Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 20 Septembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicina si pacea

Nici cã putea exista o temã mai potrivitã decât cea din titlul însemnãrilor de fatã, pentru cel de al 61-lea Congres al Uniunii Mondiale a Medicilor-Scriitori, derulat între 13 si 17 septembrie la Plovdiv, în Bulgaria, în aceastã perioadã atât de învolburatã, învrãjbitã si agitatã, dominatã de nesigurantã si multe suferinte, în care necesitãtile existentei zilnice sunt tot mai greu de acoperit pentru toti, în timp ce discrepanta dintre bogati si sãraci a creat o falie, o prãpastie greu de acoperit, iar amenintarea unui rãzboi nimicitor este tot mai perceptibilã.
Prezentând fragmente din propriile productii literare, fie în limba nationalã, fie în francezã sau englezã, participantii celor 8 societãti nationale (Bulgaria, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Polonia, Portugalia si România), membri ai UMEM, si-au demonstrat nu numai solidaritatea profesionalã, ci si calitatea de mesageri ai cuvântului, dorinta de a asigura tuturor semenilor nostri o viatã cât mai usoarã si mai frumoasã, necesitatea de a ne apropia si a ne întelege, de a milita pentru o soartã mai bunã pentru toti.
Materialele prezentate au pus în evidentã talentul si mãiestria literarã a autorilor, constituitã într-o largã paletã de genuri literare, respectiv, poezie si poeme, prozã scurtã, pagini de roman, publicisticã, diaporame, postere si film, toate ilustrând medicul implicat în actul de culturã si progres social, ca element de defulare de neajunsurile cotidiene.
Într-o organizare de zile mari, datoratã profesorului Zlatimir Kolarov, distins reprezentant al Universitãtii de Medicinã din Plovdiv, ca si a echipei sale, congresul a consemnat o splendidã paginã de comunicare interumanã si de cunoastere si apreciere a peisajului, istoriei si culturii tãrii vecine, de la sud de Dunãre.
Cele câteva obiective vizitate ne-au creat impresii cu totul si cu totul deosebite, pe care încercãm sã le împãrtãsim si cititorilor.
Am început cu o agapã de bun venit si cu o searã de dansuri populare, apoi am fost invitati la „o cafea cu rectorii“ Universitãtii de Medicinã din Plovdiv, întemeiatã în anul 1945, care a pregãtit mai bine de 30.000 de medici din 43 de tãri din toatã lumea. Am apreciat stilul modern al învãtãmântului, dotãrile complexe, laboratoarele, confortul asigurat studentilor.
Am vizitat vechiul oras Plovdiv, asezat pe o colinã, cu strãdute în pantã si case vechi, bine întretinut, în respectul pentru înaintasi, si care pãstreazã aerul patriarhal si evocã trecutul, Am luat parte la un grandios si reusit spectacol cu cele mai vestite opere ale lui Verdi, derulat în vechile Arenele Romane ale orasului, spectacol omagial, dedicat lui Borislav Ivanov, unul dintre marii dirijori si muzicieni ai Bulgariei, cu o echipã de artisti si voci de primã mãrime.
Am vizitat ruinele fostei cetãti tracice Perperikon, din muntii Rodopi, situatã pe o înãltime apreciabilã, cu un urcus dificil dar care rãsplãteste efortul prin evocarea unui trecut si unei istorii foarte apropiate de istoria noastrã, ca supusi ai Imperiilor Otoman si Roman. În fine am fost oaspetii complexului mãnãstiresc Bachovo, al doilea ca valoare, dupã vestita mãnãstire de la Ryla, posesoare a unei icoane a Sfintei Fecioare, fãcãtoare de minuni. Complexul, cu vechime deosebitã, este întretinut cu sfintenie si este vizitat de numerosi oaspeti din tarã si din afara ei.
Plovdivul, asezat pe malurile râului Marita, al doilea oras ca mãrime si importantã dupã Sofia, atestat documentar din secolul VI înainte de Hristos, si-a scris istoria cu sacrificii si suferinte, ca supus a celor douã imperii amintite si nu mai putin unui regim dictatorial, comunist, cu largi implicatii în viata oamenilor si a societãtii. În cele din urmã, orasul si-a gãsit identitatea, si-a luat soarta în propriile mâini, si-a creat propriul drum de asezare modernã, extrem de animatã, cu viatã culturalã si economicã remarcabilã, în plin progres. Am încercat senzatia cã sunt mai întelepti decât noi si cã încearcã si reusesc sã-si asigure o viata mai usoarã, mai demnã si mai putin zguduitã de seismele distructive de la noi.
Societatea Medicilor Scriitori si Publicisti din România a fost reprezentatã de colegul Popescu Cezar Mihai si de semnatarul acestor rânduri. Ne-am bucurat de prietenie si de întelegere, ba chiar si de aprecierea colegialã a celorlalti, colegul Popescu fioind cooptat ca membru al noului Comitet de Conducere, al cãrui presedinte a devenit doctoruk Roland Noel, din Franta, iar secretar doctorul Simone Randirali, Italia.
S-a stabilit celui de al 62-lea Congres în Germania si cochetãm cu ideea organizãrii urmãtorului congres, undeva la poalele muntelui Ceahlãu.
În final, îmi exprim satisfactia participãrii la acest ultim congres, pe care îl socotesc o reusitã deplinã si memorabilã, de importantã particularã pentru viata noastrã.
P.S.: Fãrã sã încerc o scalarizare valoricã a ceea ce s-a petrecut la Congresul de la Plovdiv si chiar dacã cineva mi-ar lua în nume de rãu intentia, ofer cititorului o parte din „zestrea“ cu care m-am prezentat la aceastã manifestare traditionalã si de înalt prestigiu.

Articol afisat de 942 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Virgil RÃZESU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective