etaj din cãminul groazei a mai fi avut loc o bãtaie între doi tineri, însã fãrã urmãri grave.

Criminal si victime, admisi cu medii peste 9

Conducerea Universitãtii Cuza a precizat cã toti cei trei studenti implicati în incidentul de luni dimineata nu prezentau nici un indiciu de a fi violenti sau de a cauza probleme. Acestia au intrat toti la buget anul acesta, la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor, cu medii de peste nouã, iar cele douã victime, Victor Nour si Casian Harpã, pãreau studenti implicati, care participau la toate seminariile si se implicau si în activitãti extra-curriculare. Exceptie din acest punct de vedere o face principalul suspect de comiterea crimei, Aurelian Giosan, care nu a mai fost vãzut la scoalã de pe 13 octombrie. „Am fãcut o cercetare în aceastã dimineatã (n.r. - luni) la nivelul departamentului si am constatat cã erau studenti normali. Veneau la ore, participau la activitãti. O problemã ar fi cu presupusul fãptãs, care, dupã 13 octombrie, nu a mai venit la ore. ÃŽn rest nu prezentau probleme conflictuale sau alte elemente care sã ne ducã la ideea unui asemenea deznodãmânt. Nu prezentau semne ale unui comportament deviant si nu au fost reclamatii. Este ceva ce nu putem sã întelegem“, a declarat prof.dr. Dinu Airinei, decanul FEAA. Mai mult, un fost coleg al lui Aurelian Giosan povestea despre acesta cã, desi pãrea a fi o persoanã calmã, în momentul în care se enerva putea deveni violent, si a mai avut antecedente în care s-a certat violent, în public, cu alte persoane. Conducerea UAIC si-a declarat public sprijinul pentru familiile studentilor implicati în aceast caz, precizînd într-o comunicare oficialã cã toti angajatii implicati în acest eveniment colaboreazã îndeaproape cu autoritãtile pentru a oferi toate informatiile din seara respectivã. „Universitatea este alãturi de familiile si prietenii celor care au fost afectati de tragicul incident. Este un eveniment care te îngrozeste, suntem cu totii pur si simplu consternati“, a declarat ing. Bogdan Eduard Plescan, directorul general administrativ al UAIC.

Articol afisat de 2650 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU, G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective