Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2017
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Aprilie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Iarnã dupã Paste. Iatã ce a fost prin Neamt!

Iarnã dupã Paste. Iatã ce a fost prin Neamt!

• ieri, în judet, stratul de zãpadã era de circa 20 de centimetri • drumarii au intervenit pe toate arterele • zeci de localitãti au rãmas fãrã energie electricã, afectati fiind peste 33.200 de consumatori • vestea bunã ar fi cã valul de frig nu ar trebui sã afecteze rodul copacilor si culturile agricole •

Primãvara a lãsat locul iernii în Neamt, unde peisajul a devenit complet alb peste noapte, de parcã tocmai fusese sãrbãtorit Crãciunul, nu Pastele. De miercuri, 19 aprilie, în jurul orei 18, a început sã plouã mãrunt, dupã care precipitatiile s-au întetit iar peste noapte s-au transformat în lapovitã si apoi în ninsoare, în conditiile în care temperaturile au plonjat binisor sub zero grade. S-a depus un strat consistent de zãpadã grea, apoasã, care a creat probleme atît în ce priveste circulatia pe drumurile publice, cît si în ce priveste alimentarea cu energie electricã, retelele fiind avariate. În unele cazuri, cablurile de alimentare au fost rupte de copacii care s-au rupt din cauza zãpezii, cu atît mai mult cu cît pomii fiind înfrunziti si înfloriti, au retinut o cantitate mai mare de nea. Ieri, 20 aprilie, la primele ore ale diminetii, erau afectate de vremea rea un numãr de 18 comune din judetul, iar la ora 13 un numãr de 41 de localitãti nu aveau curent electric. Conform Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã erau afectate Agapia, Bodesti, Borlesti, Zãnesti, Pîngãrati, Hangu, Grinties, Pipirig, Crãcãoani, Tupilati, Dragomiresti, Negresti, Vãleni, Botesti, Bãltãtesti, Piatra Soimului, Alexandru cel Bun, Petricani, Ghindãoani, Tazlãu, Rediu, Mãrgineni, Grumãzesti, Dãmuc, Bicazul Ardelean, Bicaz Chei, Girov, Bîrgãoani, Rãucesti, Gherãiesti, Costisa, Drãgãnesti, Farcasa, Gîrcina, Vaduri, Vînatori Neamt, Tibucani, Rãzboieni, David, Moldoveni, Bahna. Partial afectate erau localitãtile Piatra Neamt, Bicaz, Roznov si Tîrgu Neamt. Altfel spus, dimineatã au fost afectate un numãr de 306 puncte de transformare, ceea ce însemna cã 33.252 de consumatori nu erau alimentati cu energie electricã. La ora 13 situatia s-a mai remediat si nu aveau curent 21.056 de consumatori, 279 de puncte de transformare nefiind alimentate, 3 linii electrice de joasã tensiune nealimentate total si 8 linii electrice de joasã tensiune fiind nealimentate partial. Chiar dacã reîntoarcerea iarnii a creat destul de multe probleme, în judet nu a fost nici un caz în care persoanele care fac dializã sã nu ajungã la spital pentru tratament.

Ce spune prognoza meteo

Pînã ieri, la ora 15, judetul Neamt a fost sub avertizare cod portocaliu de vreme rea, iar meteorologii anuntaserã ninsori, strat de zãpadã consistent si intensificãri ale vîntului. Apoi, pînã astãzi la ora 14 sîntem sub o nouã atentionare, de aceastã datã cod galben, cam cu aceleasi fenomene, dar de intensitate mai redusã. Sînt prognozate ploi consistente, ninsori si strat de zãpadã, precum si vînt. În intervalul mentionat, în Moldova vor predomina ninsorile, iar în nordul Munteniei si al Dobrogei vor fi precipitatii mixte. La munte va continua sã ningã si se va depune strat de zãpadã. Cantitãtile de apã vor depãsi 20 -25 l/mp si pe arii restrînse 40 l/mp. Vîntul va avea intensificãri temporare îndeosebi în regiunile estice, unde viteza la rafalã va fi de 55 - 65 km/h. Vremea va fi deosebit de rece pentru aceastã perioadã. Conform informatiilor de pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie ieri, la ora 12 termometrele indicau 1 grad la Piatra Neamt, 2 grade la Tîrgu Neamt si 0 grade la Roman. În vîrf de munte, pe Toaca, erau valori negative, la limita gerului, -9 grade Celsius. Vîntul nu a creat probleme la Piatra Neamt si la Tîrgu Neamt, în schimb în zona de cîmpie, la Roman, la aceeasi orã cei care au iesit din casã au resimtit nu mai putin de -10 grade. Cam la fel era si pe Toaca, unde indicele de rãcire ajunsese la -12 grade. La ora 14 lucrurile s-au mai asezat si se resimteau -2 grade la Roman, 2 la Tîrg si 1 grad la Piatra. Si stratul de zãpadã era consistent pe munte, unde erau 28 de centimetri, iar în resedinta de judet meteorologii au mãsurat 18 centimetri de nea. Cam 12 centimetri de zãpadã erau la Tîrgu Neamt, iar Roman erau numai 2 centimetri. Conform prognozei de astãzi, 21 aprilie, scãpãm de precipitatii, dar din cauza faptului cã în miezul zilei va fi o maximã de -1 grad, ne putem astepta la polei. Noaptea cerul rãmîne acoperit, nu sînt precipitatii, dar nici mai mult de -1 grad în termometre. De sîmbãtã, 22 aprilie, vremea se încãlzeste treptat dar sigur, astfel cã de la o maximã de 2 grade, în fiecare zi va fi tot mai cald, astfel cã vineri, 28 aprilie, meteorologii anuntã o maximã de 21 de grade în Piatra Neamt.

N-ar fi motive de îngrijorare în agriculturã

Singura veste bunã din aceastã situatie este faptul cã livezile si culturile agricole ar putea scãpa cu bine din iarna venitã cînd nimeni nu se mai astepta. „ÃŽn principiu, culturile agricole ar trebui sã nu fie afectate de fenomenele meteo asta deoarece temperaturile scãzute au venit dupã precipitatiile sub formã de ploaie întîi, apoi sub formã de zãpadã. Acestea au creat un strat izolator pentru plante, care sînt ferite acum de frig. Ar fi fost un real pericol dacã valorile termice scãzute ar fi venit înaintea precipitatiilor. Practic, din cauza zãpezii solul nu îngheatã, iar culturile sînt protejate. Asta ar fi în principiu, dar cel mai bine vom vedea cum stã situatia cînd vremea se mai calmeazã, undeva pe la mijlocul sãptãmînii viitoare“, a declarat Marcel Tãlmãcel, seful Directiei Agricole Neamt. Aceeasi sursã a mai precizat cã este o zicalã cum cã dacã în ianuarie este cald, si au fost vreo 5 zile în perioada Bobotezei, atunci ianuarie se împrumutã de la luna aprilie, iar acum iarna si le-a luat înapoi. Inginerul agronom Gheorghe Cenusã, administratorul Asociatiei Agricole Trei Sate, din comuna Ion Creangã, era si el de pãrere cã ninsorile nu vor afecta pomii înfloriti, decît dacã temperatura va fi de minus 3-4 grade. „Problema se pune astfel: dacã vor continua ninsorile si nu vor fi temperaturi de înghet, de minus trei sau minus patru grade, nu va fi pericol asupra pomilor înfloriti: mãr, pãr, cires, visin, prun si nici asupra rapitei. Dacã temperaturile vor coborî decît un grad-douã, este clar cã nu vor fi probleme. Urmãresc previziunile meteo atent, pentru cã asociatia are în administrare 54 de hectare de livadã, cu ciresi si pruni. Sã sperãm cã va trece acest episod, fãrã a mai veni si înghetul“, a declarat administratorul Asociatiei Trei Sate.

Comandamente de iarnã la Piatra Neamt si Roman

Primarul Dragos Chitic a convocat, joi dimineatã, comandamentul de iarnã, pentru gestionarea situatiilor create de cãderile abundente de zãpadã si de rãcirea vremii. Cu aceastã ocazie au fost stabilite directiile de actiune ale societãtilor subordonate CL Piatra Neamt. Astfel, Publiserv îsi va organiza activitatea pe schimburi, astfel încît sã fie în permanentã prezente pe stradã utilaje de deszãpezire. De asemenea, pe toatã perioada avertizãrii meteorologice va avea asigurat un dispecerat non-stop care poate fi apelat la numãrul 0748.213.100. Si cei de la Salubritas intervin pentru îndepãrtarea zãpezii si împrãstierea de material antiderapant pe alei pietonale, scãri si zone de acces la trecerile pentru pietoni, iar îndepãrtarea copacilor si a crengilor cãzute din cauza zãpezii revine în sarcina Urban. Au fost, de asemenea, informati furnizorii de utilitãti si televiziune sau internet prin cablu sã intervinã pentru îndepãrtarea cablurilor cãzute la pãmînt. Biroul pentru Managementul Situatiilor de Urgentã din cadrul primãriei va asigura un dispecerat non-stop pentru a prelua si transmite spre rezolvare orice situatie de urgentã apãrutã, numãrul de telefon ce poate fi folosit în acest sens fiind 0748.146.751. „Am intervenit încã din noaptea de miercuri spre joi cu utilaje dotate cu lamã pentru îndepãrtarea zãpezii si împrãstiere de material antiderapant pe strãzile din Piatra Neamt si sîntem pregãtiti sã intervenim pe toatã perioada avertizãrii meteorologice“ a declarat primarul Dragos Chitic. Ninsoarea atipicã din aprilie nu a luat pe nepregãtite administratiile din zona Roman. „Primãria Roman informeazã populatia cã s-au luat toate mãsurile necesare pentru asigurarea traficului rutier în bune conditii. ÃŽn depozite se aflã o rezervã de 100 de tone de sare, ce poate fi utilizatã pentru combaterea poleiului“, a anuntat conducerea primãriei. Dincolo de toate acestea, cetãtenii erau îngrijorati în legãturã cu starea culturilor si de perspectivele unor recolte slabe la pomii fructiferi. Si la Tîrgu Neamt iarna îsi intrase în drepturi. Pãtura groasã de omãt a acoperit tot, fãrã sã-i pese de firavele lalele si panselute ce înfrumusetaserã orasul. Si copacii erau împovãrati de greutatea zãpezii, astfel cã pe alocuri s-au rupt. Pînã ieri dupã-amiazã nu se înregistraserã evenimente deosebite din cauza vremii capricioase, cu exceptia unor avarii la reteaua electricã care lãsaserã fãrã curent locuitorii din mai multe zone ale orasului. „Nu s-au semnalat probleme deosebite, doar crengi de copaci rupte, cum ar fi în zona strãzii Oglinzi unde a fost afectatã din acest motiv reteaua electricã“, am aflat de la Daniel Cucos, seful Serviciului de Voluntari pentru Situatii de Urgentã Tîrgu Neamt. Pentru ca drumurile sã fie practicabile, CNADR a actionat cu 16 lucrãtori si 13 utilaje pentru rãspîndire de material antiderapant pe 9 drumuri nationale din Neamt, iar DRUPO si alti operatori cu 35 lucrãtori si 4 utilaje pe drumurile judetene.

Articol afisat de 1572 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective