Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 28 Martie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Asertiunea că „Statul este cel mai prost gestionar“ este falsă

Din ciclul GULGUTIERII de azi

Consideram că gulgutierul, ca specie, a pierit odată cu iluzia comunismului. M-am înselat, descoperind că specia nu piere odată cu ideologia, ci doar îsi schimbă nuantele. Pentru cine nu cunoaste, gulgutierul este un specimen care încearcă să te „aburească“ permanent, perorându-ti ore în sir despre orice, finalizând cu asertiuni în care sofismul ocupă locul central, pentru ai da credibilitate. Înainte de 1990, „abureala“ se tesea pe canavaua retoricei partidului unic. Astăzi, retorica s-a diversificat, inspirată de noile valori precum democratie, multipartidism, economie de piată, libertate de exprimare etc. Din sofisme, gulgutierul a creat mituri, de care ne despărtim foarte greu. Semnale recente, demontează fără tăgadă unul din miturile cu care gulgutierii ne-au „aburit“ în ultimii 25 de ani, mintindu-ne ca pe prosti că „Statul este un manager prost“. Mitul a fost creat anume pentru a impune pe toate planurile retragerea totală a statului din economie, ceea ce echivala cu o Românie de tip „sat fără câini“, în care fiecare să hălăduie după pofta neuronilor orientati spre căpătuială. Debutul mitului l-a pus în operă fostul premier Petre Roman, atunci când în 1990 a devenit celebru cu zicerea că „Industria este un morman de fiare vechi“, cu care a semnat actul de nastere a milionarilor de carton, rezultati din jefuirea avutiei nationale. Gulgutierul ne-a „aburit“ până la delir, despre cât de prost este managementul de stat, comparativ cu managementul privat. Ca bieti discipoli ai gulgutierilor, am alungat pe capete „managerii de stat“, punând în locul lor „manageri privati“ începând cu marile companii de stat, cum ar fi Electrica, Complexul Energetic Oltenia, CFR Marfă, CFR Călători , CFR Infrastructură, Tarom, Posta Română si mă opresc aici, pentru că devenim jalnici. Rezultatul , evident astăzi, este dovedit de ESECUL managementului privat de la companiile de stat respective. Concluzia, la mintea cea de pe urmă a românului, este că dacă la STAT lucrurile nu merg bine, nu managementul a fost prost, ci managerul a fost prost. Dacă ne-ar fi trecut prin cap că la stat să punem manageri competenti, am fi văzut că nu regimul proprietătii este factorul determinant. De ce există companii de stat cu management propriu care prosperă, cum ar fi firmele OMV sau Renault?. Degeaba ai o afacere privată condusă de un dobitoc, că dacă te iei după flecăreala gulgutierului, că „statul este un prost gestionar“, ajungi în sapă de lemn. Recunosc că „managementul privat“ are virtutile sale, dar nici pe departe nu este singura cheie a succesului. Asa că le recomand gulgutierilor să-ti recicleze retorica, că românul nu mai este dispus să mai înghită gulgutele lor.

Democratia americană este superbă, dar s-a epuizat

Un studiu recent al Universitătii Princeton (New Jersey) demonstrează, spre surprinderea multora, că „democratia americană“ nu este astăzi decât o fictiune. S-a demonstrat că sistemul democratic de guvernare a fost confiscat de o elită, de cel mult 1% din populatie, care are control aproape total asupra Guvernelor si principalelor institutii ale statului. Concret, familiile bogate sunt cele care dictează directiile si politicile de dezvoltare. Rolul formelor democratice de organizare ale populatiei majoritare a fost preluat de elitele celor sub 1 %. Politicile guvernelor americane au deviat pentru a satisface interesele corporatiilor, multinationalelor si a celor sub 1%. Există momente când cetătenii americani de rând reusesc să-si impună un punct de vedere în agenda Guvernului, dar aceasta se întâmplă numai dacă elitele sunt de acord. Roata nu trebuie inventată în România. Fenomenul a ajuns si la noi, unde în perioada de după 2000 politicile grupurilor de interese si ale elitelor oligarhice au fost preluate la comandă de „segmente populare“ apărute din neant si impuse guvernului sub lozinca „interesului national“, după care „segmentul“ dispare deunde a apărut. Un exemplu definitoriu al importului noului model dedemocratie americană în România este asa zisă reactie „populară“ a Străzii, după episodul COLECTIV, când s-a obtinut, fără nici o logică, dar dintr-un anume interes, demisia Guvernului Ponta. Deoarece „elitele“ si institutiile aflate sub influenta lor au fost multumite de scopul atins, a doua zi după demisia lui Ponta, fenomenul Strada a dispărut. Măsura superioritătii democratiei americane este Votul. După fiecare eveniment important cade cortina, pe care se poate citi din sală „SUA este cel mai puternic si mai democratic stat din lume“. Dacă ridicăm însă un colt al cortinei, să vedem ce se petrece în spatele ei, o să vedem că americanul votează în măsura în care el se raportează la Sistem. Dacă americanul este furios, sistemul îi va pune la dispozitie un Donald Tramp, pe care să-l voteze. Nu întâmplător Donald Tramp este unul din cei mai puternici miliardari si face parte din cei sub 1%.

Articol afisat de 1007 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective