Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareĂŽnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Martie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bebelus ucis cu apă fiartă

• mama i-a făcut baie sugarului cu apă fierbinte si i-a provocat arsuri de gradul I, II si III pe 20% din corp • victima era plină de răni din cauză că nu era îngrijită corespunzător • părintii si cei opt copii locuiau într-un imobil cu două camere • ceilalti minori ai familiei au fost luati în plasament • femeia a fost acuzată de ucidere din culpă si rele tratamente aplicate minorului • în ianuarie, Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului a instrumentat 42 de cazuri de maltratare a copiilor •

O femeie de 35 de ani din localitatea Almas, comuna Gîrcina, mamă a opt copii, a fost trimisă în judecată de procurorii pietreani, în sarcina sa fiind retinută săvîrsirea infractiunii de ucidere din culpă. În fapt ea a spălat mezinul familiei cu apă clocotită si i-a provocat arsuri de gradul I - III pe 20% din sufrafata corpului, în urma acestora minorul decedînd. La fata locului anchetatorii au constatat neglijenta cu care erau tratati toti cei opt copii ai familiei, astfel că ambii părinti s-au ales si cu acuzatia de rele tratamente aplicate minorului. Inculpati în cauză sînt sotii Manolache, Oana Alina, de 35 de ani, si Ioan, de 41 de ani. Conform actelor de urmărirere penală, cei doi sînt căsătoriti de 21 de ani si au împreună opt copii cu vîrste între 7 luni si 17 ani. Cele 10 suflete îsi duceau traiul într-o gospodărie modestă din Almas, o casă cu două camere, din care una era folosită pentru locuit, iar în cealaltă pentru haine. Incidentul în urma căruia mezinul de 7 luni a decedat a avut loc în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2014. Atunci inculpata era acasă cu pruncul de 7 luni si un copil de 2 ani, si s-a decis să-i facă baie celui mic. Avea pe plită un ceaun cu apă, a pus-o în cădită, si l-a spălat pe minor. A observat că tot timpul copilul a plîns, dar nu s-a oprit si a continuat să-l îmbăieze. În jurul orei 17 a venit acasă si tatăl care a văzut că mezinul este foarte palid si aproape nu mai miscă, si i-a spus sotiei săi dea mîncare. Victima refuzat alimentele, iar tatăl a observat că micutul era plin de urină si fecale, si în plus aproape tot corpul era acoperit cu pete rosii care păreau a fi de mult timp. Cum copilul respira din ce în ce mai greu, acuzata s-a dus la o vecină si i-a cerut cremă de gălbenele afirmînd că este posibil să fi opărit victima.

Salvatorii nu au mai putut face nimic

Ulterior au cerut ajutor la numărul unic de urgentă 112, dar pînă la venirea salvatorilor pruncul a decedat. Cadrele medicale au observat că minorul era într-o stare de neînchipuit, neîngrijit, cu unghiile mari si murdare. Dealtfel necropsia dispusă în cauză a stabilit că „moartea a fost violentă si s-a datorat socului postcombustional, consecinta arsurilor de gradul I - III pe 20% din suprafata corpului la o persoană cu malnutritie severă , iar leziunile s-au produs prin actiunea lichidului fierbinte, pot data din 24 decembrie 2014 si au legătură de cauzalitate cu decesul“, conform actului de inculpare. În cauză a fost audiată si vecina de la care acuzata s-a dotat cu cremă de gălbenele, iar aceasta a declarat că inculpata i-a spus că si-a opărit copilul. La cinci minute ar fi venit sotul ei care i-a spus mamei că minorul nu mai miscă si ar fi acuzat femeia că ar fi băut. Martora, la fel ca una din fiicele inculpatilor, a sustinut că victima era într-o stare jalnică, avea portiuni de pe corp unde lipsea pielea si se vedea carne vie, si se vedea că pruncul nu fusese schimbat de mult timp. La anchetă mama a declarat că e posibil să-si fi opărit copilul, iar rănile de pe corpul mezinului le-a explicat prin aceea că-l schimbă rar, deoarece nu are bani de pampers. În plus a mai adăugat că în acea zi nu ar fi băut nimic. Tatăl a sustinut că atunci cînd a venit el acasă copilul horcăia si nu si-a mai revenit. Pe 21 ianuarie 2015 o comisie de la Protectia Socială a făcut o anchetă la domiciliul sotilor Manolache si a constat că toti locuiau în conditii improprii, într-o mizerie cruntă, iar ultimii trei copii nu fuseseră vaccinati. De asemena părintii ar fi refuzat să se prezinte la serviciile sociale pentru acordarea de prestatii sociale. S-ar mai fi făcut anchete pentru instituirea măsurilor de protectie pentru minori, dar părintii ar fi refuzat, si ar fi proferat injurii si amenintări. De 17 februarie 2015, cinci minori ai familiei Manolache a fost dati în plasament. La finele urmăririi penale procurorii au concluzionat că mama se face vinovată de moartea mezinului, si au dispus trimiterea în judecată sub acuzatia de ucidere din culpă. Pentru ambii părinti s-a stabilit că nu au avut grijă de minori, au omis asigurarea unui regim alimentar adecvat si un minim de igienă, astfel că ambii vor fi judecati pentru rele tratamente aplicate minorului. Pentru că în cauză este vorba numai de minori, actiunea civilă va fi exercitată de procuror. De mentionat este faptul că femeia a admis acuzatiile retinute în sarcina sa, în timp ce bărbatul nu a recunoscut faptele. Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Piatra Neamt, unde va sta în procedură de Cameră preliminară cel mult două luni.

Palma părintească
a cam depăsit limita

Anul 2016 a debutat cu un număr mare de cazuri de maltratare a copiilor, specialistii Serviciului de prevenire si interventie rapidă în cazuri de abuz din cadrul Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectia Copilului Neamt instrumentînd în prima lună a anului 42 de cazuri. Dintre acestea, 11 au fost în mediul urban si 31 în mediul rural.
Din punct de vedere al formei de maltratare au predominat cazurile de abuz fizic, fiind reclamate 14 astfel de situatii, două în urban si 12 în mediul rural. Au mai fost 11 cazuri de neglijare, sase de comportament delincvent, trei cazuri de abuz sexual, două de abuz emotional, etc. Reprezentantii Serviciului Abuz au dispus pe parcursul lunii ianuarie o măsură de protectie specială, plasament în regim de urgentă, în cadrul unui serviciu de tip rezidential pentru un copil ale cărui nevoi de dezvoltare erau neglijate. Evaluările complexe ale situatiilor de maltratare s-au realizat prin deplasări în teren în colaborare cu autoritătile locale si, ca urmare, familiile copiilor au fost sprijinite, asistate si consiliate pentru a depăsi situatiile de criză si pentru a-si îmbunătăti calitătile de părinti. „Din păcate, cifrele arată că multi părinti continuă să-si disciplineze copiii prin aplicarea unor pedepse fizice fără să constientizeze că bătaia nu instaurează disciplina, ci doar haos si frustrare în comportamentul celor mici. Părintii trebuie să găsească alte metode de a instaura reguli în viata unui copil fără a-i aduce prejudicii fizice sau morale iar lovirea unei persoane ce nu se poate apăra este de neacceptat si umilitoare. Este nevoie să ne implicăm cu totii si să denuntăm orice formă de maltratare a copiilor pentru a le reda acestora demnitatea si încrederea“, a declarat Cristina Păvălută, directorul DGASPC Neamt. Anul trecut, DGASPC Neamt a instrumentat un număr de 650 de cazuri de abuz asupra copiilor (în 2014 au fost 611 situatii cînd copiii au avut de suferit). Au predominat cazurile de neglijare, fiind peste 200, dar au fost si 100 de cazuri de abuz emotional, peste 50 de situatii de abuz fizic precum si 30 de cazuri de abuz sexual. În toate situatiile, specialistii directiei au acordat servicii de evaluare, consiliere psiho-socială si consiliere juridică în colaborare cu autoritătile. Au fost propuse 53 de măsuri de protectie specială dintre care 28 au fost reprezentate de plasamente în servicii de tip rezidential, patru plasamente familiale, 15 plasamente la asistenti maternali profesionisti si s-au instituit sase măsuri de supraveghere specializată în familie.

Articol afisat de 1181 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, M. NEAMTU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politică Stiri Politică
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ă®ntregului continut al acestui site apartin Ă®n totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective