Nici marmelada nu mai este ce-a fost
• Protectia Consumatorului a căutat prin magazine gemuri, marmelade si piure de castane si a găsit o grămadă de nereguli • Inspectorii din cadrul Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Neamt au trecut prin magazinele alimentare unde au căutat gemuri, jeleuri, marmelade si piure de castane. Au fost avuti în vedere atît comerciantii de profil din mediul urban, dar si din mediul rural, iar parte din produsele controlate au fost depistate cu abateri, cele mai multe fiind nereguli de informare. Comisarii au constatat că parte din produsele urmărite aveau denumiri eronate. În unele cazuri, la raft erau afisate alte denumiri decît cele de pe eticheta produsului, respectiv „gem” în loc de pastă sau marmeladă. În alte cazuri pe etichete nu era indicat continutul de fructe sau cel al zaharurilor. Aceste nereguli au fost descoperite la o gamă întreagă de gemuri si marmelade cum ar fi marmeladă de prune sau de caise, gem de prune, sau diverse sortimente de dulceată de casă din fructe: afine, nuci, sau cirese amare. Tot din grupa deficientelor de informare face parte si lipsa traducerii sau traducerea eronată în limba română a elementelor de identificare, nereguli care au fost depistate de inspectori la diverse sortimente de gemuri, de provenientă Danemarca. Alte produse aveau inscriptionate mentiuni care puteau induce în eroare consumatorii. De exemplu a fost găsită la vînzare dulceată de casă (sortimente de afine, nuci, ori cirese amare), productie proprie, la care nu era mentionat continutul total de zaharuri si continutul de fructe, dar exista înscrisă mentiunea „100% natural“. Conform normelor legale în vigoare utilizarea conservantilor este permisă numai în gemurile, jeleurile si marmeladele care prezintă valoare energetică redusă, respectiv continutul de zaharuri redus cu cel putin 30% în raport cu produsul alimentar conventional sau în gemurile, jeleurile si marmeladele fără adaos de zahăr, dar s-a constatat utilizarea de conservanti si în fabricarea unor produse de gen. Comerciantii nemteni vindeau gemuri ambalate în borcane de 300g, produse în UE, cu continutul de zaharuri declarat 67g zahar/100g produs, cu mentiunea „fără conservanti“, care era improprie produsului, în conditiile în care nu este permisă utilizarea conservantilor la produsele care nu prezintă valoare energetică redusă cu cel putin 30% în raport cu produsul alimentar conventional.
În alt caz s-a găsit marmeladă din amestecuri de fructe conservate, 500g, produsă în Polonia, la care în lista ingredientelor era declarat „conservant-sorbat de potasiu”, desi continutul total de zăhar nu era redus (60g pentru 100g produs, 248kcal/100g produs).
|