Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Septembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un alt preot e împotriva IPS

• un al doilea preot monah al Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului, preotul Elefterie Tãrcutã, nu-l mai pomeneste în rugãciuni pe IPS Ioachim • înaltului ierarh i se reproseazã în scrisori deschise însusirea documentelor Sinodului Panortodox din Creta • Arhiepiscopia contestã originalitatea documentului publicat pe mai multe site-uri •

Prin documentele Sinodului din Creta, printre altele se proclamã si ocroteste dogma referitoare la Sfînta Treime, sfintenia cãsãtoriei dintre bãrbat si femeie, sacralitatea vietii umane de la prima clipã de viatã si pînã la ultima, respectul si buna întelegere dintre oameni, pacea între popoare, cinstirea sfintilor întru Duhul Sfînt, organizarea Bisericii în Diaspora ca eparhii subordonate patriarhiilor. Se mai subliniazã importanta apostolatului, nasterea si ocrotirea copiilor, educatia tinerilor, pe model vasilian, libertatea constiintei, apãrarea tuturor celor oprimati, indiferent de etnie, credintã sau rasã. Se mai dã importantã filantropiei, ascezei si postului, cooperãrii demne între bisericã si stat.

Arhiepiscopia Romanului si Bacãului este, de vreo lunã, zguduitã din nou de un scandal care tinde sã se extindã, protagonisti fiind preoti din vechiul val, reprezentati de monahi conservatori si cei din noul val, conectati la tendintele de modernizare a Bisericii Ortodoxe, prin hotãrîrile luate la recentul Sinod Panortodox din Creta. La evenimentul amintit au participat si 80% din membrii Sfîntului Sinod al Biserici Ortodoxe Române (BOR), alãturi de reprezentantii tuturor bisericilor crestine din lume. Preotul slujitor Elefterie Tãrcutã, de la Arhiepiscopia Romanului si Bacãului, a semnat o scrisoare deschisã, adresatã IPS Ioachim, publicatã de mai multe site-uri, prin care îsi anuntã ierarhul, ca si colegul sãu, staretul Macarie de la Schitul Oituz, cã l-a scos din rugãciunile sale. ÃŽl acuzã cã si-ar fi încãlcat jurãmîntul arhieresc de a pãstra nestirbite regulile bisericii strãmosesti a neamului. Acest lucru s-ar fi întîmplat ca urmare a participãrii si semnãrii documentelor acestui Sinod Panortodox, care ar pune pune umãrul la abaterea BOR de la povetele Sfintei Scripturi. „Acum cînd ca ierarh ai Sfintei Biserici ne-ati trãdat în mod miselesc la acest sinond din Creta, ba ati mai implicat si preotii, cerîndu-le sã vorbeascã credinciosilor despre hotãrîrile luate cu acest prilej, acum cînd ati pus lumina sub obroc, nouã oare ce ne mai rãmîne de fãcut? (...) Astãzi teologia se face uneori la mese festive si la Consiliul Mondial al Bisericilor dobîndind o nouã conotatie ideologicã, care s-ar putea numi theos-manipulare psihologicã a credinciosilor. (...) Eu nu am dreptul sã vã judec, ne va judeca Dumnezeu pe toti, dar eu sînt piatra sfãrîmatã. Mã întreb: nu ne mai e teamã de Dumnezeu? N-am înteles încã ce urmãresc mai marii lumii de azi? Nu vedem cã România e vîndutã politic, teritorial si economic? Mai trebuie oare si Biserica sã fie pãrtasã la demolarea tãrii si credintei strãmosesti?“, se întreabã retoric, printre altele, monahul romascan. Acesta, ca si staretul de la Oituz, îi mai reproseazã Arhiereului Vicar implicarea bisericii în politicã, prin amplasarea la referendumul din 2003 în care se cerea revizuirea Constitutiei a unei urne la slujba de sfintire a bisericii Sfîntul Dimitrie din Bacãu, desi BOR a recomandat ca în bisericã sã nu se facã politicã partinicã. De asemenea, monahul sustine cã IPS Ioachim ar fi încurajat participarea anualã a preotilor ortodocsi la Sãptãmîna de Rugãciune pentru Unitatea Crestinilor si cã ar fi adus în catedrala Arhiepiscopalã un Arhiereu mason, care ar fi binecuvîntat pe credinciosi. De asemenea, IPS s-ar face vinovat de a fi încuviintat oficierea de cununii mixte.

„Nu stim dacã scrisoarea chiar apartine pãrintelui Elefterie“

Preotul Alexandru Zamfir, purtãtorul de cuvînt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului, a declarat cã se îndoieste de veridicitatea documentului apãrut în mediul on-line: „Pãrintele Elefterie Tãrcutã este preot la catedrala Arhiepiscopiei de aproape un sfert de veac. Problema este cã la Arhiepiscopie nu a ajuns un asemenea document, cu semnãtura olografã a pãrintelui, asa cum a fost el publicat în mediul on- line. Ceea ce am primit la Arhiepiscopie este doar o cerere de concediu de odihnã pentru 10 zile, din drepturile sale pe 2016, începînd cu data de 18 august“. Sursa citatã a explicat si mãsurile care au fost luate în cazul staretului Macarie de la Schitul Oituz, care nu a fost oprit de la slujire, ci a fost chemat prin rugãciune sã se întoarcã la Regulamentul BOR. „ÃŽn cazul pãrintelui egumen Macarie Banu, de la Schitul Oituz, nici într-un caz nu s-a luat mãsura opririi de la slujire. Dimpotrivã, s-a luat mãsura intensificãrii rugãciunilor pentru linistire, înteleptire si întoacere a lui la ascultare. Ne rugãm, fãrã ipocrizie pentru liniste si pace“, a mai afirmat preotul Alexandru Zamfir. Acesta a opinat cã este vorba despre un grup izolat de cãlugãri conservatori, care dau dovadã de prostie si frustrare confesionalã: „Dacã m-ati fi întrebat nu ca purtãtor de cuvînt al Arhiepiscopiei, ci ca simplu cetãtean, care am dreptul constitutional la opinie, v-as fi spus cã prostia si frustrarea nu sînt confesionale. (...) E vorba doar de demersuri ridicole si penibile. Dacã ar fi vorba doar de intolerantã am mai rezolva-o, dar mi se pare incapacitate de a iubi pînã la capãt omul, în mod dezinteresat. Dar, asa cum zice întelepciunea popularã «Unde-i dragoste putinã, lesne-i a gãsi pricinã!» rãmînem consecventi ideii cã «palma pe care n-o dai doare cel mai tare“. Eu cred cã sînt oameni care doresc sã fie pãlmuiti pentru a-si crea aurã de martir“. Purtãtorul de cuvînt nu poate anticipa, în prezent, mãsura ca cei doi preoti protestatari sã fie opriti de la slujire, dar este sigur cã se vor lua mãsuri graduale de sanctiune a acestora, prevãzute de Regulamentele BOR.

Articol afisat de 2585 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective