Proiecte si potop de bani în judet
• valoarea totală a proiectelor dorite în Sănătate este ametitoare: aproape 83 de milioane de lei • alte sute de milioane ar trebui să ajungă în reabilitarea drumurilor judetene • noul pavilion al spitalului ar urma să aibă 8.750 de metri pătrati • se doreste extinderea Urgentelor, realizarea a cinci heliporturi, iar la Poiana Teiului ar trebui să răsară un centru de sănătate n
Potop de bani pentru infrastructura medicală si rutieră a judetului Neamt dacă proiectele aprobate în sedinta de ieri a CJ se vor concretiza. Iar cum de la zis pînă la făcut si de la planuri pe hîrtie pînă la realizarea efectivă e drum lung (ne învată experienta de după '89) atmosfera de maximă sărbătoare din forul judetean, de ieri, rămîne una la stadiul de bune intentii. Care sperăm si noi să fie puse în aplicare. Măcar în parte. Revenind la sedinta de ieri, cei 28 de consilieri prezenti au votat în unanimitate proiectele propuse. Cele privind investitiile în infrastructura de sănătate totalizează aproape 83 de milioane de lei, în vreme ce pe drumurile judetene ar trebui să ajungă alte sute de milioane, bani prin Programul National de Dezvoltare Locală, de la Ministerul Dezvoltării. „Au fost aprobate investitii extrem de importante pentru judet. Ne dorim să fim primul judet din tară care promovează proiecte de o asemenea anvergură“, a declarat la finalul sedintei presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene. Iar mai toti au sărit să-l laude. Fără a minimaliza în vreun fel importanta proiectelor propuse, nu ne putem abtine să nu constatăm că euforia unora a fost usor comică. De exemplu, ca atunci cînd s-a vorbit de muncă „titanică“, sau momentul în care un consilier, probabil emotionat, a tinut să-i multumească presedintelui CJ în numele tuturor nemtenilor, care, zicea el, îl consideră cel mai gospodar dintre presedinti. Poate asa o fi, dar modul de exprimare i-a făcut pe unii să se întrebe dacă nu ar fi cazul să se ridice toti în picioare si să aplaude frenetic minute în sir. Ca în alte vremuri. Apuse sau nu.
Proiecte ambitioase pentru Sănătate
În ceea ce priveste infrastructura sanitară, primul proiect de pe ordinea de zi a fost cel privind extinderea Unitătii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean. Valoarea proiectului este de 16.360.482 lei, din care contributia judetului de 713.125 lei. Se prevede construirea unui corp separat legat prin coridor de trecere de Pavilionul Central, unde functionează în prezent UPU pe o suprafată de 450 mp. La parter se vor realiza consultatiile medicale, vor fi rampele de acces pentru ambulante, iar demisolul va fi destinat personalului medical, spatiilor anexe si utilitătilor. Zona propusă este situată relativ central în curtea spitalului si în incintă există utilitătile necesare. De anvergură este proiectul privind realizarea unui pavilion Sectii Medicale, cu o suprafată de 8.750 mp, în valoare totală de 53.789.281 lei, contributia judetului fiind de 2.733.856 lei. În raportul de specialitate se precizează că pavilioanele Boli Interne si Oncologie sînt două constructii vechi, puternic degradate, cu durata de functionare mult depăsită, încadrate de expert în clasa de risc seismic II. În aceste conditii se impune realizarea unei noi clădiri amplasate în imediata vecinătate a clădirii Spitalului de Urgentă, care să preia atributiile celor două pavilioane. Noua clădire va urmări atingerea mai multor obiective, printre care facilitarea accesului pacientilor si a personalului, la spatiile destinate investigatiilor functionale si imagistice la consultatiile interdisciplinare; eficientizarea activitătii Laboratorului de Radiologie; usurarea accesului pacientilor critici în sectia de Terapie Intensivă. Clădirea propusă va avea un regim de functionare P+5, cu o suprafată desfăsurată de 8.750 metri pătrati. Parterul va asigura o cale de acces în clădire si poate primi destinatia de adăpost de protectie civilă, obligatoriu la astfel de institutii, conform legislatiei în vigoare. Etajul I va adăposti Sectia de Oncologie si Endocrinologie, etajul II va fi destinat Sectiilor Neurologie si Fizioterapie, etajul III va găzdui Sectiile de Reumatologie si Nefrologie. La etajul IV vor fi Sectiile Medicală si Paliatie, iar etajul V va asigura serviciile Sectiilor de Hematologie, Diabet si Dermatologie. Terenul pe care se propune realizarea constructiei se află în imediata apropiere a Pavilionului Chirurgical, fiind asigurate utilitătile necesare (apă, canal, energie electrică) prin racordare la retelele existente.
Nici Valea Muntelui n-ar fi uitată, din punct de vedere al accesului cetătenilor din zonă la serviciile medicale, acolo fiind planificat să răsară un Centru Multifunctional de Sănătate, în urma unui proiect ce totalizează 1.626.736 lei, din care 154.472 lei contributie judeteană. Acesta ar urma să fie amplasat în intravilanul satului Poiana Largului, acolo unde în prezent sînt două corpuri de clădire cu destinatia scoală si teren aferent, în suprafată de 4.084 mp, însă nefunctionale. În locul lor va fi ridicat noul centru de sănătate care va oferi servicii de chirurgie generală, cardiologie, medicină internă, endocrinologie si stomatologie. Dacă vor veni si banii, în Neamt ar trebui să apară si 5 heliporturi cu destinatie medicală, la Piatra Neamt, Tîrgu Neamt, Roman, Bicaz si Poiana Teiului. Proiectul este în valoare totală de 4.212.600 lei, iar contributia judetului de 946.535 lei. Pacientii ar urma să fie preluati de elicoptere din incinta spitalelor din Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt si Bicaz si din zona noului Centru de Sănătate de la Poiana Teiului. Nu în ultimul rînd, un alt proiect prevede supraetajarea unui corp de clădire de la Spitalul Judetean pentru o serie de spatii destinate personalului medical. Proiectul este în valoare de 6.753.331 lei, iar contributia judetului de 458.850 lei. În raportul de specialitate se precizează că „Pavilionul Chirurgical al spitalului cuprinde sectiile ATI, Unitatea de Primiri Urgente, Maternitatea, Farmacia, Laboratorul de analize si blocurile chirurgicale. Singurele spatii destinate personalului medical ce activează la sectiile adăpostite de Pavilionul Chirurgical sînt vestiarele si grupurile sanitare distribuite pe fiecare sectie în parte. Pe lîngă aceste spatii, personalul medical mai are nevoie de o sală pentru luat masa, oficiu, locuri de odihnă si, cel mai important, spatii de informare si documentare. Sînt necesare spatii pentru studiu individual, bibliotecă, spatii în care să se poată întîlni pentru discutii în echipe de specialisti si schimburi de experientă cu alte centre medicale. O revizuire a acestor conditii de lucru ar atrage personal medical cît mai specializat si ar ajuta la reducerea deficitului actual de personal specializat cu care se confruntă spitalul la acest moment“. Rămîne de văzut cîte din aceste proiecte or prinde contur.
|