Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Iunie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Încurcate-s căile politicii

• ALDE Neamt va merge cu PSD pentru realizarea de majorităti si vizează un post de vicepresedinte la Consiliul Judetean • PMP încă nu si-a definit optiunile • liberalii ar putea avea emotii privind majoritatea în Consiliul Local Piatra Neamt • va fi oare Ionel Arsene seful CJ? • se pare că Emilia Arcan va fi din nou vicepresedinte, celălalt urmînd a fi Ioan Asaftei •

Apele politicii nemtene nu s-au limpezit încă în totalitate, desi rezultatele alegerilor locale de duminică, 5 iunie, sînt deja cunoscute. Astfel, la Consiliul Judetean Neamt, mandatele se vor distribui astfel: 17 mandate PSD, 14 mandate PNL, două mandate PMP si două mandate ALDE. Cît priveste Consiliul Local Piatra Neamt, distributia mandatelor e următoarea: 9 PNL, 8 PSD si cîte trei PMP si ALDE. Urmează faza negocierilor pentru realizarea de majorităti, iar, dacă ALDE si-a clarificat pozitia, PMP încă nu a făcut acest lucru, asa că nu sînt excluse surprize în ceea ce priveste legislativul pietrean, în celelalte orase problema majoritătilor fiind transată. Revenind la pozitia ALDE Neamt, ea este în conformitate cu precizările făcute de liderii centrali si anume colaborare totală cu PSD. Ceea ce la Consiliul Judetean Neamt s-ar traduce într-o majoritate relativ confortabilă de 19 mandate si un post de vicepresedinte, cel mai probabil ocupat de copresedintele Ion Asaftei. „În conformitate cu declaratiile făcute si la nivel central, în Neamt, ALDE va merge alături de PSD si la consiliile locale si la consiliul judetean. La CJ Neamt tinta noastră în negocieri este un post de vicepresedinte, în vreme ce la Consiliul Local Piatra Neamt discutia este putin mai amplă, în sensul că formarea unei majorităti nu depinde doar de noi, la cum arată în acest moment distribuirea mandatelor. În ce mă priveste, asa cum am declarat si în perioada anterioară, îmi voi continua si finaliza mandatul de parlamentar, după care vom vedea cum vor mai arăta lucrurile“, a declarat deputatul Cătălin Drăgusanu, co-presedinte ALDE Neamt.

PMP, arbitru la Piatra Neamt

Cît priveste situatia din Consiliul Local Piatra Neamt, un lucru este evident: arbitrul care va hotărî majoritatea este PMP. Care încă nu si-a definit optiunea. „Noi, cei din echipa PMP Neamt, în acest moment negociem doar cu pietrenii si cu nemtenii care ne-au ales. Vreau în primul rînd să le multumesc celor care ne-au ales si tuturor celor care au venit la vot si vreau să-i asigur că vom continua cu aceeasi seriozitate si transparentă. Cît despre eventuale negocieri, mîine, la Bucuresti, va avea loc Consiliul National si vom vedea ce se va stabili“, a declarat Laurentiu Dulamă, presedinte PMP Neamt. Întrebat dacă îsi va continua mandatul de director la Parking sau va opta pentru un loc în legislativul local, acesta a refuzat să dea un răspuns transant, la fel ca la întrebarea dacă în cadrul negocierilor PMP vizează pozitii de viceprimar la Piatra Neamt sau vicepresedinte de consiliu judetean. „Sigur că fiecare formatiune politică vizează ceva la negocieri si mă gîndesc în primul rînd la echipă, la cei care s-au implicat si au muncit în campania electorală, muncă evident ce trebuie răsplătită. Însă este prematur acum să mă pronunt. Astept încă rezultatele finale din toate comunele, să vedem cîti consilieri locali avem. La Consiliul Judetean Neamt abia am făcut pragul, ceea ce pentru mine nu este un rezultat foarte multumitor, urmează să ne facem si noi analiza internă. Oricum, vreau să vă spun că proiectul nostru este unul pe termen lung, vin si alegerile parlamentare, este foarte mult de muncă“, a mai completat Laurentiu Dulamă. Revenind la majoritatea din CL Piatra Neamt, sînt două variante. Cea mai probabilă: PMP merge cu liberalii si va primi un post de viceprimar în schimbul majoritătii fragile de 12 mandate la 11. A doua variantă: PMP merge cu PSD si ALDE, lăsînd liberalii în minoritate, scorul devenind 14 mandate la 9. Probabil tot pentru un post de viceprimar, cel de-al doilea revenind fie PSD, fie ALDE.

Cine va fi presedinte CJ Neamt?

Dacă la Consiliul Judetean, în ce priveste majoritatea, lucrurile par a fi transate, nu este la fel de limpede cineva fi viitorul presedinte. Unele voci sustin că această functie va fi asumată de Ionel Arsene, presedintele PSD Neamt, dar sînt si persoane care contrazic această variantă. Motivul? Normele interne ale PSD nu permit cumularea functiilor de presedinte de CJ si presedinte de partid. Ca protectie pentru „reaparitia“ baronilor locali. Asadar, dacă Arsene ar opta pentru presedintia CJ Neamt, ar scăpa din mînă sefia partidului. Taman în perioada în care în pixul presedintelui de partid stă lista cu candidatii la parlamentare. În plus, ca presedinte de CJ, ar fi la mîna noului sef al social-democratilor. Ca urmare, spun unii, va prefera să rămînă lider al PSD Neamt si să pună pe altcineva staroste peste CJ. Iar din acest moment zvonurile aproape că o iau razna, vorbindu-se chiar de o prezentă feminină din Roman. Nici în ce priveste functiile de vicepresedinte lucrurile nu sînt clarificate în totalitate. Dacă o astfel de functie e dorită si pare arvunită de ALDE prin Ioan Asaftei, a doua e cu dichis. Dacă ar fi să ne luăm după declaratiile din campanie, ea ar reveni UNPR, însă asta ar lăsa PSD pe tusă. Lucru care ar putea să fie destul de greu de digerat de social democrati în conditiile în care s-ar putea trezi si fără functii de viceprimar la Piatra Neamt. Asa că se vehiculează că Emilia Arcan va mai prinde un mandat de vice la CJ. PNL a pierdut acest mandat la CJ, dar din alegeri a iesit cu 25 de primari, fată de 2 cîti avea înainte de 5 iunie. CJ stăpîneste 52 de primării, fată de 65 cîte a avut pînă la scrutinul electoral. UNPR a cîstigat 3 posturi de primar, iar ALDE si PNTCD au cîte unul. Conform raportării BEC, la consiliile locale, PSD a obtinut 513 consilieri, PNL are 388 consilieri, ALDE are 48 de consilieri, PMP a obtinut 44 consilieri, PRU - 18 consilieri, PER - 8 consilieri, PSRO - 5 consilieri, 5 independenti, M10 - 4, PACT - 4, PNTCD - 3 si PND - 3.
Cît priveste majoritătile, toată lumea stie că încurcate sînt căile politicii, motiv pentru care rămîne rămîne un spatiu extrem de generos si pentru eventuale surprize.

Articol afisat de 2105 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective