Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2016
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Septembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

E război pe „apă“! Cît ne-o mai costa?

• nemtenii plătesc apă scump pentru că Apa Serv are de rambursat credite • 30% din reteaua de distributie este învechită, iar gestionarea nămolului reprezintă o cheltuială enormă • dacă ar exista interes din partea factorului politic, toate aceste probleme ar putea fi rezolvate •

Pretul apei în Neamt reprezintă un subiect amplu dezbătut. De la politicieni care au sustinut că încearcă să scadă pretul, pînă la „specialisti“ care au afirmat că e imposibil. Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc. Concluzia unei analize simple, pornind de la motivele „tehnice“ pentru care pretul e mare si văzînd si solutiile ce ar putea fi adoptate, este că războiul pentru „acapararea“ Apa Serv e principalul motiv pentru care nemtenii plătesc si vor plăti scump apa. Astfel, reprezentantii companiei, solicitati să explice de ce ne ustură atît de mult la buzunare utilitatea cea de toate zilele au oferit în rezumat trei motive. Primul: creditele pe care firma le-a contractat pentru a atrage fonduri europene. Aproape 15 milioane de euro. „Costul“ lor se regăseste în pretul apei. Ar fi fost altă solutie? Împrumutul să fie realizat de către CJ Neamt, iar costul lui să nu greveze cetăteanul simplu care bea o cană de apă. Ar fi însemnat, spun specialistii, o reducere a pretului cu cel putin 50 de bănuti. O fi mult, o fi putin, cert este că ar fi fost o reducere. Politicienii nu au dorit acest lucru si s-a ajuns în situatia ca pretul apei să fie calculat după o formulă europeană. Poate să pară o glumă, însă costul efectiv nu e dat de cantitatea totală de apă furnizată versus cheltuieli, după cum ar fi normal, ci de o formulă de calcul ce te lasă ca la dentist, venită dinspre Europa. Cîteva precizări ar fi de făcut. Ca în multe alte cazuri, fără să fim întrebati de nimeni, am fost obligati să suportăm din buzunarele aproape sau chiar goale costul pipărat al asa-zisei „europenizări“.
Nimeni nu ne-a spus acest lucru înainte de a lua banii europeni, ba chiar s-au plătit fonduri consistente pentru a fi păcăliti prin campanii publicitare ce ziceau ce bine o să ne fie. În fapt, mesajul e relativ simplu: „Vrem bani europeni, suportăm preturi pipărate. Poate că mesajul ar fi fost mai putin arogant dacă ar fi venit nu de la oamenii politici ci de la niste directori la o fabrică... de masini de lux. Adică, vrei lux, plătesti! Dar nu e lux. Compania vinde apă. Iar nemteanul de rînd e „consumator captiv“. Adică n-are de ales. Trebuie să bea apă, că asa a dat Dumnezeu si trebuie să o plătească scump, că asa au hotărît pentru el altii. Europenii si-au făcut formulă de calcul pentru cost după „chipul si asemănarea“ propriilor salarii, dar întrebarea este de ce politicenii români au acceptat-o? În context se vorbeste foarte mult despre protectie socială. Tradus si aplicat la caz, să stăm cu mîna întinsă să primim pomană ca să ne permitem să plătim apa. Considerăm că în acest contex protectie socială e un termen chiar jignitor pentru românul de rînd care munceste pe un salariu mediu, dar din cauza pretului la apă (dar si la gaz, curent electric etc) s-ar putea să nu mai aibă bani pentru educatia copilului, plata ratelor la bancă si alte angarale. Să-si condamne copiii la ignorantă si la a trăi pe străzi. Pentru că l-au „europenizat“ unii fără să-i spună care sînt costurile. Si fără să aibă în mod real o modalitate de a-si exprima optiunea. De fapt nu cred că mai sînt români cărora să nu le fie clar cum e cu europenizarea asta mioritică. Ne-au condamnat unii, aroganti si îmbogătiti pe spinarea noastră, să trăim cu preturi europene, dar cu venituri mult sub media europeană. Si ne mai mirăm că sîntem săraci.

Nămolul care scumpeste apa

Revenind la explicatiile reprezentantilor Apa Serv privind pretul apei, am mai retinut că un alt motiv pentru care e scump îl reprezintă faptul că 30% din retea are durata de viată depăsită si trebuie înlocuită. De către cine? Reprezentantii firmei spun că ei nu sînt proprietari pe conducte si nici nu mai au resurse financiare, pe motiv de credite amintite, si arată cu degetul spre CJ. Proprietar al retelei, dar si în „gaură financiară“ sau altfel spus cu un grad de îndatorare ce nu-i permite astfel de investitii. Sigur că europenii nu dau bani decît pentru extinderea retelei si nu pentru reabilitarea celei uzate. Si aici ar fi de făcut o precizare: factorul politic ar trebui să-si asume această investitie. Măcar etapizat. Anual, se cheltuie multi bani de la CJ pe proiecte si investitii cel putin discutabile. Ei ar putea fi redirectionati spre reabilitarea unei părti, oricît de mici, a unei retele de furnizare a apei care si-a trăit de mult traiul. Mai ales că în lipsa unei astfel de investitii pierderile în retea vor fi în continuare enorme si pretul apei va continua să fie mare. Ca să nu mai spunem că sîntem în situatia unui „gospodar“ care îsi pune cismea în curte (se extinde), dar are teava spartă în baie si bucătărie. Un al treilea motiv pentru care plătim scump apa vine de la... nămol. Rezultat din procesul de epurare al apelor uzate. Iar cheltuielile cu gestionarea lui reprezintă jumătate din cheltuielile de exploatare. Ar fi solutii? Ar fi, dar tot la CJ. Un proiect cu bani europeni pentru ca nămolul să fie transformat în energie. Dacă proiectul ar fi accesat de Apa Serv, spune directorul Ionut Dughir, doar 70% din bani ar fi nerambursabili, dacă ar fi accesat de CJ, 98% ar fi nerambursabili. Diferenta este clară. La fel de clară si indiferenta factorului politic pentru acest subiect. Concluzia? Apa rămîne la fel de scumpă si, în perspectiva atragerii unor noi fonduri europene, are mari sanse să se scumpească.

Pericolul electoral

Un lucru este clar în acest context: războiul ce se poartă de cîteva luni pentru „control“ la Apa Serv face ca aceste solutii pentru ieftinirea apei să nu poată fi adoptate. Si mai există un pericol, spun sursele noastre: factorul politic, dacă va prelua Apa Serv, ar putea să ia decizia să ieftinească „artificial“ apa. În scopuri exclusiv electorale. Să cîstige voturi, respectiv alegerile. Apoi să uite de investitiile ce ar face această ieftinire sustenabilă. Situatie în care, după alegeri, pretul ar reveni si mai mare sau ar exista pericolul ca Apa Serv să plătească „oalele europene“ sparte. Ceea ce ar putea duce chiar la un faliment. Si o preluare. De către europeni eventual. Că întelegem că olandezii, francezii, abia asteaptă o asa oportunitate: o companie de apă falimentată si vîndută la pret de fier vechi pentru că politicienii s-au bătut pe ea pînă au omorît-o.

Articol afisat de 985 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective