Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Am oprit robinetele coruptiei spre  băietii destepti si grupuri de interese“

„Am oprit robinetele coruptiei spre băietii destepti si grupuri de interese“

• interviu realizat cu Daniel Chitoiu

Reporter: Ati fost cel care în calitate de ministru al Economiei ati initiat ruperea contractelor păguboase cu băietii destepti din afacerile cu energie. Ati avut de suferit de pe urma acestei decizii? Ati reusit să aflati cine au fost complicii si la ce nivel? Fără o complicitate la cel mai înalt nivel nu credem că ar fi fost posibil ca niste băieti cu firme de „birou“ să reusească să cumpere energie sub costul de productie si să vîndă scump „prostimii“...
Daniel Chitoiu: Decizia pe care am luat-o în iunie 2012, la o lună de la preluarea mandatului de ministru, împreună cu Guvernul Ponta din care am făcut parte, de a pune capăt contractelor păguboase ale „băietilor destepti“, care au generat numai în cazul Hidroelectrica pînă în iunie 2012, pierderi de 850 de milioane de lei, a fost corectă din punct de vedere economic, un exemplu de asumare a responsabilitătii si de onestitate. Am demonstrat că obiectivele asumate la preluarea mandatului le-am realizat. Consider că am avut cu totii de cîstigat, economia românească, în special companiile din domeniu care s-au putut redresa si au realizat profit, bugetul de stat si implicit populatia atît prin reducerea pretului la energia electrică cît si prin repararea unor nedreptăti sociale comise de guvernarea PDL, cum ar fi reîntregirea salariilor tuturor bugetarilor, restituirea sumelor retinute pensionarilor si stoparea taxării cu 5,5% pentru fondul de sănătate a pensiilor. Vă dau exemplul Hidroelectrica, acolo unde Remus Borza -administrator judiciar, în urma restructurării companiei a reusit nu numai să readucă pe profit firma, dar în 2013 profitul realizat a fost de 200 milioane euro - echivalentul cîstigului înregistrat de companie în ultimii 11 ani. Din perspectiva guvernului am demonstrat că putem să facem curătenie în folosirea banilor publici, am oprit robinetele coruptiei spre băietii destepti si grupuri de interese controlate de oameni ai fostului PDL. În 2013, peste 200 de posibile fapte penale au fost descoperite de Corpul de control al Guvernului si Corpul de control al Ministerului Economiei în mandatele guvernării PDL ale lui Emil Boc, documentele fiind înaintate către DNA si Parchetul General. În privinta celor care au stat în spatele acestor băieti destepti, cred că românii au vrut să vadă, înainte de toate, că jaful generalizat din perioada regimului Băsescu-PDL este anchetat, că vinovatii sînt prinsi si, condamnati si obligati să dea banii înapoi! Vorbim de unele jafuri pe fată, precum Hidroelectrica - „băietii destepti“, Oltchim, RAAN Dobreta Turnu Severin, CE Hunedoara. Între 2008 si 2012 românii au sărăcit si au fost furati de o guvernare incompetentă, iar pedelistii au fost singurii care s-au îmbogătit, batjocorind banul public.
Rep.: Ati afirmat că între Moldova si alte regiuni există un decalaj economic mare. Nici termenul „prăpastie“ poate n-ar fi fost exagerat.
Întrebarea este cine si de ce a provocat acest decalaj?
D.C.: Cred că în acest moment avem nevoie să discutăm despre proiectele care ar trebui să fie implementate pentru ca Moldova să se dezvolte, pentru că acest decalaj să fie redus. Este necesar nu numai să discutăm serios cu privire la proiectele pentru Moldova, dar sînt necesare eforturi sustinute pentru asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului de afaceri si cresterea investitiilor locale în capital productiv, de la start-up-uri pînă la marile companii cu capital autohton, pentru cetătenii acestei regiuni, pentru dezvoltarea Neamtului. ALDE propune în programul economic ca o prioritate a guvernului eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile si zonele tării. Din punctul nostru de vedere, o economie cu mari decalaje nu poate fi competitivă în ansamblul ei. În acest sens, un program privind eliminarea decalajelor va trebui de urgentă demarat, de exemplu Programul pentru dezvoltarea Moldovei, cu accent prioritar pe infrastructură, investitii în turism, care este considerat unul dintre sectoarele cu un ridicat potential pentru a oferi crestere si dezvoltare economică la nivel regional, stimularea investitiilor în industria de prelucrare a lemnului, a confectiilor si tricotajelor si pe implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru proiecte de investitii de mărime medie. ALDE îsi propune ca pentru fiecare judet să fie stabilite cel putin trei obiective locale sau regionale ce vor fi realizate pe durata mandatului noului Guvern. ALDE vine cu solutii la problemele cu care se confruntă cetătenii Moldovei, pe care ne dorim să le aplicăm în viitoarea guvernare.

Economia creste, noi tot săraci

Rep.: Si totusi cine a provocat si de ce acest decalaj?
D.C.: Cred că Moldova nu a fost reprezentată la nivel parlamentar si guvernamental de persoane cu viziune, care să-si asume responsabilităti în a argumenta si influenta deciziile guvernamentale pentru promovarea prioritătiilor regionale si alocarea fondurilor pentru investitii.
Rep.: Se tot vorbeste de crestere economică, că sîntem „tigrul“ economic al Europei. Însă acest lucru nu se vede în buzunarul omului simplu. De ce? Au fost reduceri de TVA. Mai întîi la pîine, apoi la produsele alimentare si apoi la toate produsele. Cu toate acestea cetăteanul simplu a cumpărat la aceleasi preturi. Nu a beneficiat de reducere. De ce si ce e de făcut ca de pe urma acestor măsuri si din cresterea economică să cîstige si oamenii simpli?
D.C.: Putem vorbi despre două perioade distincte: ce s-a întîmplat înainte de noiembrie 2015, în guvernarea Ponta din care ALDE a făcut parte si ce s-a întîmplat în guvernarea Ciolos - PNL. Timp de 3 ani si jumătate de guvernare PSD-ALDE, cresterea economică, rezultatele economice obtinute s-au văzut si în buzunarele românilor: 2012 - am redat pensiile si salariile tăiate de PDL (actualul PNL) si de Traian Băsescu; 2013 - au crescut pensiile în fiecare an, punctul de pensie a crescut cu 13,2%. Salariul minim a crescut de la 700 lei în mai 2012, la 1.050 lei în iulie 2015; am majorat pensiile militarilor care fuseseră recalculate în scădere de fosta guvernare PDL; am crescut salariile tinerilor rezidenti si tinerilor profesori debutanti din educatie; 940.000 de agricultori au beneficiat de cresterea subventiilor din agricultură cu peste 75%. Din păcate, tendinta pozitivă pe care se afla tara la final de 2015 a fost oprită de actuala guvernare, care într-un an, cu girul PNL a reusit să scoată din nou oamenii în stradă, să producă nemultumiri. Logica politică atunci cînd te afli la guvernare este aceea că trebuie să gestionăm tara în asa fel încît să îmbunătătim calitatea vietii, bunăstarea cetătenilor, lucru pe care ALDE l-a înteles în perioada mandatului fostului guvern. Noi trăim un paradox în aceste zile: Guvernul se laudă cu cea mai mare crestere economică din Uniunea Europeană, dar cresterea nu se vede si în măsurile luate pentru oameni. Mai mult, măsurile benefice care în momentul de fată sînt promovate de PSD-ALDE în Parlament pentru cresterea salariilor din sănătate si educatie sînt criticate de guvernanti si de PNL. Cresterea economică trebuie să se transfere în cresterea puterii de cumpărare, în salarii, în pensii. Unde este cresterea economică? Unde sînt banii cu care acest guvern se laudă? Guvernul se plînge, fac planuri, îsi imaginează tot felul de analize. Însă, oamenii s-au săturat de lucrurilea acestea - ei vor solutii. Tocmai acest lucru lipseste de la guvernarea tehnocrată, iar consecintele acestei atitudini se văd în protestele din stradă, se văd în nemultumirile diverselor categorii sociale.
Rep.: În cît timp credeti că vreun politician va reusi să ofere un raspuns la „dilema“ românului obisnuit: cum să supravietuiască avînd de achitat preturi europene în timp ce are venituri rusinos de mici fată de media europeană?
D.C.: Răspunsul este destul de simplu: dacă vom rămîne la salariile actuale, unele de subzistentă pentru marea majoritate a românilor, dacă această crestere economică despre care tot vorbim nu se va traduce si în măsuri pentru români, atunci nu se va întîmpla acest lucru foarte curînd. Trebuie să fim sinceri cu românii, iar ALDE acest lucru intentionează să facă: dacă avem preturi ca afară, trebuie să avem si salarii ca afară, iar pentru a cîstiga salarii mai mari trebuie să investim mai mult si să producem mai eficient! Cum arătăm si în programul nostru economic, ALDE nu doreste mentinerea unei economii a salariilor mici, bazată pe lohn! Orizontul de timp vizat de programul nostru este 2020 si asigură transformarea economiei României în una bazată pe generarea de valoare adaugată mare, care, în acelasi timp, să se traducă în îmbunătătirea nivelului de trai al populatiei. Cuvîntul cheie în tot acest angrenaj este competitivitatea.
A consemnat Cezar FILIP

Articol afisat de 1624 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective