Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Încurcate-s cãile politicii

• ALDE Neamt va merge cu PSD pentru realizarea de majoritãti si vizeazã un post de vicepresedinte la Consiliul Judetean • PMP încã nu si-a definit optiunile • liberalii ar putea avea emotii privind majoritatea în Consiliul Local Piatra Neamt • va fi oare Ionel Arsene seful CJ? • se pare cã Emilia Arcan va fi din nou vicepresedinte, celãlalt urmînd a fi Ioan Asaftei •

Apele politicii nemtene nu s-au limpezit încã în totalitate, desi rezultatele alegerilor locale de duminicã, 5 iunie, sînt deja cunoscute. Astfel, la Consiliul Judetean Neamt, mandatele se vor distribui astfel: 17 mandate PSD, 14 mandate PNL, douã mandate PMP si douã mandate ALDE. Cît priveste Consiliul Local Piatra Neamt, distributia mandatelor e urmãtoarea: 9 PNL, 8 PSD si cîte trei PMP si ALDE. Urmeazã faza negocierilor pentru realizarea de majoritãti, iar, dacã ALDE si-a clarificat pozitia, PMP încã nu a fãcut acest lucru, asa cã nu sînt excluse surprize în ceea ce priveste legislativul pietrean, în celelalte orase problema majoritãtilor fiind transatã. Revenind la pozitia ALDE Neamt, ea este în conformitate cu precizãrile fãcute de liderii centrali si anume colaborare totalã cu PSD. Ceea ce la Consiliul Judetean Neamt s-ar traduce într-o majoritate relativ confortabilã de 19 mandate si un post de vicepresedinte, cel mai probabil ocupat de copresedintele Ion Asaftei. „ÃŽn conformitate cu declaratiile fãcute si la nivel central, în Neamt, ALDE va merge alãturi de PSD si la consiliile locale si la consiliul judetean. La CJ Neamt tinta noastrã în negocieri este un post de vicepresedinte, în vreme ce la Consiliul Local Piatra Neamt discutia este putin mai amplã, în sensul cã formarea unei majoritãti nu depinde doar de noi, la cum aratã în acest moment distribuirea mandatelor. ÃŽn ce mã priveste, asa cum am declarat si în perioada anterioarã, îmi voi continua si finaliza mandatul de parlamentar, dupã care vom vedea cum vor mai arãta lucrurile“, a declarat deputatul Cãtãlin Drãgusanu, co-presedinte ALDE Neamt.

PMP, arbitru la Piatra Neamt

Cît priveste situatia din Consiliul Local Piatra Neamt, un lucru este evident: arbitrul care va hotãrî majoritatea este PMP. Care încã nu si-a definit optiunea. „Noi, cei din echipa PMP Neamt, în acest moment negociem doar cu pietrenii si cu nemtenii care ne-au ales. Vreau în primul rînd sã le multumesc celor care ne-au ales si tuturor celor care au venit la vot si vreau sã-i asigur cã vom continua cu aceeasi seriozitate si transparentã. Cît despre eventuale negocieri, mîine, la Bucuresti, va avea loc Consiliul National si vom vedea ce se va stabili“, a declarat Laurentiu Dulamã, presedinte PMP Neamt. ÃŽntrebat dacã îsi va continua mandatul de director la Parking sau va opta pentru un loc în legislativul local, acesta a refuzat sã dea un rãspuns transant, la fel ca la întrebarea dacã în cadrul negocierilor PMP vizeazã pozitii de viceprimar la Piatra Neamt sau vicepresedinte de consiliu judetean. „Sigur cã fiecare formatiune politicã vizeazã ceva la negocieri si mã gîndesc în primul rînd la echipã, la cei care s-au implicat si au muncit în campania electoralã, muncã evident ce trebuie rãsplãtitã. ÃŽnsã este prematur acum sã mã pronunt. Astept încã rezultatele finale din toate comunele, sã vedem cîti consilieri locali avem. La Consiliul Judetean Neamt abia am fãcut pragul, ceea ce pentru mine nu este un rezultat foarte multumitor, urmeazã sã ne facem si noi analiza internã. Oricum, vreau sã vã spun cã proiectul nostru este unul pe termen lung, vin si alegerile parlamentare, este foarte mult de muncã“, a mai completat Laurentiu Dulamã. Revenind la majoritatea din CL Piatra Neamt, sînt douã variante. Cea mai probabilã: PMP merge cu liberalii si va primi un post de viceprimar în schimbul majoritãtii fragile de 12 mandate la 11. A doua variantã: PMP merge cu PSD si ALDE, lãsînd liberalii în minoritate, scorul devenind 14 mandate la 9. Probabil tot pentru un post de viceprimar, cel de-al doilea revenind fie PSD, fie ALDE.

Cine va fi presedinte CJ Neamt?

Dacã la Consiliul Judetean, în ce priveste majoritatea, lucrurile par a fi transate, nu este la fel de limpede cineva fi viitorul presedinte. Unele voci sustin cã aceastã functie va fi asumatã de Ionel Arsene, presedintele PSD Neamt, dar sînt si persoane care contrazic aceastã variantã. Motivul? Normele interne ale PSD nu permit cumularea functiilor de presedinte de CJ si presedinte de partid. Ca protectie pentru „reaparitia“ baronilor locali. Asadar, dacã Arsene ar opta pentru presedintia CJ Neamt, ar scãpa din mînã sefia partidului. Taman în perioada în care în pixul presedintelui de partid stã lista cu candidatii la parlamentare. ÃŽn plus, ca presedinte de CJ, ar fi la mîna noului sef al social-democratilor. Ca urmare, spun unii, va prefera sã rãmînã lider al PSD Neamt si sã punã pe altcineva staroste peste CJ. Iar din acest moment zvonurile aproape cã o iau razna, vorbindu-se chiar de o prezentã femininã din Roman. Nici în ce priveste functiile de vicepresedinte lucrurile nu sînt clarificate în totalitate. Dacã o astfel de functie e doritã si pare arvunitã de ALDE prin Ioan Asaftei, a doua e cu dichis. Dacã ar fi sã ne luãm dupã declaratiile din campanie, ea ar reveni UNPR, însã asta ar lãsa PSD pe tusã. Lucru care ar putea sã fie destul de greu de digerat de social democrati în conditiile în care s-ar putea trezi si fãrã functii de viceprimar la Piatra Neamt. Asa cã se vehiculeazã cã Emilia Arcan va mai prinde un mandat de vice la CJ. PNL a pierdut acest mandat la CJ, dar din alegeri a iesit cu 25 de primari, fatã de 2 cîti avea înainte de 5 iunie. CJ stãpîneste 52 de primãrii, fatã de 65 cîte a avut pînã la scrutinul electoral. UNPR a cîstigat 3 posturi de primar, iar ALDE si PNTCD au cîte unul. Conform raportãrii BEC, la consiliile locale, PSD a obtinut 513 consilieri, PNL are 388 consilieri, ALDE are 48 de consilieri, PMP a obtinut 44 consilieri, PRU - 18 consilieri, PER - 8 consilieri, PSRO - 5 consilieri, 5 independenti, M10 - 4, PACT - 4, PNTCD - 3 si PND - 3.
Cît priveste majoritãtile, toatã lumea stie cã încurcate sînt cãile politicii, motiv pentru care rãmîne rãmîne un spatiu extrem de generos si pentru eventuale surprize.

Articol afisat de 2220 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective