Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2017
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Mai 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vreo 32 de parlamentari nu mai freacã menta, ci freacã ambrozia

Din ciclul cine ne sunt alesii,

Existã suficiente persoane interesate de evolutia legislativã din România, în domeniile în care acestea sunt interesate. Mã numãr printre acestea si recunosc cã de prea multe ori, când mã intersectez cu initiativele legislative ale unor parlamentari, nu rãmân mut de admiratie, ba din contra. Desi Constitutia stabileste fãrã echivoc cã „Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a României“, dintr-o recentã statisticã descurajantã aflãm cã pe parcursul anilor scursi dupã 1990, rolul acestuia de legiuitor a fost preluat de Guverne. Ne întrebãm firesc la ce mai folosesc alegerile parlamentare, ar trebui sã alegem direct Guvernul si atât. ÃŽn anul 2001, pe vremea Guvernului Nãstase, Parlamentul a adoptat 796 de legi, dintre care doar 1 % au fost scrise de parlamentari. Trendul s-a mentinut si în 2016, pe vremea Guvernului Ciolos, când doar 38 % din legile adoptate de Parlament au fost scrise de parlamentari. Pe ansamblu, în perioada 2001-2016 doar 25% din legile adoptate de Parlament au fost scrise de parlamentari. Aceasta demonstreazã cã Parlamentul a devenit o anexã a Guvernelor pe care le-a validat. Principala cauzã în aceastã inversare de roluri constitutionale rezidã din calitatea, din ce în ce mai îndoielnicã, a parlamentarilor adunati de pe diverse coclauri si trimisi în Parlament doar ca sã-si îmbogãteascã CV-ul. Realitatea ne desluseste cã majoritatea parlamentarilor, pentru a-si justifica prezenta în marele for legislativ, lanseazã initiative, care mai de care mai trãsnite, care nu fac decât sã le evidentieze ignoranta, lipsa de expertizã, lipsa de întelegere în ce priveste oportunitatea, precum si obtuzitatea, compensate din plin de dorinta de a se bãga în seamã.
Suficienta acestora mã îndreptãteste sã mã adresez retoric celor care i-au votat: ce cautã acestia în Parlament, pentru ce au fost trimisi acolo? Sunt decis sã nu rãmân cantonat în zona retoricii. Cunosc foarte bine sistemul si consider cã este benefic sã vadã si sã înteleagã si altii, cel putin cât vãd si înteleg eu... Ambrozia, numitã si „floarea pustei“, este o plantã ierboasã a cãror flori elibereazã un polen care provoacã o alergie numitã „febra fânului“. ÃŽn mitologia greacã, ambrozia era consideratã hrana zeilor, dãtãtoare de nemurire si tinerete vesnicã. Unui numãr de 32 de parlamentari, în frunte cu doamna deputat PNL Florica Chereches li s-a pus pata pe „floarea pustei“ si renuntând la beneficiul nemuririi si tineretii vesnice, au lansat în Parlament un proiect de lege, prin care persoanele fizice si juridice care descoperã buruiana prin bãtãturã sau aiurea, sunt obligate sã o stârpeascã. Ori sã sune la 112, dacã se simt depãsite de problemã, deoarece initiatorii proiectului de lege demonstreazã cã buruiana este capabilã sã terorizeze o natiune întreagã. Eradicarea oricãrui potential act terorist, se pare cã a fost un subiect mobilizator pentru cei 32 parlamentari, care abandonând lista cu subiectele de interes national, pentru care fuseserã trimisi în Parlament, considerate de ei „frecare de mentã“, au trecut în corpore la „frecarea ambroziei“. Asa a ajuns ambrozia planta erbacee de interes national, lucru scãpat din vedere si de fostul lider UNPR, generalul de patru stele Gabriel Oprea, omul de nãdejde al PSD -ului în perioada Ponta. S-a demonstrat cã solutia cea mai productivã de stârpire a vegetatiilor de ambrozie, de pe marginea cãilor ferate, toloace si liziere, este ca acestea sã fie cosite înainte de sezonul polenizãrii, la sfârsitul verii. Astfel, prin proiectul de lege, cei 32 de parlamentari îi cer Ministrului Sãnãtãtii sã mai amâne preocupãrile sale legate de lipsa vaccinurilor pentru copii sau a medicamentelor pentru bolnavii cronici si sã se ocupe de extirparea ambroziei, bãnuitã de nemurire, tinerete vesnicã si de alergii. Cei 32 de parlamentari, sperã cã initiativa lor sã inspire si Bruxelles-ul, care va trebui sã emitã o Directivã a ambroziei, care sã trimitã la cosit întreaga Europã, cât mai repede, pânã când Marea Britanie nu-si pune în aplicare brexitul. Bruxelles-ul trebuie sã nu neglijeze faptul cã cei 32 de parlamentari din România, au descoperit în estul Europei un posibil focar de pandemie, provocat de „floarea pustei“, cãreia deputatul PNL Florica Chereches îi doreste pieirea. Probabil, gândeste doamna deputat, cã alergia stârnitã de douã flori este prea mult pentru o natiune greu încercatã. Trecând de la „frecatul mentei“ la „frecatul ambroziei“, cei 32 parlamentari nici nu realizeazã cã s-au contaminat deja de nemurire, ajungând pe lista lungã a subiectelor care stârnesc alergia românilor.

Articol afisat de 2136 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective