Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 19 Septembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mãiestrie în gastonomie si în arta popularã traditionalã

• Grupul de Actiune Localã Ceahlãu a organizat prima editie a festivalului Ceahlãu, tãrîm de poveste • expozantii au încîntat asistenta cu produse care mai de care mai reusite • „Acest tip de evenimente faciliteazã realizarea unui cadru de cunoastere culturalã pentru produsele culinare, mestesuguri si traditii locale“, a declarat Laura Ionel, manager de proiect al GAL Ceahlãu •

Bicazul a fost sîmbãtã, 16 septembrie, gazda primei editii a festivalului local „Ceahlãul, tãrîm de poveste“, organizat de Grupul de Actiune Localã Ceahlãu sub coordonarea ASCEDO Iasi. Cu aceastã ocazie a avut loc întîlnirea organelor de conducere si administrare a grupului amintit cu o parte a membrilor sãi din comunele Borca, Ceahlãu, Tasca, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Bicaz, dar si din Gîrcina sau alte localitãti din alte zone, care au onorat cu prezenta manifestarea, membri reprezentînd parteneriatul public-privat, pentru activitatea de promovare intitulatã „Valea Muntelui - ÃŽmpreunã dezvoltãm microregiunea Ceahlãu“. Programul actiunii la care au fost prezenti primarii din comunitãtile amintite si o parte a societãtilor cu profil agricol si non-agricol a cuprins o amplã expozitie de produse traditionale si obiecte artizanale din zona Valea Muntelui, expozanti fiind producãtorii locali, dar si degustarea acestora de cãtre cei interesati, precum si un spectacol folcloric sustinut de cãtre artistii populari ai zonei. Cît priveste expozitia de produse agricole, aceasta a fost posibilã prin efortul conducerilor de asociatii si a producãtorilor particulari, oameni care încearcã sã pãstreze si dezvolte gastronomia si arta popularã traditionale de pe Valea Muntelui si nu numai. „GAL Ceahlãu s-a implicat încã din perioada anterioarã de programare sã strîngã informatii despre produsele care definesc zona, redîndu-le comunitãtii în cadrul manifestãrilor de promovare a Strategiei de Dezvoltare Localã desfãsurate sub egida «ÃŽmpreunã dezvoltãm microregiunea Ceahlãu». Oportunitatea creatã de actuala perioadã de implementare a Strategiei de Dezvoltare Localã 2014-2020 ne-a fãcut sã continuãm acest tip de evenimente care faciliteazã realizarea unui cadru de cunoastere culturalã pentru produsele culinare, mestesuguri si traditii locale“, a declarat Laura Ionel, manager de proiect al GAL Ceahlãu, avîndu-l alãturi pe presedintele Ion Cernat si echipa asociatiei. De remarcat prezenta în calitate de gazdã a primarului de Bicaz, Nicolae Sãlãgean, care si-a manifestat pe tot parcursul evenimentului talentul de amfitrion, fãcînd ca toti oaspetii sã se simtã bine. Cît priveste pe unii dintre expozantii de la festivalul din Bicaz, am aflat amãnunte privind dezvoltarea unor afaceri.

Delicatese

„Avem sirop de mure, de zmeurã, de muguri de brad, coacãz negru si dulceturi de nuci si zmeurã, toate preparate în zona Bicazu Ardelean. Am fost plecati în strãinãtate vreo 15 ani si acum, întorcîndu-ne acasã, am deschis o afacere familialã prin care încercãm sã promovãm produsele bio locale“, a povestit Valeria Tepes Focsa. Alãturi de „ardeleancã“ se afla un bãietel care încerca sã-si promoveze unele produse culinare cu specific local. „Plãcintã tãrãneascã, colãcei, plãcinte cu urdã si plãcinte cu brînzã, toate fãcute de pãrintii mei în gospodãria noastrã“, ne-a spus Gheorghe Robert Handaric, iar mama a adãugat: „Am fãcut si noi un magazin de produse naturale. Asta stim sã facem încã de cînd eram copii si asta facem“. Mai facem un pas si aveam sã aflãm: „Avem produse melifere. Tata a optat pentru o astfel de îndeletnicire si noi ne-am însusit-o. Avem 30 de familii de stupi si muncim de ani buni la asa ceva. Se cîstigã destul de bine“, a afirmat Roxana Rîbu, fiica lui Ilie Crusitu, cel ce a pus bazele afacerii, mai cu seamã dupã iesirea la pensie ca fost cimentist. „O datã cu iesirea la pensie m-am gîndit sã fac o afacere utilã si plãcutã, apelînd la cele mai harnice vietuitoare, albinele“, zice Ilie Crusitu. „Cascaval în vin, în coajã de lãmîie, cu sãmîntã de ardei iuti, retete împrumutate de «afarã» si care au prins si la noi. Am lucrat în Italia 14 ani, în domeniu si am considerat cã e bine sã aplicãm si la noi aceasta tehnologie agricolã. Sîntem europeni, nu? Folosim laptele nostru, avem un mic magazin si cam asta e“, aflãm de la Viorel Miron din Gîrcina. Pe lîngã toate aceste produse aveam sã mai gãsim unele fãcute din pãstrãv, din brînzã de oi, miel la protap, gulas ardelenesc, bulz, dar si obiecte de artizanat sau de amenajare a interiorului de casã sau îmbrãcãminte pentru sãrbãtoare confectionate de gospodinele Bicazului. La festival au fost prezente si oficialitãti: prefectul Vasile Panaite, vicepresedintii CJ Neamt, Ion Asaftei si Laurentiu Dulamã, precum si senatorul Emilia Arcan. „Ce mã bucur cã descoperim acesti oameni, care încearcã sã ducã traditia prin portul popular, prin produsele traditionale naturale, prin modul cum se organizeazã. Am descoperit personalitãti din Neamt, care se ocupã cu responsabilitate de producerea acestor produse. ÃŽi felicit pentru ceea ce fac si mai ales pentru promovarea personalitãtii judetului nostru. Parcurgem o perioadã grea, consumînd produse cu fel de fel de E-uri. Sperãm ca prin crearea unui cadru legislativ propice si prin activitatea acestor oameni sã depãsim acest fenomen“, a declarat senatoarea Arcan, aflatã printre producãtorii din arealul GAL Ceahlãu. Revenind la Strategia de Dezvoltare Localã aflatã în curs de implementare, aveam sã mai aflãm de la liderul executiv Laura Ionel cã valoarea finantãrii nerambursabile alocate este de 4.153.596 euro, iar din cele 10 mãsuri de finantare cinci sînt destinate potentialilor beneficiari din sectorul privat si tot atîtea potentialilor beneficiari din sectorul public si organizatiilor non-profit, însemnînd viitoare investitii în domeniul serviciilor publice la scarã micã, sociale, turistice si cu directionare spre patrimoniul cultural.

Articol afisat de 1052 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective