Mielul de Paste, regim special de sacrificare
Cet�tenii s�nt sf�tuiti de c�tre inspectorii sanitar-veterinari s� achizitioneze carne de miel si alte produse alimentare numai din locuri autorizate. Produsele comercializate �n astfel de locuri s�nt controlate de c�tre medici si nu constituie un pericol pentru s�n�tate. Sacrificarea mieilor �n perioada premerg�toare Pastelui trebuie s� se realizeze cu respectarea legislatiei sanitar-veterinare. Animalele identificate, �nsotite de certificatul de s�n�tate si formularul de miscare, emise de c�tre medicul veterinar, se transport� spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate. Toate punctele de sacrificare autorizate vor dispune de echipamente de asomare puse la dispozitie de administratia pietelor. Carnea si organele de miel s�nt admise pentru consumul public numai dac� s�nt �nsotite de un certificat de s�n�tate public� veterinar� si poart� marca de s�n�tate. �n gospod�riile populatiei, proprietarul trebuie s� anunte medicul veterinar atunci c�nd doreste s� sacrifice si s� predea medicului veterinar concesionar crotalia animalului sacrificat. Carnea rezultat� va fi utilizat� numai pentru consumul propriu iar cea provenit� din sacrific�rile efectuate �n locuri special amenajate temporar va fi comercializat� direct cump�r�torului, imediat dup� sacrificare, examinare si marcare. Sacrificarea animalelor �n alte locuri dec�t cele autorizate sau �n absenta supravegherii sanitare veterinare constituie abatere si va fi sanctionat� conform legii. Medicii veterinari vor verifica modul �n care se efectueaz� marcarea si certificarea produselor de origine animal�, conform legislatiei existente. „Este interzis� comercializarea produselor si alimentelor de origine animal� �n spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar, sau �n sistem de v�nzare stradal, �n care nu este asigurat� o temperatur� si o stare de igien� corespunz�toare. S-a �ntocmit lista cu abatoarele autorizate sanitar-veterinar si a unit�tilor cu derogare temporar� pentru sacrificarea ovinelor pentru perioada 1-19 mai 2009. La nivelul DSV si centrelor sanitar-veterinare s-a �ntocmit un program de permanent�, inclusiv �n zilele de s�mb�t� si duminic�, pentru aceeasi perioad�, cu afisarea la sedii a programului de lucru, persoana responsabil� si num�rul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare“, a declarat doctor Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSV Neamt.
|