Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Septembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

De la primari, iată ce-ar vrea ministrul Educatiei

• ministrul Mircea Dumitru lansează Parteneriatul pentru o scoală mai
bună • el face apel la primari să aibă în vedere sprijinirea scolilor
pentru obtinerea autorizatiilor sanitare si de securitate la incendiu, achizitii si pentru decontarea navetei dascălilor •

Primarii din judetul Neamt au primit o invitatie din partea sefului învătămîntului românesc de a face un parteneriat, spre binele tuturor elevilor. Mircea Dumitru, ministrul Educatiei Nationale si Cercetării Stiintifice, invită autoritătile locale să se alăture unui demers ale cărui obiective sînt sustinerea mai puternică a educatiei si îmbunătătirea conditiilor de activitate din scoli în perspectiva începerii unui nou an scolar. „Parteneriatul pentru o scoală mai bună“ vizează implicarea tuturor factorilor responsabili - minister si autorităti locale - într-un proces de colaborare în interesul superior al generatiilor de elevi care, de fapt, înseamnă viitorul României. „Atunci cînd vorbim despre scoală vorbim, de fapt, despre modul cum întelegem să dăm formă viitorului nostru. Or, el nu se poate contura fără implicarea noastră constantă, nepartizană si cu viziune. Îmi exprim speranta că noul an scolar este, cu ajutorul dumneavoastră, mai bine pregătit pentru elevi si profesori. Că, împreună, putem contura lumea în care orice vis este permis pentru copiii nostri, dînd, astfel, sens viitorului lor“, a declarat ministrul Mircea Dumitru.

Ce presupune Parteneriatului pentru o scoală mai bună

Proiectul pentru care ministrul face apel la primari astfel încît să îi asigure succesul îi vizează si pe copiii care în principiu din cauza sărăciei nu ajung la scoală, în ciuda dorintei lor de a urma cursurile. „Educatia este un domeniu de o importantă majoră nu doar pentru elevii, studentii sau profesorii de astăzi. Educatia este despre astăzi, despre mîine dar si despre generatiile care vor veni. Este si va fi despre oameni si modul în care toti reusim să conturăm societatea. În România sînt peste trei milioane de elevi, pentru că doar atîtia copii reusesc să vină la scoală. Pentru multi altii ca ei, scoala reprezintă doar un vis. Lipsurile îi împiedică pe acestia să învete să citească, să scrie, să îsi pună întrebări si să găsească răspunsuri. Pentru multi, o carte de povesti este o lume la care nu reusesc să ajungă. (...) În România încă avem copii analfabeti, iar vina nu este a lor. Avem copii care merg la scoală, dar dincolo de activitatea rutinieră, aici nu găsesc acel spatiu prietenos si incluziv de dezvoltare de care au ei nevoie. Iar cauzele sînt multiple. Pentru faptul că toti copiii despre care am vorbit mai devreme nu vor ajunge să îsi împlinească propriul potential, responsabilitatea o purtăm noi, adultii“, a spus ministrul, făcînd referire la scăpările majore ale învătămîntului românesc. Avînd în vedere cresterea procentului de analfabeti de la an la an, primarii au fost găsiti principalii factori de decizie în îndreptarea situatiei. „Mă adresez dumneavoastră pentru că sînteti acolo, lîngă toti acesti copii si pentru că, împreună, putem să îi ajutăm. Guvernul si-a îndreptat atentia către comunitătile mai putin avantajate, dar avem nevoie si de sprijinul dumneavoastră. În acest mandat, am înteles cu totii că România nu este doar despre rezultate exceptionale si scoli frumoase, despre minti sclipitoare care pot da totul, pentru că li se oferă această sansă, ci si despre scoli vechi de zeci de ani, despre copii care trebuie să înfrunte sărăcia si despre profesori care au nevoie de recunoasterea muncii lor“, sustine oficialul.

„O scoală înseamnă, în egală măsură, si profesori“

Continînd în a explica demersul său, ministrul spune că autoritătile locale înteleg ce înseamnă o scoală pentru comunitate, dar că sînt locuri unde este nevoie de o implicare mai activă: „Copiii nostri învată, în continuare, în scoli fără autorizatie sanitară de functionare. Pentru că, în aceste scoli, lipsesc conditiile minimale de igienă. Cum ar putea sti acesti copii despre «stil de viată sănătos», dacă nu îi ajutăm să deprindă obiceiuri minimale. Apoi, autorizatiile de securitate la incendiu. Este vorba de siguranta copiilor si a cadrelor didactice în spatiile unde îsi petrec mare parte a zilei. Si cred că la asta trebuie să ne gîndim, în primul rînd. Sînt ferm convins că în fiecare scoală există elevi al căror efort merită răsplătit si, astfel, sustinut. Este modul în care si puteti contribui la un viitor mai bun pentru copii si, implicit, pentru comunitate. Pentru că o astfel de valoare adăugată individual se întoarce către societate. O scoală înseamnă, în egală măsură, si profesori. Pentru aceia dintre ei care fac naveta pentru a ajunge la ore, implicarea dumneavoastră în decontul navetei este esential. De altfel, cred că pentru bunul mers al scolii este la fel de important si modul în care comunitatea scolară dialoghează cu dumneavoastră. Aici, echilibrul si parteneriatul sînt singurele modele care pot functiona. Atunci cînd vorbim despre scoală vorbim, de fapt, despre modul cum întelegem să dăm formă viitorului nostru. Or, el nu se poate contura fără implicarea noastră constantă, nepartizană si cu viziune. Îmi exprim speranta că noul an scolar este, si cu ajutorul dumneavoastră, mai bine pregătit pentru elevi si profesori. Că, împreună, putem contura lumea în care orice vis este permis pentru copiii nostri, dînd, astfel, sens viitorului lor“.

Ce-i prin scolile nemtene

În Neamt, unitătile de învătămînt detin 344 de clădiri, dintre care doar 297 au autorizatie sanitară de functionare. Principalele motive pentru care 47 de clădiri nu o au se referă la lipsa apei si nepotabilitate. În ceea ce priveste autorizatia de securitate la incendiu, reprezentantii ISU spun că se emite în primă fază un aviz pentru respectarea reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor adoptate în documentatiile tehnice de proiectare pentru constructii, instalatii si alte amenajări si în a doua etapă, după finalizarea lucrărilor, acordă autorizatia. 33 de clădiri apartinînd de 30 de unităti scolare nu detin autorizatia. Motivele care au condus la această situatie sînt neurmărirea de către beneficiari a realizării măsurilor de securitate prevăzute în documentatia aferentă avizelor; constatarea cu întîrziere, după epuizarea fondurilor, a nerealizării măsurilor de securitate la incendiu; realizarea investitiilor fără obtinerea avizului de la ISU etc.

Articol afisat de 959 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective