Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2017
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Decembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Memoria arhivei. Nãscut în aceeasi zi si în acelasi an cu Regele Mihai I

• un bicãjean, Neculai Brocea, s-a nãscut în aceeasi zi si în acelasi an cu Regele Mihai • destinul a fãcut ca cei doi sã se întîlneascã de douã ori în anii rãzboiului, la Sevastopol si în Crimeea • nemteanul ne spunea cã Regina Elena ar fi vrut sã-l înfieze si se întreaba: „Dacã s-ar fi întîmplat asta, cine stie dacã mai eram astãzi“ •

Odatã cu decesul ultimului rege al României, Mihai I, presa a fost invadatã de articole care-l au în centrul atentiei pe cel ce era, pînã pe 5 decembrie 2017, ultimul dintre fostii sefi de stat din Europa în viatã din perioada celui de-al Doilea Rãzboi Mondial. Comentariile, mai mult sau mai putin avizate, pe marginea subiectului au „curs“ si vor mai „curge“ în urmãtoarea perioadã, în unele vorbindu-se despre personalitatea regelui (unul interzis în propria tarã de comunisti si apoi, pentru o perioadã, de cei ajunsi la putere dupã 1989), despre familia sa, despre rolul lui în istoria României, deciziile luate, etc. Monitorul a preferat ca în trei editii recente sã redea textele publicate atunci cînd Regele Mihai a ajuns prin judetul Neamt dupã 1990, pe 7 si 8 noiembrie 2006, respectiv 2 si 3 mai 2007 si mãrturiile unor conjudetene care au fost botezati sau l-au cunoscut pe cel ce a fost ultimul nostru Rege. ÃŽncheiem astãzi serialul cu un articol publicat pe 28 noiembrie 2011. Despre ce scriam atunci în cele ce urmeazã.

Astrele au decis ca 25 octombrie 1921 sã fie una însemnatã pentru douã persoane. ÃŽn acea zi avea sã se nascã, la Sinaia, Regele Mihai I, iar la Bicaz, avea sã vadã lumina zilei si Neculai Brocea, fiul Anei lu' Brocea, o fatã mîndrã de sub poale de Ceahlãu, care, îndrãgostitã foc de flãcãul Neculai Baltag, din Potoci. Pînã aici toate bune si frumoase, numai cã destinul a fãcut ca iubirea celor doi munteni sã nu sfîrseascã printr-o cãsãtorie, asa cum ar fi trebuit sã fie, astfel încît bãiatul cu pãrul bãlai a crescut numai cu mama si cu bunicii. Desi cu o soartã vitregã, de copilul, flãcãul si bãrbatul de mai tîrziu, Neculai Brocea, s-au legat lucrurile bune, nonagenarul de astãzi putîndu-se fãli cu fapte demne de urmat de cãtre orice om de bunã credintã. De aceea, îndemnat la sfat, nea Brocea povesteste cu o luciditate de invidiat prin toate cîte a trecut de-a lungul celor nouã decenii de existentã. „Nu-i de ici-de-colo, cînd ai în spate 90 de ani pe muchie, o viatã zbuciumatã de muncã la pãdure, ani buni de rãzboi în linia-ntîi si sã apuci ziua de mîine“, ne-a spus omul, dînd impresia cã-i pare rãu de timpul trecut mult prea repede. Se alinã însã cînd vede cã, precum suveranul României, a apucat frumoasa vîrstã a senectutii si nu oricum, ci încã în putere. „Soarta mea se leagã într-un fel de cea a Regalitãtii. Si sã vã spun cum. Prima datã, prin faptul cã bunicul, Mihai Brocea, ca ostas în Regimentul 15 Dorobanti, a luptat alãturi de Printul Carol la Plevna, tatãl de drept, Neculai Brocea, sergent major, a luptat în primul rãzboi, la Mãrãsesti, alãturi de Ferdinand I, iar eu, alãturi de tatãl vitreg Petrea Basa, am luptat în cel de-al doilea rãzboi sub Regele Mihai I. Apoi, avea sã-mi spunã mama cã Regina Elena a vrut sã mã înfieze cînd eram mic. Nu stiu cum i-am pãrut ei atunci cînd o venit la scoala din Bicaz în vizitã si m-o vãzut în clasã. Dacã s-ar fi întîmplat asta, cine stie dacã mai eram astãzi? Apoi, pe front am avut onoarea de douã ori sã dau ochii cu Majestatea Sa. O datã la Sevastopol, unde batalionul nostru, 13 Vînãtori de Munte, a înfipt primul drapelul românesc în vîrful stîncii, ca semn al victoriei, si a doua oarã, în Crimeea, unde am avut cinstea sã fiu sãrutat pe frunte de Regele Mihai si bãtut pe umãr de Maresalul Antonescu. Asta, pentru cã atunci cînd Regele a întrebat cine este nãscut pe 25 octombrie, eu, mîndru de ziua mea de nastere, am fãcut un pas în fatã. Mi-o zîmbit si m-o sãrutat pe frunte. Asta nu-i deloc întîmplãtor...“, a povestit Neculai Brocea.

Încorporat la cerere si regretele de dupã 1990

Bãtrînul a continuat, amintindu-si cu emotie de o întîmplare, adãugînd cu lacrimi în ochi: „Dupã cum vedeti, am trãit fapte mari, atît eu cît si strãmosii mei, care desi pãreau cã o sã mã facã un om fericit peste vreme, n-a fost sã fie. Din toate, cel mai rãu îmi pare cã, în urmã cu 70 de ani, am cerut de bunã voie sã fiu încorporat si sã plec la rãzboi, gîndind, asa cum au gîndit toti românii atunci, cã, luptînd pentru tarã, voi cãpãta drept recunostintã o palmã de pãmînt. Si culmea, de vreo cîtiva ani încoace, de cînd cu legile privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru veteranii de rãzboi, chiar am sperat cã mi se va face dreptate. Numai cã, stau cu hotãrîrile judecãtoresti în mînã si cu ochii la stele ca sã se întîmple ceva, dar nimic“. Cît priveste soarta sa, despre care bicãjeanul spune cã s-a legat într-un fel de cea a Regelui Mihai, ea a fost una care se leagã de omul simplu, nãscut într-o familie modestã undeva într-un capãt de tarã. Pînã la încorporare a lucrat ca sortator de cherestea la depozitul Domeniului Coroanei Bicaz, iar dupã rãzboi la pãdure, la fasonat si corhãnit de busteni. ÃŽn '50 a fãcut scoala de maistri la Vatra Dornei, în domeniul exploatãrii forestiere si a refuzat însã sã fie membru de partid pe motiv cã nu-si trãdeazã Sfînta Cruce pentru care a luptat în rãzboi: „La plecarea pe front am jurat cã voi apãra pãmîntul României si Sfînta Cruce, iar comandantul ne-a spus cã cine va face «Ã®nainte» va fi decorat, cine va face «Ã®napoi» va fi împuscat. Nu m-am fãcut de rusine. Cît priveste prima lectie de patriotism la care participase înainte de plecarea pe front, povestea lui nea Brocea ni s-a pãrut fantasticã. „Dupã ce am fost repartizati pe companii, ni s-au dat efectele militare. ÃŽnainte de a le îmbrãca, am stat douã zile si am cîrpit la ele. Vestoanele, pantalonii si mantalele erau gãurite de gloante si pline de sîngele celor ce-si pierduserã viata în luptã. Cînd le cîrpeam si curãtam, ne gîndeam la ei si ne dãdeam seama cã asta ne asteaptã si pe noi. Cu inima împietritã, juram în gînd cã-i vom rãzbuna. Asta, zic eu, cã a fost prima lectie de patriotism trãitã înainte de a primi botezul focului“, ne-a mai spus munteanul.

Domeniul Coroanei Bicaz

În articolele publicate recent despre Regele Mihai am tot pomenit cã fostul suveran îsi petrecea vacantele la Domeniul Coroanei Bicaz. De altfel aici au ajuns si alti membri ai Familiei regale a României si considerãm necesar sã spunem si ce era de fapt un domeniu regal. Asadar, Domeniile Coroanei României a fost un fond de proprietãti care asigurau sustinerea economicã a curtii regale. Au fost înfiintate printr-o lege din 9 iunie 1884, la initiativa lui Ion Brãtianu. Domeniile erau ale statului si nu puteau fi vîndute decît prin lege. Administrarea si uzufructul lor reveneau Coroanei. Mosiile însumau 129.989 hectare, împãrtite astfel: în judetul Suceava: Mãlini - 27.405 ha; Borca - 17.871; Sabasa si Farcasa - 3.955 ha (cele trei localitãti nemtene apartineau atunci de Suceava); în Neamt: Bicaz - 13.224 ha; în Vaslui: Dobrovãt - 6.300 ha; în judetul Rîmnicu-Sãrat: Domnita - 5.487 ha; în Brãila - 6.367 ha; în Prahova: Gherghita - 2.900 ha; Clãbucetul cu Caraimanul - 1.953 ha; în Dolj: Sadova - 19.353 ha si Segarcea - 11.800 ha, iar în judetul Ilfov: Cociocul - 3.674 ha. Revenind la Bicaz, cum aici s-a stabilit sã fie sediul Administratiei Domeniului, acest lucru a impus începerea unor lucrãri de amenajare si construire a unor obiective de primã importantã pentru buna desfãsurare a activitãtilor ce aveau sã urmeze: Palatul regal (actualul sediu al primãriei), teatru, farmacie, baie popularã, brutãrie, moarã, darac, un dinam de 110V si 25KV actionat de apã, care asigura alimentarea cu energie electricã a zonei centrale, primãria, cancelaria, biroul telegrafo-postal, locuinte pentru personalul din administratie. Lucrãrile pomenite au influentat populatia zonei, care a început sã-si construiascã locuinte mai mari, arãtoase, în locul celor joase, cu fereste mici, schimbînd în acest fel aspectul de pînã atunci al localitãtii. În timpul refugiului din Primul Rãzboi Mondial, Regele Ferdinand a stat o bunã perioadã la Bicaz si a asteptat marile victorii de la Mãrãsesti, Mãrãsti si Oituz, care au permis crearea României Mari. Ignacy Moscicki, presedintele Ploniei si o parte a guvernului sãu au fost oaspetii Domeniului Regal Bicaz, dupã ce Germania nazistã i-a ocupat tara în 1939.

Articol afisat de 1269 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective