Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Martie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

VA FI BASARABIA A EUROPEI SAU A LUI PUTIN?

(Reflectii după o recentă vizită la Chisinău

)Desi protestele fără precedent si alte evenimente de la Chisinău au fost predictibile, în prezent Basarabia s-a împotmolit în imprevizibilul momentului tulbure, incendiar. De ce tulbure? Pentru că nu-ti dai seama unde-i adevăratul inamic. Protestatarii, pestriti si manipulati, iau cu asalt Parlamentul corupt, amenintă guvernul criminal dar, de facto, războiul se duce cu un singur individ, Vlad Plahotniuc, mai înarmat si mai bogat decât întreaga republicută. Incredibil! Un personaj despre care se spun destule si nu bune - un interlop crescut de mafia rusească, decide soarta băstinasilor din mult încercata provincie românească. Ei nu deslusesc nici prezentul, nici viitorul, din cauza caracatitei Plaha (asa-l dezmiardă păpusarii lui, inclusiv finul său, Filip, din fruntea Guvernului de paie) si a minoritătilor, infiltrate, de secole, cu mâna Moscovei si care au devenit astăzi intolerante si românofobe. Pe fată, socialistii lui Dodon si rusofonii mercenarului de la Kremlin, Renato Usatâi de la Bălti unde, culmea, s-a înscăunat primar, au pactizat cu Platforma proeuropeană Dreptate si Adevăr, dar asteaptă momentul potrivit pentru a le înfige basarabenilor proeuropeni cutitul în spate. Rusofonii românofobi au fost si au rămas un pericol pentru fragmentul de Moldovă dintre Prut si Nistru. Ei sunt mult mai nocivi decât hoardele africane din Baltimore care, asa virulente, nu stigmatizează limba, istoria si geografia majoritarilor.

„Sîntem prea aproape de Rusia si prea departe de Dumnezeu“

În prezent, pe toate gardurile din Chisinău scrie „alegeri parlamentare anticipate“. Pe cine îndemnă această lozincă? Tot pe cei care încă n-au constientizat că-n Basarabia, de când cu rusii, nu doar alegerile, ci si referendumurile sau recensămintele au avut un caracter subiectiv, fiind mereu manipulate, politizate, cumpărate... Un soi de loterie, deci joc al hazardului, orchestrat de falsi salvatori ai natiunii. Sincer să fiu, nici eu nu m-am dumirit care din ei sunt mai falsi si mai corupti: cei care atâtă masele, cei de la putere sau cei din opozitie? Unde-i răul originar? Căci, spre deosebire de Rusia, cu mentalitatea sa mafiotă, mentalitatea basarabenilor mei tine de ciordeală, de un umanism balcano-fanarioto-bolsevic, care duce la sacrificarea firimiturilor de valori care mai rezistă în fata intemperiilor morale. Acesta-i, după mine, răul comun, care admite putinizarea Basarabiei, sinonimă cu rusificarea completă si alipirea ei la Transnistria, Doamne fereste. Acesta-i blestemul geopolitic, întrevăzut de regretatul istoric de la Iasi, Gheorghe Buzatu: „Sîntem prea aproape de Rusia si prea departe de Dumnezeu“. În acest context, trebuie să fac o remarcă. Vorbind de mentalitate, în ambele state românesti s-a împământenit, obsesiv, sentimentul de vulnerabilitate s(c)lavă, care ne înlocuieste curajul reîntregirii. Am auzit si printre pietreni asertiuni de genul: „Rusii n-o să ne-o ierte!“ De parcă Putin ar fi pentru ei Dumnezeu. Cât despre putinistii deghizati de la Chisinău (precum si despre unionistii de serviciu) pot spune doar atât: ei transformă frica fată de violenta rusească într-un cult, furând mintile si asa obosite ale celor de la sate.

Libertate si curaj

Trebuie să ai mult tupeu si ignorantă, ca să-l numesti pe unionistul Mihai Ghimpu - „Iuda“ si să accepti să-i spargă capul niste banditi din clanul lui Usatâi. O fi gresit si el pe undeva? Nu-i exclus. Că nu-i înger, dar nici putinist. Nu mă grăbesc să-l poreclesc nici pe speakerul Candu putinist. De ce să nu-i dau dreptate când afirmă că Parlamentul nu se poate autodizolva la cererea protestatarilor? În schimb el acceptă, nu fără amenintările din stradă, ca seful statului să fie ales în direct. Acesta poate fi chiar un reprezentant al protestatarilor. Personal, le-am soptit la ai nostri câteva candidaturi: Nicolae Dabija, Octavian Tâcu, Oazu Nantoi, Dorin Chirtoacă, Ion Ungureanu... Dar, în conditiile tuturor crizelor de dincolo, în frunte cu cea morală, în conditiile războiului informational, adevărul pur si simplu nu-i nici pur si nu-i nici simplu. La întrebarea cititorilor de aici, dacă îndreptătesc partizanatul lui Andrei Năstase, liderul Platformei Dreptate si Adevăr cu putinistii Dodon si Usatâi, le-as răspunde că nu, desi Andrei si frate-său, Vasile, îmi sunt consăteni. Mai mult. Le-am formulat opinia mea într-o frază, care sună asa: „REÎNTREGIREA cu sprijinul tututror etniilor, înseamnă LIBERTATE si CURAJ în lupta cu dusmanii poporului“. N-au negat-o, dar nici n-au acceptat-o. Or fi având si ei dreptate. Într-o bătălie nu poti să te bizui doar pe propriile forte. Trebuie folosită si energia adversarului. Există dincolo de Prut niste politicieni-statalisti, poate mai ancorati ca mine în realitătile basarabene, care o tot scaldă cu lozinca: „Încă nu s-au copt premisele pentru Unire“. Ei pun accentul pe mesajul social, nu pe cel politic, al Conventiei (alt Front al Salvării Nationale) semnat de cei trei „ revolutionari-năzdrăvani“, care vor să răstoarne piramida oligarhului Plahotniuc, pentru a prelua ei cârma, virând spre Est.

Basarabia trebuie să-si aleagă si să nu-si accepte destinul

După umila mea părere, solutia pentru compatriotii nostri de dincolo, pentru băstinasii supărati pentru nesfârsitele hotii (miliardul de dolari) si neîmpliniri ale guvernantilor, nu poate fi alta decât să fie ei însisi responsabili de soarta lor. Basarabia trebuie să-si aleagă si să nu-si accepte destinul. Ei, protestatarii constienti si responsabili, au obligatia de a alege drept lider un om al cetătii, un patriot nemânjit, cum ar fi Nicolae Dabija, cel care agită „Clopotul Unirii“, Maia Sandu, Ion Sturza... nu putinisti deghizati, simboluri ale ocupatiei rusesti. Fostul ministru al Educatiei de la Chisinău, Maia Sandu, a promis că nu va primi în rândurile partidului său proeuropean, recent creat, tot soiul de cozi de topor sau trădători. Ea a înaintat guvernantilor un pachet de legi si modificări legislative, solicitând îndeplinirea lor în termen de 30 de zile. Ea vede alternativa Basarabiei doar în alinierea cu tara, cerând ajutor de la Europa, nu de la Rusia, care ne-a dezrădăcinat.
Astăzi, când Basarabia se află în precolaps economic sau într-un declin moral profund, e nevoie, ca niciodată, de eroism colectiv al protestatarilor din Piata Marii Adunări Nationale de la Chisinău, pentru a învinge toate obstacolele si capcanele întinse de putinisti sau de falsii statalisti. În aceste momente de cumpănă pentru stirpea românească din Basarabia, diplomatia de la Bucuresti, în tandem cu întelepciunea si patriotismul românilor de rând, trebuie canalizate spre reîntregire, spre (re)constructia în comun a propriului Univers românesc. Dar, pentru moment, e nevoie ca Republica Moldova să aibă partitura sa în simfonia europeană si mondială. Altfel, va fi întoarsă cu fata spre dictatura altui Voronin sau va fi aruncată în ghearele Moscovei.

Profesor Vlad VLAS

Articol afisat de 1252 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Vlad VLAS)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective