Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Am oprit robinetele coruptiei spre  bãietii destepti si grupuri de interese“

„Am oprit robinetele coruptiei spre bãietii destepti si grupuri de interese“

• interviu realizat cu Daniel Chitoiu

Reporter: Ati fost cel care în calitate de ministru al Economiei ati initiat ruperea contractelor pãguboase cu bãietii destepti din afacerile cu energie. Ati avut de suferit de pe urma acestei decizii? Ati reusit sã aflati cine au fost complicii si la ce nivel? Fãrã o complicitate la cel mai înalt nivel nu credem cã ar fi fost posibil ca niste bãieti cu firme de „birou“ sã reuseascã sã cumpere energie sub costul de productie si sã vîndã scump „prostimii“...
Daniel Chitoiu: Decizia pe care am luat-o în iunie 2012, la o lunã de la preluarea mandatului de ministru, împreunã cu Guvernul Ponta din care am fãcut parte, de a pune capãt contractelor pãguboase ale „bãietilor destepti“, care au generat numai în cazul Hidroelectrica pînã în iunie 2012, pierderi de 850 de milioane de lei, a fost corectã din punct de vedere economic, un exemplu de asumare a responsabilitãtii si de onestitate. Am demonstrat cã obiectivele asumate la preluarea mandatului le-am realizat. Consider cã am avut cu totii de cîstigat, economia româneascã, în special companiile din domeniu care s-au putut redresa si au realizat profit, bugetul de stat si implicit populatia atît prin reducerea pretului la energia electricã cît si prin repararea unor nedreptãti sociale comise de guvernarea PDL, cum ar fi reîntregirea salariilor tuturor bugetarilor, restituirea sumelor retinute pensionarilor si stoparea taxãrii cu 5,5% pentru fondul de sãnãtate a pensiilor. Vã dau exemplul Hidroelectrica, acolo unde Remus Borza -administrator judiciar, în urma restructurãrii companiei a reusit nu numai sã readucã pe profit firma, dar în 2013 profitul realizat a fost de 200 milioane euro - echivalentul cîstigului înregistrat de companie în ultimii 11 ani. Din perspectiva guvernului am demonstrat cã putem sã facem curãtenie în folosirea banilor publici, am oprit robinetele coruptiei spre bãietii destepti si grupuri de interese controlate de oameni ai fostului PDL. ÃŽn 2013, peste 200 de posibile fapte penale au fost descoperite de Corpul de control al Guvernului si Corpul de control al Ministerului Economiei în mandatele guvernãrii PDL ale lui Emil Boc, documentele fiind înaintate cãtre DNA si Parchetul General. ÃŽn privinta celor care au stat în spatele acestor bãieti destepti, cred cã românii au vrut sã vadã, înainte de toate, cã jaful generalizat din perioada regimului Bãsescu-PDL este anchetat, cã vinovatii sînt prinsi si, condamnati si obligati sã dea banii înapoi! Vorbim de unele jafuri pe fatã, precum Hidroelectrica - „bãietii destepti“, Oltchim, RAAN Dobreta Turnu Severin, CE Hunedoara. ÃŽntre 2008 si 2012 românii au sãrãcit si au fost furati de o guvernare incompetentã, iar pedelistii au fost singurii care s-au îmbogãtit, batjocorind banul public.
Rep.: Ati afirmat cã între Moldova si alte regiuni existã un decalaj economic mare. Nici termenul „prãpastie“ poate n-ar fi fost exagerat.
ÃŽntrebarea este cine si de ce a provocat acest decalaj?
D.C.: Cred cã în acest moment avem nevoie sã discutãm despre proiectele care ar trebui sã fie implementate pentru ca Moldova sã se dezvolte, pentru cã acest decalaj sã fie redus. Este necesar nu numai sã discutãm serios cu privire la proiectele pentru Moldova, dar sînt necesare eforturi sustinute pentru asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului de afaceri si cresterea investitiilor locale în capital productiv, de la start-up-uri pînã la marile companii cu capital autohton, pentru cetãtenii acestei regiuni, pentru dezvoltarea Neamtului. ALDE propune în programul economic ca o prioritate a guvernului eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile si zonele tãrii. Din punctul nostru de vedere, o economie cu mari decalaje nu poate fi competitivã în ansamblul ei. În acest sens, un program privind eliminarea decalajelor va trebui de urgentã demarat, de exemplu Programul pentru dezvoltarea Moldovei, cu accent prioritar pe infrastructurã, investitii în turism, care este considerat unul dintre sectoarele cu un ridicat potential pentru a oferi crestere si dezvoltare economicã la nivel regional, stimularea investitiilor în industria de prelucrare a lemnului, a confectiilor si tricotajelor si pe implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru proiecte de investitii de mãrime medie. ALDE îsi propune ca pentru fiecare judet sã fie stabilite cel putin trei obiective locale sau regionale ce vor fi realizate pe durata mandatului noului Guvern. ALDE vine cu solutii la problemele cu care se confruntã cetãtenii Moldovei, pe care ne dorim sã le aplicãm în viitoarea guvernare.

Economia creste, noi tot sãraci

Rep.: Si totusi cine a provocat si de ce acest decalaj?
D.C.: Cred cã Moldova nu a fost reprezentatã la nivel parlamentar si guvernamental de persoane cu viziune, care sã-si asume responsabilitãti în a argumenta si influenta deciziile guvernamentale pentru promovarea prioritãtiilor regionale si alocarea fondurilor pentru investitii.
Rep.: Se tot vorbeste de crestere economicã, cã sîntem „tigrul“ economic al Europei. ÃŽnsã acest lucru nu se vede în buzunarul omului simplu. De ce? Au fost reduceri de TVA. Mai întîi la pîine, apoi la produsele alimentare si apoi la toate produsele. Cu toate acestea cetãteanul simplu a cumpãrat la aceleasi preturi. Nu a beneficiat de reducere. De ce si ce e de fãcut ca de pe urma acestor mãsuri si din cresterea economicã sã cîstige si oamenii simpli?
D.C.: Putem vorbi despre douã perioade distincte: ce s-a întîmplat înainte de noiembrie 2015, în guvernarea Ponta din care ALDE a fãcut parte si ce s-a întîmplat în guvernarea Ciolos - PNL. Timp de 3 ani si jumãtate de guvernare PSD-ALDE, cresterea economicã, rezultatele economice obtinute s-au vãzut si în buzunarele românilor: 2012 - am redat pensiile si salariile tãiate de PDL (actualul PNL) si de Traian Bãsescu; 2013 - au crescut pensiile în fiecare an, punctul de pensie a crescut cu 13,2%. Salariul minim a crescut de la 700 lei în mai 2012, la 1.050 lei în iulie 2015; am majorat pensiile militarilor care fuseserã recalculate în scãdere de fosta guvernare PDL; am crescut salariile tinerilor rezidenti si tinerilor profesori debutanti din educatie; 940.000 de agricultori au beneficiat de cresterea subventiilor din agriculturã cu peste 75%. Din pãcate, tendinta pozitivã pe care se afla tara la final de 2015 a fost opritã de actuala guvernare, care într-un an, cu girul PNL a reusit sã scoatã din nou oamenii în stradã, sã producã nemultumiri. Logica politicã atunci cînd te afli la guvernare este aceea cã trebuie sã gestionãm tara în asa fel încît sã îmbunãtãtim calitatea vietii, bunãstarea cetãtenilor, lucru pe care ALDE l-a înteles în perioada mandatului fostului guvern. Noi trãim un paradox în aceste zile: Guvernul se laudã cu cea mai mare crestere economicã din Uniunea Europeanã, dar cresterea nu se vede si în mãsurile luate pentru oameni. Mai mult, mãsurile benefice care în momentul de fatã sînt promovate de PSD-ALDE în Parlament pentru cresterea salariilor din sãnãtate si educatie sînt criticate de guvernanti si de PNL. Cresterea economicã trebuie sã se transfere în cresterea puterii de cumpãrare, în salarii, în pensii. Unde este cresterea economicã? Unde sînt banii cu care acest guvern se laudã? Guvernul se plînge, fac planuri, îsi imagineazã tot felul de analize. Însã, oamenii s-au sãturat de lucrurilea acestea - ei vor solutii. Tocmai acest lucru lipseste de la guvernarea tehnocratã, iar consecintele acestei atitudini se vãd în protestele din stradã, se vãd în nemultumirile diverselor categorii sociale.
Rep.: ÃŽn cît timp credeti cã vreun politician va reusi sã ofere un raspuns la „dilema“ românului obisnuit: cum sã supravietuiascã avînd de achitat preturi europene în timp ce are venituri rusinos de mici fatã de media europeanã?
D.C.: Rãspunsul este destul de simplu: dacã vom rãmîne la salariile actuale, unele de subzistentã pentru marea majoritate a românilor, dacã aceastã crestere economicã despre care tot vorbim nu se va traduce si în mãsuri pentru români, atunci nu se va întîmpla acest lucru foarte curînd. Trebuie sã fim sinceri cu românii, iar ALDE acest lucru intentioneazã sã facã: dacã avem preturi ca afarã, trebuie sã avem si salarii ca afarã, iar pentru a cîstiga salarii mai mari trebuie sã investim mai mult si sã producem mai eficient! Cum arãtãm si în programul nostru economic, ALDE nu doreste mentinerea unei economii a salariilor mici, bazatã pe lohn! Orizontul de timp vizat de programul nostru este 2020 si asigurã transformarea economiei României în una bazatã pe generarea de valoare adaugatã mare, care, în acelasi timp, sã se traducã în îmbunãtãtirea nivelului de trai al populatiei. Cuvîntul cheie în tot acest angrenaj este competitivitatea.
A consemnat Cezar FILIP

Articol afisat de 1861 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective