Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Noiembrie 2016
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Coruptia, pericol public, la Rutier

• cei sapte oameni ai legii încarcerati pentru coruptie nu au dat declaratii în cauză • ei au preferat să-i lase pe avocati să le apere interesele • apărătorii i-au scuzat că nu au luat „mită de milioane de euro“, deci nu merită să stea după gratii • acuzatii s-au „lăudat“ si cu lipsa antecedentelor, desi aceasta nu-i o virtute pentru un politist • nici uniforma de serviciu nu era bună, că avea buzunare mici •

Motivarea arestării preventive a celor sapte politisti din cadrul Biroului Rutier al Politiei Piatra Neamt relevă faptul că acuzatii nu au dorit să dea declaratii în instantă, ci s-au prevalat de dreptul la tăcere. I-au lăsat pe avocati să le apere interesele, dar în unele cazuri apărările au fost cam subtiri. Apărătorul agentilor Dragomir Loredan Covasan si Iulian Ciolpan, precum si al comisarului sef Viorel Andronic, a cerut pentru cei trei o măsură neprivativă de libertate, controlul judiciar sau arestul la domiciliu, deoarece „acest dosar nu are în continut mită de milioane de euro comparativ cu alte cauze de rezonantă mediatizate“, conform încheierii de sedintă de la Curtea de Apel Bacău. „Nu se poate retine că inculpatii au luat sumele de bani mentionate cu titlu de mită. De asemenea, nici faptul că din imagini rezultă că ofiterul si subofiterul numărau niste bani, nu poate fi retinut acest aspect, întrucît erau bani proprii pentru cumpărăturile personale, alimentatia zilnică din timpul serviciului“, conform aceluiasi document. Avocatul celor trei politisti a mai arătat în fata judecătorilor că nu se poate retine faptul că oamenii legii ar fi săvîrsit vreun act contrar atributiilor de serviciu, avînd în vedere că nu s-a verificat hard-discul de pe masina specială pentru a se dovedi acuzatiile aduse cu privire la neaplicarea sanctiunilor conducătorilor auto ori că s-au aplicat sanctiuni mai mici. „Arată că, banii erau personali, se completa registrul cu acesti bani personali la începerea serviciului, registru care nu se regăseste atasat la dosarul de urmărire penală. Apreciază că inculpatii nu aveau nimic de ascuns, respectiv banii luati cu titlu de mită, ci pentru faptul că buzunarele de la tinuta de serviciu sînt mici pentru chei, telefon etc, inculpatii puneau banii personali în masină (...) Consideră că nu sînt probe concludente de vinovătie, agentii de politie au refuzat să ia mită, iar locul de retinere îi poate afecta“.

Rigorile de igienă, motiv pentru libertate

Avocatul a mai apreciat că pericolul public sau evaluarea gravitătii faptei nu poate fi retinut raportat la sumele de bani mentionate 50, 100 de lei si inculpatii pot fi cercetati în libertate avînd în vedere lipsa antecedentelor penale sau persoana inculpatilor, care prezintă garantii că pot fi cercetati în libertate. Apărătorul lui Marius Laurentiu Greaca a încercat si el să obtină cercetarea clientului în arest la domiciliu, evidentiind faptul că prevalarea la dreptul la tăcere este o manifestare de vointă care se bazează pe o atitudine sinceră, pozitivă si de a nu zădărnici aflarea adevărului. „Solicită deci analizarea situatiei concrete a inculpatului, mediul din care provine, faptul că este absolvent al scolii de politie, lipsa antecedentelor penale, starea de sănătate precară, conduita, precum si că impune o alimentatie corespunzătoare si rigori de igienă. În acest sens precizează că în 1998 a suferit un accident si suferă de anumite afectiuni“, a arătat apărătorul. Acesta a ma sustinut că Înalta Curte ar fi pronuntat o minută în care se recomandă judecătorilor curtilor de apel să analizeze diferenta dintre dosarele de mare coruptie fată de cele de coruptie mică si să dea o măsură mai blîndă decît detentia.

Dependenti de mită

Procurorul de sedintă a arătat faptul că inculpatii discutau spete similare, de politisti corupti, chiar cînd luau bani de la soferii în culpă. S-a arătat că monitorizarea acuzatilor s-a făcut pe o singură autospecială din dotarea Biroului Rutier al Politei Piatra Neamt, constatîndu-se că faptele de luare de mită aveau loc zilnic, în cadrul oricărui schimb, indiferent de componenta echipajului si reprezenta o practică răspîndită între toti lucrătorii care au fost repartizati să efectueze servicii în perioada monitorizării pe acea masină. Gravitatea vine din numărul mare de cadre implicate, prin implicarea ofiterului Andronic, care planifica lucrărorii pe autospeciala cu radar, în scopul obtinerii banilor cu titlu de mită de la soferi. „Periculozitatea pe care inculpatii o prezintă rezultă din faptul că desi acestia aveau bănuieli asupra faptului că ar putea fi urmăriti, respectiv interceptati sau înregistrati ambiental, acestia persistă în comiterea actiunilor specifice elementului material al infractiunii de luare de mită, Din exploaterea mandatului de supraveghere tehnică rezultă că pe 22.04.2016, la momentul opririi în trafic a unui conducător auto pentru depăsirea limitei de viteză admise, suspectînd că acesta ar avea camere de filmat, inculpatii G.M.L. (Greaca Marius Laurentiu) si N.C. (Neamtu Constantin) poartă o discutie despre o spetă similară în care Directia Generală Anticoruptie a monitorizat lucrători de Politie Rutieră pe raza judetelor Mures, Harghita si Covasna, utilizînd filmări cu investigator sub acoperire si procedează la îndeplinirea atributiilor de serviciu în mod corect, procedural, completînd chitanta de încasare a amenzii si depunînd suma încasată în carnetul chitantier. Cu toate acestea, concomitent cu această discutie, unul dintre inculpati numără sumele de bani obtinute cu titlu de mită si depuse în torpedou“, se arată în motovarea arestării. Procurorul a mai sustinut că la finele fiecărui schimb componentii echipajului împărteau banii din mită: „În acest sens, este de mentionat si faptul că din interceptarea discutiilor purtate între ei si cu conducătorii auto rezultă că lucrătorii suspicionau posibilitatea de a fi interceptati audio si în multe cazuri luarea sumelor de bani cu titlu de mită se realiza doar prin semne“. În ce priveste apărarea inculpatilor că nu aveau unde tine banii personali si-i puneau în torpedou, procurorul a arătat faptul că era vorba de mită, bani pe care-i împărteau la finele schimbului si nu se poate presupune că acestia îsi împărteau banii personali. Anchetatorul a mai adăugat că „de la data înregistrării cauzei au fost întocmite noi si principale mijloace de probă reprezentînd 400 de ore de înregistrări, fată de declansarea aparatelor radar, cînd apar conducători auto se dau aparatele radio mai tare întrucît inculpatii stiau că sînt înregistrati“.

Politistii de la Rutier, pericol public

Aceasta este constatarea judecătorului de la Curtea de Apel Bacău, care a dispus privarea de libertate. „Tinînd seama de natura si gravitatea deosebit de ridicată a infractiunilor presupus a fi comise de inculpati (luare de mită, dare de mită si fals intelectual), amploarea activitătii infractionale desfăsurate, numărul mare al actelor materiale comise într-o perioadă de timp relativ scurtă, numărul mare al persoanelor implicate si modul de operare, aspecte relevate de probele administrate, persoana inculpatilor, calitatea în care ar fi comis faptele, judecătorul consideră că măsura arestării preventive a inculpatilor C.D.L, C.I, A.V, B.I. A, G.M.L, M.B.E si N.C. se impune a fi luată pentru înlăturarea stării de pericol social pe care o prezintă acestia pentru ordinea publică“, a conchis instanta. Magistratul a considerat că valoarea sumelor primite de inculpati, între 50 si 400 de lei, nu are în cauză o relevantă deosebită, mai importante fiind activitatea infractională în ansamblu si numărul mare de politisti implicati, determinant fiind nu cuantumul mitei ci consecintele primirii acesteia prin neaplicarea măsurilor legale împotriva celor care au călcat strîmb în trafic. „Prin lăsarea în libertate a inculpatilor în acest stadiu al procesului s-ar induce un puternic sentiment de insecuritate socială, de nesigurantă în opinia publică, precum si de neîncredere în capacitatea organelor judiciare de apărare a societătii împotriva infractiunilor. (...) Cu privire la lipsa antecedentelor penale invocată de inculpati judecătorul observă că aceasta trebuie să fie o situatie de normalitate pentru un organ de politie (acestia fiind acuzati că s-au folosit de functia detinută pentru a nesocoti legea) ce nu poate să cîntărească în mod substantial în procesul de evaluare a necesitătii luării unei măsuri preventive în cauză“, a mai stabilit instanta. Periculozitatea acuzatilor a fost apreciată si prin aceea că desi politistii aveau bănuieli asupra faptului că ar putea fi urmăriti, interceptati, sau înregistrati ambiental, acestia au persistat în comiterea actiunilor de luare de mită. „Cererile de pensionare depuse la dosar de inculpatii A.V si G.M.L. nu sînt de natură să influenteze concluzia judecătorului asupra necesitătii privării provizorii de libertate a acestora, cu atît mai mult cu cît aceste cereri nu au fost înregistrate la institutia ai cărei angajati sînt acestia“, a mai concluzionat magistratul. Asa stînd lucrurile toti cei sapte politisti au ajuns după gratii. Fiecare a contestat măsura privării de libertate, iar o decizie definitivă în acest caz va da astăzi, 17 noiembrie, Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Articol afisat de 2080 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective