Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Aprilie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sustinere din Japonia pentru pietreanul de la Chefi la cutite

• Ionut Popa a fost încurajat pe pagina de facebook de un fost coleg, bucãtar în Japonia • „ÃŽi doresc succes! Experienta din competitie îl va ajuta sã progreseze“, a scris Teruhiko Morikawa •

Ionut Popa, pietreanul care face senzatie la concursul „Chefi la cutite“, are sustinãtori nu doar în România sau Europa, acolo unde produsele sale au fost gustate si apreciate, ci chiar si din zone mai îndepãrtate. Dupã aparitia pe pagina de internet a cotidianului Monitorul a articolului privind evolutia sa la concursul gastronomic, pe retelele de socializare si nu numai au apãrut numeroase laude si încurajãri. Unele extrem de exotice. Cum ar fi cea de la Teruhiko Morikawa, un bucãtar din Japonia, fost coleg cu Ionut Popa la cursurile organizate de „Academia International School of Italian Cuisine“ din Lucca. „L-am întîlnit acum doi ani la «Italiana Cuisine in Lucca». Giovanni (asa este cunoscut Ionut Popa de colegii din Italia - n.r.) a fost foarte cumsecade cu mine. Era unul dintre cei mai populari, cei mai îndrãgiti cursanti din clasã. Un bucãtar foarte activ. Mereu avea idei noi, mereu fãcea inovatii. Dacã eu cred cã are vreo sansã sã cîstige concursul din România? Ce sã zic? E greu, dar în mod cert aceastã experientã îl va ajuta sã progreseze. ÃŽi doresc succes“, a mentionat Teruhiko Morikawa, într-o discutie purtatã pe o retea de socializare. El a mai precizat cã în prezent lucreazã la un restaurant din Japonia, de care este foarte mîndru. Acesta ne-a trimis si o fotografie în care apare alãturi de pietreanul Ionut Popa, în timp ce studiau la academia din Italia.

Italia, Austria, Scotia

Povestea de viatã a lui Ionut Popa, Chef Giovanni pentru „cunoscãtori“, este una demnã de film. Plecat de acasã cu multi ani în urmã, pentru a nu risca sã ajungã, la fel ca multe dintre cunostintele sale, sã aibã probleme cu legea sau cu drogurile, pietreanul s-a stabilit pentru o perioadã în Italia. A trãit în rulotã si s-a angajat la un hotel. Ca om bun la toate. Din aceastã posturã a si intrat pentru prima datã într-o bucãtãrie. Pentru a spãla vase. I-a plãcut ceea ce a vãzut cã fãceau bucãtarii si si-a formulat un tel: sã ajungã „de partea cealaltã“ a bucãtãriei, dupã cum îi place sã spunã, adicã printre bucãtari. Si a pus întreaga sa ambitie si hotãrîre în scopul îndeplinirii acestui deziderat. Iar rezultatele au apãrut. A urmat cursurile „Academiei International School of Italian Cuisine“ din Lucca si a obtinut un atestat. Dar, dupã cum singur mãrturiseste, nu acesta a fost principalul cîstig. Ci faptul cã a avut ocazia sã lucreze alãturi de bucãtari renumiti în Europa. Si de la fiecare a învãtat cîte ceva. Apoi a intrat, de data aceasta cu patalamaua la mînã, în bucãtãrii ale unor hoteluri sau restaurante cunoscute în Italia sau Austria. Ba chiar si cînd revenea în vacante în Piatra, ajungea tot prin bucãtãriile restaurantelor din oras, colaborînd cu diverse ocazii festive. Apoi a prins un contract în Scotia. Ca bucãtar sef la un restaurant cu specific italian. Si succesul profesional începea sã se întrezãreascã. ÃŽnsã nu se simtea împlinit. ÃŽl mãcina un gînd. Sau, mai corect, un dor. Cel de casã. Nu mai putea suporta cã lipsea din fotografiile din albumul de familie, de la majoritatea evenimentelor mai importante, dupã cum declarã. Asa cã s-a urcat în avion si, din Scotia, a aterizat la concursul „Chefi la cutite“. Unde în prima rundã a fãcut senzatie.

Chef Giovanni, de la mãmãliga neagrã la hamburgerul negru

„Ne-ai stins lumina! Felicitãri!“, a exclamat chef Florin Dumitrescu, dupã ce a gustat din preparatul pregãtit de pietreanul Ionut Popa. „Esti o adevãratã gurã de oxigen“, a completat si chef Sorin Bontea. Pietreanul de 33 de ani a pregãtit o retetã de Saint-Jacques marinat în sofran, pe o bazã de mãmãligã neagrã si cremã de cartofi violeti cu varzã rosie. Rezultatul a fost obtinerea a trei cutite, maximum posibil, si accederea în fazele urmãtoare ale competitiei. Dar, asa cum afirma si fostul coleg japonez, Teruhiko Morikawa, pentru chef Giovanni nici o provocare nu e prea mare. Iar dorinta de a inventa mereu, o constantã a activitãtii sale. Asa cã a gãsit timp sã lanseze si în orasul natal, la Piatra Neamt, un produs culinar inedit: hamburgerul negru.
Ingredientul „secret“ este cãrbunele medicinal, cel folosit si la realizarea celebrei mãmãligi negre. Nici în cazul preparãrii cãrnii nu lipsesc surprizele: si aici e o retetã proprie.„Ceea ce vã pot spune este cã toate ingredientele sînt naturale si din productie proprie, în sensul cã nu e nimic cumpãrat, ci totul este pregãtit în bucãtãria proprie. Ca un singur exemplu, pentru chifla neagrã la care am folosit cãrbunele vegetal sau medicinal, perioada necesarã pentru ca produsul sã fie gata este de patru ore. Nu poti sã grãbesti procesul, pentru cã exista riscul sã nu-ti mai iasã. Carnea e de vitã, practic 80% carne de vitã si 20% grãsime de vitã. Sosul reprezintã tot o retetã proprie“, declara, la lansarea hamburgerului Chef Giovanni. Care a mai precizat ca în România mai face chiflã neagrã, din informatiile lui, doar Chef Scãrlãtescu, dar folosind cerneala de sepie. Pietreanul a mai testat chifla neagrã cînd lucra în Austria. „ÃŽn Austria, hamburgerul l-am fãcut din somon, tot cu chiflã neagrã. Rezultatul? Prima oarã surprizã si apoi se mînca totul din farfurie. Asa am pãtit si în România cînd am fãcut pentru meniul de Revelion, la un restaurant din Piatra Neamt, mãmãligã neagrã. Toti s-au uitat mai întîi mirati, usor reticienti, apoi au lãsat farfuriile goale. Si la final m-au chemat din bucãtãrie sã mã aplaude“, si-a mai amintit Ionut Popa.

Articol afisat de 1078 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective