Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Martie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

VA FI BASARABIA A EUROPEI SAU A LUI PUTIN?

(Reflectii dupã o recentã vizitã la Chisinãu

)



Desi protestele fãrã precedent si alte evenimente de la Chisinãu au fost predictibile, în prezent Basarabia s-a împotmolit în imprevizibilul momentului tulbure, incendiar. De ce tulbure? Pentru cã nu-ti dai seama unde-i adevãratul inamic. Protestatarii, pestriti si manipulati, iau cu asalt Parlamentul corupt, amenintã guvernul criminal dar, de facto, rãzboiul se duce cu un singur individ, Vlad Plahotniuc, mai înarmat si mai bogat decât întreaga republicutã. Incredibil! Un personaj despre care se spun destule si nu bune - un interlop crescut de mafia ruseascã, decide soarta bãstinasilor din mult încercata provincie româneascã. Ei nu deslusesc nici prezentul, nici viitorul, din cauza caracatitei Plaha (asa-l dezmiardã pãpusarii lui, inclusiv finul sãu, Filip, din fruntea Guvernului de paie) si a minoritãtilor, infiltrate, de secole, cu mâna Moscovei si care au devenit astãzi intolerante si românofobe. Pe fatã, socialistii lui Dodon si rusofonii mercenarului de la Kremlin, Renato Usatâi de la Bãlti unde, culmea, s-a înscãunat primar, au pactizat cu Platforma proeuropeanã Dreptate si Adevãr, dar asteaptã momentul potrivit pentru a le înfige basarabenilor proeuropeni cutitul în spate. Rusofonii românofobi au fost si au rãmas un pericol pentru fragmentul de Moldovã dintre Prut si Nistru. Ei sunt mult mai nocivi decât hoardele africane din Baltimore care, asa virulente, nu stigmatizeazã limba, istoria si geografia majoritarilor.

„Sîntem prea aproape de Rusia si prea departe de Dumnezeu“

ÃŽn prezent, pe toate gardurile din Chisinãu scrie „alegeri parlamentare anticipate“. Pe cine îndemnã aceastã lozincã? Tot pe cei care încã n-au constientizat cã-n Basarabia, de când cu rusii, nu doar alegerile, ci si referendumurile sau recensãmintele au avut un caracter subiectiv, fiind mereu manipulate, politizate, cumpãrate... Un soi de loterie, deci joc al hazardului, orchestrat de falsi salvatori ai natiunii. Sincer sã fiu, nici eu nu m-am dumirit care din ei sunt mai falsi si mai corupti: cei care atâtã masele, cei de la putere sau cei din opozitie? Unde-i rãul originar? Cãci, spre deosebire de Rusia, cu mentalitatea sa mafiotã, mentalitatea basarabenilor mei tine de ciordealã, de un umanism balcano-fanarioto-bolsevic, care duce la sacrificarea firimiturilor de valori care mai rezistã în fata intemperiilor morale. Acesta-i, dupã mine, rãul comun, care admite putinizarea Basarabiei, sinonimã cu rusificarea completã si alipirea ei la Transnistria, Doamne fereste. Acesta-i blestemul geopolitic, întrevãzut de regretatul istoric de la Iasi, Gheorghe Buzatu: „Sîntem prea aproape de Rusia si prea departe de Dumnezeu“. ÃŽn acest context, trebuie sã fac o remarcã. Vorbind de mentalitate, în ambele state românesti s-a împãmântenit, obsesiv, sentimentul de vulnerabilitate s(c)lavã, care ne înlocuieste curajul reîntregirii. Am auzit si printre pietreni asertiuni de genul: „Rusii n-o sã ne-o ierte!“ De parcã Putin ar fi pentru ei Dumnezeu. Cât despre putinistii deghizati de la Chisinãu (precum si despre unionistii de serviciu) pot spune doar atât: ei transformã frica fatã de violenta ruseascã într-un cult, furând mintile si asa obosite ale celor de la sate.

Libertate si curaj

Trebuie sã ai mult tupeu si ignorantã, ca sã-l numesti pe unionistul Mihai Ghimpu - „Iuda“ si sã accepti sã-i spargã capul niste banditi din clanul lui Usatâi. O fi gresit si el pe undeva? Nu-i exclus. Cã nu-i înger, dar nici putinist. Nu mã grãbesc sã-l poreclesc nici pe speakerul Candu putinist. De ce sã nu-i dau dreptate când afirmã cã Parlamentul nu se poate autodizolva la cererea protestatarilor? ÃŽn schimb el acceptã, nu fãrã amenintãrile din stradã, ca seful statului sã fie ales în direct. Acesta poate fi chiar un reprezentant al protestatarilor. Personal, le-am soptit la ai nostri câteva candidaturi: Nicolae Dabija, Octavian Tâcu, Oazu Nantoi, Dorin Chirtoacã, Ion Ungureanu... Dar, în conditiile tuturor crizelor de dincolo, în frunte cu cea moralã, în conditiile rãzboiului informational, adevãrul pur si simplu nu-i nici pur si nu-i nici simplu. La întrebarea cititorilor de aici, dacã îndreptãtesc partizanatul lui Andrei Nãstase, liderul Platformei Dreptate si Adevãr cu putinistii Dodon si Usatâi, le-as rãspunde cã nu, desi Andrei si frate-sãu, Vasile, îmi sunt consãteni. Mai mult. Le-am formulat opinia mea într-o frazã, care sunã asa: „REÃŽNTREGIREA cu sprijinul tututror etniilor, înseamnã LIBERTATE si CURAJ în lupta cu dusmanii poporului“. N-au negat-o, dar nici n-au acceptat-o. Or fi având si ei dreptate. ÃŽntr-o bãtãlie nu poti sã te bizui doar pe propriile forte. Trebuie folositã si energia adversarului. Existã dincolo de Prut niste politicieni-statalisti, poate mai ancorati ca mine în realitãtile basarabene, care o tot scaldã cu lozinca: „ÃŽncã nu s-au copt premisele pentru Unire“. Ei pun accentul pe mesajul social, nu pe cel politic, al Conventiei (alt Front al Salvãrii Nationale) semnat de cei trei „ revolutionari-nãzdrãvani“, care vor sã rãstoarne piramida oligarhului Plahotniuc, pentru a prelua ei cârma, virând spre Est.

Basarabia trebuie sã-si aleagã si sã nu-si accepte destinul

Dupã umila mea pãrere, solutia pentru compatriotii nostri de dincolo, pentru bãstinasii supãrati pentru nesfârsitele hotii (miliardul de dolari) si neîmpliniri ale guvernantilor, nu poate fi alta decât sã fie ei însisi responsabili de soarta lor. Basarabia trebuie sã-si aleagã si sã nu-si accepte destinul. Ei, protestatarii constienti si responsabili, au obligatia de a alege drept lider un om al cetãtii, un patriot nemânjit, cum ar fi Nicolae Dabija, cel care agitã „Clopotul Unirii“, Maia Sandu, Ion Sturza... nu putinisti deghizati, simboluri ale ocupatiei rusesti. Fostul ministru al Educatiei de la Chisinãu, Maia Sandu, a promis cã nu va primi în rândurile partidului sãu proeuropean, recent creat, tot soiul de cozi de topor sau trãdãtori. Ea a înaintat guvernantilor un pachet de legi si modificãri legislative, solicitând îndeplinirea lor în termen de 30 de zile. Ea vede alternativa Basarabiei doar în alinierea cu tara, cerând ajutor de la Europa, nu de la Rusia, care ne-a dezrãdãcinat.
Astãzi, când Basarabia se aflã în precolaps economic sau într-un declin moral profund, e nevoie, ca niciodatã, de eroism colectiv al protestatarilor din Piata Marii Adunãri Nationale de la Chisinãu, pentru a învinge toate obstacolele si capcanele întinse de putinisti sau de falsii statalisti. În aceste momente de cumpãnã pentru stirpea româneascã din Basarabia, diplomatia de la Bucuresti, în tandem cu întelepciunea si patriotismul românilor de rând, trebuie canalizate spre reîntregire, spre (re)constructia în comun a propriului Univers românesc. Dar, pentru moment, e nevoie ca Republica Moldova sã aibã partitura sa în simfonia europeanã si mondialã. Altfel, va fi întoarsã cu fata spre dictatura altui Voronin sau va fi aruncatã în ghearele Moscovei.

Profesor Vlad VLAS

Articol afisat de 1423 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Vlad VLAS)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective