Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Februarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cumplite ore în toiul noptii

• noaptea de luni spre marti a fost una grea pentru localnicii din Poiana Teiului, care au casele în apropierea Bistritei • era pericolul ca gheturile de pe rîu sã provoace inundatii • s-a patrulat toatã noaptea pe maluri, iar 22 de oameni au fost evacuati • „Asearã, pe la zece, ghetarii s-au blocat în zona Dreptu, de unde evacuasem 17 gospodãrii. Credem cã nu vor fi mari probleme“, a spus primarul Ana Ancuta •

Luni seara, oamenii de pe Valea Bistritei au trãit momente sinistre. Asteptarea zãporului, o datã cu întunericul noptii, ca urmare a dinamitãrilor ghetarilor din bazinul Dornelor, i-a fãcut pe locuitorii comunelor de pe cursul superior al rîuluisã trãiascã clipe de emotie maximã. Sirenele care au dat semnalul alarmãrii populatiei, deplasarea echipajelor ISU pe drumul national Poiana Teiului - Borca si alerta celorlalti factori de rãspundere judeteni si locali au reusit sã creeze acea stare de spirit vecinã cu groaza. Din discutiile purtate cu gospodarii din Dreptu am retinut cã starea de alertã i-a fãcut sã stea pînã noaptea tîrziu pe malul Bistritei. ÃŽncã decusearã administratia localã evacuase 17 gospodãrii, care erau situate în satul Dreptu sub cota de inundatii, pentru a fi ferite de vreo catastrofã, în cazul în care s-ar fi creat un baraj între satul lor si satul vecin, Sãvinesti. Aceleasi emotii le-au trãit si factorii responsabili cu asigurarea securitãtii zonei, îndeobste cei de la Primãria Poiana Teiului, ISU Neamt, si Comitetul Local pentru Situatii de Urgentã, care au patrulat pe parcursul întregii nopti. Pînã la urmã, probleme deosebite n-au fost înregistrate, oamenii multumind lui Dumnezeu cã mai depãsiserã un moment dificil. Cea care a înregistrat pulsul necazurilor poienarilor a fost primarul Ana Ancuta, care ieri dupã amiazã încã mai veghea la evolutia fenomenului. „Credem cã situatia se aflã sub control. Asearã, pe la zece, s-a fãcut simtitã prezenta zãporului în zona noastrã, ghetarii s-au blocat în zona Dreptu, de unde evacuasem 17 gospodãrii, dar nu s-au înregistrat pagube materiale si credem cã nici de-aici încolo nu vor fi mari probleme“, a spus Ana Ancuta, primarul comunei Poiana Teiului. Am discutat si cu profesorul Dorel Rusu, un iscusit cronicar al Vãii Bistritei, care avea sã confirme cele declarate de cãtre primar, trecînd în revistã zonele de risc, luînd de bunã realitatea din teren si experienta anilor cu probleme: „Niciodatã nu poti fi sugur cînd ai de-a face cu natura. Existã ghetari, s-au adãugat si cei veniti din amonte, pericole sînt în zona Sãvinesti, zonã unde este situatã biserica veche din lemn din Poiana, iar dacã zaiul trece de centrul comunei, poate sã mai afecteze zona din aval de podul de la Zahorna. Oricum oamenii si-au scos animalele din gospodãrii si le-au dus la rude sau în locuri dinafara zonei de risc, dar si masinile. Sperãm cu totii sã ne ocoleascã necazul si sã ne ajute Dumnezeu si de aceastã datã“.

De la suceveni vin gheturile!

Asa cum spunem, blocurile de gheatã de pe Bistrita au determinat autoritãtile judetene nemtene sã intre în alertã de cîteva zile, mai ales dupã ce pirotehnistii din Suceava au dinamitat podul de gheatã din zona vatra Dornei si în aval de aceastã localitate. Astfel, ca urmare a cresterii temperaturilor si a distrugerii ghetarilor din judetul vecin, care au determinat desprinderea unor zãpoare de gheatã si transportul acestora în aval, pe teritoriul Neamtului s-a dispus ca pirotehnistii de la ISU Petrodava sã execute dinamitãri începînd de duminicã si inclusiv ieri. ÃŽn zonã au ajuns si alte cadre ISU, pentru sprijin în caz de inundatii. De asemenea, s-au întrunit comitetele locale pentru situatii de urgentã din comunele Poiana Teiului, Farcasa si Borca. Alte mãsuri de protectie au fost introducerea alarmei la dezastre pe raza localitãtilor mentionate, pentru prealertarea populatiei, totul culminînd cu evacuarea oamenilor si animalelor din gospodãrii, luni seara. A fost vorba despre 22 de oameni si cîteva animale, pentru a nu fi expusi pericolului prezentat de ghetarii dislocati pe Bistrita. ÃŽn paralel, toatã populatia de pe Valea Muntelui a fost înstiintatã si alarmatã despre posibilitatea aparitiei problemelor specifice zãporului, fiind pregãtitã de evacuare în caz de nevoie. Trebuie spus cã un hectar de teren agricol a fost acoperit de apã în satul Dreptu, iar la Galu, apa si-a fãcut aparitia în curtea unui obiectiv economic si pe douã hectare de teren. ÃŽn continuare se urmãreste permanent zãporul de pe raza localitãtii Poiana Teiului, se mentine serviciul de permanentã la nivelul celor trei primãrii - Poaina Teiului, Farcasa si Borca, iar rîul este monitorizat inclusiv de personal din cadrul ISU si SGA Neamt. „Mãsura de evacuare a celor 22 de persoane din zona cea mai expusã a fost luatã ca urmare a viiturii care se propagã în zonã. Momentul cel mai greu a trecut, evolutia fenomenului a generat doar inundarea unor terenuri, iar persoanele evacuate s-au întors la casele lor. Situatia meteo si ultimele evolutii determinã mentinerea unei atentii sporite si aplicarea tuturor mãsurilor de protejare a populatiei si bunurilor acestora. Sînt încredintatã cã, asa cum s-a colaborat pentru gestionarea situatiei si cu întelegerea de care au dat dovadã cetãtenii, pentru care nu avem decît cuvinte de multumire, vom trece cu bine peste aceastã perioadã dificilã“, a declarat prefectul Niculina Dobrilã.

Sîntem sub cod de ninsori

De mentionat este faptul cã de ieri, 7 februarie, de la ora 15 si pînã pe 8 februarie, la ora 11, judetele Neamt, Suceva, Botosani si Iasi, sînt sub avertizare cod galben de ninsori si depunere de strat de zãpadã consistent, meteorologii prognozînd pînã la 20 de centimetri de nea. Chiar dacã ieri precipitatiile au fost sub formã de ninsoare nu a fost si frig, în miezul zilie termometrele indicînd 0 grade la Piatra Neamt, -1 grad la Roman, -2 grade la Tîrgu Neamt, iar în vîrf de munte, pe Toaca, se înregistrau -3 grade Celsius. În resedinta dejudet si pe munte vîntul nu adia deloc, dar în zona Tîrgu Neamt la ora 12 indicele de rãcire era de -4 grade, iar romascanii au resimtit valori de -6 grade. Zãpadã nu era deloc la Roman, la Tîrg era numai 1 centimetru, stratul de zãpadã avea 2 centimetru în Piatra Neamt si mai bine de jumãtate de metru era pe Ceahlãu. Începînd de astãzi se rãceste treptat, fiind anuntatã o maximã de -3 grade si o minimã de -5 grade. Joi, 9 februarie, va fi cer acoperit si nu mai mult de -4 grade în miezul zilei. Noaptea va fi mai rece, cu valori termice spre limita gerului, -9 grade. Vineri, 10 februarie, soarele îsi face loc de dupã nori dar nu are putere pentru cã la amiazã vor fi cam -4 grade. Dupã lãsarea întunericului va fi sensibil mai frig, pînã la -10 grade. Din week-end si pînã la mijlocul sãptãmînii viitoare nu sînt schimbãri esentiale în aspectul vremii pe timp de zi, dar noptile vor fi din ce în ce mai reci, pînã la -13 grade Celsius.

Articol afisat de 1187 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, G. MUNTEANU, I. ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective