Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Clientii mei sînt oameni cu bani“

• Sartoria Robu intentioneazã sã deschidã o croitorie de lux în comuna natalã a lui Daniel Robu, un nemtean ajuns celebru la Milano • sãbãoneanul are în plan si înfiintarea unei clase de învãtãmînt profesional • creatiile sale se vînd putin în România si foarte mult în Europa, Asia, tãrile arabe si SUA • recent, el a dãruit fotbalistilor din nationala României papioane tricolore •

ÃŽn comuna Sãbãoani, cea mai mare localitate ruralã a judetului Neamt, un fiu al satului, Daniel Robu, creatorul brandului Sartoria Robu ar putea deschide curînd o croitorie de lux. Stabilit în Italia de 18 ani, nemteanul de 43 de ani, a reusit sã pãtrundã în lumea exclusivistã a croitoriei de lux, creînd unul din brandurile cele mai cãutate pentru îmbrãcãminte bãrbãteascã. Redactorul Monitorul a reusit sã ia legãtura cu Daniel Robu acum cîteva seri, tîrziu, aproape de miezul noptii, cînd acesta se întorsese dupã o zi de muncã în atelierul sãu de creatie. Maestrul couturier ne-a vorbit despre intentia de a sprijini înfiintarea la Sãbãoani, mai întîi, a unei clase de scoalã profesionalã dualã, cu dublã finantare si apoi a unei croitorii de lux în comun natalã, pe care n-a uitat-o niciodatã. „Am mai întîi în proiect înfiintarea unei clase de scoalã profesionalã cu profil de croitorie de lux, care ar fi o oportunitate exceptionalã pentru comuna noastrã si pentru tinerele generatii care ar putea opta sã rãmînã în tarã. Forta de muncã este, însã, doar un aspect al proiectului. România este o piatã în formare în ceea ce priveste croitoria de lux la comandã, care nu este deloc exploatatã la noi. în acest sens am înfiintat si Asociatia Croitorilor Profesionisti din România. Casa Sartoria confectioneazã croitorie bãrbãteascã de lux, la comandã. Afacerea mea a a crescut foarte mult în timpul crizei economico-financiare din ultimii ani. Eu vînd putin în România si foarte mult în toate tãrile din Europa, Asia, în tãrile arabe si în SUA. Clientii mei sînt oameni cu bani“, a declarat Daniel Robu. Acum vrea sã investeascã acasã si asteaptã ca si autoritãtile sã fie deschise, sprijinind intentia de a include România si comuna natalã în circuitul elitist al domeniului în care activeazã. „Sã îmi uit originile ar fi ultimul lucru pe care l-as face. Sînt în primul rînd român si îmi place sã port steagul, traditia si cultura noastrã peste tot în lume“, a mai precizat sãbãoneanul, cel care de curînd a dãruit fotbalistilor din nationala României, care a jucat un meci amical la Torino, cîte un papion tricor. Daniel Robu a îmbrãcat cu elegantele sale costume si actori celebri de la Hollywod. El va veni în România vineri, 3 iunie, cînd va încerca sã facã primele demersuri pentru materializarea proiectului sãu. Inspectorul scolar general Viorel Stan a aflat de la redactorul Monitorul despre proiectul lui Daniel Robu si l-a apreciat ca pe o solutie de pregãtire si pãstrare a fortei de muncã în România, în domenii performante.

Ce scriam acum 6 ani

Despre Daniel Robu Monitorul a publicat un amplu material, „Carierã în tara modei“, pe 8 noiembrie 2010, despre el scriind si sãptãmînalul italian Gazeta Româneascã. Relatam atunci cã a plecat pe drumul strãinãtãtii, cu pasiune si încredere în priceperea sa, avînd-o alãturi pe sotia care l-a sustinut în momentele esentiale. Nemteanul îsi amintea cum meseria de croitor l-a fascinat pentru prima datã. La 7 ani a fost trimis de pãrinti la croitor sã ia o pereche de pantaloni. Pentru cã nu erau gata, copilul a asteptat acolo si a rãmas uimit de ceea ce fãcea omul cu foarfecele, acul si ata. ÃŽn 1991 era în Sãbãoani si si-a cumpãrat prima masinã de cusut, la care a lucrat de toate: haine, tapiterie, estivale, blugi, posete etc. Acest început reprezintã pornirea pe drumul de croitor de lux în Italia, tarã în care abia în 2003 si-a deschis atelierul de croitorie. Era în 2010 unicul român membru în Academia Croitorilor din Roma. Dar iatã ce spunea nemteanul în interviul realizat de Crina Suceveanu si apãrut în publicatia italianã amintitã.
Reporter: Cînd ati venit în Italia si de ce?
Daniel Robu: În 1995 am deschis împreunã cu sora mea o afacere în România, cu principalul obiect de activitate croitoria si în 1999 am închis-o. Era o croitorie într-un orãsel mic si simteam plafonarea mea, îmi doream cu totul altceva. În septembrie 1999 am venit în Italia, pentru o viatã mai bunã.
Rep.: De la cine ati învãtat meserie?
D.R.: ÃŽn copilãrie, în comuna natalã, în timpul vacantelor croitorul Iosif Damoc m-a lãsat sã-l privesc si „sã fur meserie“, iar în Bucuresti am avut mari maestri: inginerul designer Mircea Erhan si Geta David. ÃŽn Italia m-am perfectionat ca si croitor de costume bãrbãtesti de lux executate manual cu diferiti maestri din Torino.
Rep.: Care a fost cel mai frumos moment din meseria dumneavoastrã?
D.R.: Fãrã îndoialã, pentru mine, cel mai frumos moment si realizare a mea a fost primul costum pe care l-am fãcut de la A la Z, în 1993, la Bucuresti. Cu banii primului salariu am mers la un magazin si mi-am cumpãrat un costum de marcã, de foarte bunã calitate. Sã nu rîdeti! Am ajuns acasã si l-am desfãcut, descusut tot, ca sã îmi fac tiparul! Apoi mi-am croit unul identic, dar fãcut de mine si a iesit o minune!
Rep.: Cum se poate afirma în Italia, tara cu cei mai mari maestri în modã, un român?
D.R.: Dacã lucrezi cu pasiune, satisfãcînd cerintele clientilor, dacã nu numeri orele de lucru niciodatã si fiind exigent cu tine însuti, vei reusi oriunde. Atentie însã: Italia are mari creatori de modã, stilisti extraordinari, dar croitori care fac de la A la Z nu sînt foarte multi.
Rep.: Ce aprecieri ati primit?
D.R.: Ce aprecieri? Nu stiu dacã o pot numi apreciere. ÃŽn anul 1999, sosit în Torino, am deschis Pagine Gialle si am început sã contactez diversi croitori. Lucrînd o lunã la o croitorie celebrã în Torino - nu se putea mai mult fiindcã nu aveam permis de sedere, ci doar permis turistic - si învãtînd cu pasiune de la ei arta detaliilor, la plecare mi-au spus: „ÃŽn momentul în care vei avea permesso di soggiorno lavorativo, întoarce-te la noi!“. Nu m-am mai întors. ÃŽn 2008 m-au contactat sã intru în societate cu ei, dar am refuzat. Dar titlurile profesionale obtinute - „Eccelenza Artigiana Regione Piemonte“, membru academic Ia Accademia dei Sartori la Roma si aprecierea clientilor mei mã fac cu adevãrat fericit. As fi mai fericit dacã as fi la fel de apreciat în România. Dar gîndindu-mã mai bine, aprecierile le meritã sotia mea, Daniela, care mi-a acordat tot sprijinul, prin încredere, sustinere materialã si moralã la început, cînd este cel mai greu.

Articol afisat de 1677 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective