Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Septembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un alt preot e împotriva IPS

• un al doilea preot monah al Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului, preotul Elefterie Tărcută, nu-l mai pomeneste în rugăciuni pe IPS Ioachim • înaltului ierarh i se reprosează în scrisori deschise însusirea documentelor Sinodului Panortodox din Creta • Arhiepiscopia contestă originalitatea documentului publicat pe mai multe site-uri •

Prin documentele Sinodului din Creta, printre altele se proclamă si ocroteste dogma referitoare la Sfînta Treime, sfintenia căsătoriei dintre bărbat si femeie, sacralitatea vietii umane de la prima clipă de viată si pînă la ultima, respectul si buna întelegere dintre oameni, pacea între popoare, cinstirea sfintilor întru Duhul Sfînt, organizarea Bisericii în Diaspora ca eparhii subordonate patriarhiilor. Se mai subliniază importanta apostolatului, nasterea si ocrotirea copiilor, educatia tinerilor, pe model vasilian, libertatea constiintei, apărarea tuturor celor oprimati, indiferent de etnie, credintă sau rasă. Se mai dă importantă filantropiei, ascezei si postului, cooperării demne între biserică si stat.

Arhiepiscopia Romanului si Bacăului este, de vreo lună, zguduită din nou de un scandal care tinde să se extindă, protagonisti fiind preoti din vechiul val, reprezentati de monahi conservatori si cei din noul val, conectati la tendintele de modernizare a Bisericii Ortodoxe, prin hotărîrile luate la recentul Sinod Panortodox din Creta. La evenimentul amintit au participat si 80% din membrii Sfîntului Sinod al Biserici Ortodoxe Române (BOR), alături de reprezentantii tuturor bisericilor crestine din lume. Preotul slujitor Elefterie Tărcută, de la Arhiepiscopia Romanului si Bacăului, a semnat o scrisoare deschisă, adresată IPS Ioachim, publicată de mai multe site-uri, prin care îsi anuntă ierarhul, ca si colegul său, staretul Macarie de la Schitul Oituz, că l-a scos din rugăciunile sale. Îl acuză că si-ar fi încălcat jurămîntul arhieresc de a păstra nestirbite regulile bisericii strămosesti a neamului. Acest lucru s-ar fi întîmplat ca urmare a participării si semnării documentelor acestui Sinod Panortodox, care ar pune pune umărul la abaterea BOR de la povetele Sfintei Scripturi. „Acum cînd ca ierarh ai Sfintei Biserici ne-ati trădat în mod miselesc la acest sinond din Creta, ba ati mai implicat si preotii, cerîndu-le să vorbească credinciosilor despre hotărîrile luate cu acest prilej, acum cînd ati pus lumina sub obroc, nouă oare ce ne mai rămîne de făcut? (...) Astăzi teologia se face uneori la mese festive si la Consiliul Mondial al Bisericilor dobîndind o nouă conotatie ideologică, care s-ar putea numi theos-manipulare psihologică a credinciosilor. (...) Eu nu am dreptul să vă judec, ne va judeca Dumnezeu pe toti, dar eu sînt piatra sfărîmată. Mă întreb: nu ne mai e teamă de Dumnezeu? N-am înteles încă ce urmăresc mai marii lumii de azi? Nu vedem că România e vîndută politic, teritorial si economic? Mai trebuie oare si Biserica să fie părtasă la demolarea tării si credintei strămosesti?“, se întreabă retoric, printre altele, monahul romascan. Acesta, ca si staretul de la Oituz, îi mai reprosează Arhiereului Vicar implicarea bisericii în politică, prin amplasarea la referendumul din 2003 în care se cerea revizuirea Constitutiei a unei urne la slujba de sfintire a bisericii Sfîntul Dimitrie din Bacău, desi BOR a recomandat ca în biserică să nu se facă politică partinică. De asemenea, monahul sustine că IPS Ioachim ar fi încurajat participarea anuală a preotilor ortodocsi la Săptămîna de Rugăciune pentru Unitatea Crestinilor si că ar fi adus în catedrala Arhiepiscopală un Arhiereu mason, care ar fi binecuvîntat pe credinciosi. De asemenea, IPS s-ar face vinovat de a fi încuviintat oficierea de cununii mixte.

„Nu stim dacă scrisoarea chiar apartine părintelui Elefterie“

Preotul Alexandru Zamfir, purtătorul de cuvînt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului, a declarat că se îndoieste de veridicitatea documentului apărut în mediul on-line: „Părintele Elefterie Tărcută este preot la catedrala Arhiepiscopiei de aproape un sfert de veac. Problema este că la Arhiepiscopie nu a ajuns un asemenea document, cu semnătura olografă a părintelui, asa cum a fost el publicat în mediul on- line. Ceea ce am primit la Arhiepiscopie este doar o cerere de concediu de odihnă pentru 10 zile, din drepturile sale pe 2016, începînd cu data de 18 august“. Sursa citată a explicat si măsurile care au fost luate în cazul staretului Macarie de la Schitul Oituz, care nu a fost oprit de la slujire, ci a fost chemat prin rugăciune să se întoarcă la Regulamentul BOR. „În cazul părintelui egumen Macarie Banu, de la Schitul Oituz, nici într-un caz nu s-a luat măsura opririi de la slujire. Dimpotrivă, s-a luat măsura intensificării rugăciunilor pentru linistire, înteleptire si întoacere a lui la ascultare. Ne rugăm, fără ipocrizie pentru liniste si pace“, a mai afirmat preotul Alexandru Zamfir. Acesta a opinat că este vorba despre un grup izolat de călugări conservatori, care dau dovadă de prostie si frustrare confesională: „Dacă m-ati fi întrebat nu ca purtător de cuvînt al Arhiepiscopiei, ci ca simplu cetătean, care am dreptul constitutional la opinie, v-as fi spus că prostia si frustrarea nu sînt confesionale. (...) E vorba doar de demersuri ridicole si penibile. Dacă ar fi vorba doar de intolerantă am mai rezolva-o, dar mi se pare incapacitate de a iubi pînă la capăt omul, în mod dezinteresat. Dar, asa cum zice întelepciunea populară «Unde-i dragoste putină, lesne-i a găsi pricină!» rămînem consecventi ideii că «palma pe care n-o dai doare cel mai tare“. Eu cred că sînt oameni care doresc să fie pălmuiti pentru a-si crea aură de martir“. Purtătorul de cuvînt nu poate anticipa, în prezent, măsura ca cei doi preoti protestatari să fie opriti de la slujire, dar este sigur că se vor lua măsuri graduale de sanctiune a acestora, prevăzute de Regulamentele BOR.

Articol afisat de 2356 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective