Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2016
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 15 Octombrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Garantat 100%

Nu, nu intrati în panicã! Si nu exagerati! Ce mare catastrofã? S-a blocat sistemul informatic al Ministerului Sãnãtãtii? Ei si? Doar nu e programul Apollo de cucerire a spatiului cosmic. A pãtit-o si Samsung cu telefoanele mobile si nu s-a dãrâmat lumea. Sigur cã sistemul nostru s-a blocat si el de atâta folosintã. Cã unde te învârti, unde te misti, numai de bolnavi dai. Vesnic cârcotasi si nemultumiti cã n-au aia si ailaltã si cã n-au fost tratati ca la Viena. O sã întârzie cu câteva zile eliberarea retetelor si a medicamentelor, dar... mai fac si bolnavii o pauzã, cã n-o fi foc. Abia se mai dezintoxicã si ei cã... ce altceva sunt medicamentele decât toxice ambalate, gata la pachet? Nimic de zis, s-a dat peste cap sistemul dar nu e un tsunami, nu? La nevoie renuntãm la vechiul program si cumpãrãm altul. Doar lucrurile nu stau pe loc si progresul e progres. Nu se spune cã nu iesi din magazin cu un produs ultimul rãcnet si pânã când ai ajuns acasã a apãrut un model mai performant? Si, la urma urmelor, sistemul informatic marca MS nu este singular. Mai acum câteva zile, primeam de la E.On-gaz (de la E.On-electricitate urmeazã sã primim) un plic voluminos în care ni se spunea cã si ei au avut o asemenea cãdere în sistemul lor informatic si ne cerea sã nu ne supãrãm pentru un fleac, acolo. Cum ne-am putea supãra, nenea E.On-ule ? Ce naiba, oameni suntem!
Interesant este cã, în urmã cu mai multi ani, sesizam prietenul E.On cã nu dã bine sã emitã o facturã nouã, mai înainte ca titularul sã o achite pe cea veche, ori ca factura nouã sã nu includã si plata restantã, sã stie omul cum stã, în loc sã zbatã sã afle pe unde se aflã si cât are de plãtit. Ni s-a rãspuns cã cum sã facã asa ei ceva, când programul de calculator e bãtut în cuie? În neghiobia mea informaticã socoteam cã pentru o minte dedatã cu IT-ul, n-ar fi fost nevoie de mai mult douã-trei ore, hai cinci sau douãzeci si patru pentru remedierea programului si am fi scutit cheltuiala cu miile de plicuri inutile. Dar cum sã-i deranjezi tocmai pe cei care si-au luat plata pentru program si pe ceilalti pentru comision? Lucrurile au rãmas asa. Prima variantã si gata. Doar s-a fãcut receptia. În cele cinci pagini, ni se explicã toatã tãrãsenia si, cu vorbe tãvãlite prin mierea cea mai autenticã, suntem asigurati cã nu vom plãti penalizãri pentru întârziere si nici nu se va întâmpla,Doamne fereste, sã ni se întrerupã furnizarea gazului. Iar cei care au plãtit deja în avans, nu cumva sã o mai facã odatã, fiindcã dupã 41 de zile, E.On-gazul nu stie cum stai cu factura proprie si personalã. Ca dovadã, în plicul respectiv, figurau si douã facturi pentru aceeasi prestatie dar cu valori de platã diferite. Ce mare lucru? Întorcându-mã la numitorul comun al celor douã institutii (de n-as avea gura poleitã cu... nu stiu ce), mare lucru dacã nu vom afla peste vreo nu stiu câte luni sau ani buni, cã defectiunea a fost pusã la cale de niste bãietei destepti, de care nu ducem lipsã, doar-doar or mai acoperi vreo teapã de câteva milioane de euro. N-ar fi pentru prima oarã. Stând strâmb si judecând drept, sau invers, nimeni nu poate pretinde cã nu sunt posibile defectiuni în orice sistem, cu sau fãrã roti dintate. Nimic nu existã fãrã uzurã si fãrã gres. Dar asemenea sisteme, cu atât mai mult cu cât au un caracter foarte extins, cu zeci de mii de utilizatori, sunt dublate de una sau chiar mai multe modalitãti de sigurantã, care intrã în joc automat si suplinesc greselile sau erorile întregului sistem, pânã la remedierea acestora. Nu existã proiecte (serioase!) fãrã asemenea elemente de sigurantã. Numai cã noi ne-am învãtat sã invocãm pronia cereascã sã nu se petreacã asemenea derapaje. Si uite cã se petrec.
V-ati pus vreodatã problema ce s-ar întâmpla dacã în timpul unei operatii chirurgicale s-ar întrerupe curentul? Personal, nu numai cã mi-am pus problema, dar am si pãtit-o. Cum am iesit di necaz, numai Dumnezeu stie. Ei bine, pentru ca asemenea catastrofe posibile sã nu se mai întâmple, spitalul a înteles si a existat întotdeauna un motor furnizor de energie care intra automat în functie si scãpam de necaz. Toti aveam grijã si ne interesãm ca motorul sã fie functional si sã aibã combustibilul necesar. Dumnezeu sã mã ierte dacã gresesc, dar nu stiu dacã asemenea solutie este viabilã si în momentul de fatã. Poate cã n-ar fi neavenitã o asemenea cercetare. Altfel? Ministrul pomeneste de tragerea la rãspundere a celor vinovati, medicii de familie tipã cât îi tine gâtlejul si cu asta... gata. Umorul nostru nu se dezminte, chiar dacã este unul involuntar. Oamenii continuã sã sufere si peste tot si toate, se dovedeste cã suntem oameni de nimic. Tratãm fleacurile cu seriozitate aparentã si tratãm cu umor problemele esentiale. Visãm sã-i ajungem pe altii din urmã dar ne îndepãrtãm la mii de ani luminã de tot ce înseamnã progres si civilizatie. Înapoi la descântece si opait!

Articol afisat de 1277 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective