Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Martie 2017
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Proiecte si potop de bani ´┐Żn judet

• valoarea total´┐Ż a proiectelor dorite ´┐Żn S´┐Żn´┐Żtate este ametitoare: aproape 83 de milioane de lei • alte sute de milioane ar trebui s´┐Ż ajung´┐Ż ´┐Żn reabilitarea drumurilor judetene • noul pavilion al spitalului ar urma s´┐Ż aib´┐Ż 8.750 de metri p´┐Żtrati • se doreste extinderea Urgentelor, realizarea a cinci heliporturi, iar la Poiana Teiului ar trebui s´┐Ż r´┐Żsar´┐Ż un centru de s´┐Żn´┐Żtate n

Potop de bani pentru infrastructura medical´┐Ż si rutier´┐Ż a judetului Neamt dac´┐Ż proiectele aprobate ´┐Żn sedinta de ieri a CJ se vor concretiza. Iar cum de la zis p´┐Żn´┐Ż la f´┐Żcut si de la planuri pe h´┐Żrtie p´┐Żn´┐Ż la realizarea efectiv´┐Ż e drum lung (ne ´┐Żnvat´┐Ż experienta de dup´┐Ż '89) atmosfera de maxim´┐Ż s´┐Żrb´┐Żtoare din forul judetean, de ieri, r´┐Żm´┐Żne una la stadiul de bune intentii. Care sper´┐Żm si noi s´┐Ż fie puse ´┐Żn aplicare. M´┐Żcar ´┐Żn parte. Revenind la sedinta de ieri, cei 28 de consilieri prezenti au votat ´┐Żn unanimitate proiectele propuse. Cele privind investitiile ´┐Żn infrastructura de s´┐Żn´┐Żtate totalizeaz´┐Ż aproape 83 de milioane de lei, ´┐Żn vreme ce pe drumurile judetene ar trebui s´┐Ż ajung´┐Ż alte sute de milioane, bani prin Programul National de Dezvoltare Local´┐Ż, de la Ministerul Dezvolt´┐Żrii. „Au fost aprobate investitii extrem de importante pentru judet. Ne dorim s´┐Ż fim primul judet din tar´┐Ż care promoveaz´┐Ż proiecte de o asemenea anvergur´┐Ż“, a declarat la finalul sedintei presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene. Iar mai toti au s´┐Żrit s´┐Ż-l laude. F´┐Żr´┐Ż a minimaliza ´┐Żn vreun fel importanta proiectelor propuse, nu ne putem abtine s´┐Ż nu constat´┐Żm c´┐Ż euforia unora a fost usor comic´┐Ż. De exemplu, ca atunci c´┐Żnd s-a vorbit de munc´┐Ż „titanic´┐Ż“, sau momentul ´┐Żn care un consilier, probabil emotionat, a tinut s´┐Ż-i multumeasc´┐Ż presedintelui CJ ´┐Żn numele tuturor nemtenilor, care, zicea el, ´┐Żl consider´┐Ż cel mai gospodar dintre presedinti. Poate asa o fi, dar modul de exprimare i-a f´┐Żcut pe unii s´┐Ż se ´┐Żntrebe dac´┐Ż nu ar fi cazul s´┐Ż se ridice toti ´┐Żn picioare si s´┐Ż aplaude frenetic minute ´┐Żn sir. Ca ´┐Żn alte vremuri. Apuse sau nu.

Proiecte ambitioase pentru S´┐Żn´┐Żtate

´┐Żn ceea ce priveste infrastructura sanitar´┐Ż, primul proiect de pe ordinea de zi a fost cel privind extinderea Unit´┐Żtii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean. Valoarea proiectului este de 16.360.482 lei, din care contributia judetului de 713.125 lei. Se prevede construirea unui corp separat legat prin coridor de trecere de Pavilionul Central, unde functioneaz´┐Ż ´┐Żn prezent UPU pe o suprafat´┐Ż de 450 mp. La parter se vor realiza consultatiile medicale, vor fi rampele de acces pentru ambulante, iar demisolul va fi destinat personalului medical, spatiilor anexe si utilit´┐Żtilor. Zona propus´┐Ż este situat´┐Ż relativ central ´┐Żn curtea spitalului si ´┐Żn incint´┐Ż exist´┐Ż utilit´┐Żtile necesare. De anvergur´┐Ż este proiectul privind realizarea unui pavilion Sectii Medicale, cu o suprafat´┐Ż de 8.750 mp, ´┐Żn valoare total´┐Ż de 53.789.281 lei, contributia judetului fiind de 2.733.856 lei. ´┐Żn raportul de specialitate se precizeaz´┐Ż c´┐Ż pavilioanele Boli Interne si Oncologie s´┐Żnt dou´┐Ż constructii vechi, puternic degradate, cu durata de functionare mult dep´┐Żsit´┐Ż, ´┐Żncadrate de expert ´┐Żn clasa de risc seismic II. ´┐Żn aceste conditii se impune realizarea unei noi cl´┐Żdiri amplasate ´┐Żn imediata vecin´┐Żtate a cl´┐Żdirii Spitalului de Urgent´┐Ż, care s´┐Ż preia atributiile celor dou´┐Ż pavilioane. Noua cl´┐Żdire va urm´┐Żri atingerea mai multor obiective, printre care facilitarea accesului pacientilor si a personalului, la spatiile destinate investigatiilor functionale si imagistice la consultatiile interdisciplinare; eficientizarea activit´┐Żtii Laboratorului de Radiologie; usurarea accesului pacientilor critici ´┐Żn sectia de Terapie Intensiv´┐Ż. Cl´┐Żdirea propus´┐Ż va avea un regim de functionare P+5, cu o suprafat´┐Ż desf´┐Żsurat´┐Ż de 8.750 metri p´┐Żtrati. Parterul va asigura o cale de acces ´┐Żn cl´┐Żdire si poate primi destinatia de ad´┐Żpost de protectie civil´┐Ż, obligatoriu la astfel de institutii, conform legislatiei ´┐Żn vigoare. Etajul I va ad´┐Żposti Sectia de Oncologie si Endocrinologie, etajul II va fi destinat Sectiilor Neurologie si Fizioterapie, etajul III va g´┐Żzdui Sectiile de Reumatologie si Nefrologie. La etajul IV vor fi Sectiile Medical´┐Ż si Paliatie, iar etajul V va asigura serviciile Sectiilor de Hematologie, Diabet si Dermatologie. Terenul pe care se propune realizarea constructiei se afl´┐Ż ´┐Żn imediata apropiere a Pavilionului Chirurgical, fiind asigurate utilit´┐Żtile necesare (ap´┐Ż, canal, energie electric´┐Ż) prin racordare la retelele existente.
Nici Valea Muntelui n-ar fi uitat´┐Ż, din punct de vedere al accesului cet´┐Żtenilor din zon´┐Ż la serviciile medicale, acolo fiind planificat s´┐Ż r´┐Żsar´┐Ż un Centru Multifunctional de S´┐Żn´┐Żtate, ´┐Żn urma unui proiect ce totalizeaz´┐Ż 1.626.736 lei, din care 154.472 lei contributie judetean´┐Ż. Acesta ar urma s´┐Ż fie amplasat ´┐Żn intravilanul satului Poiana Largului, acolo unde ´┐Żn prezent s´┐Żnt dou´┐Ż corpuri de cl´┐Żdire cu destinatia scoal´┐Ż si teren aferent, ´┐Żn suprafat´┐Ż de 4.084 mp, ´┐Żns´┐Ż nefunctionale. ´┐Żn locul lor va fi ridicat noul centru de s´┐Żn´┐Żtate care va oferi servicii de chirurgie general´┐Ż, cardiologie, medicin´┐Ż intern´┐Ż, endocrinologie si stomatologie. Dac´┐Ż vor veni si banii, ´┐Żn Neamt ar trebui s´┐Ż apar´┐Ż si 5 heliporturi cu destinatie medical´┐Ż, la Piatra Neamt, T´┐Żrgu Neamt, Roman, Bicaz si Poiana Teiului. Proiectul este ´┐Żn valoare total´┐Ż de 4.212.600 lei, iar contributia judetului de 946.535 lei. Pacientii ar urma s´┐Ż fie preluati de elicoptere din incinta spitalelor din Piatra Neamt, Roman, T´┐Żrgu Neamt si Bicaz si din zona noului Centru de S´┐Żn´┐Żtate de la Poiana Teiului. Nu ´┐Żn ultimul r´┐Żnd, un alt proiect prevede supraetajarea unui corp de cl´┐Żdire de la Spitalul Judetean pentru o serie de spatii destinate personalului medical. Proiectul este ´┐Żn valoare de 6.753.331 lei, iar contributia judetului de 458.850 lei. ´┐Żn raportul de specialitate se precizeaz´┐Ż c´┐Ż „Pavilionul Chirurgical al spitalului cuprinde sectiile ATI, Unitatea de Primiri Urgente, Maternitatea, Farmacia, Laboratorul de analize si blocurile chirurgicale. Singurele spatii destinate personalului medical ce activeaz´┐Ż la sectiile ad´┐Żpostite de Pavilionul Chirurgical s´┐Żnt vestiarele si grupurile sanitare distribuite pe fiecare sectie ´┐Żn parte. Pe l´┐Żng´┐Ż aceste spatii, personalul medical mai are nevoie de o sal´┐Ż pentru luat masa, oficiu, locuri de odihn´┐Ż si, cel mai important, spatii de informare si documentare. S´┐Żnt necesare spatii pentru studiu individual, bibliotec´┐Ż, spatii ´┐Żn care s´┐Ż se poat´┐Ż ´┐Żnt´┐Żlni pentru discutii ´┐Żn echipe de specialisti si schimburi de experient´┐Ż cu alte centre medicale. O revizuire a acestor conditii de lucru ar atrage personal medical c´┐Żt mai specializat si ar ajuta la reducerea deficitului actual de personal specializat cu care se confrunt´┐Ż spitalul la acest moment“. R´┐Żm´┐Żne de v´┐Żzut c´┐Żte din aceste proiecte or prinde contur.

Articol afisat de 1377 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective